Dodaj do ulubionych

Matki bojkotujcie Makro !!!

IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.09, 18:39
Dziś wybrałam się z moim dzieckiem na zakupy do Makro. Jakie było moje zdziwienie kiedy już w progu wyproszono mnie ze sklepu i powiedziano, że z małymi dziećmi mogę robić zakupy wyłącznie w niedzielę.

Uważam, że to skandal i to nie tylko natury moralnej, ale i prawnej. Według mnie w ten sposób sklep Makro łamie przepisy konstytucji dotyczące równości. To tak jakby nie wpuścić do sklepu, banku, na pocztę kogoś kto ma dziecko.

Była już podobna afera, a sprawa dotyczyła niewidomych.
Im zabroniono wchodzenia z psami przewodnikami, do niektórych marketów i banków.

Czy dla Makro dziecko to niechciany intruz ? Czy też obawiają się, że śpiące niemowle w foteliku samochodowym zdemoluje im sklep ???

Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.punkt.pl 02.06.09, 18:57
      i slusznie,
      1. makro to nie sklep spozywczy gdzie co najwyzej moze spasc komus na glowe
      konserwa (wysokie regały)
      2. dziecko nie ma karty klienta makro
      • Gość: iwa Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.punkt.pl 02.06.09, 19:23
        Dokładnie. Makro to raczej hurtownia do której małe dzieci nie
        powinny wchodzic z powodu regałów wysokiego składowania, jeżdżacych
        po hali wózków itp. Z tego co wiem w niedzielę jazda wózkami jest
        ograniczona do minimum a pracownicy są wyczuleni wówczas na obecnośc
        dzieci i bezpieczeństwo.
        • Gość: q Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 19:59
          Zastanów się kobieto, a dopiero potem wyrywaj z tym swoim oburzeniem. Przeciez
          tam wszędzie wózki z towarem, wysokie regały. To nie sklep z zabawkami. Dla
          dziecka potencjalne niebezpieczeństwo na każdym kroku. Choć robię tam zakupy
          czesto, to nie przyszloby mi do glowy zabierać tam moją dwójkę dzieci. Zresztą,
          co to za atrakcja dla dzieci? Lepiej na spacer je zabierz, a nie ciagaj po
          hurtowniach.
          • Gość: ? Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.punkt.pl 02.06.09, 20:00
            ZGADZAM SIĘ Z PRZEDMÓWCAMI

Brawo dla obsługi sklepu!! Czy do knajpy też przychodzisz z dziećmi?
            • Gość: Guest Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.imp.gda.pl 10.07.09, 14:00
              Mam prawo. Czym wysokosc regalow rozni sie od regalow w Auchan, Ikei czy innych
              wielkopowierzchniowych sklepow czy hurtowni?? Skoro istnieje mozliwosc upadku
              czegos z wysokosci, to powinno sie rozdawac kaski przy wejsciu, albo klienci
              powinni stac za lada, a towar powinni podawac pracownicy. Niemoznosc wejscia z
              dzieckiem/ wozkiem dzieciecym to moim zdaniem pogwalcenie ustawy zasadniczej tj.
              punktu dotyczacego rownosci obywateli. W kazdym innym normalnym kraju, jesli
              ktos by kazal matce zostawic dziecko/wozek dzieciecy przed sklepem albo by sie
              ja wyprosilo ze sklepu z tego powodu to zapytano by sie osobe wypraszajaca, czy
              nie potrzebuje pomocy psychiatryczno/psychologicznej. Moze jeszcze niektore
              firmy sobie wymysla, ze nie wpuszczamy klientow ponizej 1.4 m w klapkach i
              niebieskich swetrach... - co za bzdura....

p.s. I tak za dzieci i ew. szkody przez nie wyrzadzone odpowiada rodzic..
      • pudht Re: Matki bojkotujcie Makro !!! 03.06.09, 07:45
        >i slusznie,
        1. makro to nie sklep spozywczy gdzie co najwyzej moze spasc komus
        na glowe konserwa (wysokie regały)<

jakis ty gosciu pusty, to kazdy klient ktory wchodzi do tego sklepu
        powinien dostac kask na glowe, bo moze konserwa zleciec z wysokiego
        regalu

> 2. dziecko nie ma karty klienta makro<

dorosly tez nie ma karty klienta, jak co to karta jest wystawiona na
        firme, itd

a ja nie widze roznicy pomiedzy normalnym dniem a niedziela, gdzie
        dzieci moga wchodzic do sklepu. ruch widlakiem w niedziele jest taki
        sam jak w inne dni, no chyba ze w sobote konserwy na wysokich
        regalach poprzyklejali na kropelke kleju
    • Gość: coco Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 21:01
      Makro to nie jest sklep tylko HURTOWNIA !Tam mają robić zakupy tzw. podmioty
      gospodarcze a nie mamy z dziećmi.
      • Gość: Anna M. Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 17:44
        Rozumiem, że według niektórych z Was matka nie może być podmiotem gospodarczym, a tym bardziej matka z dzieckiem ?!!

Może zakaz powinien dotyczyć wogóle kobiet. Powinno się im zakazać również prowadzić działalność gospodarczą.

Chciałam przypomnieć, że mojej dziecko, jest niemowlęciem i zabrałam je z fotelikiem samochodowym.

Przepis wymyślony przez Makro dotyczący 140 cm dyskryminuje również liliputów, oraz inwalidów na wózkach. No ale nad tym nie zastanowi się ktoś u kogo trudno z empatią.
      • Gość: Guest Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.imp.gda.pl 10.07.09, 14:04
        Czyli kobieta posiadajaca firme nie moze zajsc w ciaze?? W praktyce "podmioty
        gospodarcze" w trakcie wykonywania czynnosci handlowych (np. zakupow w Makro)
        reprezentowane sa przez ich wlascicieli/pracownikow. Czy posiadanie firmy
        obliguje do bezdzietnosci? A moze na czas robienia zakupow Makro powinno
        udostepniac przedszkole dla dzieci pozostawianych przez robiace zakupy matki..
        <ROTFL>
    • Gość: 69 Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: 94.254.157.* 02.06.09, 21:36
      Juz widzę, jak dziecko ściąga sobie z regału wysokiego składowania np. paletę z
      cukrem... bez przesady!
      Mnie ostatnio w Karolince nie wpuszczono z dzieckiem do sklepu z dżinsami. Ok,
      rozumiem, dżinsy są towarem łatwym do uszkodzenia jak chińska porcelana i co
      najmniej tak cennym jak złoto, a spadające z wieszaka spodnie z pewnością
      zrobiłyby krzywdę dziecku. Poszedłem do dżinsowej konkurencji i tam, w miłej
      atmosferze zostawiłem swoich kilkaset peelenów w kasie.
      • Gość: won z bachorami Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.chello.pl 16.07.09, 03:22
        chodzi o to że twój obsmarkany bachor mógł ubudzić spodnie, a nie o to czy mu spadna na łeb idioto i dobrze wy myślicie że każdy ma ochotę użerać sie z waszymi bachorami?to nie przedszkole a sklep
    • Gość: Magda M Re: Bojkotujcie opinię Anny M. IP: *.punkt.pl 02.06.09, 21:51
      brawo makro!!! tak trzymać
      makro to nie sklep, no ludzie!!
    • Gość: Pan Zdzisław Do Matki - Polki Anny M. IP: *.xdsl.centertel.pl 03.06.09, 07:29
      odbierając kartę klienta podpisałaś regulamin?
      widziałaś napisy przy wejściu?

bardzo dobrze że zakazują wstępu z dziećmi do makro takim nieodpowiedzialnym
      osobom jak ty: hurtownia po prostu nie chce brać na siebie odpowiedzialności za
      ewentualny wypadek, chociaż myślę, ze chodzi tu bardziej o dzieci w wieku 3 - 8
      lat mogące biegac samemu po obiekcie i wtedy o wypadke nie trudno: regały wys.
      skladowania, wózki widłowe, paleciaki, szkło, narzędzia itd itp
    • Gość: MIKO Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 08:06
      Jakby się coś stało to pierwsza leciałaby po odszkodowanie i lamentowała, że
      nikt jej nie powiedział. To hurtownia a nie centrum handlowe.
    • Gość: do Anny M. Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:11
      To i tak sukces. Jeszcze parę lat temu w ogóle nie wpuszczano dzieci
      poniżej 140 cm wzrostu.Nawet w niedziele. Jest taka miarka przy
      wejściu :-) Obraziłam sie wtedy na makro na 10 lat. Ale ..... jesli
      firmie zależy na wysokich obrotach to powinni zorganizawac kącik dla
      dzieci. We wrocku tak np jest. Kącik zabaw, krzesełka, video. Nie
      zawsze przeciez jest mozliwosc zostawienia pociechy w domu. Ale
      gdzie Łopole a gdzie świat...my jak zawsze wieś. A właścicielom
      wiiiiisiiiiiiii :-)
      • Gość: coco Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:26
        No cóż kolejna sfrustrowana opolanka.Typowy przykład polskiego forumowicza.Mam
        nadzieję, że nie długo ktoś uporządkuje zasady i anonimowe opluwanie, obrażanie
        i wylewanie żółci się skończy.
        • Gość: ? Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.chello.pl 03.06.09, 10:05
          A do Castoramy, Obi i tego typu sklepów dzieci mogą wchodzić bez problemu. Tam
          też są bardzo wysokie regały i jeżdżą wózki widłowe.
          To jak to jest z tym bezpieczeństwem?
          • Gość: werat Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: 217.197.72.* 03.06.09, 10:48
            No, nie tak całkiem bez problemu. Wiszą tam tabliczki, by pilnować
            dzieci, a obsługa zwraca nieustannie uwagę rodzicom, by pilnowali
            dzieci - sam widziałem.
            Czy naprawdę wchodzenie z małym dziekiem do Makro to taki przywilej,
            ze warto o niego walczyc? Dla mnie raczej to lekkomyśloność.
            • Gość: Pan Cogito Matko Stop Hipokryzji -Pamiętaj Dziecko twój skarb IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 19:14
              Cóż za rodzynek nw forum, hipokryzja sięgnęła taki pułap że krytykuje się firmę, która dba o zdrowie dzieci dzieci - abstrahującć że nie
              jest to w ogóle dla nich miejsce. Na zakupy z dzieckiem idzie się do
              Biedronki, a najlepiej jednak będzie wziąć dziecię do ZOO, a nie do
              Makro. Popieram w pełni pomysł z zakazem ich wpuszczania - nie wiem
              jak dziś ale ongiś w hali we Wrocławiu tuż przy wejściu był swoisty
              kindergarten z opiekunką - mam nadzieje że nie jest to już
              praktykowane.
              • Gość: sówka Re: Matko Stop Hipokryzji -Pamiętaj Dziecko twój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 19:39
                Anno M, kobieto-przedsiębiorco-matko, pomyśl chwilę i zastanów się w czym
                tkwi Twój problem naprawdę? Czy Ty nie masz przypadkiem kompleksu kobiety-matki
                Polki, która niedowartościowana siedzeniem w domu czepia się z nudów wszystkich
                i wszystkiego, szuka dziury w całym i męczy swymi pretensjami otoczenie?
                Wiele razy podczas zakupów zdarzyło się, że obsługa przewożąc palety,
                przeciskając sie pomiędzy regalami i klientami, zaczepiła o mój wózek z
                zakupami. A gdyby tam było niemowlę w foteliku (bo w ten sposób chyba zamierzasz
                robić tam zakupy z maluchem) i uderzenie zepchnęłoby wózek z TWOIM dzieckiem
                gdzieś na regał, inny wózek, gdziekolwiek?
                Rusz czasem szarymi komórkami. Macierzyństwo chyba Cię ich nie pozbawiło? COś
                się tak uparła na to Makro?
                • Gość: mama anno m IP: *.punkt.pl 03.06.09, 21:23
                  anno m
                • Gość: Amelka Re: Matko Stop Hipokryzji -Pamiętaj Dziecko twój IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 21:31
                  Wiem, rozumiem mnie też to kiedyś spotkało. Bardzo się spieszyłam i
                  pojechałam do makro akurat z dzieckiem bo nie miałam go z kim
                  zostawić. No i klops. Zatrzymali mnie przy wejściu ale w bardzo
                  kulturalny sposób uświadomili mnie co do zasad. No cóż.. ja po
                  prostu jestem w stanie ten zakaz zrozumieć. W końcu chodzi o
                  bezpieczeństwo moich dzieci i skoro uważają, że istnieje zagrożenie
                  ja nie będę kusić losu. Pewnie, że nie byłam wtedy zadowolona bo
                  odeszłam z kwitkiem ale naprawdę moje pociechy są dla mnie
                  najcenniejsze co mam :)
            • Gość: Guest Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.imp.gda.pl 10.07.09, 14:10
              Zagdzam sie z pierwsza czescia wypowiedzi - powinno sie zwracac uwage rodzicom o
              koniecznosci opieki w momencie, gdy nie pilnuja dzieci. Odpowiadajac na pytanie:
              "Czy naprawdę wchodzenie z małym dziekiem do Makro to taki przywilej, ze warto o
              niego walczyc?" - nie chodzi o Makro czy inna firme - chodzi o normalnosc w tym
              kraju. Spotkalem sie z przypadkiem, kiedy w innej hurtowni wyproszono mnie z
              dzieciecym wozkiem a argumentowano to analogiczna sytuacja w
              Makro...Nienormalnosci lubia sie propagowac...
          • alanta1 Re: Matki bojkotujcie Makro !!! 21.07.09, 10:20
            Gość portalu: ? napisał(a):

> A do Castoramy, Obi i tego typu sklepów dzieci mogą wchodzić bez problemu.

Nie mogą, dziecko bez opieki dorosłego nie wejdzie do Castoramy. Lepiej zresztą unikać chodzenia z dzieckiem w takie miejsca, bo sporo ostrego sprzętu leży na wierzchu
    • Gość: bozia Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.chello.pl 04.06.09, 20:03
      Zawsze uważam ,że baby są mądre jednak czasami tylko nie myslą.Czy
      Makro to sklep?
    • eliot_rosewater Re: Matki bojkotujcie Makro !!! 04.06.09, 21:37
      Popieram większość przedmówców. Nie ma się co spinać - Makro to nie sklep, jak
      Real czy Auchan - tylko hurtownia. Są zasady - trzeba je respektować. Sorry Anna
      - Dura lex, sed lex. Chcesz robić zakupy z dzieckiem? Jedź do Lidla
      • Gość: anilo Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: 195.47.201.* 05.06.09, 12:22
        a ja się zgadzam z autorka postu. Mam sklep, i mam firmę. Dlaczego
        nie mogę wejść z dzieckiem? jaka jest różnica między makro a realem?
        w realu nie jeżdżą paleciakami? nie rozkładają towaru, gdy sa
        klienci w sklepie? Poza tym zauważyłam, że zależy jaka panienka jest
        przy wejsćiu do makro. Dwa razy weszłam bez problemu z moją córką (
        w tygodniu). Więc to raczej widzimisię niż przepis. Uważam że to
        zaściankowość naszego narodu i tyle. Hurtownia to i może jest, ale
        jaka różnica pomiędzy dzieckiem, które ma 140 cm wzrostu a dzieckiem
        120 cm. Moja córka ma 5 lat i ma 120 cm wzrostu, a znam dziecko 12
        letnie, któe np 140 cm wzrostu nie ma? i co? nie może wejść?
        Gratuluję szefom Makro - kobiety do garów i do dzieci - tak?????
        • Gość: werat Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: 217.197.72.* 05.06.09, 13:27
          No, jaka jest róznica pomiędzy dzieckiem 120 a 140 cm?!? 20
          centymetrów
          - taka jest różnica. CHodzi o to, by dziecko, osoba
          była widoczna dla osoby jadącej z paletą. Tak trudno to zrozumieć.
          NIkt tu kobiet nie dyskryminuje, ale czy do pracy zabieramy dzieci?
          • Gość: mamusia Re: Matki bojkotujcie ANNE M !!!!!!!!! IP: *.punkt.pl 07.06.09, 13:02
            ale macie problem ?????
            jak wam niepodobaja sie przepisy w makro to jest yle innych
            sklepow !!!!!
            sa pewne zasady i trzeba ich przestrzegac !!!!!
            ale gdyby w czasie zakupow w makro na wasze dziecko spadl jakis
            karton (nie mowie o palecie czy np, pralce ---
          • Gość: wanda Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: 217.197.75.* 20.07.09, 20:19
            Taka jest różnica między 120 i 140 cm, że poniżej 140 cm osoba
            jeżdżąca na wózku widłowym nic nie widzi
            ba - nawet się nie
            spodziewa, że ktoś się tam znajdzie. PODPISUJĄC UMOWĘ Z MAKRO
            ZGODZIŁA SIĘ PANI Z TYM WYMOGIEM, A TO OBLIGUJE DO JEGO
            PRZESTRZEGANIA.
        • alanta1 Re: Matki bojkotujcie Makro !!! 21.07.09, 10:16
          Gość portalu: anilo napisał(a):

> Gratuluję szefom Makro - kobiety do garów i do dzieci - tak?????

Chciałam zauważyć, że o Makro ojciec z dzieckiem też nie zostanie wpuszczony.
          Więc nie pierniczcie tu koleżanko o dyskryminacji kobiet.
    • Gość: Anna Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 21:49
      Macie niewychowane dzieci i się dziwicie że was wypraszają z makro?
      Sam kiedyś byłem świadkiem jak maluszek biegał po całym sklepie o
      wlazł na teran zamknięty gdzie widlak podnosił towar na wysokie
      półki.
      Bajtel biegał a matki jak nie był tak nie było.
      W koncu ktoś z obsługi przez głośniki szukał Pani, która była
      obużona że nikt nie uważa na jej malenstwo.
      • Gość: Guest Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.imp.gda.pl 10.07.09, 14:16
        To druga strona medalu - istnieja debilni rodzice....Ale to nie usprawiedliwia
        stwierdzenia, ze wszyscy rodzice nie opiekuja sie swoimi dziecmi i sa
        przyglupami bo jakas "mama" idac na zakupy do Makro "zapomni o Bozym swiecie" a
        brzdac bedzie sobie ganial miedzy regalami... W dalszym ciagu twierdze, ze to na
        rodzicach spoczywa odpowiedzialnosc jesli chodzi o opieke nad dziecmi oraz za
        ew. konsekwencje braku takiej opieki.
        • Gość: zizi Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.chello.pl 10.07.09, 16:25
          Przepisy "Makro" powinny być zgodne z ogólnymi i nie dyskryminować
          klientów. Zresztą - cóż to za "hurtownia" w której ceny są wyższe
          niż w supermarketach. Jakieś wydzielone parkingi dla klientów
          ze "złotą kartą", bramki, przepustki, ochrona grzebiąca każdemu w
          zakupach, jak gdyby był złodziejem. Całość z daleka trąci kiczem
          podobnym do telesprzedaży dla naiwnych. Nie warto sobie zawracać tym
          głowy, a w pobliżu "Karolinka". Po kilku zakupach w
          cenach "hurtowych", gdy okazało się, że gdzie indziej ten sam towar
          był tańszy, dałem sobie spokój z tym "cudem".
          • Gość: n Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.punkt.pl 10.07.09, 22:37
            tak jak wszedzie jedno tansze inne drozsze tak juz jest ...
          • Gość: YoYo Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.09, 15:39
            Matki, bojkotujcie Makro - OK, tyle, że Makro... nawet tego nie
            zauważy.
            Makro - to hurtownia. To nie Real czy inne Tesco, tutaj towary w
            większości są w większych paczkach. A zapakowanie 10 kg cukru (w
            jednej paczce) i trzymanie dziecka za rękę - jest niemożliwe.
            A poza tym - zaakceptowała Pani regulamin tej hurtowni - bo tylko w
            ten sposób mogła Pani otrzymać kartę.
            Dlaczego nikogo nie rusza zakaz wprowadzania przedszkolaków do kina
            na filmy od 18 lat lub do agencji towarzyskiej - przecież to też
            pogwałcenie wolności obywatelskich...
          • Gość: łukasz Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.chello.pl 09.08.09, 22:46
            jestem ochroniażem w makro i nie wisz o co chodzi dzieciaku więc stul dziup
    • Gość: PiPi Makro to cudowne miejsce, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 17:03
      gdzie nie ma wrednych, biegających jak oszalałe bachorów i ich
      durnowatych matek mających wszystko w d.... I niech tak zostanie.
    • Gość: Gutek Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 21:25
      Głupia jestes czy co?
      Widzialas czasami co sie dzieje miedzy regalami w Makro? Jak palety sciagaja z
      samej gory? Jezeli Twoje dziecko bedzie biegac po hali (bo to nie sklep), nie
      zauwazy tasmy zabraniajacej wejscia w alejke i mu cos spadnie na leb, to
      bedziesz chodzic po sadach, zeby Ci wyplacili zadoscuczynienie za jego smierc?
      Zastanow sie zanim cos chlapniesz!
      • Gość: telesprzedaż Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.chello.pl 23.07.09, 17:24
        a co to za sklep, w którym coś na głowę spaść może i zabić, jeżeli
        ktoś tasiemki nie zauważy. Myślę, że Makro do telesprzedaży powinno
        się przenieść - styl podobny, a bezpieczniej będzie.
        • Gość: Gutek Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.chello.pl 24.07.09, 00:48
          Makro nie jest sklepem, tylko halą. A że towar zajmuje dużo miejsca, to jest
          magazynowany wysoko na półkach i trzeba go czasem ściągnąć. Więc się wywiesza
          taśmę czy jakiś łańcuch z zakazem wstępu. Dla dorosłych to logiczne, dla dzieci
          niekonieczne. Więc z czym masz problem?
    • Gość: no_problem Makro! bojkotujcie głupie matki, narażające dzieci IP: *.opole.internetia.pl 24.07.09, 08:12
      A na spacer do parku lub na Bolko a nie do hali-hurtowni.
      Jak woli sklepy to jest Karolinka, Solaris, Tesco.
      Cały dzień może spacerować z młodymi.
    • Gość: fakt Re: Matki bojkotujcie Makro !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 22:55
      OJ JAKAŚ TY DURNA !
      Tam jeżdżą widlaki wysokiego składowania, miejsce jest odgradzane
      paskiem na czas pracy widlaka, lecz taki nadpobudliwy dzieciak,
      którego matka nie pilnuje podejdzie pod maszynę i tragedia gotowa.
      Kto weźmie odpowiedzialność wypadek ?
      Matka zapewne wtedy zwali winę na sklep. Oskarży pracownika iż nie
      uważał w czasie pracy maszyny a sklep że pozwolił na wejście dziecka
      na teren marketu choć wiedziało czyhających niebezpieczeństwach.
      Więc lepiej bądź zadowolona że macro właśnie w ten sposób dba o
      bezpieczeństwo twojego dziecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka