Dodaj do ulubionych

Muchomory znowu zabijają

IP: *.wroclaw.mm.pl 27.07.07, 20:42
Natomiast muchomory czerwone są nietrujące (wbrew temu, co się o nich pisze,
spowodować mogą co najwyżej niewielką niestrawność), za to co się po nich
człowiek najeździ po nieodkrytych krainach i tajemniczych światach... ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: O-muchomorek Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.nwrknj.east.verizon.net 27.07.07, 21:01
      powinien przekasic rydzykiem - na pewno nic by sie nie stalo
      • Gość: wiejska baba rydzyk w occie palce lizac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 21:17
        oby słowo stało sie ciałem....:)
      • arius5 Niestety, nie modlil sie do papieza 28.07.07, 01:20
    • Gość: alfons mucha Muchomory znowu zabijają IP: *.toya.net.pl 27.07.07, 21:18
      a ja sobie bardzo cenię te grzyby!
    • Gość: Mandalore Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 21:18
      Jak to jest, że Wrocław - miasto uniwersyteckie z Akademią Medyczną - musi
      kierować pacjentów do Opola? I kto tu jest gołodupcem?
      Pozdrowienia dla Opola, od lat wiem, że macie super szpitale. :)
    • bibbi5 głupota ludzka niezna granicTak było jest i będzie 27.07.07, 21:46
    • mariuszmurawski Muchomory znowu zabijają 27.07.07, 22:15
      Dla mnie grzyby mogą nie istnieć, oprócz walorów zapachowych to zero wartości
      odżywczych.
    • Gość: Andrzej Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.swmed.org 27.07.07, 22:18
      > Natomiast muchomory czerwone są nietrujące (wbrew temu, co się o nich pisze,
      > spowodować mogą co najwyżej niewielką niestrawność), za to co się po nich
      > człowiek najeździ po nieodkrytych krainach i tajemniczych światach... ;-)

Nie do końca prawda. Są trzy gatunki czerownego muchomora w białe kropki.
      Jeden jadalny, drugi trujący, a trzeci halucynogenny (i lekko szkodzi na żołądek).

Jest je bardzo trudno odróżnić jeden od drugiego, więc nie polecam spożywania.
      • Gość: Leppiej Re: Muchomory znowu zabijają IP: 89.129.143.* 27.07.07, 23:37
        Wlasnie! Ja sie od dwoch lat czaje na muchomora czerwonawego, ale zawsze jakies
        charakterystycznej cechy mi brakuje. Moze w tym roku sie uda :)
        • Gość: perforator Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.dolsat.pl 27.07.07, 23:46
          > Wlasnie! Ja sie od dwoch lat czaje na muchomora czerwonawego, ale zawsze jakies
          > charakterystycznej cechy mi brakuje. Moze w tym roku sie uda :)

simple, dear Watson: czerwieniejący miąższ, karbowany pierścień - te dwa
          wystarczą żeby odróżnić od reszty. No i brak zapachu rzodkwi, ale jesli miazsz
          nie czerwienieje to i tak nie zbieram, jest to warunek wystarczajacy, bo
          identyfikuje muchomora twardawego, ktory ani smaczny, ani strawny za bardzo nie
          jest, a ryzyko pomylki z panterowym tez wieksze.
      • Gość: perforator Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.dolsat.pl 27.07.07, 23:38
        > Nie do końca prawda. Są trzy gatunki czerownego muchomora w białe kropki.

a to dla mnie nowość...

ale znam dwa (trzy - jeśli liczyć mglejarkę pochwiastą) jadalne gatunki
        muchomorów polskich: amanita rubescens i amanita spissa. Ten drugi to raczej
        taki sobie w smaku i jeszcze trudniejszy do odróżnienia od amanita pantherina
        niż ten pierwszy, więc nie zbieram. Natomiast muchomor czerownawy IMO jest
        smaczniejszy od kani, no i łatwo nazbierać pełen koszyk, bo ludzie rzadko
        zbierają ;-)

Ale jak ktoś ma problemy z odroznieniem pieczarki od kani to niech w ogole nie
        zaczyna z jadalnymi gatunkami muchomorów...
    • Gość: Michał Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.aster.pl 27.07.07, 22:29
      Nie no trzeba być chyba ślepym albo pijanym żeby pomylić kanie ze sromotnikiem.
      Głupich nie sieją, sami się... trują.
      • Gość: ergiel Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.chello.pl 27.07.07, 23:46
        Ja podejrzewam, że to zazwyczaj efekt zbierania nierozwiniętych grzybów, właśnie
        przez tych "wytrawnych" grzybiarzy - nierozwiniętego prawie nie da się odróżnić
        od kani. A przed pójściem na kanie, radzę a)wziąć kogoś, kto kiedyś je już
        zbierał (ale nadal się boi) b)poczytać o różnicach c)wejść w google i pooglądać
        wszelakie zdjęcia SROMOTNIKA i kani. Kania to królowa grzybów.
    • Gość: nobody Nie muchomory tylko głupota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 22:35
      • Gość: xyz Re: Nie muchomory tylko głupota IP: *.pool85-53-56.dynamic.orange.es 27.07.07, 23:00
        facet umarl a wy zamiast okazac minimum wspolczucia pieprzycie jakies bzdety.
        empatia zero. straszne.
        • Gość: Imperator Wyluzuj. W Polsce umiera kilkaset osób dziennie. IP: *.teta.com.pl 27.07.07, 23:16
          Każdym mamy się przejmować? Osiwielibyśmy. Lepiej pogadać.
          • d_arek_d Re: Wyluzuj. W Polsce umiera kilkaset osób dzienn 28.07.07, 06:09
            Gość portalu: Imperator napisał(a):

> Każdym mamy się przejmować? Osiwielibyśmy. Lepiej pogadać.

Mhm, a przez cały zeszły tydzień cała Polska przejmowała się jednym wypadkiem,
            specjalnie zarządzona była żałoba narodowa, a rodziny tragicznie zmarłych
            zostały sowicie uposażone przez rządzących. Jak czują się rodziny tych setek
            innych tragicznie zmarłych w tym czasie?
            Ale cóż, kampania wyborcza ma swoje prawa. Po trupach, dosłownie.
    • Gość: szczodry Re: Muchomory znowu zabijają IP: *.multimo.gtsenergis.pl 27.07.07, 23:18
      Proponuje 100 000 odszkodowania z budżetu dla rodziny ofiary...
    • o90 Muchomory znowu zabijają - debili 27.07.07, 23:33
      i powinno to byc naglasniane

uwage debile znowu sa grzybki w lesie czas isc sie najesc paszy

kto przy zdrowych zmyslach je grzyby tzw kanie opienki i inne wynalazki

z grzybow je sie pieczarki ze sklepu

• Gość: marcin_f Re: Muchomory znowu zabijają - debili IP: 203.173.153.* 28.07.07, 01:02
        o90 napisał:

> kto przy zdrowych zmyslach je grzyby tzw kanie opienki i inne wynalazki

Ja jadam maślaki, koźlarze, kurki, a jak się borowik trafi, to też nie pogardzę.

> z grzybow je sie pieczarki ze sklepu

Staraj się, a jak będziesz już bardziej chamerykański od chamerykanów, to w nagrodę dadzą ci posadę w McDonaldzie.
    • Gość: bzdura Muchomór czerwonawy vs muchomór czerwony IP: *.lastunicorn.info 27.07.07, 23:50
      Ten pierwszy (amanita rubescens) jest jadalny i tylko on z muchomorów! Czasem
      zwany też jest muchomorem czerwieniejącym. Natomiast czerwony (amanita
      muscaria)jest śmiertelnie trujący a ten kto rozpoczął wątek zwyczajnie bredzi i
      jest kolejnym potencjalnym pacjentem w szpitalu.
      W praktyce te grzyby są tak podobne, że tylko idiota lub samobójca może
      ryzykować, no albo ktoś kto ma dostęp do laboratorium toksykologicznego gdzie
      może przebadać każdy owocnik przed zjedzeniem pod kątem zawartości trucizn.
      • Gość: perforator Re: Muchomór czerwonawy vs muchomór czerwony IP: *.dolsat.pl 27.07.07, 23:56
        > W praktyce te grzyby są tak podobne, że tylko idiota lub samobójca może
        > ryzykować, no albo ktoś kto ma dostęp do laboratorium toksykologicznego gdzie
        > może przebadać każdy owocnik przed zjedzeniem pod kątem zawartości trucizn.

opowiadasz... wystarczy minimum wiedzy mykologicznej

muchomor czerwony nigdy nie ma czerwieniejącego miąższu

czerwonawy nigdy nie ma czerwonego kapelusza

sromotnikowy wyglada totalnie inaczej i ma gładki pierścień

panterowy ma gładki pierscien, biały miąższ i pachnie rzodkwią

zjadłem kilogramy muchomorów czerwonawych i nawet nie uwazam zeby byl to powod
        do jakiejs szczegolnej dumy, bo jadalne gatunki gasek czy pieczarek od trujących
        jest odroznic truniej, niz gatunki muchomorów
        • minasz Re: Muchomór czerwonawy vs muchomór czerwony 28.07.07, 00:02
          z tym sromotnikiem to chyba nie jest tak łatwo - nie dosc ze bardzo roznie
          wyglada w roznych stadiach rozwojowych no i nie znam wszystkich rodzajow
          czubajek (np czy wszystkie maja podobnie zachowujacy sie pierscien)
          • Gość: perforator Re: Muchomór czerwonawy vs muchomór czerwony IP: *.dolsat.pl 28.07.07, 00:09
            uniwersalna zasada: jak nie masz pewnosci, nie zbierasz

czubajek jest kilka gatunków, ja zbieram tylko czubajkę kanię, czubajkę
            czerwieniejącą odpuszczam, wszystko co mi do wzorca nie pasuje, takoż. Ale kanie
            to akurat i po zapachu latwo poznać...

Czerwonawego to z rok zbieralem i wyrzucalem zanim sie odwazylem skonsumowac.
            Ale bogiem a prawdą - jest to grzyb charakterystyczny, podobnie jak mglejarka
            pochwiasta, gąsówka naga czy opieńka. O wiele większe wątpliwości bym miał jeśli
            chodzi o różne zasłonaki, sadówkę podsadkę, czy nawet smardza vs. piestrzenicę,
            głównie ze względu na zbyt mała próbkę statystyczną w tym ostatnim przypadku.

• Gość: agata hmmm?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 01:21
            tyle postów, ale chyba żaden nie porusza problemu braku dawców narządów.
            Przykre, że tylko sobie dogryzacie, a nie myślicie o tym, że możecie uratować
            komuś życie (lub wielu ludziom) godząc się na bycie dawcami w razie nagłej śmierci.

Ja osobiście uważam to za obywatelski obowiązek, bo po co trupowi wątroba, nerki
            i inne...
            • Gość: prapra Re: hmmm?? IP: *.hvc.res.rr.com 28.07.07, 01:35
              Widzę że mamy na firum prawdziwego "fana" grzybów! Respekt. A z ta wątroba to
              koleżanko nie przeszkadzajcie, bo każdy ma tylko jedną i nie jest z nią bardzo
              skłonny sie pożegnac.
            • Gość: perforator Re: hmmm?? IP: *.dolsat.pl 28.07.07, 11:54
              co ma piernik do wiatraka? Chciałaś być dowcipna, czy co?
      • minasz Re: Muchomór czerwonawy vs muchomór czerwony 27.07.07, 23:56
        sam bredzisz - jest kilka muchomorow jak ów wspomniany czerwieniejace ktore sa
        jadalne po silnym podgrzaniu np muchomor twardy, złotawy, mglejarka a za dobry
        uchodzi muchomor szyszkowaty

czerwony nie jest smiertelnie trujacy chyba zeby sie ktos duzo nazarł
        • kobow Re: Muchomór czerwonawy vs muchomór czerwony 28.07.07, 00:08
          Na Zdrowie.
    • philips11 Czy jego rodzina dostanie 110 tys. odszkodowania? 28.07.07, 05:05
      Pewnie Pan Prezydent z żoną i Pan Premier z mężem wysupłają jakąś sumkę.
      • Gość: Zbieracz Najbardziej trujące są Rydzyki,śmiertelnie trujące IP: *.euronet.net.pl 28.07.07, 06:33
        Atakują nie wątrobę tylko mózg
    • Gość: ja Muchomory znowu zabijają IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 14:22
      To nie muchomory zabijają tylko ludzie się zabijają. Co muchomor winien...
      Najłatwiej zwalić na muchomor, trąbę powietrzną, tsunami, a najlepiej na pana
      boga, byle z dala od siebie.
    • Gość: mirka siemianowice przeszczep IP: 85.219.190.* 07.08.07, 08:31
      Dnia 28 lipca tego roku mój mąż zmarł jego wątroba trafiła do
      warszawy dla człowieka który zatruł się muchomorem jeśli ktoś zna
      tego człowieka to proszę mu przekazać że mój mąż był
      górnikiem ,cudownym mężem,ojcem synem i kolegom,zginął bo uratował
      życie człowiekowi jadącemu brawurowo na motorze na imię miał
      Andrzej.Pragnę życzyć temu człowiekowi dużo zdrowia i powodzenia w
      życiu i niech dba o zdrowie i kocha ludzi tak jak mój mąż.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka