Gość: mama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:16 Co sadzicie na temat szczpienia p/menigokokom ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maja Re: Sepsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:22 opinie na temat szczep[en sa bardzo podzielome najlepiej zapytac o opinie swojego zaufanego lekarza nie ma jednoznacznej opinii na ten temat jedni sa za inni przeciw powinno sie poinformowac ludzi na ten temat wielu rodzicow nie bardzo wie co robic szczepic czy nie moze przydalby sie obszerny artykul w gazecie na ten temat zaiteresowanie napewno bedzie duze Odpowiedz Link Zgłoś
alienxxx Re: Sepsa 10.05.07, 01:11 w cywilizowanych krajach europejskich, do ktorych nie zalicza sie oczywiscie Polska, szczepienia przeciwko pneumokokom i meningokokom sa w calosci refundowane przez panstwo i wpisane w kalendarz szczepien noworodkow u nas jak zwykle brak pieniedzy na szczepienia - w dotowanych przez panstwo kosciolach mozna za to pomodlic sie gratis za bliskich, ktorych nie ma juz z nami z powodu niewydolnosci naszej sluzby zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Sepsa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 20:05 mam do sprzedania szczepionke NeisVac-C Częstochowa mój nr tel 696 454 898 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka no nie wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:07 Ja mam bardzo sprzeczne odczucia- z jednej strony boję sie, ze jak nie daj Bóg, świństwo to dopadnie moje dziecko, to będe sobie pluła w brodę, ze była szczepionka, a ja nie zareagowałam... z drugiej jednak strony , u nas w Kędzierzynie jenak więcej lekarzy pediatrów odradza... jeśli nie ma oczywiście wyraźnych wskazań u konkretnego dziecka.. Odradzają , bo: - każda szczepionka w jakims stopniu upośledza naturalną zdolność immunologiczną dziecka, a nasze dzieci juz troche ich przyjeły w swoim krótkim życiu - małe dzieci częsciej atakuje typ B meningokoków, na który NIE ma szczepionki (dla tego m.in. w Brzegu szczepione były dzieci dopiero od 11 r.ż. - te dzieci atakuja czesciej bakterie C, na które szczepionka działa- dla małych dzieci szczepionka ma sens jedynie w KLIKU procentach . - dziecko MUSI być ABSOLUTNIE zdrowe ( w innym przypadku, moze sie bardzo ciężko rozchorowac, a tak naprawde nigdy nie mamy pewnosći , czy akurat coś sie nie "kluje" i nie dam objawów za kilka dni...) W ciągu ostatnich kilku dni rozmawiałsm z kilkoma pediatrami- ŻADEN z nich nie szczepi swoich dzieci, które tez sa w wieku przedszkolnym... Jestem w kropce. A co wam mówią lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
aggelti Re: no nie wiem... 10.05.07, 20:38 Ja też jestem z opolszczyzny i jak tylko szczepionki przyszły do naszej przychodni pielęgniarki i lekarze od razu się zaszczepili, swoje dzieci też. Nie rozumiem, dlaczego tak bardzo odradzają, skoro szczepią swoje dzieci? Strasznie mnie takie gadanie wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: no nie wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 00:34 To dlaczego w Irlandii,Wielkiej Brytanii,Belgii Holandii niemowlęta są szczepione obligatoryjnie(szczepionka Neisvac-C jest tam w kalendarzu szczepień obowiązkowych}? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Re: no nie wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 17:59 wczoraj zaszczepiłam swoje dziecko. Przekonała mnie koleżanka z sanepidu, ktorej szef polecił pracownikom sowje dzieci zaszczepić... oczywiście dla prasy mówi co innego. no comment... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sigyn Re: Sepsa 11.05.07, 17:43 ja zaszczepiłam syna - szczepionkę kupiłam bez problemu w Czechach 700 koron. Szczepiłam go 18 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozia Re: Sepsa IP: *.chello.pl 12.05.07, 16:07 Zaszczepić wszystkie dzieci.Ale tu chodzi o kasę.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sepsa Re: Sepsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 16:25 JNie ma takiej choroby. Wymyslili ją dziennikarze! To jest sytuacja chorego walczącego, lub umierajacego z powodu ciężkiego bakteryjnego zakażenia, wywołanego różnymi drobnoustrojami. Odpowiedz Link Zgłoś
mila03 Re: Sepsa 12.05.07, 18:58 jestem z brzegu .mój syn zostal zaszczepiony.nie wahajcie się rodzice . Odpowiedz Link Zgłoś