Dodaj do ulubionych

Skandal z maturą w II LO

IP: 80.48.111.* 13.05.03, 17:23
tojest niepojęte jak już od kilku lat w dwojce albo nauczyciele daja sciagi
albo wogole uczniow nie pilnuja......jak moze byc ze na 12 klas w szkole
czyli okolo 400 maturzystow nie ma ani jednej jedynki , w kazdej klasie
srednia z matury wynosi od 4,3 do 5,3 .... a szostek z matematyki jest okolo
40 !!! a zadania byly nietypowe jak to stwierdzila pani dyrektor....na tych
400 uczniow jest tylko 10 dopuszczajacych z poskiego .....to naprawde jest
niemozliwe.....czy tu chodzi o jak to sie mowi w opolu wyscig szczurów z III
lo ??? to nie tak ze ja nie chce zeby nie bylo takich ocen......wszyscy w
opolu po prostu mowia ze w II lo mozna swobodnie ściągać na maturze...mi
chodzi o jakąś porównywalność ...są licea w ktorych wszystko przebiega
uczciwie...... czy ktoś moglby tez sie wypowiedziec...a moze to ja nie mam
racji....powołuję sie na dzisiejszy ( 13 maja) artykuł w NTO
Obserwuj wątek
    • Gość: Trybik Re: Skandal z maturą w II LO IP: 195.205.222.* 13.05.03, 18:07
      Tez mnie to zastanawia. Wzorowa szkola:) Ciekawe czy w Polsce jest jeszcze
      gdzies miejsce gdzie sa tak swietne wyniki z matur? Widocznie dyrektor i
      nauczyciele zalozyli, ze beda dawac matury eksportowe. Ale czy to dziwne gdy
      np. na wiekszosc uczelni (zwlaszcza politechnicznych) jest konkurs swiadectw...
      Z drugiej strony warto chyba, korzystajac z okazji, zaapelowac do nauczycieli i
      uczniow o minimum przyzwoitosci. To przeciez tez i nauczyciele odpowiadaja za
      wychowanie mlodego pokolenia i stad pewnie taki pozio oszustw i korupcji w
      Polsce.
    • Gość: skibek Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.111.* 13.05.03, 18:46
      jestem absolwentem dwójki i mogę powiedzieć , że całkowicie masz racje ave.
      Ściągaliśmy równo a komisja się do nas usmiechała. Ja oczywiście nie
      protestowałem ale teraz po 2 latach także uważam , że ktoś wreszcie powinien
      się tym zająć.
      • Gość: kumys Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.gigasoft.pl 13.05.03, 23:53
        Postawiłeś dobrą diagnozę.
        Wyścig II i III LO doprowadza do paranoicznych zachowań. Nie jest ważny stan
        wiedzy młodzieży, tylko wynik szkoł w warszawskim rankingu!!!
        Ambicje dyrektorów, a nie uczniów przesądzają o takich zachowaniach.
        Zgroza! Za nasze podatki i takie marne pensje robią takie rzeczy!
        Czas sprywatyzować szkoły.
      • Gość: gosc Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 20:46
        hej! ja mialam okazje tez w tym roku zdawac mature w II lo. i dla mnie to tez
        skandal ze w klasie mat inf sa takie wspaniale oceny. osobiscie znam kilka
        osob z tej klasy i wiem ze nie sa to az takie geniusze, a podostawali same 6.
        sprawiedliwosci jest w tym bardzo malo. byla to ulubiona klasa pani dyrektor.
        a po drugie przeciez dwojka musi miec wspaniala srednia! zeby przypadkiem ktos
        nie byl lepszy od nas. przyznaje ze przez cale 4 lata niezle musialam w domu
        sie uczyc, ale wyniki z matury sa troche smieszne...
    • Gość: magda Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.12.* 14.05.03, 11:54
      Kilka lat temu ukończyłam IILO i co mogę powiedzieć o mojej maturze? Owszem
      można było wymienić krótko parę zdań z kolegami z ławki obok, niektórzy
      nauczyciele też na ucho podszeptywali, ale nikt nie rozwiązywał innym całych
      zadań i pisał całych rozdziałów wypracowań (co w innych szkołach się zdarza). .
      Jednak z przedmiotów gdzie naprawdę liczy się wiedza (np. matma) a nie zacięcie
      literackie, naprawdę liczyła się wcześnijsza ciężka praca(4-lata, fakultet,
      dodatkowe lekcje), a nauczyciele naprawdę dobrze przygotowywali do matury.
      A tak na koniec, to uwarzam, że dopóki prace uczniów oceniają ich nauczyciele
      to nie będą to oceny obiektywne.
      • Gość: Katarzyna Skawska Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opol.gazeta.pl 14.05.03, 14:06
        Jestem dziennikarzem Gazety Wyborczej i chętnie napiszę o tej sprawie. Chciałabym jednak porozmawiać z osobami,
        które są np. absolwentami II LO, lub wiedzą cos konkretnego na ten temat (rozmowa moze byc anonimowa). Dlatego
        proszę o kontakt w redakcji Gazety, lub pod numerem tel. 40-12-036.
        • Gość: igor Re: Skandal z maturą w II LO + do Pani Kasi IP: *.opole.dialup.inetia.pl 16.05.03, 22:49
          A mi sie wydaje, ze Pani Skawska znowu szuka taniego tematu do podwyzszenia
          swojej wierszowki. Podobnie jak to mialo miejsce przy rozpisywaniu sie o tym ze
          przerwa ma 5 a nie 10 minut, choc malo komu to nie odpowiadalo... A jeli komus
          matura poszla gorzej to niech nie wyladowuje swojej frustracji na osobach,
          ktore na pewno przez 4 lata zrobily bardzo duzo aby taki dobry wynik osiagnac...
        • Gość: absolwentka Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 10:29
          Pani Kasiu! To po prostu bardzo dobra szkoła, która przygotowuje dobrze i do
          matury i do egzaminów na studia. Bez dodatkowych kursów przygotowawczych
          dostałam się na UJ, mój brat 4 lata później na SGH. A po prostu niektórym
          ciężko uwierzyć, że jest szkoła gdzie po prostu się solidnie pracuje przez 4
          lata, a nie obija i olewa, bo tak jest w ich szkołach. Wiem, że uczniowie II LO
          czy z rocznika mojego czy mojego brata bez problemu dostawali się na studia w
          Krakowie, Wrocławiu, Warszawie, Poznaniu- studia dzienne! Bez protekcji dzięki
          wiedzy wyniesionej ze szkoły i to jest fakt! My nie umiemy ściągać za to umiemy
          się uczyć i cenimy naszą wiedzę i szkołę!
          • Gość: ja Re: Skandal z maturą w II LO IP: 213.17.147.* 25.05.03, 20:38
            kobieto, pieprzysz glupoty... w dwojce trzeba sie solidnie uczyc?? Chyba nie
            lubieli cie nauczyciele albo chodzilas do innej dwojki. W tym roku skonczylem
            II LO i mimo ze uwazam je za najlepsze w opolu, to poziom wcale nie jest taki
            wysoki. Znajdziesz grupe dziobakow, ale np. moja klasa uwazana byla i jest za
            najgorsza w szkole, a oceny mamy wcale nie gorsze od innych szkol,a prawde
            mowiac 90% klasy przez 4 lata sie opieprzalo, w tym ja. Na pisemnej troche
            pomagali nauczyciele, a na ustnej byly zawyzane oceny i taka jest prawda. Nie
            znam osoby, ktora uwaza ze w dwojce jest charowka. Jak dla mnie to nauczyciele
            bardzo dobrze ucza z paroma z nich mozna nawet pogadac, ale to, ktora klasa ma
            jakie oceny czesto jest wynikiem pewnych nauczycieli faworyzujacych
            swoje "dzieci", jak np. pingwin, ktora robi mega przekrety.
        • Gość: wow Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 18:28
          jestem pod wrazeniem kariery jaka pani robi zmieniajac gazete w brukowiec. alez
          ma pani temat niewiarygodny - za dobrze poszla nam matura?!?! dobrze napisane:
          jestem dziennikarzem, bo po tematach jakie pania wybiera nikt by nie zauwazyl
        • Gość: ..... Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 18:30
          nie, zajmij sie lepiej podawaniem kawy.
          dziekujemy juz za dzwonki za ktore pol szkoly pania przeklinalo. nie ma to jak
          bezstronny dziennikarz. ktory swietnie wszystko wie jak wymysli zeby miec temet
          i dostac kase
        • Gość: xxx Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 20:51
          bedzie pani ciezko znalezc osoby chetne do rozmowy! ja osobiscie mialabym co
          powiedziec na ten temat bo w tym roku konczylam II LO tylko nie za bardzo wiem
          czy takiej rozmowy powinnam sie podjac. wyniki matur sa u nas smieszne ale
          uczyc musismy sioe ostro przez cale 4 lata!
        • Gość: Marek Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.gigasoft.pl 21.06.03, 11:22
          Ja też jestem absolwentem II LO, ale jeszcze z czasów gdy te sprawy nie były
          takie głośne. Studia sprawiły że patrzę teraz na szkoły średnie (i ich poziom)
          z dystansem Cóż mogę powiedzieć? Wydaje mi się że dyr. Paterak i nauczyciele
          II LO są święcie przekonani iż dwójka jest najlepsza i stosownie do tych
          potrzeb naciągają oceny (szczególnie z Języka Polskiego gdzie trudno o
          wymierność i porównanie). Jakby wrócić do szczątkowych wyników próbnej NOWEJ
          MATURY to II LO nie jest najlepsze. Uważam, że aby mówic o jakiejkolwiek
          róznicy poziomów potrzebna jest matura oceniana na zewnątrz.
          I chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz: Otóż wiele szkół wyższych
          przyjmuje kandydatów na podstawie konkursu świadectw. "Warto" więc kończyć
          szkołę, która daje "wysoki poziom" i maksymalną gwarancje dobrych ocen.......
      • Gość: nalcia Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 18:57
        też kilka lat temu zdawałam w II LO maturę i zgadzam się z Tobą w 100%.
        pozdrawiam
    • Gość: do pani Kasi Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.111.* 14.05.03, 17:37
      Pani Katarzyno trzymam kciuki za to , żeby wreszcie to ukrócić co się dzieje w
      II LO z matura. Nie jestem absolwentem tej szkoły ale tak jak napewno i pani
      czytałem ten artykuł z wynikami matury w II LO ..... Jednak moim skromnym
      zdaniem nikt się nie zgłosi ...obym sie mylił ale wydaje mi się że bardziej
      tkwi problem w tej szkole nie ze ściąganiem tylko jak to oceniaja nauczyciele
      te prace ... pewnie maja wytyczne od dyrekcji jak sprawdzać żeby w klasie
      matematyczno - informatycznej było 19 szóstek z polskiego i 22 szóstki z
      matematyki !!!!!! czy to nikogo nie dziwi ???? chodzi o
      Kuratorium .....dlaczego nie zbada sprawy nie skontroluje szkoły ??? to
      przecież nie jest zadania gazet tylko Kuratorium ...pozdrawiam i życzę
      szczęścia ale w Opolu to moim zdaniem rządzi II LO a nie Kuratorium
      • Gość: dreamer Re: Skandal.... dobre sobie... IP: *.warynskiego.punkt.pl / 192.168.0.* / *.punkt.pl 15.05.03, 22:41
        W tym roku zdawalem mature w II lo i moim zdaniem to wszystko co wy wygadujecie
        jest jedną wielką głupotą!!! Jakos wswzyscy, ktorzy tak piszą, o ocenach w tej
        szkole mają pojęcie chyba jedynie z gazet! Nie wiem,czy waszym motywem jest
        zazdrosc czy co, ale nie mozna od razu zakładac, że jesli komuś w innej szkole
        poszlo lepiej, to tylko dlatego, ze sciagal cale 5 godzin, nauczyciele
        dyktowali mu cała prace, a na koniec, przy sprawdzaniu zawyzali wszystko o
        ocene w gore! Kuratorium przeslalo szkołom bardzo scisle wymogi oceniania i nie
        można wedlug wlasnego zdania zmienaic ocen. Jest konkretny klucz oceniania i
        nauczyciel chac nie chac musi sie tego trzymac, a kazda praca jest rzeczywiście
        dokumentem urzędowym i takie kontrole o których ktos pisal, moga byc. Odnoscnie
        przebiegu samych matur, to zgadzam sie z tym, co powieizdala Magda. Osoby w
        komicji rzeczywiscie nie robia problemu, jesli chodzi o drobne rozmowy pomiedzy
        sasiednimi lawkami, pomoga rozwiazac zdanie, czy w wypadku polkiego podpowiedza
        lektury, ale tak sie dzieje przeciez w kazdej szkole!!! A co do sciagania, to
        oczywiscie, ze mozna..jesli sie komus uda. Ale na pewno nie jset tak, ze
        nauczyciele patrza sobie tylko i nic nie robia. W kazdym raize wiekszosc osob,
        z jakimi rozmaiwalem, dostala wysokie oceny raczej za wiedze lub szczescie..ale
        na pewno nie dzielki przychylnosci nauczyclili...bo oni przychylni raczej nie
        są :)
        • Gość: hehe Re: Skandal.... dobre sobie... IP: 80.48.111.* 15.05.03, 22:56
          oj chyba ty nic niem rozumiesz.......popatrzysz niedłóugo na wyniki zinnych
          szkol to moze zrozuiesz ,,,,klasa mat-inf 22 szostki z matmy i 19 szostek z
          polskiego ....pomyśl .....pozdrawiam
          • Gość: Skandalista Re: Skandal.... dobre sobie... IP: 80.48.46.* 17.05.03, 09:10
            Słuchajcie. Przecież po mieście już od dawna krąży fama, że to nie uczniowie są
            tacy wybitni, ale nauczyciele. Poprzeczkę stawiają oni ponoć bardzo nisko. Nowa
            matura by tu wszystko pozamiatała.
          • szaki Re: Skandal.... dobre sobie... 17.05.03, 22:31
            Jestem uczniem tej klasy. Maturę zdałem na same 6. Powiem szczerze, że nie jest
            to żaden przekręt skoro mam średnią duuuużo powyżej 5 i tak przez 4 lata.
            Żałuje, że nie mogę poirytowanych zaprosić już na nasze lekcje z polskiego czy
            z matematyki. Dla przykładu postaram się opisać naszą naukę. Czy wśród was,
            maturzystów są tacy, którzy w poniedziałek dowiadywali się, że na środę mają
            przeczytać "Pana Tadeusza" albo "Potop"? NIE! Bo to jest chore! Nikt nie jest w
            stanie się przygotować. My jednak musieliśmy i po jakimś czasie oburzenia
            zniknęły. Może znajdzie się ktoś, kto na święta dostawał ponad 100 zadań z
            matematyki, albo na zadanie domowe ok. 30 na następny dzień. Szczytem jest
            robienie sprawdzianu będącego skserowanym egzaminem na Matematykę na UJ (10
            zadań na 90 min.) poszerzonego do 14 zadań i wszystko w 45 min bo na więcej
            czasu nie było... Nie było to zadanie łatwe ale też nie niewykonalne, skoro w
            czasie lekcji, rozwiązujemy jednocześnie 3 zadania na tablicy... czasami 4:)
            Jeżeli ktoś się interesował naszą klasą to może wie, że jako klasa mat-info
            wygrywaliśmy konfrontacje teatralne (brała w nich udział większość z nas).
            Wśród nas są osoby z uczestniczące w olimpiadach (i to nie na etapach
            szkolnych...) fizycznych, matematycznych, historycznych, informatycznych,
            biologicznych, z WOSu i ekonomicznych. Nasza koleżanka jest 3. w Polsce w
            olimpiadzie z Języka Polskiego i to w klasie mat-info, której znajomość
            polskiego tutaj wszyscy tak kwestionują...
            Dla was jest to niewyobrażalne, bo dla wszystkich z was niewykonalne. Spójrzcie
            prawdzie w oczy. Trochę pokory dla własnych umiejętności! Jeżeli nie jesteście
            w stanie zrobić tyle co my, to nie kwestionujcie naszych sukcesów.
            • Gość: ZX Re: Skandal.... dobre sobie... IP: *.internetia.opole.pl 17.05.03, 23:37
              Ja również jestem absolwentem II lo i tegoroczną maturę pisemną z j polskiego
              i matematyki zdałem na oceny celujące. Wszystkim kwestionującym możliwość
              zdania matury z polskiego przez uczniów klasy matematyczno-informatycznej na 6
              chciałbym powiedzieć, że w sali w której wyżej wymieniona klasa zdawała
              egzamin maturalny przez całe 5 godzin siedział "gość" z kuratorium i nie
              zauważył ŻADNYCH nieprawidłowości w przebiegu egzaminu!!!
              Można jeszcze dodać, ze tegoroczne tematy maturalne z j polskiego z pewnością
              do trudnych nie należały ...
            • Gość: To znowu ja Re: Skandal.... dobre sobie... IP: *.gen.twtelecom.net 18.05.03, 08:56
              > to żaden przekręt skoro mam średnią duuuużo powyżej 5
              i tak przez 4 lata.

No to może jednak przekręt że miałaś powyżej 5 przez te
              4 lata? I tak też się rozciągnęło na maturę.

Mogłoby mnie nie obchodzić że osoba X dostała ocenę Y,
              ale wiadomo jak jest w życiu. Na Politechnice jest
              konkurs świadectw i jak ma się wówczas czuć absolwent
              prawdziwych egzaminatorów. Czy ma płakać tylko dlatego,
              że nie trafił do tak "świetnego" LO jakim jest II?
              • szaki Re: Skandal.... dobre sobie... 18.05.03, 11:43
                > No to może jednak przekręt że miałaś powyżej 5 przez te
                > 4 lata? I tak też się rozciągnęło na maturę.

...oczywiście, że przekręt bo przecież wszyscy doskonale wiedzą, iż takie
                wyniki są niemożliwe do osiągnięcia. Skoro nawet "To znowu ja" nie może się
                nimi poszczycić znaczy, że nikt nie jest w stanie tego zrobić. Uczyłeś się
                kiedyś 14-20 godzin dziennie przez pare tygodni?... Nie ważne jest, że brałem
                udział w 4 olimpiadach i byłem laureatem w 2. Przez to miałem problemy
                zdrowotne i schudłem kilka kilogramów. To jednak nie ma nic do rzeczy bo
                wiadomo, że te oceny to wynik niskich wymagań nauczycieli a nie ogroomna praca
                i inteligencja nas uczniów tej klasy...
                Zazdrość ludzka nie zna granic...

P.S. Na egzaminach wstępnych do tego "świetnego" liceum miałem 6 i 5. To też
                już pewnie przekręt.
                • Gość: ja Re: Skandal.... dobre sobie... IP: 213.17.147.* 25.05.03, 20:54
                  szaki ty i twoja klasa moze i jestescie zdolni, ale pomoc dostajecie od
                  pingwina i nie proboj zaprzeczyc. Na badaniu wynikow pozwolila wam wyciagnac
                  zbiory zadan zaraz po tym jak moja klasa wyszla. wiem wiem, ty pewnie nie
                  wyciagnales bo jestes honorowy i nie po to schudles ilestam kilo zeby teraz
                  sciagac, ale czesc z klasy wyjelo zbiory i w ten sposob podwyzszylo srednia E
                  klasy... . A BTW. , tyle sie meczyles przez 4 lata, pewnie cieszysz sie bo masz
                  wiedze itd., pozostanie ci na cale zycie i takie tam, ale ja bym sie troche
                  wnerwil gdybym sie dowiedzial, ze podobne oceny ma koles, ktory uczyl sie w
                  sumie moze pare dni(za wyjatkiem polaka). Zbyt serio brales te "za trzy dni ma
                  byc przerobiony Pan Tadeusz"- u nas tez do tego ludzie przywykli, ale tylko
                  dlatego ze na to lali z gory na dol, a oceny maja teraz tez calkiem niezle...
          • Gość: mysza Re: Skandal.... dobre sobie... IP: *.lewin-brzeski.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 20:16
            ale czy w dobrej szkole nie moze byc dobrych ocen. z tego co wiem mat-fiz jest
            naprawde inteligentny
        • Gość: Anonim (3LO) Re: Skandal.... dobre sobie... IP: *.enetwork.pl 20.05.03, 18:49
          Gość portalu: dreamer napisał(a):

> Odnoscnie przebiegu samych matur, to zgadzam sie z tym,
          > co powieizdala Magda. Osoby w komicji rzeczywiscie nie robia problemu,
          > jesli chodzi o drobne rozmowy pomiedzy sasiednimi lawkami,
          > pomoga rozwiazac zdanie, czy w wypadku polkiego podpowiedza lektury,
          > ale tak sie dzieje przeciez w kazdej szkole!!!

W 3 pisalem mature rok temu (o ile dobrze pamietam)! Nikt nikomu nie
          podpowiadl. I wcale wam niczego nie zazdroszcze, bo nie cenzurka sie liczy
          tylko co ma czlowiek pod sufitem! Zrozumiecie to, jak spotkacie rowiesnikow z
          calej Polski na studiach!

Poza tym ani I LO, ani II LO, ani III LO nie sa wcale takie swietne (o reszcie
          nie wspomne). A rankingi robi sie na podstwie wynikow uczniow bioracych udzial
          w olimpiadach. A to juz szfindel z zupelnie innej bajki!

Pozdrawiam i zycze powodzenia na egzaminach na studia!
      • Gość: himera Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.0.* 22.05.03, 20:12
        mnie to nie dziwi...
        do II i III LO dostawają się uczniowie,którzy mają same piątki i szóstki
        ,a egzamin też trzeba było zdać na 6.I co się dziwić,że matura tak wypada?
        Tam po prostu nie chodzą głupki.
      • Gość: himera Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.0.* 22.05.03, 20:12
        mnie to nie dziwi...
        do II i III LO dostają się uczniowie,którzy mają same piątki i szóstki
        ,a egzamin też trzeba było zdać na 6.I co się dziwić,że matura tak wypada?
        Tam po prostu nie chodzą głupki.
    • Gość: Maria Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.proxy.aol.com 17.05.03, 15:43
      Kiedyś zastanawiałam się jak to się dzieje, że w II LO. są tak znakomite
      wyniki matur. Miałam do czynienia z wieloma ludźmi, którzy uczęszczali do tej
      szkoły i nie zdawało mi się żeby błyskali oni niezwykłą inteligencją.
      Przecież uczeń jest uczniem i tylko przez swoja sumienność może osiągnąć
      wysokie wyniki. Nie rozumiem jak to jest możliwe, że cała klasa może otrzymać
      same piątki i szóstki. W mojej klasie w V LO w Opolu zdali wszyscy maturę i
      trzeba się było postarać o swoje wyniki. Z polskiego, np. nie było żadnej
      szóstki, 4 piątki i przewaga czwórek. Wybierając szkołę nie sugerowałam się
      tym jaką opinię ma jaka szkoła. Uważam, że mijamy się z celem mówiąc, że np.
      II ma wysoki poziom, bo to zależy od przedmiotu i wymagań nauczycieli. W
      każdej szkole znajdziemy mniej i bardziej wymagających i tym sposobem
      przedmioty o wyższym i niższym poziomie. Bardzo mnie denerwowało jak uczniowie
      z II przesadnie chwalili swoja szkołę, dając pośrednio do zrozumienia, że ty
      jesteś „gorszy”. Ja natomiast bardzo się cieszę, ze skończyłam V. Obecnie
      studiuję stomatologię w Niemczech.

Pozdrawiam - Maria
    • Gość: maturzysta Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 00:00
      Pisałem w tym roku maturę w II LO. Siedziałem na dużej sali gimnastycznej.
      Doprawdy zdumiewa mnie skąd "ave" ma tak, ponoć powszechne, informacje o
      ściąganiu w II LO. U nas na sali był ktoś z kuratorium, kiedy chciałem się
      zapytać o jakieś zdanie, którego stylu nie byłem pewien, to nauczycielka z
      uśmiechem odpowiedziała, że niestety jest to samodzielna praca... Na drugim
      przedmiocie słyszałem jakieś rozmowy, ale to były osoby, które walczyły by
      tylko zdać tą mature! Poza tym, wierzcie mi, nie da się podyktować całego
      zadania. Pytały te osoby o wyniki. Nie rozumiem poirytowania autora postu.
      Powinien mieć pretensje do swojego nauczyciela albo uczyć się sumiennie przez 4
      lata a nie pier**** coś o innych. Mnie osobiście dziwi mała ilość szóstke w
      innych szkołach. Nawet w II LO powinno być ich więcej, bo tematy z polaka były
      tak łatwe, że nie można wymarzyć sobie lepszych. Z matmy takich zadań szybciej
      robiliśmy setki. Może właśnie o to chodzi? Robiliśmy dużo zadań gdy inni
      (czytaj m.in. autor tej dyskusji) bawił się na imprezach, bo wkońcu "nie można
      żyć samą nauką"...
    • Gość: uczeń Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.111.* 18.05.03, 00:48
      każdy wie w Opolu że dwójka ma bardzo zdolnych uczniów. to prawda
      niezaprzeczalna. ale każdy też wie że niema takiej przepaści pomiędzy innymi
      ogólniakami. i dlatego każdy wie że te wyniki są nieprawdziwe. możecie gadać
      ale niektórzy na tym forum mają rację . nic to nie zmieni . to nie wasza
      wina. to wina tych którzy sprawdzają wasze prace i tych którzy was na
      egzaminie "niby" pilnują . a pani Sawska i tak ich dopadnie :P . a jak nie
      to za 2 lata zmenicie poglądy . matura zewnętrzna to nie przelewki . wszystko
      będzie czarno na białym
      • Gość: Abracadabra Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.46.* 18.05.03, 08:45
        Jasne, że te szóstki nie biorą się z nieba. Podziękujmy nauczycielom, wątpie
        aby było aż tylu geniuszy. Jakieś pół rok temu pojawił się wątek o tym, że II
        to szkoła pseudokojunów... Polecam pod rozwagę.
        • Gość: 45 Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 18:31
          pseldokujony? to musza niezle to kucie udawac ze az 14 osob w mojej klasie
          chodzi do psychologa........ z przeudawania
          • Gość: modry Re: Skandal z maturą w II LO IP: 62.233.176.* 10.06.03, 22:27
            połowa klasy u psychologa, hmm... no i moze o to chodzi ze nauczyciele w 2LO
            maja miekie serca i bali sie ze nie przezyjecie szoku jak sie okaze ze gowno
            umiecie. już nie mówiąc jakby to o nich świadczyło
    • Gość: Absol Re: Skandal z maturą w II LO IP: 168.143.113.* 18.05.03, 08:50
      To nie wybitny poziom absolwentów ale niski poziom
      wymagań jakie stawiają nauczyciele II LO. Teraz dopiero
      wychodzi jaka to szkoła. "Nowa matura" już niebawem
      zweryfikuje tą "superszkołę". Oby dyrektorowi zrobiło
      się wówczas głupio.

Jakoś mnie nie dziwi, że ludzie się garną do tej II. No
      ale cóż... Skoro nie ma żadnych wymagań...

• Gość: anonim Re: Skandal z maturą w II LO IP: 195.205.222.* 18.05.03, 19:40
        przykre jest to, ze musialem przeczytac wypowiedzi zazdrosnikow, ktorym nie
        powiodlo sie na egzaminach wstepnych do II L.O. i teraz probuja osmieszyc te
        szkole, wymyslajac niestworzone historie o wynikach z matury. nigdy nie
        byliscie na lekcjach w tej szkole. nie macie pojecia jak wygladaja sprawdziany,
        czego sie wymaga od uczniow...i jaka tam panuje atmosfera pracy. owszem
        zdarzaja sie wyjatki, ale to jest wlasnie kilka tych osob ktore dostaly oceny
        dopuszczajace na maturze. cala reszta bardzo ciezko pracowala na takie wyniki,
        a jesli wam, uczniom z innych szkol, nie podoba sie taki stan rzeczy to bardzo
        mi przykro.trzeba bylo sie uczyc...wtedy, byc moze, mielibyscie szanse osiagnac
        takie wyniki jak my.
        na szczescie egzaminy wstepne na wyzsze uczelnie zweryfikuja wszystko. wtedy
        okaze sie kto jest naprawde inteligentny... :P
      • Gość: somebody Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.24.* 19.05.03, 17:09
        Człowieku czy Ty się oby dobrze czujesz? niski poziom? jak to był niski poziom,
        to ja dziękuję, wolalabym nie widzieć wysokiego. Po pierwszym dniu w tej szkole
        (żeby nie było pierwszą lekcją była matematyka, trwająca 45 minut)zastanawiałam
        się czy oby nie zmienić klasy, albo i szkoły! ilość zadań, których wykonanie
        zajeło mi tylko prawie calą reszte dnia i kawałek nocy, którą w podstawówce
        normalnie przeznaczałam na sen, to szczegół prawda. Urazów na psychice prawie w
        ogóle nie mam, tylko nie wiem co robić z tymi stosami zbiorów zadań i
        kilkunastu teczek wypełnionych po brzegi listami zadań, nie wspominając o
        innych przedmiotach, bo ta wypowiedź zamieniła by sie w esej na temat: "Życie w
        drugim LO".
        Pozdrawiam i życze miłego dnia, a w wolnej chwili proponuję porozwiązywać
        zadania na egzaminy wstępne na UJ, które może Ci się trafią na zwyklym 45
        minutowym sprawdzianie, gdy Twoi nauczyciele zechcą podnieść poziom matematyki
        w Twojej szkole :)
      • Gość: Agent Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 12:23
        Gość portalu: Absol napisał(a):

> ale cóż... Skoro nie ma żadnych wymagań...

Wiesz co ty przyglupie - jak nie wiesz to przynajmniej bys sie nie wypowiadał,
        bo stwierdzeniem ze w II nie ma wymagań to robisz z siebie wiekszego .... niz
        jesteś - wspolczuje tym ktorzy Cie znaja. Oczywiscie ze jezeli ktoś jest leniem
        albo nie ma zadnych ambicje to jedzie przez 4 lata na 3-ach a na maturze jak mu
        sie uda to mu naciagna ocene na 4 ,ale nic wiecej (poza tym matura to
        najwieszky banal jaki do tej pory byl) Niektore sprawdziany z materialu o wiele
        mniejszego były tak zakrecone ze matura to przy nich pryszcz ,wiec sie nie dziw
        ze sa takie a nie inne oceny. Ja np .przez 4 lata mialem srednie powyzej 5,0 i
        gdybys ty wiedział ile godzin nauki kosztowało mnie to to zmieniłbys zdanie.
        Ale ty pewnie swoje infor. masz od ćpunów, alkoholików krórzy tez sie u nas
        zdarzaja - wiec potem wychodzi ze walisz takie ściemy, ale to tylko juz twoj
        problem. w II jedynie 4 klasa jest spoko , bo przez 3 pierwsze lata jest total
        zapierdziel, dla tych ktorzy robi to dal siebie a nie tylko dla ocen.Chetnie
        napisałbym nowa mature zeby udowodnic wam wszystkim ze to wy jestescie po
        prostu "słabi" skoro zarzucacie nam takie przekrety - jak sam nie umiesz to nie
        zazdrosc innym , ktorzy niezaleznie czy to jest I czy nie sa lepsi od Ciebie i
        nie pisza takich bzdur. Nara pajacu
    • Gość: kamikadze AFERA jak z prawo jazdy IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 16:12
      Całą dyskusja przypomina mi sytuacje dotyczącą egzaminu prawa jazdy. Wszyscy
      narzekają, że panuje tam korupcja. Egzaminatorzy albo biorą w łape albo
      specjalnie oblewają bo WORD ma większy zysk, kiedy ktoś przystępuje do egzaminu
      kilka razy. Sądzi sie, że egzaminatorzy mają nawet procent od tych zysków.
      Swego czasu zdawałem prawo jazdy, nie będę mówił ile razy. Byłem też na
      naprawdę wielu egzaminach na placu. Ludzie zwyczajnie nie umieli jeździć a brak
      umiejętności usprawiedliwiali korupcją, na którą wpływu już nie mieli. Czyli z
      ich strony było idealnie za to korupcja sprzysięgła się przeciwko nim.
      Analogicznie jest z poirytowanymi postami na tym forum. Ludzie nie mogą się
      pogodzić, że ktoś napisał lepiej mature. Zawsze można powiedzieć, że po prostu
      w II LO matury nie było a oceny nauczyciele wystawiali z kosmosu. Znów biedny,
      sumienny maturzysta (z każdej opolskiej szkoły poza II LO) został pokrzywdzony
      i niesprawiedliwie oceniony. Zrobił wszystko co mógł (kilka razy więcej niż ci
      przecenieni średniacy z Dwójki) ale "jak to w życiu bywa" wszystko sprzysięgło
      się przeciwko nim. Nie mieli pleców zwyczajnie!...

A teraz hit! Z potwierdzonych źródeł dowiedziałem sie, że cała kadra
      egzaminatorów zostałą PRZEKUPIONA!!! Każdy egzaminator dostał po nowym
      samochodzie a sam Dyrektor dostał samolot!!!!!!! Jednak kiedy usłyszał ile
      wynosi podatek od darowizny zwrócił go ofiarodawcom...
    • Gość: ech Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.111.* 18.05.03, 21:39
      ech ludzie ...... popatrzcie najpierw na ranking na stronie wyborczej
      wyników matur w Opolu !!! i zobaczcie sobie ilość szóstek w dwójce i
      porównajcie to z innymi szkołami...... przecież to ewidentne .... i
      jeszcze jedno .... najgorzej jest jak prawda kole w oczy ... odpuśccie
      sobie... to nie pierwszy rok takich " dziwnych wyników " nie jesteście
      pierwsi i nie ostatni
      • Gość: Autor Druga strona medalu IP: 80.48.46.* 19.05.03, 08:13
        Nie dość, że tyle szóstek to ani jednej czapki. A popatrzcie chociażby na to
        ile osób zdawało maturę. Później tacy z II LO idą np. na Politechnikę, składają
        świadectwo i są tym samymi "lepsi" od innych (więcej punktów). Sprawa dla
        kuratorium.

Niepotrzebnie mają pretensje uczniowie - maturzyście II LO. Bo tak na prawdę
        nie chodzi o nich, ale o tych, któzy ich oceniają.
        • Gość: stary absolwent II Re: Druga strona medalu IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 09:55
          ...sory... ale po prostu oni są lepsi... Nie ma co ukrywać. Są bardziej
          pracowici i inteligentni.

Ładniejsi też są:)...
    • Gość: Absolwentka Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 15:21
      Zdawałem maturę w II LO kilka lat temu, to po prostu szkoła gdzie się solidnie
      pracuje od pierwszej klasy, nie ma wagarów, omijania klasówek po prostu trzeba
      się uczyć od samego początku jak się przyjdzie do szkoły w pierwszej klasie i
      tego są potem efekty... A nie ściąganie ! A II LO ma wspaniałe wyniki matur od
      dobrych kilkunastu lat a nie tylko ostatnio!
      • Gość: modry Re: Skandal z maturą w II LO IP: 62.233.176.* 10.06.03, 22:37
        widac oceny z matury w 2LO byly za te 4 laca pracy a nie za sam egzamin -
        czyzby odwieczny dylemat nauczycieli: co bardziej oceniac prace (starania) czy
        talent (rzeczywiste umiejetnosci).
        a co do tych kilkunastu lat, to tym gorzej swiadczy ze ten proceder stal sie
        juz pewna tradycja.
    • Gość: trzecioklasista Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 16:28
      A może to jest wielki przekręt i ta szkoła wcale nie istnieje?

Jestem w trzeciej klasie waszej ukochanej budy. W całej mojej licealnej
      karierze nie przeczytałam dwóch lektur, za jedną dostałam pałę w trakcie
      opracowywania, drugiej jeszcze nie oparcowywaliśmy...
      Na środę mam do zrobienia 30 zadań z matematyki, co zajmie mi około 24 godzin.
      Jutro zdaję egzamin na Politechnikę Śląską (i to jedynie sprawdzian).
      Z fizyki mam co tydzień kartkówkę z bieżących lekcji (około 10-ciu ostatnich).
      Czasami jeszcze śpię...

A teraz zajmijcie się swoimi sprawami. Tym, którzy mają jeszcze szasę pouczyć
      się do matury radzę z całego serca zabrać się do roboty, a reszcie szczerze
      współczuję.

Ja siadam do roboty.
      Dla niedowiarków zaproszenie na lekcję matematyki, najlepiej wziąć dyktafon bo
      sama nie nadążam z notatkami.
      • Gość: 3klasa Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 22:03
        Dlaczego piszecie takie bzdury czy naprawde wydaje sie wam ze nie da sie
        napisac matury na 6??? za rok wyniki beda takie same i jezeli w mojej klasie
        liczba 6 z matmy zmaleje to kazdemu czlowiekowi z forum stawiam piwo. po prostu
        nie wierze w to znam tych ludzi 3 lata wiem na co ich stac czasami jak
        spotykamy sie rano w szkole widac kto nie spal pol nocy kto wstawal o 4 zeby
        sie jeszcze czegos douczyc ale to nie dlatego ze jestesmy strasznie zapatrzeni
        w nauke i traktujemy ja jakby byla dla nas wszystkim to jest dla nas normalne
        owszem zdarzaja sie jako oceny czastkowe 1 ale to nie dlatego ze ktos sie nie
        uczyl u mnie kazdy sie uczy ale nie jest zapatrzony jedynie w nauke Nie
        jestesmy cyborgami jestesmy normalni naprawde zadania z matematyki z poziomu
        podstawowego rozwiazujemy kolegom na przerwach - sa proste
        dlaczego 4e zdala tak swietnie mature? odpowiedz jest prosta przez 4 lata byli
        przygotowywani przez pania profesor do matury rozszerzonej mature probna pisali
        rozszerzona a jak prawdziwa dostali podstawowa to bylo dla nich po prostu latwe

jutro zdaje egzamin na jakas wyzsza uczelnie nie wiem jeszcze na jaka to
        niespodzianka rozni sie jednak taki egzamin od tego prawdziwego na prawdziwym
        jest 120 min na tym jutrzejszym 90 bez tablic bez kalkulatorow

kiedys koledzy z klasy zastanawiali sie dlaczego na maturze mozna miec
        tablice??? przeciez jak nie wiesz jak rozwiazac zadanie siegasz do tablic tam
        to jest widocznie nie kazdy tak potrafi
        pozdrawiam wszystkich uczniow 2 lo :)))
    • Gość: Vooyek.. Jeszcze nie czas na... IP: router:* / 192.168.0.* 19.05.03, 17:02
      Jeszcze nie czas na lizanie się po fiutach, jak to mówił Pan Wolf... Poczekajmy
      do egazaminów na studia wyiczmy średnią jaka wychodzi z ilości uczniów z danej
      szkoły którzy diostali się na studia przez uczelni w jakimś obiektywnym
      rankingu (nie takim jakie mamy w stosunku do liceów).

Tutaj np. sprytny dyrektorek II organizuje w swojej szkole co roku olimpiadę z
      WOS`u, a potem jest przewodniczącym komisji która przepuszcza uczniów do
      rozgrywek centralnych, zgadnijcie której szkoły uczniowie mają łatwiej?

Poruszając ten wątek większość z Was odkrywa tajemnicę poliszynela... No tak
      jest i tak będzie! Nawet kuratorium przymyka oczy na taki proceder bo zależy mu
      żeby w pierwszej 30'tce najlepszych w Polsce były chociaż ze dwie szkoły z
      opolszczyzny...

Moi kumple zdawali w tym roku maturę w II LO i w III LO no i ściągać można
      było, nie ma czegoś takiego że pilnują i wyrzucają bo wtedy niektórzy by sobie
      nie poradzili, a żeby nie postawić czapy pozory muszą być chociaż utrzymane! A
      atk w informatorku można sobie napisać: 100% zdaje maturę!

Tak lecę sobie postami coraz niżej i co? Taki np. dreamer pisze że nauczyciele
      muszą się trzymać klucza... :) To po co im się daje prezenty przed maturami?
      Już takie wam pranie mózgu zrobili w tym II i III LO że nie zdajecie sobie
      sprawy jak to wszystko w rzeczywistości wygląda? A gdzie niby były m.in. tematy
      maturalne przed maturami w tamtym roku? No II LO miało i wszyscy o tym
      wiedzieli!

No i potem nieszczęsny szaki... Na jego ręce, bez nuty ironii, składam
      kondolencje wszystkim osobom tak ciężko dotkniętym przez los. Zostaje wm
      jedynie św.Juda Tadeusz (bo chyba właśnie on jest patronem od spraw
      beznadziejnych)... Gość schudł, nie spał przez cztery lata, wzrok pogorszył mu
      się z -2 do -9 dioptrii, bierze teraz leki przeciwdepresyjne i nie może zasnąć
      przy zgaszonym świetle... Już w pierwszej klasie żeby nadążyć musiał się uczyć
      po 20h dziennie i nic mu to nie dało do myślenia... Ciężki przypadek...

Przeczytajcie sobie też posta od ZX`a, to chyba pisał jakiś nauczyciel z II LO
      jak nie ktoś z dyrekcji...

Już mi się nie chce dalej pisać, bo tym wspaniałym słowom o II i III LO nie ma
      końca. Uczcijmy ich tragedię minutą ciszy...

Vooyek..
      • Gość: WOS Re: Jeszcze nie czas na... IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 19:25
        Drogi Vooyku...
        ...chyba Ci mózg amputowali! Byłem uczestnikiem olimpiady z WOS w tym roku,
        jako przedstawiciel II LO. Co roku Dwójka organizuje tą olimpiade! Jesteś
        jakimś debilem, jak mniemam. Bo może nie wiesz, że ostatnim uczestnikiem tej
        olimpiady stopnia centralnego był koleś z klasy IVb, 3 lata temu. Jeżeli
        uważasz, że jego awans do finału był przekrętem to musisz wiedzieć, żę zajął w
        niej 2. miejsce - no chyba że uważacie, że dwójka ma wszędzie wejścia i tam mu
        też coś załatwiła. Jeżeli chodzi o ten rok, to z kolegą ze szkoły zajeliśmy 8 i
        9 miejsce. Do centralnych zawodów zostali zakwalifikowani: dwaj kolesie z
        Kędzierzyna i jeden z III LO. Skąd ty idioto bierzesz te informacje? MOżesz
        zgłośić się z tym do organizatora, oda ci stosowną liste.
        Poza tym, Dyrektor był w komisji a gdy my wchodziliśmy na sale, on wychodził
        aby nie było podejrzeń.

Brak mi już inwektyw. Każde wulgaryzm jest i tak dal ciebie komplementem. Po
        prostu, kiedy czytam twój post, jestem za aborcją:(...
        • szaki Re: Jeszcze nie czas na... 19.05.03, 19:37
          ...dziękuję przyjacielu. Na szczęście z moimi oczami jest wszystko OK (w
          normie). Jeżeli chodzi o depresje to przechodziłem w trzeciej klasie. Reszta
          się zgadza. Nadal się ucze 14-20 godzin, tym razem do egzaminów bo śwadectwo
          maturalne nie jest mi do niczego potrzebne - nie bierze się go pod uwagę przy
          rekrutacji. Licze, że twoje współczucie przekuje się również w jakiś dobrowolny
          datek... Mój numer konta: 17 1140 2004 0000 3302 9300 8412. Zawsze wierze w
          ludzi. Każda złotówka przelana na to konto pomoże mi odzyskać stan zdrowia
          sprzed czasu II LO. Jeszcze nie jest za późno!
          • Gość: Kostek Re: Jeszcze nie czas na... IP: 80.48.46.* 19.05.03, 19:51
            Drogi WOSie. No oczywiście, że genialne wyjątki się zdarzają, może i to ty nim
            jesteś. Ale popatrz realnie. Czy wśród całej reszty ani jednej czapki i tyle
            szóstek. Bądź poważny, trzymaj fason i zauważ to co my już dawno widzieliśmy.
        • Gość: Vooyek.. Re: Jeszcze nie czas na... IP: router:* / 192.168.0.* 19.05.03, 23:40
          Po pierwsze, jak jesteś za aborcją to idź do SLD,

Po drugie, jeszcze nikogo inwektywą nie obrzuciłem, i na razie nie zamierzam
          nawet ciebie za to twoje podejście: nie jesteś z II LO więc pewnie z
          kotleciarni albo innej zawodówy więc jesteś debil...

A po trzecie, to nie wciskaj kitu biednym forumowiczom, dorzucę tutaj dwa
          grosze bo także jestem tegorocznym maturzystą (zdałem tak że nie muszę
          odpowiadać na ustnych) i nie uważam się bynajmniej za debila. Otóż brałem
          udział zarówno w tym jak i w zeszłym roku w olimpiadzie z WOS`u... Więc proszę,
          nie pisz że dyrektor wychodził, bo jak gadałem z twoimi kolegami ze szkoły to
          sami mówili że drugiej części się nie boją bo dyrektor mówił że tam będą mieli
          łatwiej... A jak byłem na tej drugiej części, po przejściu testu to dyrektor
          wcale nie wychodził z sali w momencie gdy odpowiadali uczniowie II LO...

Nie wiem czy jest sens dalej dyskutować czy może zostawić tych ludzi samych
          sobie. Tak sobie jednak myślę że może jak zaglądnie tu jakiś zabłąkany
          gimanazjalista to rozszerzy mu to horyzonty.

Vooyek..

PS. szaki ucz się ucz! W takim tempie to nawet japońców w tyle zostawiasz!

Bądźmy tacy jak szaki, bądźmy tacy jak maja janiszewska, bądźmy tacy jak staś
          drzewiecki, bądźmy tacy jakimi chcą nas wdzieć nasi rodzice a przede wszystkim
          nauczyciele...
          • Gość: WOS Re: Jeszcze nie czas na... IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 00:32
            Drogi Vooyku...
            ...jednak sam udowadniasz, że debilem jesteś skoro napisałem, iż byłem na
            olimpiadzie z ramienia II LO a ty tego może jeszcze nie przyswoiłeś. Może to ze
            mną rozmawiałeś i mówiłem, że będzie nam na ustnej łatwiej?... Chyba wiem jak
            mój Dyrektor się zachował i uprzedził nas o tym szybciej, aby nikt nie mógł się
            doczepić. Tak się powoływałeś na tą korupcje w czasie olimpiady o WOSie i
            popieraniu Dwójki, teraz rozumiem, że w związku z własnymi doświadczeniami.
            Byłeś na olimpiadzie w tym roku i w zeszłym. Jesteś doświadczony! Ja wiem, że
            zarówno w tym roku (sam byłem uczestnikiem) jak i w zeszłym (wiem z informatora
            o olimpiadzie), że nikt z Dwójki nie przeszedł do centralnej. W konfrontacji
            faktów z twoją wypowiedzią, że kuratorium to nic nie obchodzi, że dwóch
            finalistów jest z Dwójki dzięki swojemu Dyrektorowi wynika, że jesteś typowym
            kłamcą. Tak coś pieprzysz, żeby pasowało do forum, chociaż nie ma związku z
            rzeczywistością. Weź się do roboty i przestań chrzanić. Nie miałem zielonego
            pojęcia, że uczniowie innych szkół aż taaak zazdroszczą licealistom z Dwójki!
            Obrzucacie nas oszczerstwami, dyskredytujecie nas. Pozostajecie głósi na dowody
            naszej ogrooomnej pracy. To udowadnia tylko, że my mamy racje a sytuacja
            przynosi skutek odwrotny do przez was zamierzonego. PODNOSI PRESTIŻ NASZEJ
            SZKOŁY! Leczcie kompleksy gdzie indziej! Polecam po prostu psychologa albo...
            zacznijcie się uczyć tak intensywnie jak my. Nie mogę wam polecić naszego
            ogólniaka, bo jak rozumiem na to jest już za późno:(...
      • Gość: gall Re: Jeszcze nie czas na... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 00:57
        Brawo! To jest prawdziwa wypowiedz na poziomie. Chcialbym pogratulowac
        podejscia temu panu. Dziwnie sie sklada ze kazdy chcialby miec dobre oceny na
        maturze ale nie kazdemu chce sie systematycznie pracowac. Wspolczuje Vooykowi
        kiepskiej wyobrazni, gdyz nie rozumie on ze cel uswieca srodki. Szaki ciezko
        pracowal by uzyskac konkretny wynik, Vooyek natomiast mysli ze wszystko mu
        samo przyjdzie i zamiast zrobic cos w kierunku poprawienia swoich wynikow
        bluzga innych z mocno wyczuwalna nutka zazdrosci w swojej wypowiedzi. Niestety
        Vooyek nigdy nie doswiadczy satysfakcji jaka sa szostki na maturze, poniewaz
        dla takich jak on nie ma miejsca w II LO...
      • Gość: X Re: Jeszcze nie czas na... IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 12:43
        Gość portalu: Vooyek.. napisał(a):

gdzie niby były m.in. tematy
        >
        > maturalne przed maturami w tamtym roku? No II LO miało i wszyscy o tym
        > wiedzieli!
        >

Ty debilu - II Lo miało tematy - tak, to spox, szkoda ze te tematy w ogóle sie
        nie sprawdziły - a itak dostaliśmy 6-tki - dla Ciebie to niemozliwe zeby miec
        6 - zyj dalej w swoim urojonym swiecie 3 i 4 - i niech twój poziom dalej
        pozostanie niezmieniony - przynajmniej na wyzszej szkole nie bede mial do
        czynienia z kims takim, bo po prostu z takim podejscie masz szanse sie tam
        dostać jak świania do nieba - hahaha - powodzenia na jakiejś gównianej
        uczelni :)
        >
      • Gość: real Re: Jeszcze nie czas na... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 18:23
        i tak to jest kiedy dziecie z jakiejs szkoly dla debili bedzie wmawiac tym z II
        LO jak tam naprawde jest..
        szkoda ze o tych fiutach na maturze nie napisales, to bylby dopiero heroizm,
        tak sie kurwa wygiac!! popisalbys sie swoja elokwencja i oczytaniem zlamasie
    • Gość: ave Re: Skandal z maturą w II LO IP: 213.17.145.* 19.05.03, 22:33
      Skończmy już wątek ten..... i tak każdy swoje wie.... ja wiem , że coś jest
      nie tak z tą matura w II LO , pani Skawska też o tym wie doskonale ale trudno
      zebrać dowody.... pan Kurator też o tym wie , ale chyba takie wyniki są mu na
      rękę.... cieszę się , że wpisywali się w tym wątku i uczniowie tej szkoły i
      nauczyciele , uczniowie z innych szkoł, nauczyciele innych szkoł oraz ludzie
      nie związani z edukacją...... nie ma co więcej się rozpisywać , ponieważ to
      chyba do niczego nie prowadzi... nikt nikogo nie przekona to jest jasne.....
      ale cieszę się , że został chociaż poruszony ten temat, bop w poprzednich
      latach było podobnie ale każdy cicho siedzxiał, pozdrawiam wszystkich autorów
      postów, nawet tych co są zaślepieni ..... koniec
      • Gość: Gwiazdor Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.46.* 20.05.03, 09:02
        Ludzie! Otwórzcie wreszcie oczy! Czym II LO wyróżnia się na tle innych?
        Statystyki nie okłamiesz. Na kilkaset maturzystów musi być choć jedna czapka.
        Nie ma rady.

Ja już dawno mam maturę za sobą. Wkuwałem na bieżąco jak głupi. No i co z tego
        skoro wymagania moich nauczycielek byly o wiele większe od tych z II LO.
        • Gość: matrix Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.dialup.inetia.pl 20.05.03, 10:57
          Az rece opadaja kiedy czytam posty ludzi, ktorzy doszukuja sie korupcji na
          olimpiadzie z WOSu, wspolczuja pogorszenia zdrowia szakiemu itp. JESTESCIE
          ZALOSNI, zamiast przez 4 lata przykladac sie do nauki, chodziliscie sobie z
          kolegami na piwko, i mysleliscie, ze mature daja za darmo!!! Zamiast tego
          trzeba bylo sie uczyc !!! A nie teraz przelewac swoja frustracje na forum po
          tym jak nie dostaliscie dobrych ocen na maturze, przeciez tematy z POlaka byly
          tak banalne, ze mozna by o tym pisac caly dzien a nie tylko piec godzin. A
          jesli chodzi o matematyke, to wystarczylo przed matura nauczyc sie korzystac z
          TABLIC MATEMATYCZNYCH, zeby rozwiazac wszystkie zadania. Pozdrowienia dla
          wszystkich frustratow, matrix
          • Gość: Gwiazdor Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.46.* 20.05.03, 11:22
            Absolwenci II LO wypowiadający się na tym forum z racji oczywistej bronią
            swojej macierzystej szkoły. Gdyby mi coś dali cennego za friko też bym bronił
            darczyńcy. Ot tyle. Jasne.
          • Gość: Vooyek.. Re: Skandal z maturą w II LO IP: router:* / 192.168.0.* 20.05.03, 15:23
            Widzę że wos i szaki nie dają za wygraną... Do tego dołączył jeszcze matrix...
            Dawno nie było na forum takich trepów! Otóż satysfakcji z ocen celujących na
            maturze właśnie w tym roku doświadczyłem! Trochę samokrytycyzmu suk*****y! To
            właśnie przez takie jak wy małostkowe postacie II LO dostało taką opinię...
            Dalej bądźcie utwierdzeni w przekonaniu że inni to debile... Cwaniaczcie
            dłużej... Zobaczymy kto się na tym szybciej przejedzie... Więcej pokory!

Vooyek..
            • Gość: matrix Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.dialup.inetia.pl 20.05.03, 22:53
              Sluchaj S.Uk.i.n.S.Y..Nu nie p.i.e.r..d.o.l mi tutaj o tym, ze uczniowei II LO
              uwazaja , ze reszta to debile. To wlasnie tacy jak ty, ave, i reszta patalachow
              na tym forum pierwsi stwierdziliscie, ze ludzie z dwojki to debile a na maturze
              to pewnie nauczyciele nam pomagali... Zycze dalszego milego zycia w urojonym
              swiecie oraz wymyslania postow, ktore zaprzeczaja temu co sam wczesniej
              napisales...
          • Gość: Vooyek.. Re: Skandal z maturą w II LO IP: router:* / 192.168.0.* 20.05.03, 15:30
            I jeszcze jedno: przeczytajcie sobie co pisze Gwiazdor! Już samo stwierdzenie
            że nie są oni wcale najlepsi przyprawia ich o drgawki a co dopiero gdy próbuje
            się im udowodnić że są po prostu maszynami do wkuwania określonych partii
            materiału a nie potrafią logicznie i co najważniejsze obiektywnie myśleć.

Vooyek..
            • Gość: Turkish Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 20.05.03, 22:24
              Vooyek...
              Co to???
              Sloma???
              Stary!!!
              Sloma Ci z butow wystaje!!!!
              • Gość: borek Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.32.* 20.05.03, 23:00
                Drodzy forumowicze a szczególnie ty Voyytku

Tak się składa że ja także jestem uczniem klasy mat-info i choć nie zdawałem
                matematyki na maturze i w zasadzie nie uczylem sie jej od pol roku to sam
                zdałbym ją z palcem ... wiec nie staraj sie udowodnic ze wsrod uczniow ktorzy
                ja jednak zdawali byli tacy tepacy by jej nie zdac. Poza tym nalezaloby
                potwierdzic tutaj stanowisko mojegom kolegi szakiego. Program matematyki
                przeznaczony dla uczniow szkol srednich skonczylismy na poczatku pazdziernika a
                czas pozostaly do matury poswiecilismy na przygotowania. Wcale nie jest rzadna
                plotką ze egzamin wstępny na UJ został nam dany do rozwiązania na 45 min i nie
                wszyscy go zaliczyli.
                Co do poziomu nauczania matematyki w naszej klasie niech za przyklad robi to ze
                w pierwszej klasie na zadania domowe dostalem przyklady które kilka dni
                wczesniej moj kolega dostal na sprawdzianie w 3 klasie innego opolskiego LO.
                A juz w 3 klasie robilismy egzaminy na wszystkie liczace sie uczelnie w Polsce.
                To ze wy nie jestescie w stanie napisac matury na 6 nie świadczy wiec ze inni
                tego nie potrafia zamiast wiec wyladowywac swoją flustracje na uczniach II LO
                popatrzcie na siebie moze to jadnak nie wszechogarniający Polskę spisek II LO
                ( ktora posiada swoje komorki we wszystkich nawet centralnych organizacjach
                panstwowych) problem tkwi w was samych .

Pozdrawiam i zachęcam do przemyśleń:)
                • Gość: juzek Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.51.254.* 22.05.03, 01:16
                  NIech bedzie ,po czterech latach intensywnej nauki matematyki zdaje sobie z
                  tego sprawe, ze przedmiot ten nie musi sprawiac wam problemow.Zaluzmy ze macie
                  wybitnie zdolna klase i je srednia moze byc dobra, ale nie 5,6.to jest jakis
                  absurd, mimi tego ,ze jestescie przecierz w klasie matematycznej.Jednak z
                  polskiego srednia waszej klasy to tylko marne 5,3.Czy tak niska srednia nie
                  jest dla was zaskoczeniem? moge powiedziec tylko jedno-wybitna klasa, wybitni
                  pedagodzy, niekonwencjonalny system nauczania.
    • Gość: Jedenstein Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 21:28
      Elo II representing:
      Apel do wszystkich nieroztropnych. Sprawdź ten tekst yo! To będzie świeże
      gówno. Gorące jak Norbi. Niech twoje oczy wyskoczą z orbit.Mój czarny tyłek
      sięgnął po 2x6. Dziwisz się lamusie? co? To sprawdź to. Mówię ci to yo!
      Najpierw będzie matma. yo! Używam tablic bo to sprawdzony projekt! To co każdy
      lubi yo! Każdy gnojek! Każdy gooooorący ziooooom yoooooo!Każdy czarnuch z
      rewiru to potrafi.
      Word up!
      Mój freestyle jak klasa Minstral- niech polonista usłyszy asta la vista!
      Ormiańskie kino, jazz i golf to moje hobby. więc nie gadajcie, że mamy lobby!
      Nasz del to cel., a nie dobry!
      • Gość: absolwent Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.wsb-nlu.edu.pl 20.05.03, 22:49
        Jestem absolwentem II LO i czytając te posty widze, że część jest pisana przez
        osoby, które nie dostały się do tego liceum i teraz zazdroszczą wyników
        maturzystom z II LO. Od mojej matury miną rok ale do dzis pamiętam 4 lata w II
        liceum. To nie były wakacje. Trzeba było chodzić na lekcje i być zawsze
        przygotowanym. Nie raz wstawałem o 4 rano by powtórzyć materiał przed
        sprawdzianem. Przygotowywując sie do matury konfrontowałem mój materiał z
        uczniem 4 liceum, który tam miał same piątki. Z tych konfrontacji wynikło iż w
        II musimy sie znacznie wiecej uczyć i rozwiązywać zadania dla olimpijczyków.
        Znam absolwentów II i wiem że oni tak jak ja zapracowali na wyniki z matury
        swoją ciężką pracą, kosztem zdrowia. Napewno nie jeden absolwent II
        potwierdzi, że po ukończeniu II liceum powinno się od razu jechać do
        sanatorium, jak nie szpitala z powodu wycięczenia fizycznego i psychiocznego,
        gdyś nikt z nauczucieli nie traktował nas pobłażliwie.
        • Gość: Vooyek.. Re: Skandal z maturą w II LO IP: router:* / 192.168.0.* 20.05.03, 23:11
          Widzę że szum się zrobił wśród uczniów II LO, a szczególie wśród mat-info gdzie
          było tyle celujących... Pewnie poszła fama: ratujmy dobre imię naszej szkoły i
          klasy...

Jest takie przysłowie: winny się tłumaczy...

Otóż zaznaczam że dostałem w tym roku na maturze ocenę celującą, a z ocenami z
          egzaminów odbywających się cztery lata temu dostałbym się zarówno do II LO jak
          i do III LO... Szczerze mówiąc zwisa mi to jakie macie podejście do szkoły i
          spraw z nią związanych... Dymam was! Wmawiajcie sobie dalej co tylko chcecie
          debeściaki... Próbowałem tylklo zwrócić uwagę na to jaki krzywy system u was
          panuje, ale to wy przecież wiecie co jest dla was najlepsze... Co nie szaki?

Pozdrowienia dla was i wspaniałej kadry

Vooyek..
          • Gość: matrix Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.dialup.inetia.pl 20.05.03, 23:25
            Vooyek, ty chyba jednak, zyjesz w tym matrixie, pozdro.
          • Gość: borek Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.32.* 20.05.03, 23:26
            oj Voytek Voytek
            Naprawde powinieneś skonczyc juz tą rozmowe bo coraz bardziej sie
            pograzasz.Udowadniasz nam wszystkim tylko to ze jestes... DEBILEM nie
            rozumiejąc ze nie bronimy honoru naszej szkoly tylko swoją ciężką 4-letnią
            prace. I kto tu mowi o nieumiejetnosci logicznego i pelnego myslenia skoro
            twoje ( chyba bardziej płytki od Morza Aralskiego choc pewnie nawet nie wiesz
            gdzie ono jest) myślenie nie moze uznac ze dla nas liczy sie cos wiecej od
            honoru II LO. Kieruj się dalej złotą myślą Wałęsy " czarne jest czarne biale
            jest biale" nie wiedzac nawet ze istnieje szarość.

Pozdrawiam
            • Gość: Vooyek.. Re: Skandal z maturą w II LO IP: router:* / 192.168.0.* 20.05.03, 23:50
              Wal się pozerze, jak byś miał choć trochę poukładane pod kaskiem to byś nie
              wypisywał razem z dwoma kumplami tych idiotyzmów i wiedział byś tumanie że
              morze aralskie już wyschło a ozon to pinda.

Broń sobie swojej pracy, ale nie pisz mi że to normalna szkoła!

Vooyek..
              • Gość: gall Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 00:17
                te Vooyek a jak to sie stalo ze taki debil jak ty dostal szostki na maturze??
                do dopiero musial byc przekret... dales w lape czy zrobiles komus loda??
              • Gość: borek Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.32.* 21.05.03, 12:35
                Drogi Vooytku oto odpowiedz na twoje genialne spostrzezenia na temat Morza
                Aralskiego zaciągnięta z encyklopedii Wiem:

Aralskie Jezioro, Aralaskoje morie, Aral, słone jeioro bezodpływowe w
                Kazachstanie i Uzbekistanie, na Nizinie Turańskiej, na wysokości 53 m n.p.m.
                Powierzchnia ok. 37 tys. km2 (do lat 60. XX w. - ok. 66 -100 tys. km2).
                Głębokość 20-25 m. Zasolenie 10-15‰. Położone w strefie pustynnej. Liczne
                wyspy. Dawniej zasilane przez rzeki Amu-darię i Syr-darię, obecnie gł. przez
                opady.

W wyniku działalności człowieka od lat 60., m.in. wykorzystywania Amu-darii i
                Syr-darii do nawadniania pól bawełny, poziom Jeziora Aralskiego bardzo się
                obniżył (ok. 13 m), jego powierzchnia zmniejszyła się o ok. 40%, natomiast
                stężenie soli zwiększyło się ponad 2-krotnie, w związku z czym cały region
                dotknięty jest katastrofą ekologiczną. W wodzie wyginęły ryby, wsie i porty
                rybackie znalazły się kilkadziesiąt km od brzegu. Słony pył z Jeziora
                Aralskiego jest przenoszony przez wiatr na odległość ponad 500 km, zagrażając
                oazom na pustyni.

Przewiduje się, że Jezioro Aralskie rozdzieli się na dwa zbiorniki, z których
                jeden - stale malejący - osiągnie ok. 7 tys. km2, drugi ok. 3 tys. km2, z
                małymi wahaniami powierzchni. Główne miasto - Aralsk.

Następnym razem jak czegoś nie wiesz to po prostu nie wprowadzaj innych w bląd .
                Staraj sie takze nie podkreślać tak bardze ze jestes debilem

ps. skoro taki nieuk dostał 6 to nie wiem jak mozna oczekiwac ze będą czapy w
                II LO

Pozdrawiam :)
                • Gość: modry Morze Aralskie??? IP: 62.233.176.* 10.06.03, 23:29
                  Vooyek ma racje: Morze Aralskie to juz niemal kaluza (rzecz ma sie tu podobnie
                  jak z jeziorem Czad); wiedzialbys o tym gdybys poszerzal czasem horyzonty
                  myslowe ponad encyklopedie
          • Gość: Turkisch Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 21.05.03, 00:25
            Drogi Vooyku!
            Zaczynasz hmm... jak by to ladnie ujac "gadac glupoty". Przez te kilka
            dni biernie przygladalem sie tej dyskusji z cynicznym usmiechem na twarzy,
            nastepnie do akcji wkroczyles Ty- drogi Vooyku- i widze, ze trzeba Ci kilka
            rzeczy wytlumaczyc- nie moglem sie powstrzymac... Czy naprawde tak trudno
            zrozumiec, ze nie wszystkie szkoly maja ten sam poziom? Sa gorsze szkoly,
            przecietne szkoly i lepsze szkoly. I tak sie sklada, ze II lo nalezy do tych
            ostatnich. Dlaczego w naszej szkole nie bylo zadnych pal na maturze? Dlatego,
            ze jesli ktos mial predyspozycje do dostania bani na maturze, to albo nie udalo
            mu sie zdac egzaminow wstepnych, albo jesli sie dostal, to nauczyciele
            skutecznie (wierz mi... SKUTECZNIE) przez te 4 lata wytlukli mu z lba lenistwo
            i tym podobne bzdety, poza tym tematy z polaka w tym roku byly po prostu
            banalne i kazdy kto chociaz troszke sie uczyl- zdalby. A w mojej bylej szkole,
            jak ktos sie nie uczyl, to mial przerabane. Dlaczego w mat-inf bylo tyle cel?
            Odsylam Cie do postu Szakiego- on mowi serio. Dlaczego "gadasz glupoty"?
            Dlatego, ze w pierwszym poscie twierdziles, iz dostajemy tematy przed maturami,
            ze nauczyciele nam pomagaja itp. itd. A kiedy, „wytlumaczono” Ci , ze nie o to
            chodzi, to przyjales inna pozycje ataku- w II lo sa kujony, ktore „nie potrafia
            logicznie (...) myslec” i i tak na studia sie nie dostana. Czyli nagle jednak
            sie tam uczymy? Zal mi takich frustratow jak ty- wykorzystujesz (znaczy
            probujesz wykorzystac) kazda szanse na tym forum zeby zmieszac te szkole z
            blotem... Wiec daj se spokoj i nie pisz tutaj wiecej bo ludzie sie z Ciebie
            smieja

Prawdziwym bojownikom mowie: „joł”

p.s.
            skoro taki bystrzak jestes to czemu nie zdawales do II czy III???

„Czy czujesz te zlosc, ten narastajacy gniew, czy juz sie w tobie gotuje?”
            dalej... obrzuc wszystkich gownem :) tylko uwazaj na slome

p.p.s.
            Dlaczego z Ciebie wiesniak? Bo nie potrafisz wyrazic swoich mysli bez klniecia
            i w ogole caloksztalt...

• Gość: Vooyek.. Re: Skandal z maturą w II LO IP: router:* / 192.168.0.* 21.05.03, 15:08
              Siemanko fiutki! Widzę że nieźle dajecie popalić, przeczytajcie sobie od
              początku wszystkie posty i zobaczcie kto zaczął bluzgać! Jak tak umiecie
              cwaniaczyć przez neta to może się gdzieś ustawimy...?

A co do tego pajaca od aralskiego to nie kopjuj mi tu bezmyślnie jakiejś
              encyklopedii z PRL`u lub opierającej się na takich! Odsyłam do styczniowego
              Science lub zeszłego NG z UK. Zobaczysz sobie wtedy jak sprawy wyglądają (a jak
              z angieslkim będą kłopoty to przynajmniej baranie sobie zdjęcia pooglądasz).
              Chociaż z drugiej strony faktycznie jesteś zdolnym uczniem bo obecnie w
              szkołach nie uczą myśleć...

Vooyek..
              • Gość: Turkisch Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 21.05.03, 15:36
                Ej, Vooyek!
                Ja mam lepszy pomysl! Po co mamy sie gdizes ustawiac? Po prostu wez
                kumpli i pojdz do dwojki i obij wszystkich uczniow po kolei, za to, ze chodza
                do lepszej szkoly niz Ty. Przynajmniej ostatecznie wyladujesz frustracje... a
                pozniej zrob to samo z absolwentami ( na rozdaniu swiadectw )
                • Gość: Vooyek.. Re: Skandal z maturą w II LO IP: router:* / 192.168.0.* 21.05.03, 15:42
                  OK, no to do zobaczenia...

Vooyek..

PS. Tylko bądźcie!
                  • Gość: Turkisch Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.36.* 21.05.03, 16:03
                    och nie! Vooyek! Nie badz taki straszny! Przerazasz mnie! Nie przychodz prosze!
                    Strasznie sie boje, bo mam uczulenie na slome...
                    • Gość: BUZZER 2 TO POPROSTU SZKOŁA DLA DEBILI IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 02:12
                      TE KABACIE DAJ SOBIE SPOKUJ I ZAPIERNICZAJ DALEJ LIZAC DUPSKO NAUCZYCIELOM Z
                      TEJ WASZEJ ZAJEBISTEJ BUDY W KTUREJ MOZNA SOBIE MATURKE QPIC! BANDA PAJACUW
                      HEHEHEH I WY NIBY JESTEŚCIE NAJLEPSI W OPOLU??!! JUZ WAS DOGANIA 5LO I 1LO!!!
                      KABATY JEDNE! A OD VOYKA SIE ODWAL BO TO SPOKO ZIOMEK PAJACU JEDEN...
                      5LO I 1 LO RULLLLLLLLLLLLL
                      ZNANY WSZEM I WOBEC BUZZER
                      POZDRO DLA MILA MOLA RYSKA PROFKA SZTAJNERA BONCZKA DULUSIA GRZYBA MELKA KAKI
                      VOYKA (SORKI JESLI COS ZLE NAPISALEM;p)SZMITA BONZA I CALEJ PACZKI Z TYCH
                      SZKUL!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: USB Re: 2 TO POPROSTU SZKOŁA DLA DEBILI IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 11:04
                        Stary ty nawet pisać nie umiesz - tyle błedów ortograficznych ile ty zrobiłeś w
                        tym swoim żałosnym poscie to nie było u nas we wszystkich pracach maturalnych z
                        polaka(razem wźiętych). Nikt tutaj do tej pory nie uważał ze I LO czy 5 LO sa
                        gorsze ale jak taki tłuk jak ty podpisuje sie pod te szkoły to tylko można im
                        współczuć. Naucz sie pisać albo nie pisz wcale
                        • Gość: BUZZER Re: 2 TO POPROSTU SZKOŁA DLA DEBILI IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 23:00
                          KABACIE PIERNICZONY JAKBYS MIAL MODEMIK TO TERZ BYS TAK ZAPIERDALAL NA
                          KLAWIATUZE JAK JA I NA BLENDY BYS NIE PATRZYL PAJACU ALE CUZ CO ROBIC JAK
                          STARZY PLACOM ZA MATURE I POTEM TAKIE POKIEPY SIE BUJAJOM PO POLSCE....
                  • Gość: Uczeń Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 10:58
                    Ty patentowany debilu - mam nadzieje ze przyjedziesz do naszej szkoły bo
                    chętnie bym Ci morde skuł - zobaczymy czy jesteś tylko taki cwany w gębie - jak
                    się nie pojawisz palancie to ja Cie znajde - pozdro cioto!
    • Gość: Mat Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.internetia.opole.pl 21.05.03, 14:39
      Chodziłem do dwójki przez cztery lata i w tym roku zdawałem maturę. Ta cała
      nagonka na II LO to jedna wielka bujda. Dlaczego? Na maturze nie można było
      ściągać, a nauczyciele nie zrobili specjalnie tygodnia dobroczynności.
      Chciałem zauważyć, że aby się dostać do tej szkoły z mojego rocznika to trzeba
      było mieć wiedzę, ale także szczęscie. Nie dziwią mnie wyniki matur. Jeżeli ja
      mając w na koniec podstawówki średnią 5,0 dostałem sie do klasy dodoatkowo
      utworzonej (tej z nr 12), to jaką musieli mieć średnią ludzie którzy dostali
      się do mat-info. Poza tym powiedzmy sobie szczerze: ta szkoła potrafi
      przygotować dobrze do matury. Coroczne badania wyników nauczania, faukultety
      jako normalne przedmioty od 3 klasy, ostro oceniane próbne matury-to wszystko
      musiało zawocować w maju. Więc ludzie skończcie zadzrościć! W miom roczniku
      było kilkoro olimpijczykó (laureatów na szczeblu centralnym) i co? oni też
      dostali bonusa? Nie! Do dwójki chodzili inteligentni ludzie.
      • Gość: sb Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.24.* 21.05.03, 18:53
        Vooyek!
        też chodziłam do tej klasy, zdałam mature i się z tego strasznie ciesze. zdałam
        bo zdawałam sobie sprawę, że nie dało sie nie zdać przy takim poziomie jaki nam
        narzucali nauczyciele!
        a jeżeli ktoś nagle zapragnał się poobijać to bardzo kiepsko na tym wychodził.
        a tak w ogóle to skoro zdawałeś do tego liceum to trzeba było w nim zostać, to
        byś teraz tak nie biadolił i podziękował byś Bogu, że nie masz aż tak
        dotkliwych urazów na psychice (oczywiście pod warunkiem, że byś się wcześniej
        nie wykończył)

tak czy owak ciesze się że wybrałam to liceum i tą klasę, a Ty możesz tylko
        żalować :)

dzięki za uwagę ;))
        • Gość: Larry Flajnt Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.46.* 21.05.03, 19:40
          Widze, że niektórzy nie potrafią czytać pomiędzy wierszami. Szanowni Państwo!
          Co się tak bronicie. Kogo obchodzi, że X był na olimpiadzie, że Y w domu kuł aż
          schudł. To wszystko zależy od osoby oceniającej. Więc to czy ktoś zakuwał jak
          głupi, czy ściągał na maturze nie ma nic do rzeczy.

Tu chodzi o to, że ta sama praca napisana w II LO na szóstkę w innej miałaby
          okazję dostać ocenę niższą. Proste.

Ale z drugiej strony. Ktoś tu napomknął, że dzięki ściąganiu nie zdasz matury?
          Myślisz? Wybierz historię (temat z testem + wypracowanko), albo już totalny
          odjazd - biologię. Tutaj podanie "1 a" "2 b" nie nastręcza problemów.
          Oczywiście są i pytania "opisowe", ale na kilka zdań max.

Dla mnie Ci wszyscy mogliby dostać i siódemki, ale niech później nie
          przedstawiają tych papierów tam, gdzie podliczana jest ilość punktów (np.
          polibuda.
          • Gość: borek Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.32.* 21.05.03, 22:43
            Larry masz racji ze niektórzy nie umieja tutaj czytac miedzy wierszami m.in. Ty
            Tutaj juz nie chodzi o to czy nauczyciele podwyższą ci ocene czy nie tylko o
            nasza prace a podwazajac oceny ktore dostali uczniowie II LO podwazasz nie
            tylko wiarygodnosc nauczycieli ale i nasza prace co nas po prostu obraza wiec
            skonczmy juz ten załosny dialog bo do niczego to nie doprowadzi i tak za rok
            nastepni frustraci zaczna jeczec ze ci a ci dostalio dobre oceny bo mieli
            plecy , tematy pol roku wczesniej itd. Po co to komu.

Pozdrawiam
            • Gość: Larry Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.46.* 22.05.03, 08:34
              My i tak swoje wiemy. Prawdy nie ukryjecie. Ocena ocenie nie jest równa. Stara
              prawda, jakże na czasie.
    • Gość: Absolwent II LO Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.net 22.05.03, 10:54
      Nauke w II LO ukonczylem stosunkowo niedawno i zgadzam się z opinią że oceny z
      matur są tam zawyżone (moim zdaniem). No ale nie martwcie się uczniowie II LO,
      już niedługo Waszą wiedzę zweryfikują wyższe uczelnie, a tam się raczej nie
      patyczkują (raczej bo to zależy od kierunku i rodzaju uczelni). W każdym razie
      życzę powodzenia. Nie ma się co unosić i krzyczeć że te oceny to 4 lata pracy,
      bo różni nauczyciele różnej pracy mogli wymagać. Pozostaje Wam mieć nadzieję
      że szkoła dobrze Was przygotowała do studiów, oby tak właśnie było.
    • Gość: dd1 Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 18:14
      i co kurwa z tego ze mozna sciagac (tak jak wszedzie) skoro wiekszosc ludzi z
      II tego wcale nie potrzebuje?!?! co mam niby sciagac - co to jest heroizm?!?
      wybacz ale smieciarze by to wiedzieli. a z matmy pisalismy probna na poziomie
      rozszerzonym wiec potem taki podstawowy to byla po prostu zalosc.. nie dostal
      dobrej oceny bo glupi i sie pluje
    • Gość: prawda Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 18:34
      o tym pisza ci dla ktorych matura jest najwiekszym osiagiem. my zdajemy dalej
      gdzie nikt nawet nie spojrzy na ten papier, liczy sie co umiesz, wiec wtedy
      zobaczymy, kto co umial. a za pare lat w UE z ta swoja matura bedziesz mogl
      grabic liscie, nie no gratulacje!!
      • Gość: BUZZER Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 23:01
        PRAWDA PRAWDA SWIENTA PRAWDA....
    • Gość: skandall!!! Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 00:13
    • Gość: mysza Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.lewin-brzeski.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 20:10
      ale tak jest w kazdej szkole. przypomnijcie sobie swoje matury i przekrety.
      badzmy obiektywni, kazdy chce wypasc najlepiej. nie zgadzam sie ze sciaganie w
      II LO jest az tak ordynarne. ucze sie w tej szkole i wiem, ze naprawde jest tam
      niezly zapiernicz. pamietajcie o tym , ze zawsze znajdzie sie ktos, kto chce
      pokazac, ze jest cool i wogole jakie to numery robi. potem wychodza jakies
      dziwne opowiesci, a pismaki maja nareszcie co robic. z reszta ten, komu zle
      poszlo w innej szkole musi miec na co narzekac. przypomnijcie sobie wszystki
      pozytyne i negatywne legendy o waszej szkole... i co?
      P.S. tylko niech nie pyskuja osoby, ktore matury nie zdawaly
      • Gość: kobieta Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 11:48
        Ja tez zdawalam w roku mature w 2lo i zdalam ja bardzo dobrze dzieki wlasnej
        pracy itp. Nikt mi nie pomogl, wszystko zrobilam sama. Ale nie zgodze sie z
        tym, ze nasza szkola gromadzi tylko wybitnych uczniow, bo zdarzaja sie tez
        przyglupy, ze az zal popatrzec... No i to, ze wszyscy zdali mature, to raczej
        nie jest normalne. A z tymi szostkami... co tu durzo mowic, czesc na nie
        naprawde zasluzyla (szaki napewno:)) ale nie wszyscy. Ale bylo, minelo, reszta
        musi sie z tym pogodzic i zalowac, ze nie poszla do 2lo. Ja tam sie ciesze i w
        sumie wali mnie to, co inni o tym mysla. Nie macie sie co bac - ci ktorzy w 2lo
        dostali 6, raczej nie beda zdawac na opolska polibude, wiec konkurencji nie
        zrobia.
        A tak na marginesie, gdyby to 3lo wypadlo w tym roku najlepiej, to pewnie o nim
        bysmy teraz dyskutowali, nie?
        • Gość: 3LO Re: Skandal z maturą w II LO IP: 62.233.176.* 10.06.03, 23:05
          3LO ma charakter i zna swoja wartosc wiec nie wdaje sie w glupie dyskusje
    • Gość: absolwentka Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.28.* 24.05.03, 14:48
      • Gość: Maturzystka `90 Re: Skandal z maturą w II LO IP: 217.111.31.* 10.06.03, 17:23
        dali sciagac?! chyba, ze wymarly juz wszytkie postrach II LO, siusiu za nami
        chodzili; a kto slyszal skrzypienie bucikow prof. Merchy szczal po gaciach z
        urzedu... Wtedy kiedy ja zdawalam mature w IILO kadra byla swietnie
        przygotowana ( poza drobnymi wyjatkami /wieeeeesz..../ ) wiec dobrze
        przygotowanym uczniom matura nie sprawila klopotu 4 lat nauki... poprostu
    • Gość: Absolwentka Re: Skandal z maturą w II LO IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.28.* 24.05.03, 14:55
      Kiedyś też zdawałam maturę w II LO. Kochani, czytając Wasze opinie jestem
      przerażona olbrzymią ilością błędów ortograficznych. A każdy z Was
      pisze: "zdawałem maturę" Pomyślcie chwilkę zanim coś napiszecie! Taki stan
      fatalnie świadczy o Was!
      • Gość: Kopeć Re: Skandal z maturą w II LO IP: 80.48.46.* 24.05.03, 21:38
        Gość portalu: Absolwentka napisał(a):

> Kiedyś też zdawałam maturę w II LO. Kochani, czytając Wasze opinie jestem
        > przerażona olbrzymią ilością błędów ortograficznych. A każdy z Was
        > pisze: "zdawałem maturę" Pomyślcie chwilkę zanim coś napiszecie! Taki stan
        > fatalnie świadczy o Was!

A jak to świadczy droga moja o Tobie? O skrótach myślowych to się nie słyszało?
        Ale w II LO tego nie uczą...
    • Gość: złośliwiec Re: Skandal z maturą w II LO IP: 213.17.145.* 27.05.03, 14:38
      nic z tego uczniowie II LO.... ten temacik jeszcze nie spadł ze
      świecznika....pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka