Dodaj do ulubionych

Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego

IP: 83.238.128.* 08.01.09, 09:12
wstyd!!!!!!!!!!!!!!!
pozostaje tylko czekać na kolejne wybory i mieć nadzieję, że
wreszcie uda nam się pozbyc z rarusza tej bandy ludzi pozbawionych
wyobraźni
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiesław Hernes Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 10:44
      Autorka widzi granice i one są w głowach Zarządu miasta Opola. Z czym
      do ludzi, gdzie Grotowski z wyżyn intelektualnych przemyśleń.
      Przecież nawet życzenia dla Opolan na stronie www.opole.pl napisane
      są z błędem, nawet ISO takim ludziom nie pomoże.
    • Gość: ah Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.chello.pl 08.01.09, 12:26
      wybory zmienia tylko prezydenta i wice; naczelnicy wydzialow, wice
      naczelnicy i wiekszosc tego prawie tysiaca urzednikow zostanie i
      bedzie robic to co do tej pory czyli nic
      • Gość: . Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.chello.pl 08.01.09, 13:00
        A może tak,zamiast narzekać, autorka przyblizyła by czytelnikom
        ta postać?Narzekać -to takie proste!
        • Gość: Dytylius Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 14:28
          Kulturą w Opolu muszą zajmować się ludzie kompetentni wykształceni
          animatorzy życia kulturalnego i artystycznego... a nie desygnowani
          przez partię PO towarzysz jak za komuny bierny mierny ale wierny!

Kim jest pani kier.wydz Kultury tyle lat mieszkam w tym mieście...

Raz widziałem na fotografii jak w NTO wybierała losy jako
          tzw.sierotka!
          • Gość: tao szatanski szmaciaki szmaciakom IP: *.nyc.res.rr.com 08.01.09, 15:29
            Szmaciaki wybrali szmaciakow. O co wam chodzi? Sa dwa rozwiazania: 1
            - zamieszkajcie z gorylami, 2 - wybierzcie na prezydenta
            Karbowiaka.
            Karbowiak w przeciagu roku wykreci wiecej numerow niz jednojajowi
            debile, dzieki temu powstanie sprzeciw obywatelski (czytaj,
            szmaciaki sie obudza), sprzeciw to komitety, komitety to zalazek
            spoleczenstwa obywatelskiego, spoleczenstwo obywatelskie to czynna
            aktywnosc, czynna aktywnosc to wspolny cel,wspolny cel to narodziny
            kreatywnych liderow, kreatywni lederzy to jest TO.
            Do roboty szmaciaki.

tao szatanski
            ps.
            ze rok 2009 bedzie rokiem Grotowskiego wiadomo bylo od lat,zeby
            w Opolu zrobic namiastke tego co czyni obecnie Wroclaw nalezalo
            zabrac sie do pracy dwa - trzy lata temu, teroz to po ptokach
            • Gość: ? Re: szmaciaki szmaciakom IP: *.punkt.pl 08.01.09, 16:14
              a kto napisał, że największą atrakcją opolszczyzny jest dinopark?

• Gość: Barbara Wstyd! IP: 82.160.59.* 08.01.09, 22:08
                Wstydzę się nie tylko za władze naszego miasta ale i "animatorów-działaczy
                kultury".Nic nowego!!!Teresa-brawo!Muszę przyznać,że podoba mi się odwaga z jaką
                piszesz o kompromitacji naszego miasta.Czytając ten artykuł nie sprawdziłam kto
                jest jego autorem i...no,no!Niestety Wydział Kultury UM jest zupełnie
                niewidoczny w mieście.Pamiętam jak przed laty byłam w ratuszu w sprawie pracy
                (tuż po studiach)i chyba pracowała tam pani Lubiewska -późniejsza aferzystka.Już
                wtedy odniosłam wrażenie,że to towarzystwo wzajemnej adoracji.Widać nic się nie
                zmieniło?Skandal!.
                • Gość: as Re: Wstyd! IP: *.punkt.pl 09.01.09, 08:49
                  też mi "afera"
                  naciągane...
    • radek-kirschbaum Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego 09.01.09, 13:17
      trudno przegrać coś, w czym się nigdy nie miało szans na rozgrywkę. Od kiedy
      pamiętam Grotowski nie był zbyt pozytywnie obecny w Opolu a przerobienie Teatru
      13 rzędów na pub, to był gwóźdź do grobowej dechy.
      A poza wszystkim, skoro w Opolu jest tylu animatorów kultury, dlaczego żaden z
      nich nie wpadł na pomysł, żeby Grotowskiego uczcić? Zrobić na mieście, na ulicy
      performens, postawić 13 rzędów pustych krzeseł i zagrać coś dla nich? Dlaczego z
      własnej inicjatywy nie zrobi tego teatr jeden czy drugi? Koszty żadne - a gest
      jest. Obawiam się że trochę łatwo i po polsku jest zwalać winę na urzędników. Bo
      jeżeli dla Opolan Grotowski coś znaczy dzisiaj i jeżeli indeed są jacyś
      wykształceni i świadomi animatorzy, ludzie kultury - to nic nie wadzi, żeby oni
      zrobili alternatywne obchody.
      Może bez kasy, ale z ducha - grotowskie
      • Gość: laboratorium Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.multimo.gtsenergis.pl 09.01.09, 13:44
        Komuna zakładała, że "animatorzy kultury" robili kulturę za darmo. Po co za
        darmo, jeśli na tak ważną sprawę muszą być pieniądze.
        Rok Grotowskiego pod auspicjami UNESCO to olbrzymie możliwości dla współpracy
        urzędu miasta z owymi animatorami. Ale nie tędy droga, żeby w tak ważnej sprawie
        jakiś "animator" łaził i żebrał o parę groszy. To urząd ma stwarzać możliwości,
        poprosić ludzi - zasługują na szacunek i należy ich poprosić o współpracę.
        Artyści już nie chcą łazić do urzędników po prośbie, bo się czują jak łajzy.
        • Gość: ekspert Re: IP: *.punkt.pl 09.01.09, 14:12
          Chciałem tylko napisać, że pani redaktor nie jest dla mnie autorytetem w tej
          sprawie. Ludzie miejscie troche krytycyzmu!
          • Gość: też ekspert Re: IP: *.multimo.gtsenergis.pl 09.01.09, 15:19
            A kto jest w "tej sprawie" autorytetem?
            Czy tu trzeba autorytetu jakiegoś redaktora? A którego najlepiej?
            To jest skandal w sferze opolskiej kultury i promocji.
            • fernando_hidalgo Re: 09.01.09, 15:36
              BEZ PRZESADY
        • radek-kirschbaum Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego 09.01.09, 16:39
          to chyba jednak charakterystyczne dla Opla, że - przynajmniej wirtualnie - lubią
          się ludzie tak przerzucać odpowiedzialnością. Ale bądźmy szczerzy - niechęć
          urzędu czy takiego idzie w parze z abnegacją ze strony ludu prostego i mniej
          prostego. Bo tak samo można by zapytać dlaczego Teatr im. Jana Kochanowskiego
          nie chce się ogrzać przy legendzie Grotowskiego? Albo jeden z teatrów
          amatorskich w Opolu czy okolicach? Z Komuną to mi się w tym wątku kojarzy tylko
          jedno - wiara we wszechmoc urzędniczą, że jak Pan Urzędnik czegoś nie robi, to
          nikt już nic nie zrobi. To takie i carskie i komunistyczne podejście, wiara we
          wszechmoc czynowników. A ktoś w roku 2008 naciskał na miasto wyszedł z jakąś
          propozycją? Takich rzeczy przecież nie planuje się w roku imprezy tylko rok, a
          czasami nawet półtora roku wcześniej!
    • Gość: samodzielny Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 18:39
      A co tu naciskać??? Każdy powinien wiedzieć co ma robić!!
      Dlatego od takich rzeczy są specjaliści, animatorzy,
      aktorzy......NIE URZĘDNICY!!!
      Jest rok Grotowskiego to Potocka wie, że ma zrobić interesującą
      imprezę i tyle. Konina tez powinien wiedziec coś, że o Kobyłce nie
      wspomnę...ten to zawsze wszystko wie...hihihi.
      Wypinający pierś Pan z Teatru Jednego Wiersza....zgłosił
      zapotrzebowanie na dodatkową kase..bo ma dobry pomysł jak ludzi
      Grotowskim zainteresować??
      Ludzie to nie jest carskie państwo, że władza ma za wszyskich myśleć
      i kazać zrobić!
      • Gość: Były członek KZT Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.gprs.plus.pl 11.01.09, 07:32
        Ta dyskusja sprowokowała u mnie wspomnienie. Pamiętam jak w 1993
        roku ówczesny prezes Klubu Związków Twórczych mieszczącego się w
        pomieszczeniach po byłym teatrze Jerzego Grotowskiego (obecnie
        Maska) pan Tadeusz Pabisiak zorganisował w Klubie "Wieczór
        Retrospekcyjny Tedatru 13 Rzędów". Zaprosił do Klubu aktorów i
        scenografa od Grotowskiego. Na ścianach KZT wyeksponowano plakaty
        sztuk teatralnych i zdjęcia, a na ekranie pokazano filmy z opolskich
        prób i spektakli "Teatru 13 Rzędów". Szczególnie interesujące były
        dyskusje i wspomnienia najbliższych współpracowników Jerzego
        Grotowskiego. Pamiętam, że sam misztrz Grotowki był również
        zaproszony, lecz nie dotarł, bo już wówczas chorował. Wspominam tę
        bardzo interesującą imprezę, bo z perspektywy toczącej się dyskusji
        uświadamia ona wciąż niedocenioną rolę autentycznych animatorów
        kultury, których mamy w Opolu.
        • Gość: wiedźma Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 09:22
          Dr Solski z Instytutu Filologii Polskiej UO zrobił w zeszłym roku piękną imprezę
          promującą Grotowskiego. Do redaktorów gazet opolskich: zróbcie z nim wywiad,
          zapytajcie, porozmawiajcie ze studentami, którzy brali udział w tej imprezie.
          Mówcie o tym, co pozytywne, zapytajcie, dlaczego sprawy nie nabrały szerszego
          wymiaru.
          • Gość: Habanera Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.punkt.pl 11.01.09, 18:39
            Może autorka artykułu zaproponuje coś na terenie Opola lub reportaż opolskiej
            TVP3, a nie we Wrocławiu. Narzekanie, krytykowanie to takie łatwe.
            • Gość: dziennikarz do wiedźmy i habanery IP: *.multimo.gtsenergis.pl 11.01.09, 18:50
              Myślę, że studenci polonistyki UO, biorący udział w ubiegłorocznym performance-u
              sami mogliby napisać na temat Grotowskiego i odsłonić sprawę "od kuchni". To
              najbardziej powołana do tego grupa; przyszłość kulturalnego Opola. Habanera: TVP
              Opole jest oglądalna tylko 20 minut dziennie: tylko newsy. Dłuższa publicystyka
              jest na Opolszczyźnie niemożliwa do obejrzenia, bo nadajnik za słaby. Chyba
              dlatego większe formy Autorzy robią dla Wrocławia albo Katowic. Tam też
              przenieśli się najlepsi opolscy operatorzy kamer i montażyści. Niestety.
              • Gość: Habanera do dzienn Re: do wiedźmy i habanery IP: *.punkt.pl 11.01.09, 19:33
                Tu nie chodzi kto najlepszy przeniósł się do Wrocławia lub Katowic bo często
                mija się to z prawdą ( pani również jak widzę się przeniosła). Chodzi o to by
                zrobić coś w Opolu w mieście gdzie pracował Grotowski.Wydaje mi się, że kosztem
                jakiegoś cyklicznego programu można by było pokazać coś o jubilacie. Wszystko
                jest do załatwienia....
                • Gość: dziennikarz Re: do habanery IP: *.multimo.gtsenergis.pl 11.01.09, 20:02
                  Nie czytałeś uważnie: w Opolu NIE MA ANTENY na publicystykę, którą mógłby
                  obejrzeć cały region. Jest oglądany w woj. tylko Kurier Opolski. Program,
                  nadawany poza godziną 18-18 20 widzą tylko mieszkańcy Opola i najbliższej
                  okolicy. I tylko dlatego "dla Opola" nie realizuje się tak ważnych tematów. A do
                  Wrocka i Katowic naprawdę przenieśli się NAJlepsi. To jest obiektywna prawda i
                  nie ma tu żadnych podtekstów, nie wysilaj się na uszczypliwości pod niczyim
                  adresem. Ja się "nie przeniosłem", bo nie mam z TVP nic wspólnego.
            • Gość: koles Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 11.01.09, 22:38
              tej pani autorki różne filmy sponsorują urzędy , a jak nie dają szmalu to ona
              ich krytykuje w gazecie, dlaczego nie zrobiła nic o Grotowskim ani filmu ani
              programu , od kiedy to urzędnicy robią przedstawienia i filmy.Od tego są
              artyści , a skoro Grotowski był jedynym i ostatnim prawdziwym artystą w Opolu to
              dlaczego autorka narzeka na urzędników a nie na siebie
              • Gość: celulitis Re: Kudyba: Przegrywamy Grotowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 22:47
                Koleś, ale pojechałeś równo po bandzie (czytaj po kudybie)! Bravo ziomal!
                Taka właśnie jest prawda.
                Pani Kudyba zajmuje się kręceniem (filmów). Kultura, to jej żywioł i powołanie.
                Nasuwa się więc pytanie:
                - Dlaczego ta pani nie zrobiła filmu o Jerzym Grotowskim? Wie ktoś? Temat leżał
                dosłownie na ulicy. Tylko podnieść. Niech ta pani robi to na czym się zna, a nie
                to na czym się nie zna.

• Gość: opolanka prymitywne wypowiedzi IP: *.multimo.gtsenergis.pl 11.01.09, 23:24
                  Autorka ma już tak duży dorobek telewizyjny, filmowy i publicystyczny, że te
                  żałosne, anonimowe wypociny na pewno jej nie zaszkodzą na dalszym etapie jej
                  kreatywności zawodowej. Wpisz sobie jeden z drugim w google "teresa kudyba", a
                  potem wspisz swoje nazwisko i porównaj. Filmów, gdzie jakiśtam urząd
                  dofinansował jej autorską produkcję, ma na koncie może 3-4 - edukacyjne -
                  spośród ponad setki pozostałych. A w Gazecie krytykuje każdą głupotę od około 20
                  lat niezmiennie. I niech tak pozostanie.
                  • Gość: kalczerklab Re: prymitywne wypowiedzi IP: *.dobrzypolitycy.pl 12.01.09, 14:39
                    Trzeba skasowac wplyw urzednikow na kulture, zlikwidowac te etaty
                    kulturalne w urzedach, to bedzie spokoj i klarownosc. Bo dlaczego
                    robic Rok Grotowskiego, a nie np. Rok Bajora? Albo innego waznego
                    dla Opola artysty? Dla mnie mocneij artystyznie rozsławiła Opole
                    grupa TSA a nie jakiś dziwoląg niszowy, ktorym wszyscy się teraz
                    onaninuzją, a gdyby im puscic na wideo którąś ze sztuk Grota, to by
                    posnęli po kwadransie. Urzędnicy nie mogą robić kultury. Czy w USA
                    jest Min. Kultury? A jakich mają pisarzy! Jaki film! Itd.
                  • Gość: ...do opolanki... Re: prymitywne wypowiedzi IP: *.punkt.pl 12.01.09, 15:34
                    Szanowna ,,opolanko" nie denerwuj się i nie złość na wpisy- ludzie mają prawo.
                    Wpisałam swoje dane i również wyszedł mi niezły dorobek mojej pracy. Nie o to tu
                    chodzi- tylko o to, że ludzie chcieliby przeczytać artykuł autorki, która
                    nareszcie coś pochwali w naszym województwie (przecież sama go promuje swoją
                    działalnością i twierdzi iż obecna promocja jest zła i niewystarczalna). Temat
                    Grotowskiego faktycznie ,,leżał na ziemi " i był do wzięcia dla każdego tu w
                    naszym mieście. Myślę, że najwcześniej wykorzystają lub już to robią nauczyciele
                    w szkołach i chwała im za to - ich nikt nie musi zachęcać do takich działań
                    kulturalnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka