Dodaj do ulubionych

Otwarcie INS na UO

IP: *.chello.pl 22.02.07, 23:46
Oj Staszek, Staszek... A LCD nie dało się kupić? No trudno... Dobrze że
przynajmniej mili studenci pojawili się na otwarciu.

Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: Otwarcie INS na UO IP: *.atol.com.pl 23.02.07, 00:35
      Nie było to żadne otwarcie, tylko członkowie senatu zapoznali sie ze stopniem
      zaawansowania zagospodarowania budynku. Otwarcie będzie w marcu.
      • Gość: śpioch Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 04:07
        ja slyszalem, ze INS dawno juz zlikwidowany? Jak to jest z tym INS ? Swoja
        droga ładny budyneczek i tak dobrze siedzi w krajobrazie.
        • Gość: Monika Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.atol.com.pl 23.02.07, 11:08
          Śpiochu wczoraj późnym wieczorem wysłałam sprostowanie, ze nie ma Instytutu
          Nauk Społecznych i nie było to otqarcie. Budynek nazywa się Collegium Civitas i
          w nim będą się mieścić: Instytut Politologii, Instytut Filozofii oraz Instytut
          Socjologii. Oglądałam go i cieszę się, że studenci tych kierunków będą mieli
          bardzo dobre warunki studiowania.
          Pozdrawiam
          • Gość: śpioch Re: to raczej WNS jak slyszalem ma być ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:23
            Dzieki, Moniko jestes piekna ! Czy tu chodzi o filie Collegium Civitas z
            Warszawy, czy to bedzie nasze Collegium Civitas Opoliensis ?
          • Gość: abx Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: 217.197.79.* 23.02.07, 17:36
            Aż trzy instytuty? Naprawdę filozofia jest tak mocna kadrowo? A pozostałe?
            Trudno znaleźć odpowiednie dane (o kadrze naukowej) na ich stronach
            internetowych.
            • Gość: kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.devs.futuro.pl 23.02.07, 22:12
              oj bardzo trudno... a udało Ci się wejść na ich strony internetowe? czy to też
              dla Ciebie za trudne?
              • Gość: abx Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: 217.197.79.* 24.02.07, 13:55
                No dobra, wszedłem. Chodzi mi o to, że muszę klikać po kolei na każde nazwisko
                bu dowiedzieć się, jaki dana osoba ma stopień lub tytuł. A tak przy okazji -
                weźmy Instytut Filozofii i Socjologii. Dwudziestu pracowników (w 9 zakładach i
                jednej samodzielnej pracowni!), z tego bodajże 9 "samodzielnych" - nie wiem,
                ilu "drugoetatowców". Da się z tego zrobić dwa instytuty?
                Strona poloitologów jeszcze mniej przejrzysta. Z pobieżnego oglądu wynika
                jednak, że pracuje tam również 9 "samodzielnych", zgromadzonych w 9
                jednostkach: czterech katedrach i pięciu zakładach. A przy okazji: może mi ktoś
                wytłumaczy różnicę między katedrą a zakładem? Bo na UO jedynym kryterium jest,
                zdaje się, stopień czy tytuł naukowy: profesor "belwederski" - katedra,
                profesor "uczelniany" - zakład. To chyba nie najwłaściwszy model?
                • Gość: kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.devs.futuro.pl 24.02.07, 15:41
                  o ile mi wiadomo, na filozofii drugoetatowców nie ma, na socjologii są. a że
                  strony faktycznie kiepskie, ale to inna sprawa. Niestety zaniedbana jest też
                  sprawa aktualizacji danych w bazie opi.org. To jest naprawdę głupie lecz poważne
                  zaniedbanie.

podział insytutów socjologii i filozofii już doszedł chyba do skutku.

co do podziału: wiele instytutów dzieli się na zakłady, nie na samodzielne
                  katedry - także większe instytuty (por. na przykład filozofię wrocławską, która
                  jest niezłym molochem - wydzielona jest tylko katedra logiki). to ich wybór i
                  chyba ma to też swoje dobre strony.

różnica polega chyba przede wszystkim na stopniu zależności od dyrekcji
                  instytutu - dyrektorowi łatwiej prowadzić spójną politykę jak są mniej
                  samodzielne zakłady a nie katedry. moim zdaniem, w przypadku większych
                  instytutów to nie jest dobre rozwiązanie, ale także praktykowane. być może są
                  jeszcze inne różnice, nie znam się na tym.

pozdrawiam

kde44.
                  • Gość: śpioch do kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 17:03
                    nie znam sie na tym, ale pisze !
                    • Gość: kde44 Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: *.devs.futuro.pl 24.02.07, 17:20
                      napisałem przecież "chyba...", prawda?

kde44
                      • Gość: abx Re: to INS jeszcze istnieje ? IP: 217.197.79.* 24.02.07, 23:19
                        Kde44 dziękuję za wyjaśnienia. A Ty Śpiochu co - lewą nogą wstałeś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka