Dodaj do ulubionych

Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła

09.06.23, 09:47
...a zanim zmarła na sepsę (po odejściu wód płodowych) kazano jej przez trzy dni leżeć z nogami do góry. W szpitalu też przepięknie kwitnie nepotyzm.

Polska PiS w pigułce.

Dlaczego taką sprawę proponuję Wam do przejrzenia jako osobny wątek? Bo to jest także - bardzo istotna - stawka jesiennych wyborów parlamentarnych. Polska zdecyduje w nich również o tym, czy chce brnąć w fundamentalizm religijny.

zakopane.wyborcza.pl/zakopane/7,179294,29846610,sprawa-smierci-33-letniej-ciezarnej-doroty-szpital-w-ktorym.html
Obserwuj wątek
    • kadilak Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 09.06.23, 12:10
      dorota_333 napisała:

>
      > Dlaczego taką sprawę proponuję Wam do przejrzenia jako osobny wątek? Bo to jest
      > także - bardzo istotna - stawka jesiennych wyborów parlamentarnych. Polska zde
      > cyduje w nich również o tym, czy chce brnąć w fundamentalizm religijny.

To ja chyba musze szpital zmienic ??
      Bo w NY 3/4 szpitali ma jakiegos swietego albo relikt lub switee miejsce w nazwie sad
      Te wszystkie Synaje, Frnciszki, Krzysztofy, Marie itd.......kazdy lepszy szpital ma Saint w nazwiea skrobia, az gwizdze sad
      • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 09.06.23, 13:22
        Tam w tekscie jest taki szczegół, że szpital w Nowym Targu - jak inne na pocz. XXI wieku - żeby dostać zgodę miejscowego biskupa na patronat JPII musiał deklarować, że nie będzie przeprowadzać aborcji. W żadnym przypadku. W USA to chyba niemożliwe, prawda? No i nawet na gruncie polskiego prawa to jest nielegalne.

Poza tym, Mount Sinai chyba nie ma patronatu świętego katolickiego, ale tak się tylko domyślam.
        • kadilak Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 09.06.23, 13:59
          dorota_333 napisała:

>
          > Poza tym, Mount Sinai chyba nie ma patronatu świętego katolickiego, ale tak się
          > tylko domyślam.

Na Mt. Sinai znajduje sie chrzscijanski klasztor Sw. Katarzyny, nie wiedzialas? Miejsce jest multireligijne, zgodnie dzielone przez chrzescijan, prawoslawnych a nawet muzulmanow.... tak jak i od niego nazwany tak szpital zreszta

Doedukuj sie , ciagle wmawianie konserwatystom ze sa idiotami nie czyni was, lewakow, madrzejszymi ani o jote.
          • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 09.06.23, 14:33
            > Doedukuj sie , ciagle wmawianie konserwatystom ze sa idiotami nie czyni was,
            > lewakow, madrzejszymi ani o jote.

No właśnie, doedukuj się, Kadi. Choć oczywiście miejsce geograficzne (i klasztor chrześcijański, prawosławny) też istnieje. Jednak konkretny szpital w NY patrona katolickiego raczej nie ma smile

en.wikipedia.org/wiki/Mount_Sinai_Beth_Israel

> was, lewakow

Jak widzę, moja prośba nie działa.
          • sendivigius Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 09.06.23, 23:15
            kadilak napisał:

, ciagle wmawianie konserwatystom ze sa idiotami nie czyni was, le
            > wakow, madrzejszymi ani o jote.

Nie czyni, ale to chwalebne glosic prawde.
            • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 10.06.23, 15:02
              Zauważ, że ja ani nie użyłam słowa "idioci", ani nawet go nie zasugerowałam. Napisałam tylko o szpitalu Mount Sinai, bo wydawało mi się, że jest własnością fundacji żydowskiej (słusznie mi się wydawało). Mieszkaniec NY tego nie wiedział, ale neutralną wypowiedź odczytał jako przytyk i wziął do siebie.

Taka reakcja jest bardzo charakterystyczna dla ludzi określających się jako "konserwatyści" - mają jakiś kompleks chyba smile

• kadilak Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 10.06.23, 19:24
                dorota_333 napisała:

>
                > Taka reakcja jest bardzo charakterystyczna dla ludzi określających się jako "ko
                > nserwatyści" - mają jakiś kompleks chyba smile

Mont Sinai kojarzy sie ludzio swiatlym bez klapek na oczach z wieloreligijnoscia i wilokulturowcia, ierdolnieta w glowe kobylo.
                W NY jest 260 szpitali, juz lece sie uczyc historii kazdego.
                • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 10.06.23, 19:46
                  > ierdolnieta w glowe kobylo

Wiesz, Kadi, od dłuższego czasu udaję, że nie docierają do mnie Twoje złośliwości (lub ewidentne chamstwo, jak powyżej), bo mimo wszystko dobrze mi się gadało. Ale nie dajesz mi wyboru; nie sposób dalej udawać.
                  • snajper55 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 12.06.23, 18:09
                    dorota_333 napisała:

> > ierdolnieta w glowe kobylo
                    >
                    > Wiesz, Kadi, od dłuższego czasu udaję, że nie docierają do mnie Twoje złośliwoś
                    > ci (lub ewidentne chamstwo, jak powyżej), bo mimo wszystko dobrze mi się gadało
                    > . Ale nie dajesz mi wyboru; nie sposób dalej udawać.

Udawani, że to deszcz pada nie nie rokuje dobrze na na przyszłość. Cham uznaje to za oznakę słabości.

S.
                    • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 12.06.23, 19:13
                      Dlatego straciłam cierpliwość.
    • cojestdoktorku Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 12.06.23, 15:40

> Polska PiS w pigułce.

światopoglądowo wygląda źle
      polityka zagraniczna i dyplomacja wygląda źle
      poszanowanie prawa wygląda źle (chyba bo na tym sie zupełnie nie znam)

ale druga strona choć będzie lepsza w powyższych aspektach to będzie bardzo biedna w kluczowym jakim jest gospodarka

dla porównania mamy obecnego idola opozycji w temacie finansów Panią profesor Tyrowicz
      którą wciąz nalega na podnoszenei stóp procentowych:
      next.gazeta.pl/next/7,151003,29859636,tyrowicz-stopy-procentowe-powinny-byc-wyzsze-inflacja-nie.html#s=BoxOpImg8
      mocno zmiękłą z tymi 8% bo niedawno (obiecałem ze przypomne) gadała tak:
      "– Nie da się skutecznie obniżyć inflacji przy ujemnych realnych stopach procentowych. To jest niemożliwe — powiedziała Tyrowicz."
      takim ludziom się powinno odbierac tytuły bo jakim prawem ona jest dalej profesorem ekonomii skoro mamy dowód ze gada oczywiste brednie?

natomiast z drugiej strony od pisiaków (któzy sie kompromitują a wyzej wymienionych tematach) mamy jakiegoś podrzędnego zawodnika z takim artykułem, pokazującym róznice klas
      www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/rynki-finansowe/bankowosc/permanentne-deficyty-fiskalne-sa-korzystne-dla-gospodarki-globalnej/
      tytuł choć szokujący dla większości to dośc jasno tłumaczy jak to naprawdę z długiem publicznym jest i ze w zasadzie to on jest konieczny, jasno tłumaczy do czego prowadzą nadwyżki eksportowe jednych krajów kosztem innych

i to jest prawdziwy profesor ekonomii, a nie ta baba co rozumie z ekonomii mniej niż taka sprzedajaca jaja na targu

no i podsumowując to ja sie tego boje ze jak pisiaki odejdą i świat w przekazie medialnym znormalnieje to w życiu realnym będziemy mieli znów balcerwiczowską smutę bo wtedy tacy "geniusze" jak ta Tyrowicz dorwą sie do rzadzenia stopami, podatkami i i budżetem

• kadilak Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 12.06.23, 16:47
        >
        > ale druga strona choć będzie lepsza w powyższych aspektach to będzie bardzo bie
        > dna w kluczowym jakim jest gospodarka

Dlaczego? Zle wam bylo za Tuska?

>
      • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 12.06.23, 19:12
        1. Wypowiedzi prof. Tyrowicz śledzę od dobrych kilku lat (bardzo ciekawe uwagi nt. rynku pracy) i mam o niej jak najlepsze mniemanie. Jako laik, oczywiście, ale tutaj chyba wszyscy jesteśmy w dziedzinie ekonomii laikami.

2. Piszesz rzeczy, które mi włos na głowie jeżą smile

3. Dyskusja na temat zbrodni Balcerowicza oraz ożywczego wpływu deficytu budżetowego i inflacji na gospodarkę była prowadzona na tym forum wiele razy, z tego co pamiętam. Do upadłego. Oczywiście możesz dalej to dyskutować, ale proponuję założyć odrębny wątek, gdzie dowodnie wykażesz, ze inflacja 100% to sam miód a 1000% jeszcze więcej miodu.

• cojestdoktorku Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 12.06.23, 20:49
          dorota_333 napisała:

> 1. Wypowiedzi prof. Tyrowicz śledzę od dobrych kilku lat (bardzo ciekawe uwagi
          > nt. rynku pracy) i mam o niej jak najlepsze mniemanie.

no bo się zgadzałaś pewnie z nią ze inflacja nie moze spać przy tak niskich stopach
          no i spadłą
          wiec jak mozesz miec o niej dobre zdanie skoro masz dowód na to jakie ona podstawowe błędy popełnia?

> 2. Piszesz rzeczy, które mi włos na głowie jeżą smile

wklejam tylko artykuł profesora ekonomii który tłumaczy ze deficyty pozwalaja zarabiac sektorowi prywatnemu
          i jak sie zastanowic to oczywiste:
          bo jak jest nadwyżka w budzecie to państwo więcej zabiera z kieszeni podatników pieniedzy niz wydaje, a skoro tak to z kieszeni prywatnych podmiotów zniknie wiecej pieniedzy niz do nich napłynie
          a jak jest deficyt w budzecie to wtedy państwo mniej zabiera z kieszeni podatników niż oni zarabiają, wiec wtedy te prywatne majatki rosną

ludzie martwią sie rosnącym załużeniem, ale te długi należą do prywatnych podmiotów, a więc im więcej na świecie długu tym większe bogactwo w rękach podmiotów prywatnych

no ale w sumie bez sensu powtarzac tezy z artykułu

> 3. Dyskusja na temat zbrodni Balcerowicza oraz ożywczego wpływu deficytu budżet
          > owego i inflacji na gospodarkę była prowadzona na tym forum wiele razy, z tego
          > co pamiętam. Do upadłego.

1.to balcerowicz był pierwszym ministrem który rozpoczął deficyty budżetowe
          2. również to on stworzył największy deficyt zwany "dziurą Bauca", tyle ze uciekł jak policzył co sie szykuje "z powodów prywatnych" a tą wielką dziurę nazwano dziura Bauca bo Bauc był tym co ją ujawnił, ot takie balcerowiczowski przekręt pozwalający pozostać mu nieskazitelnym guru dla niektórych środowisk

wiec z niego akurat fachowiec od deficytów i ten artykuł jest choć minimalnym rozgrzeszeniem dla niego smile

> Oczywiście możesz dalej to dyskutować, ale proponuję
          > założyć odrębny wątek, gdzie dowodnie wykażesz, ze inflacja 100% to sam miód a
          > 1000% jeszcze więcej miodu

to nie o inflacji
          no i tu nie ma o czym dyskutować, artykuł który zacytowałem jest jak 2+2=4 tylko trzeba go ze zrozumieniem przeczytać
          no ok, moze to bardziej skomplikowane niz dodawanie, ale kazdy kto sie skupi będzie w stanie zrozumieć
          • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 13.06.23, 10:07
            Bardzo zabawne te rozważania o pozytywnym wpływie zadłużania budżetu państwa na bogactwo obywateli. Jednak, pozwolisz, nie chcę utonąć w dyskusji na ten temat. Mówiono tutaj o tym naprawdę wiele. Jeśli czujesz potrzebę przedyskutowania, to wyodrębnij w wątek.
            • cojestdoktorku Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 14.06.23, 12:26
              dorota_333 napisała:

> Bardzo zabawne te rozważania o pozytywnym wpływie zadłużania budżetu państwa na
              > bogactwo obywateli. Jednak, pozwolisz, nie chcę utonąć w dyskusji na ten temat
              > . Mówiono tutaj o tym naprawdę wiele.

no to mówiono wiele a jakby nie znasz tematu
              w obecnym systemie pieniadz powstaje przez zadłużanie, czyli zeby ludzie mogli wiecej zarobić
              musi być wiecej pieniedzy, czyli musi sie pojawić wiecej długu - nie da sie inaczej
              https://spotdata.pl/blog/wp-content/uploads/2018/12/2018-12-04-podaz-pieniadza-a-inflacja-2.png
              no i na wykresie rośnie ilośc pieniadza a moze rosnac dzieki temu ze rosnie dług
              skutkiem ubocznym rosnacej ilosci pieniadza jest inflacja, ale widać ze ta inflacja rosnie znacznie wolniej niż wzrost ilosci pieniadza i róznica miedzy tymi liniami oznacza wzrost bogactwa
              no i pis jakby tą wiedze posiadł chyba jako pierwsza siła polityczna w Polsce

z drugiej strony mamy taka Tyrowicz (z tej starej szkoły IIIRP) co pół roku temu gada ze stopy powinny byc 20% , a dzis sobie gada ze moze jednak 8%, to jakas schizofernia albo nie wiem co, i ktoś ma robic za "autorytet" dla przeciwników PIS
              jasne ze Tyrowicz ładniej przemawia niż Glapiński, ale niech ona przy przemowach pozostanie lepiej
              • dorota_333 Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 14.06.23, 12:54
                Wykres jest kłamliwy w tym sensie, że na poziom cen działają również inne czynniki, nie tylko podaż pieniądza.

Szczególnie po kryzysie 2008.

Ostatni akapit w tym linku:

www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1276354%2Cczeka-nas-gospodarczy-armagedon-byly-doradca-bialego-domu-nie-ma

To koniec dyskusji z mojej strony.

• cojestdoktorku Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 14.06.23, 13:15

> Wykres jest kłamliwy w tym sensie, że na poziom cen działają również inne czynn
                  > iki, nie tylko podaż pieniądza.

nie jest kłamliwy tylko to akurat za okres gdy ten wzrost ilosci pieniadza był wyraźnie szybszy niz inflacja
                  gdyby zrobic wykres tylko za 2022 rok to inflacja jest wieksza niz wzrost ilości pieniadza a przez to linie ułożą sie inaczej i dlatego "biedniejemy"
                  jeśłi wrócimy do poprzedniego stanu, wiecej emisji długu i pieniadza niz inflacji to znów bedziemy sie "bogacić"

ludzie czesto pytają, skoro ten swiat taki zadłużony, skoro wszystkie państwa maja długi, to komu cały świat wisi te pieniadze?
                  no właśnie świat "wisi sobie", im większa góra długów, tym większa góra kasy w rękach osób prywatnych, czyli im państwa bardziej się zadłużą, tym więcej pieniadza trafi do kieszeni prywatnych
                  jak państwa beda chciały spłacic dług, to za pomoca podatków beda musiały wyjac pieniadze z kieszeni prywatnych

p.s. oczywiscie pozostaje wazna kwestia jak te pieniadze są rozdzielane pomiedzy ludźmi, bo jeśli trafiaja tylko do kieszni największych typu Musk czy Bezos, to wzrost długów moze spowodowac wzbogacenie najbogatszych a coraz większa biede tych maluczkich bo oni z tej nowej masy pieniadza nic dla siebie nie uszczkną
        • cojestdoktorku Re: Szpital z relikwiami JPII, pacjentka zmarła 12.06.23, 21:06
          > 1. Wypowiedzi prof. Tyrowicz śledzę od dobrych kilku lat

ja też śledziłem:
          "Nie doprowadzimy inflacji do celu bez przywrócenia dodatniego poziomu realnej stopy procentowej. Wymaga to podniesienia stopy nominalnej powyżej oczekiwanej inflacji w parze z obniżeniem oczekiwań inflacyjnych."

www.rp.pl/banki/art37293941-czlonkini-rpp-joanna-tyrowicz-stopy-trzeba-podniesc-powyzej-oczekiwanej-inflacji
          czyli co, profesor proponowała stopy na ponad 20% bo sama oczekiwałą 20% inflacji:
          wyborcza.biz/biznes/7,147582,28890312,tyrowicz-krytykuje-glapinskiego-20-proc-inflacji-nietrafione.html
          straciła byś robotę, pewnie ja też, PKB by poleciało na łeb, ludziom by zlicytowali mieszkania za grosze bo nie miałby kto tego kupowac
          byłoby warto kolejnego rzeźnika dopuścić do rzadzenia NBP?
    • dorota_333 Lista szpitali z relikwiami świętych 15.06.23, 13:27
      ...bo warto wiedzieć, który szpital co ma nam do zaproponowania. W województwie śląskim np. tylko Sosnowiecki Szpital Miejski. Sporo w woj. mazowieckim:

"Mazowiecki Szpital Wojewódzki im. św. Jana Pawła II w Siedlcach: relikwie Jana Pawła II
      Państwowy Instytut Medyczny MSWiA w Warszawie: relikwie Jana Pawła II
      Wojewódzki Szpital Zespolony w Płocku: relikwie Hanny Chrzanowskiej
      Szpital w Ostrowi Mazowieckiej: relikwie Hanny Chrzanowskiej
      Szpital im. dr. Wojciecha Oczko w Przasnyszu: relikwie Hanny Chrzanowskiej
      Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Mińsku Mazowieckim: relikwie Św. Faustyny, bł. Ignacego Kłopotowskiego, św. Rity, Jana Pawła II, dzieci z Fatimy
      Narodowy Instytut Kardiologii w Warszawie: relikwie kard. Stefana Wyszyńskiego i św. Alojzego Orione
      Specjalistyczny Szpital Wojewódzki w Ciechanowie: relikwie św. Teresy z Kalkuty, Jana Pawła II
      Mazowiecki Szpital Specjalistyczny im. dr Józefa Psarskiego w Ostrołęce: relikwie Jana Pawła II
      Wojewódzki Szpital Zakaźny w Warszawie: relikwie Hanny Chrzanowskiej
      Szpital Dziecięcy im. prof. dr. med. J.Bogdanowicza w Warszawie: relikwie bł. Carlo Acutisa".

(nie pytajcie, kto to była Hanna Chrzanowska).

Ale mam coś jeszcze - rozkoszny opis, jak produkowano relikwie przez potarcie wstążki o kości św. Tereni (Sanepid! Sanepid!):

"Przed laty "Gazeta Wyborcza" opisała handel tego typu relikwiami, np. Wydawnictwo Karmelitów Bosych z Krakowa wyprodukowało broszurkę o św. Teresie od Dzieciątka Jezus z relikwią. Za 5,50 zł można było nabyć zestaw: nowenna, medalik i relikwia w postaci kawałka materiału potartego o kości świętej. Skąd ten materiał? - Od karmelitanek bosych z Łodzi, ale to nie jest sukienka z grobu. Siostry mają w relikwiarzu kawałeczek św. Tereski, sukno pocierają o kość i wyrabiają relikwie - powiedziano dziennikarce w wydawnictwie. - Bierzemy wstążkę nawiniętą na rolkę, otwieramy relikwiarz, pocieramy o kostkę i potem tniemy wstążeczkę na kwadraciki - pół centymetra na centymetr. Na obrazeczku z przodu jest zdjęcie św. Tereni, a z tyłu jest okienko i tam wklejamy wstążeczkę. Tam też jest napisane "materiał otarty o kości św. Teresy od Dzieciątka Jezus". Ten obrazeczek jest malutki - 5 cm na 3, to taka relikwijka - wyjaśniała siostra z Łodzi."

Pełna lista szpitali tutaj:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29868823,nie-tylko-w-nowym-targu-relikwie-swietych-sa-w-szpitalach-w.html

Tak, ten naród jest nieuleczalny. Kostka Tereni tego nie zmieni.

• zimna-wodka Re: Lista szpitali z relikwiami świętych 16.06.23, 12:25
        To może warto przypomnieć o co chodzi katolickim lekarzom (albo "lekarzom")

pl.wikipedia.org/wiki/Deklaracja_wiary_lekarzy_katolickich
        • dorota_333 Lista lekarzy z klauzulą "sumienia" 16.06.23, 14:52
          Uzupełniam Twój post "Listą osób podpisanych pod deklaracją wiary" (aktualizowana):

bi.gazeta.pl/im/0/16325/m16325150,LISTA-POD-.pdf

...albowiem warto wiedzieć, żeby nie wdepnąć.

Inną rzeczą - do rozważenia w czasach normalnych, gdy procedury prawne będą przywrócone - jest relacja między "deklaracją wiary" a zakresem procedur medycznych, do których dana jednostka zobowiązuje się przez podpisanie kontraktu z NFZ. Bo teraz wychodzi na to, że jest naruszane prawo: pacjenci nie otrzymują leczenia, które jest w kontrakcie placówki.

A tak już zupełnie na marginesie, w kwestii praw reprodukcyjnych kobiet - Czechy mają w tej chwili (podobno, nie sprawdzałam) współczynnik dzietności prawie dwukrotnie wyższy niż Polska. Bez "sumienia" i z dopuszczalną aborcją. Dziwne, nieprawdaż.

Wychodzi na to, że kult JPII i jego pomagierki, p. Połtawskiej, zdołuje polską demografię smile W imię boże, oczywiście.
          • zimna-wodka Re: Lista lekarzy z klauzulą "sumienia" 16.06.23, 21:23
            Lista jest do Du*y. Powinna być możliwość sortowania (choćby xls) bo inaczej trudno znaleźć.

A ja bym tym wszystkim nawiedzonym wytatuował wielki krzyż na czole. Trochę to może bolesne ale powinni sami spróbować cierpienia skoro chcą je zadawać innym.
            A poza tym chyba będą z takiego oznakowania dumni. Bo trudno o lepsze świadectwo żarliwej wiary, nieprawdaż?
            • dorota_333 Re: Lista lekarzy z klauzulą "sumienia" 16.06.23, 22:12
              Szukaj specjalizacją lub sprawdzaj konkretnego lekarza nazwiskiem. Funkcja "znajdź na stronie": albo z listy po znakiem "..." na górnej linijce, albo Ctrl+F. Sorry, że to piszę, pewnie wiesz.

Sprawdziłam lekarza, który obecnie leczy mojego ojca, czysty, nie ma go. Przypadkowo znalazłam okulistę, u którego kiedyś byłam. Tak sympatyczny facet... Zastanawiam się, po co okulista taką deklarację złożył smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka