Gość: Gość IP: *.chello.pl 22.02.07, 23:46 Oj Staszek, Staszek... A LCD nie dało się kupić? No trudno... Dobrze że przynajmniej mili studenci pojawili się na otwarciu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: Otwarcie INS na UO IP: *.atol.com.pl 23.02.07, 00:35 Nie było to żadne otwarcie, tylko członkowie senatu zapoznali sie ze stopniem zaawansowania zagospodarowania budynku. Otwarcie będzie w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpioch Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 04:07 ja slyszalem, ze INS dawno juz zlikwidowany? Jak to jest z tym INS ? Swoja droga ładny budyneczek i tak dobrze siedzi w krajobrazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.atol.com.pl 23.02.07, 11:08 Śpiochu wczoraj późnym wieczorem wysłałam sprostowanie, ze nie ma Instytutu Nauk Społecznych i nie było to otqarcie. Budynek nazywa się Collegium Civitas i w nim będą się mieścić: Instytut Politologii, Instytut Filozofii oraz Instytut Socjologii. Oglądałam go i cieszę się, że studenci tych kierunków będą mieli bardzo dobre warunki studiowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpioch Re: to raczej WNS jak slyszalem ma być ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:23 Dzieki, Moniko jestes piekna ! Czy tu chodzi o filie Collegium Civitas z Warszawy, czy to bedzie nasze Collegium Civitas Opoliensis ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: 217.197.79.* 23.02.07, 17:36 Aż trzy instytuty? Naprawdę filozofia jest tak mocna kadrowo? A pozostałe? Trudno znaleźć odpowiednie dane (o kadrze naukowej) na ich stronach internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.devs.futuro.pl 23.02.07, 22:12 oj bardzo trudno... a udało Ci się wejść na ich strony internetowe? czy to też dla Ciebie za trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: 217.197.79.* 24.02.07, 13:55 No dobra, wszedłem. Chodzi mi o to, że muszę klikać po kolei na każde nazwisko bu dowiedzieć się, jaki dana osoba ma stopień lub tytuł. A tak przy okazji - weźmy Instytut Filozofii i Socjologii. Dwudziestu pracowników (w 9 zakładach i jednej samodzielnej pracowni!), z tego bodajże 9 "samodzielnych" - nie wiem, ilu "drugoetatowców". Da się z tego zrobić dwa instytuty? Strona poloitologów jeszcze mniej przejrzysta. Z pobieżnego oglądu wynika jednak, że pracuje tam również 9 "samodzielnych", zgromadzonych w 9 jednostkach: czterech katedrach i pięciu zakładach. A przy okazji: może mi ktoś wytłumaczy różnicę między katedrą a zakładem? Bo na UO jedynym kryterium jest, zdaje się, stopień czy tytuł naukowy: profesor "belwederski" - katedra, profesor "uczelniany" - zakład. To chyba nie najwłaściwszy model? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.devs.futuro.pl 24.02.07, 15:41 o ile mi wiadomo, na filozofii drugoetatowców nie ma, na socjologii są. a że strony faktycznie kiepskie, ale to inna sprawa. Niestety zaniedbana jest też sprawa aktualizacji danych w bazie opi.org. To jest naprawdę głupie lecz poważne zaniedbanie. podział insytutów socjologii i filozofii już doszedł chyba do skutku. co do podziału: wiele instytutów dzieli się na zakłady, nie na samodzielne katedry - także większe instytuty (por. na przykład filozofię wrocławską, która jest niezłym molochem - wydzielona jest tylko katedra logiki). to ich wybór i chyba ma to też swoje dobre strony. różnica polega chyba przede wszystkim na stopniu zależności od dyrekcji instytutu - dyrektorowi łatwiej prowadzić spójną politykę jak są mniej samodzielne zakłady a nie katedry. moim zdaniem, w przypadku większych instytutów to nie jest dobre rozwiązanie, ale także praktykowane. być może są jeszcze inne różnice, nie znam się na tym. pozdrawiam kde44. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpioch do kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 17:03 nie znam sie na tym, ale pisze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.devs.futuro.pl 24.02.07, 17:20 napisałem przecież "chyba...", prawda? kde44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: 217.197.79.* 24.02.07, 23:19 Kde44 dziękuję za wyjaśnienia. A Ty Śpiochu co - lewą nogą wstałeś? Odpowiedz Link Zgłoś