Dodaj do ulubionych

Ślązak=Polak

28.07.03, 09:33
Prawdziwi Ślązacy uważają się za Polaków. Tak naprawdę nie ma w Polsce żadnej
mniejszości niemieckiej. Ci którzy należą do mniejszości to czyści Polacy
którzy nawet nie umią mówić po niemiecku. Jacy z nich Niemcy śmiechu warte.
Prawdziwi Niemcy nie uważają ich za Niemców tylko za Polaków i mają 100%
racji. Pocieszające jest że poparcie dla tzw. mniejszości niemieckiej spada i
jak tak dalej pódzie to za 10-15 lat pan Kroll czyli Król zostanie ostatnim
polskim Niemcem.
Obserwuj wątek
    • Gość: turysta Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 12:25
      A może wogóle nie ma narodowości polskiej?
      Są tylko:
      - Ślązacy
      - Górale
      - Kaszubi
      - Mazurzy
      - Pomorzanie
      - Kujawianie
      - Lubuszanie itp. itd.?
      Jugosławia też była jedna, a ile nowych krajów dała Europie.
    • Gość: Euskadiusz Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 15:36
      Dobrze napisałeś, członkowie MN to CZYŚCI POLACY - w odróżnieniu od tych
      brudnych i niedomytych, którzy wybrali narodowość POLSKĄ ;-)

PS. Nie każdy ŚLĄZAK to POlak (ja na pewno Polakiem nie jestem). Śmiem
      twierdzić, że rzadko który ze Ślązaków czuje się Polakiem - i nie ma się co
      temu dziwić

PS 2. Kroll/Król wogóle się przecież Niemcem nie czuje - bo czy Niemiec
      dobijał by swoją działalnościa MN?

neukirch napisał:

> Prawdziwi Ślązacy uważają się za Polaków. Tak naprawdę nie ma w Polsce
      żadnej
      > mniejszości niemieckiej. Ci którzy należą do mniejszości to czyści Polacy
      > którzy nawet nie umią mówić po niemiecku. Jacy z nich Niemcy śmiechu warte.
      > Prawdziwi Niemcy nie uważają ich za Niemców tylko za Polaków i mają 100%
      > racji. Pocieszające jest że poparcie dla tzw. mniejszości niemieckiej spada
      i
      > jak tak dalej pódzie to za 10-15 lat pan Kroll czyli Król zostanie ostatnim
      > polskim Niemcem.
      • neukirch Re: Ślązak=Polak 28.07.03, 16:02
        Gość portalu: Euskadiusz napisał(a):

> Dobrze napisałeś, członkowie MN to CZYŚCI POLACY - w odróżnieniu od tych
        > brudnych i niedomytych, którzy wybrali narodowość POLSKĄ ;-)
        >
        > PS. Nie każdy ŚLĄZAK to POlak (ja na pewno Polakiem nie jestem). Śmiem
        > twierdzić, że rzadko który ze Ślązaków czuje się Polakiem - i nie ma się co
        > temu dziwić
        >
        > PS 2. Kroll/Król wogóle się przecież Niemcem nie czuje - bo czy Niemiec
        > dobijał by swoją działalnościa MN?
        >
        > neukirch napisał:
        >
        > > Prawdziwi Ślązacy uważają się za Polaków. Tak naprawdę nie ma w Polsce
        > żadnej
        > > mniejszości niemieckiej. Ci którzy należą do mniejszości to czyści Polacy
        > > którzy nawet nie umią mówić po niemiecku. Jacy z nich Niemcy śmiechu warte
        > .
        > > Prawdziwi Niemcy nie uważają ich za Niemców tylko za Polaków i mają 100%
        > > racji. Pocieszające jest że poparcie dla tzw. mniejszości niemieckiej spad
        > a
        > i
        > > jak tak dalej pódzie to za 10-15 lat pan Kroll czyli Król zostanie ostatni
        > m
        > > polskim Niemcem.
        Jak ci sie u nas nie podoba to wynoś się do Rajchu brudny hitlerowcu.
        • Gość: Euskadiusz Re: Ślązak > Polak IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 14:21
          > Jak ci sie u nas nie podoba to wynoś się do Rajchu brudny hitlerowcu.

no tak - typowa komunistyczna retoryka
          dla tych którzy żyli 50 lat w komunie ciężko nauczyć się samodzielnie myśleć

ale czytać uczyli nawet w komunie - więc wytłumacz mi czemu mam spadać do
          RAJCHU??? skoro Niemcem się nie czuje?

I ciekawe gdzie ta moja nienawiść się objawia.
    • Gość: Hanyska Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.dialup.inetia.pl 28.07.03, 16:19
      przed 1989r. nie bylo tu tylu Niemcow co teraz i zapewniam Was ze gdyby w
      Polsce byl taki dobrobyt jak w Niemczech nie byloby tu ich w ogole.Nikomu nie
      chcialo sie mnie nawet uczyc jezyka niemieckiego chociaz znali go moi rodzice i
      dziadkowie i nikt mi nie powie ze sie bali.Teraz moi rodzice sa w mniejszosci a
      ja czuje sie Polką i nic mnie z Niemcami nie łaczy.Kocham cała polską
      opolszczyznę,bez polskiej muzyki nie mogła bym żyć!!!
      • neukirch Re: Ślązak=Polak 28.07.03, 16:24
        Gość portalu: Hanyska napisał(a):

> przed 1989r. nie bylo tu tylu Niemcow co teraz i zapewniam Was ze gdyby w
        > Polsce byl taki dobrobyt jak w Niemczech nie byloby tu ich w ogole.Nikomu
        nie
        > chcialo sie mnie nawet uczyc jezyka niemieckiego chociaz znali go moi
        rodzice i
        >
        > dziadkowie i nikt mi nie powie ze sie bali.Teraz moi rodzice sa w
        mniejszosci a
        >
        > ja czuje sie Polką i nic mnie z Niemcami nie łaczy.Kocham cała polską
        > opolszczyznę,bez polskiej muzyki nie mogła bym żyć!!!
        Brawo hanysko! Tak trzymaj dziewczyno. Myślę, że sytuacja gospodarcza u nas
        będzie się poprawiać i niedługo problem mniejszości niemieckiej zniknie i nic
        tu nie poradzą nienawistne wypowiedzi Euskadiusza.
        • Gość: ballest Re: Ślązak=Polak IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.03, 17:29
          ŚLĄZACY
          Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA

ŚLĄZACY, mieszkańcy Śląska; nazwa terytorium i mieszkańców ma cechy terminu
          topograf. i może pochodzić od: wyrazu slęg [‘wilgotny, mokry’], nazwy rz.
          Ślęza (dopływ Odry) lub góry Ślęży. W okresie przedpiast. było znane
          zachodniosłow. plemię Ślężan, którego nazwa pod koniec X w. została
          rozciągnięta na cały obszar dorzecza górnej i środk. Odry, zamieszkany również
          przez inne plemiona (Bobrzan, Dziadoszan, Gołęszyców, Opolan i Trzebowian). Na
          skutek położenia Śląska między Wielkopolską, Małopolską, Morawami, Czechami i
          Milskiem (od X w. Milsko podlegało naporowi Niemców) na obszar ten napływała
          różnorodna pod względem etniczno-językowym ludność, utożsamiana później jako
          grupa śląska. Społeczno-ekon. oraz kulturowe i językowe wyodrębnianie i
          różnicowanie się tej grupy dokonywało się także pod wpływem zmian polit.,
          szczególnie intensywnych od XVIII w. i trwających aż do poł. XX w. W pol.
          literaturze etnogr. XIX i XX w. Ślązakami określano autochtoniczną ludność
          pochodzenia pol., zamieszkującą Śląsk. Wyodrębniano Ślązaków właściwych
          zamieszkujących wsch. część Górnego Śląska, zw. niekiedy Górzanami, Ślązaków
          Opolskich, czyli Opolan, Ślązaków Cieszyńskich (Wałachów, Jacków
          Jabłonowskich) i górali śląskich, a także mniejsze grupy nazywane zazwyczaj od
          ośrodków adm.-gosp.: Ślązacy Raciborscy, Rozbarsko-Bytomscy, Pszczyńscy i in.
          Nazwy te są stosowane m.in. przy określaniu licznych odmian strojów śląskich,
          odrębnych typów budownictwa, meblarstwa, sztuki ludowej.
          Grupa śląska była niezwykle zróżnicowana pod względem języka (odrębne gwary) i
          zjawisk kulturowych. Na zróżnicowanie językowo-kulturowe duży wpływ wywarły
          warunki geogr. (obszary górzyste z kulturą pasterską, nizinno-roln., przem.)
          oraz stosunki ekon.-społ. (od poł. XIX w. intensywny rozwój górnictwa i
          przemysłu powodujący wyodrębnianie się tzw. grup górn., identyfikowanych z
          grupą śląską).
          Kultura autochtonicznej ludności śląskiej, zwł. na terenach Śląska
          pozostającego do 1945 w granicach Niemiec, była poddana wpływom kultury niem.,
          wcześniej czes. (np. w gwarach spotyka się czechizmy, zwł. u Ślązaków
          Raciborskich, oraz liczne germanizmy). Nie zmienione zostały kultura duchowa,
          obrzędy, zwyczaje, folklor muz., lit., taneczny, które wobec tendencji
          germanizacyjnych końca XIX i pocz. XX w. pozwalały Ślązakom zachować tożsamość
          kulturową. Znaczna odmienność kultury Ślązaków oraz skomplikowane dzieje
          Śląska wytworzyły silne poczucie odrębności etnicznej, które dopiero w XIX i
          XX w. przerodziło się u jednych w poczucie wspólnoty z Polską, u drugich — z
          Niemcami, a u przeważającej części wyraża się tożsamością regionalną. Ślązacy
          i ich kultura były przedmiotem licznych opracowań nauk.; bogate są śląskie
          zbiory muzealne (Opole, Bytom, Chorzów, Pszczyna, Cieszyn, Racibórz i in.).
          Współcześnie, wobec dokonanych na Śląsku zmian polit. i społ., termin Ślązacy
          nie może być odnoszony jedynie do autochtonicznej ludności zachowującej
          jeszcze tradycyjną kulturę lud., plebejsko-robotn., ale również do ludności
          napływowej, zamieszkującej od kilku pokoleń te terytoria i identyfikującej się
          z nowym regionem zamieszkania, oraz do ludności przyznającej się do opcji
          niem., związanej ze Śląskiem urodzeniem, zamieszkaniem, tradycją (ci ostatni
          zrzeszają się w towarzystwach społ.-kult. mniejszości niem. w Polsce
      • Gość: Gerchard Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 21:46
        Gość portalu: Hanyska napisał(a):

> przed 1989r. nie bylo tu tylu Niemcow co teraz i zapewniam Was ze gdyby w
        > Polsce byl taki dobrobyt jak w Niemczech nie byloby tu ich w ogole.Nikomu
        nie
        > chcialo sie mnie nawet uczyc jezyka niemieckiego chociaz znali go moi
        rodzice i
        >
        > dziadkowie i nikt mi nie powie ze sie bali.Teraz moi rodzice sa w
        mniejszosci a
        >
        > ja czuje sie Polką i nic mnie z Niemcami nie łaczy.Kocham cała polską
        > opolszczyznę,bez polskiej muzyki nie mogła bym żyć!!!

Myslę że jesteś zauroczona w jakimś zawszonym hadziaju ,który ci bajek
        naopowiadał.
        Wiec że gdy "oman" minie wtedy już będzie za puzno zeby twe wyrwane korzenie
        spowrotem znalazły swe miejsce.
        A hadziaj zostanie tylko hadziajem ,gdyż to plemię takie samo jak "wszy i
        mendy"
        • Gość: Hanyska Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.dialup.inetia.pl 30.07.03, 13:33
          Tak ,jestem od kilkunastu lat w cudownym związku z Hadziajem i nigdy nie
          chciałam mieć nic wspólnego z niedouczonym i niedomytym Hanysem,który nic poza
          własnym podwórkiem nigdy nie widział!!!
          • Gość: Ich Re: Ślązak=Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 14:34
            Jedź Hanysko do takiej prawdziwej polskiej wsi w kieleckim czy gdzie kolwiek i
            ta msobie weź wspaniałego Hadziaja. Zyczę ci dużo szczęścia (i ucz się już
            teraz bimber pędzić). A tak poza tym to znam większośc kulturalnych i
            wykształconych Ślązaków.
            • Gość: amator Re: Ślązak=Polak IP: 81.210.17.* 30.07.03, 15:05
              to znaczy dwóch z tych trzech?
            • Gość: Hanyska Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.dialup.inetia.pl 30.07.03, 15:12
              A po co mam jechać i szukać ,ja juz tutaj znalazłam wspaniałego Hadziaja !!! A
              tych wykształconych i kulturalnych to może i znasz ale nie powyżej 40 roku
              życia, ci młodsi juz sie od Hadziajów kultury może troche nauczyli i do szkół
              może w końcu ruszyli
              • Gość: Ich Re: Ślązak=Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 15:31
                Widze że ty chyba Hanysko przyjezdna jestes że nie wiesz że Ślązakom robiono
                zapory w dostepie na wyższe uczelnie. Oczywiście że Hadziaje kulture przyniesli
                nauczyli pic, przeklinac kraść itd. - moi rodzice mi opowiadali (urodzili sie
                na Sląsku przed wojną). Oczywiscie że wśród każdych ludzi (zarówno Ślązaków jak
                i Polaków) są lepsi i gorsi, ale jaką kulturę Hadziaje tutaj przyprowadzili to
                ja wiem dokłądnie.
                • Gość: Hanyska Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.dialup.inetia.pl 30.07.03, 15:47
                  Jakie zapory na uczelnie??? Do roboty im rodzice kazali iść zaraz po
                  zasadniczej.Zobacz na tych którzy wyjechali do Niemiec -robolami są zwykłymi i
                  tylko potrafią przyjeżdżać chwalić sie autkami a mózg im sie całkiem zlasował!I
                  zapewniam Cie że znam ich nie tylko z widzenia ,połowa jak nie większość mojej
                  rodziny tam siedzi.I co mają- gówno są tam POLACZKAMI,zawsze dla Niemca będą
                  Polaczkami, a miało być tak pięknie k... ,pięknie
                  • Gość: Ich Re: Ślązak=Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 16:13
                    No pod koniec listu robisz się wulgarna. OCzywiście żę nie było zakazu pójścia
                    na uczelnię dla Ślązaków ale było gnojenie i tepienie przez wysoko kulturalnych
                    Hadziajów. U nas w dwóch dużych zakładach do stanowiska bygadzisty nie doszedł
                    żaden Hanys a cóż dopiero do kierowniczego stanowiska. O tej kulturze cały czas
                    piszesz? Nie dziw się że ci ludzie mili dość wszsytkiego i jesli mieli do
                    wyboru bycie robotnikami tu przy tych wszsytkich złodziejach (wiem jak
                    państwowe kradli) to woleli pracować uczciwie i za normalne pieniądze na
                    zachodzie.
                    • Gość: Hanka Re: Ślązak=Polak IP: *.opole.dialup.inetia.pl 30.07.03, 16:34
                      Nie rozumiesz ? Nie doszedł do żadnego stanowiska bo "trza sie buło ucyć???
        • Gość: amator Re: Ślązak=Polak IP: 81.210.17.* 30.07.03, 15:07
          Idioto, jak już koniecznie chcesz udawać fryca to chociaż się podpisz bez
          błędu.
    • Gość: ballest Re: Ślązak=Polak IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.03, 17:39
      Polacy w Niemczech

Jak równy z równym?

Traktat z 17 czerwca 1991 r. dal Niemcom w Polsce prawa mniejszości narodowej,
      natomiast z Polaków w Niemczech zrobił "osoby pochodzenia polskiego,
      przyznające się do języka, kultury i tradycji polskich". Dzięki zapisowi
      traktatowemu 25 tys. dzieci mniejszości niemieckich uczy się w szkołach
      polskich języka ojczystego. W Niemczech natomiast naukę języka ojczystego
      umożliwiono około 3 tys. polskich dzieci, a potrzeby są o wiele większe.

Polaków w Niemczech jest od 1,5 do 2 mln osób. To druga co do wielkości, po
      tureckiej, "społeczność miejscowa" w RFN. Niemiecki federalny system
      ustawodawczy nie przewiduje ustawy dotyczącej mniejszości narodowych. Zdaniem
      władz niemieckich, w zupełności wystarczy m.in. Międzynarodowy Pakt Praw
      Obywatelskich i Politycznych ONZ oraz niemiecka konstytucja. Natomiast na
      szczeblu landów są trzy wyjątki i do nich odnosi się określenie "mniejszość"
      (Volksgruppe): Fryzowie i Duńczycy na mocy traktatów dwustronnych, a
      Serboluzyczanie na mocy traktatu zjednoczeniowego. Cyganie uważani są za grupę
      socjalna, Żydzi zaś za grupę religijna.

Bardzo liczna grupa Polaków w Niemczech jest dość zróżnicowana pod względem
      obecnego statusu prawnego, motywacji emigracji, stopnia integracji ze
      społeczeństwem niemieckim, czy stopnia uczestnictwa w życiu Polonii. Biorąc
      pod uwagę to ostatnie, należy stwierdzić, ze około 100 zarejestrowanych w
      Niemczech organizacji polonijnych skupia raptem około 25 tys. Polaków, z czego
      aktywnie działa około 2 proc. członków.

- Około 80 tys. Polaków to osoby wywodzące się ze starej emigracji zarobkowej
      z okresu przedwojennego, zrzeszonej np. w Związku Polaków w Niemczech spod
      znaku Rodło.

- Około 50 tys. osób to robotnicy przymusowi, jeńcy wojenni, więźniowie
      obozów koncentracyjnych, którzy po 1945 r. nie wrócili do Polski.

- Około 1,5 mln osób to emigracja po roku 1945, w tym najliczniejsza z lat
      1980-90, tzw. postsolidarnosciowa, licząca około 750 tys. osób.

W przeciwieństwie do mniejszości niemieckiej w Polsce, mającej swych posłów,
      Polacy w Niemczech nie posiadają stałych przedstawicielstw na szczeblu
      federalnym i z rzadka są reprezentowani na szczeblu lokalnym. Wyjątkiem, a
      raczej ciekawostka, jest tutaj Witold Kaminski, który został z ramienia SPD
      wybrany do Grupy Obywatelskiej, która w ramach Zgromadzenia Narodowego brała
      udział w ostatnich wyborach prezydenckich.

Pobieżny wgląd w praktyczne realizowanie traktatu w aspekcie Polonii
      niemieckiej pokazuje, ze choć dokument ten stworzył określone możliwości
      prawne dla rozwijania tożsamości polskiej grupy w Niemczech, to jednak ich
      wykorzystywanie napotyka na szereg istotnych trudności.

Miały być pieniądze

Traktat polsko-niemiecki stworzył warunki finansowego wspierania Polaków w
      Niemczech. W pierwszych latach jego obowiązywania dotacje miały charakter
      doraźny i pochodziły z funduszy landowych. Federalna pomoc finansowa
      uruchomiono w 1994 r. Realizowało ja Federalne Ministerstwo Spraw
      Wewnętrznych, któremu podlega opieka nad mniejszością niemiecka za granica,
      jak i nad mniejszościami w kraju. Od końca 1998 r. finansowanie projektów
      polonijnych zostało przekazane pełnomocnikowi ds. kultury i mediów w
      Federalnym Urzędzie Kanclerskim.

Od pewnego czasu można jednak zauważyć stagnacje w stosunkach organizacji
      Polaków z niemieckimi władzami federalnymi. Przyczyna takiego stanu rzeczy
      jest brak faktycznego uznania przez władze niemieckie naczelnej organizacji
      polonijnej - Konwentu Organizacji Polskich, jako reprezentacji zorganizowanej
      Polonii. KOP jednoczy około 80 proc. organizacji i jest uznawany przez państwo
      polskie za przedstawiciela Polonii w Niemczech. Praktyczna blokada federalnych
      środków finansowania działalności polonijnej przejawiała się tym, ze np. w
      1998 r. nie można było wykorzystać z przyczyn formalno-prawnych 400 tysięcy
      DEM przyznanych na działalność polonijna. Te sama kwotę zaplanowano na rok
      1999 i obecny. Nadal problemem pozostaje tez uzyskanie funduszy na potrzeby
      instytucjonalne, te bowiem otrzymują uznane przez władze niemieckie
      mniejszości narodowe.

I inne obiecanki
      Postanowień traktatu nie przelozono na ustawodawstwo wewnętrzne krajów
      związkowych RFN. Jest to o tyle istotne, ze odpowiedzialność za sprawy
      oświatowe i kulturalne ponoszą właśnie landy. Nadal jednak odnosi się wrażenie
      braku częściowej bądź całkowitej znajomości traktatu na szczeblu landowym.
      Przyznawane z tych budżetów dotacje finansowe na realizacje przedsięwzięć
      kulturalnych organizacji polonijnych pochodzą najczęściej ze środków
      przeznaczonych na wspieranie kultury ogółu cudzoziemców i z formalnego punktu
      widzenia niewiele maja wspólnego z traktatem.

Istniejące możliwości nauczania nie są adekwatne do potrzeb. Obserwowany w
      poszczególnych landach pewien postęp to efekt wysiłku działaczy polonijnych,
      często przy aktywnym wsparciu polskich placówek dyplomatycznych i urzędów
      konsularnych. Trudno jest w tym dostrzec ofertę landowych władz oświatowych
      skierowana do środowisk polonijnych na mocy zobowiązań traktatowych. Władze
      niemieckie nadal tez wzbraniają się przed przekazywaniem funduszy na
      utrzymywanie zajęć z języka polskiego w systemie pozaszkolnym.

Niemiecka Polonia posiada mniejszy niz. Niemcy w Polsce dostęp do informacji w
      języku ojczystym i miejscowych mediów. Tylko w kilku landowych sieciach
      kablowych obecny jest, na zasadach komercyjnych, program satelitarny TV
      Polonia, jego wprowadzanie do pozostałych krajów związkowych jest utrudnione.
      Traktat nie przyczynił się do bezpłatnego lub refundowanego przyznania Polonii
      czasu antenowego w ogolnofederalnych programach telewizyjnych lub
      częstotliwości radiowych. Kilka istniejących audycji radiowych w języku
      polskim ma jedynie zasięg lokalny. Odrębna kwestia jest brak dotacji dla
      czasopism polonijnych i biuletynow informacyjnych głównych organizacj
      • Gość: wania Re: Ślązak=Polak IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.03, 23:08
        to prawda, ale czemu tak duzo piszesz
        • Gość: ICH Re: Ślązak=Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 10:53
          Co wy pieprzycie. Ci co wyjechali nie mają w innych państwach statusu
          mniejszości bo oni są emigrantami. Tutaj na Śląsku to Państwo przyszło na te
          tereny i dlatego mieszkańcy tych terenów maja pełne prawo do statusu
          mniejszości. Oni są u siebie.
          • Gość: Slobodan Ślązak=Schlonzack=Schlessien=??? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 12:55
            A może wogóle nie ma narodowości polskiej?

Są tylko:
            - Ślązacy
            - Górale
            - Kaszubi
            - Mazurzy
            - Pomorzanie
            - Kujawianie
            - Łużyczanie itp. itd.?

Jugosławia też była jedna, a ile nowych krajów dała Europie.
            • gediga Re: katowicki tak,opolski nie 29.07.03, 15:11
              Ślązacy z katowickiego to Polacy. Ich mentalność jest całkiem inna od naszej
              bardziej zbliżona do mentalności ludzi z Sosnowca czy Krakowa. Niestety 20 lat
              przedwojennej polonizacji zrobiło swoje. Ale Ślązacy z województwa opolskiego
              to Niemcy!!! Wbijcie to sobie Polacy do głowy,że jesteśmy Niemcy,śląskimi
              Niemcami i jesteśmy z tego dumni.
              • arnold7 Re: katowicki tak,opolski nie 29.07.03, 16:52
                gediga napisał:

> Ślązacy z katowickiego to Polacy. Ich mentalność jest całkiem inna od naszej
                > bardziej zbliżona do mentalności ludzi z Sosnowca czy Krakowa. Niestety 20
                lat
                > przedwojennej polonizacji zrobiło swoje. Ale Ślązacy z województwa opolskiego
                > to Niemcy!!! Wbijcie to sobie Polacy do głowy,że jesteśmy Niemcy,śląskimi
                > Niemcami i jesteśmy z tego dumni.

Ja jestem Slazakiem z woj. tzw. slaskiego i nie jestem pod zadnym wzgledem
                Polakiem.
                • johann_os Re: katowicki tak,opolski nie 30.07.03, 15:33
                  Ja jestem Slazakiem z woj. opolskiego i nie jestem pod
                  zadnym wzgledem Niemcem.
                  J O/S
                  • gediga Re: katowicki tak,opolski nie 30.07.03, 15:42
                    johann_os napisał:

> Ja jestem Slazakiem z woj. opolskiego i nie jestem pod
                    > zadnym wzgledem Niemcem.
                    > J O/S
                    > To znaczy,że jesteś Polakiem. Ślązak z opolskiego=Niemiec,Ślązak z
                    katowickiego z wyjątkiem Raciborza,Toszka i okolic=Polak.
              • Gość: mieszaniec Re: katowicki tak,opolski nie IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 29.07.03, 22:01
                Wyscie powiariowali z tymi kwestiami narodowościowymi. Może Niemców też nie ma
                tylko są Prusacy, Branderburdczycy, Bawarczycy itd. Może Polaków też nie ma
                tylko Górale, Mazowszanie, Podlasioki, Kaszuby, Ślonzoki itd.
                Nie ma Ukraińców tylko są Łemkowie, Hucuły, Bojkowie, Kijowianie i Zaporożcy.
                Puknijcie się w pałę czymś ciężkim.
                Wstyd, że Ślązak wypiera się polskości, stara się udowadniać, że istnieje
                jakiś odrębny język śląski, choć to staropolszczyzna w najlepszym wydaniu.
                Oczywiście Ślązak, ktoś kto się za niego uważa, na Śląsku mieszka, urodził
                się, pochodzi z, może też być Niemcem, jeśli mówi w domu po niemiecku,
                pielęgnuje niemieckie tradycje i obyczaj, i jeśli się za NIemca uważa.
                Beznadziejnie jest robienie z siebie Niemca na siłę, czy udowadnianie jakiejś
                odrębnej narodowości śląskiej. Większość Ślązaków, w sensie szerszym jest
                Polakami, część jest Niemcami.
                Do dupy z tymi nacjonalistycznymi przesądami i dowartościowywaniem się na
                siłę. Zajmijcie się lepiej czym innym.
                • Gość: Tutejszy Re: katowicki tak,opolski nie IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 07:58
                  Gość portalu: mieszaniec napisał(a):

> Wyscie powiariowali z tymi kwestiami narodowościowymi. Może Niemców też nie
                  ma
                  > tylko są Prusacy, Branderburdczycy, Bawarczycy itd. Może Polaków też nie ma
                  > tylko Górale, Mazowszanie, Podlasioki, Kaszuby, Ślonzoki itd.
                  > Nie ma Ukraińców tylko są Łemkowie, Hucuły, Bojkowie, Kijowianie i Zaporożcy.
                  > Puknijcie się w pałę czymś ciężkim.
                  > Wstyd, że Ślązak wypiera się polskości, stara się udowadniać, że istnieje
                  > jakiś odrębny język śląski, choć to staropolszczyzna w najlepszym wydaniu.
                  > Oczywiście Ślązak, ktoś kto się za niego uważa, na Śląsku mieszka, urodził
                  > się, pochodzi z, może też być Niemcem, jeśli mówi w domu po niemiecku,
                  > pielęgnuje niemieckie tradycje i obyczaj, i jeśli się za NIemca uważa.
                  > Beznadziejnie jest robienie z siebie Niemca na siłę, czy udowadnianie jakiejś
                  > odrębnej narodowości śląskiej. Większość Ślązaków, w sensie szerszym jest
                  > Polakami, część jest Niemcami.
                  > Do dupy z tymi nacjonalistycznymi przesądami i dowartościowywaniem się na
                  > siłę. Zajmijcie się lepiej czym innym.

A może nie ma narodowości polskiej?
                  Są tylko:
                  - Ślązacy
                  - Górale
                  - Kaszubi
                  - Mazurzy
                  - Pomorzanie
                  - Kujawianie
                  - Łużyczanie itp. itd.?
                • Gość: Ich Re: katowicki tak,opolski nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 13:22
                  Większość ślązakó to wcale nie Polacy - większość ludzi teraz zamieszkujących
                  śląsk Opolski to Polacy bo przyjechało tutaj tego mnustwo z biednej Polski.
                  Plebiscyt w latach międzywojennych pokazał kogo jest więcej.
              • Gość: roman Re: katowicki tak,opolski nie IP: *.toszek.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 11:43
                Synek, dyć ty boroczku ani niy wiesz, kaj boua granica miyndzy Polskom a
                Niymcoma do 39 roku. Nejprzód se kuknij na jako karta, a potym pisz sam take
                bojki.
    • Gość: pol-niem-śl Re: Ślązak=Polak IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.pl 30.07.03, 16:17
      Jako typowy kundel niemiecko-śląsko-polski mam dobrze pomieszane geny i dzięki
      pod deklem równo.
      Wszyscy:
      śląscy,
      niemieccy,
      polscy
      nacjonaliści dajcie sobie zrobić dziurka na czubku gowy, i wkręćcie tam
      sobie Sicherventile, bo wam już doprawdy dekle dźwigo.
      Szcześć Boże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka