Gość: bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 22:13 brak dwóch uprawnień w naukach matematycznych; jednego w technicznych; jednego w prawnych... aby uniwersytet był uniwersytetem pełnym! Dlaczego oszukuje się czytelników? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sciema! Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 22:16 cały wątek o tym, że w artykule delikatnie to ujmując ktoś ściemnia!: forum.gazeta.pl/forum/w,65,96720260,96720260,UO_nie_musi_zmieniac_nazwy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 23:51 200. stronicowy wniosek! Boże, ile tam musiało być błędów, te wszystkie profesory-towarzysze z SD, SL i PZPR z doktoratami i habilitacjami powyrabianymi:) w Stalinogrodach, Hospodyn pomyłuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Sawczuk Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 06:09 Gdy Piłsudski uratował Europę przed nawałą bolszewicką (1920) zaczeła się polska jatka w temacie: kto był ojcem sukcesu, bo na pewno nie Marszałek ! Jeśli ktoś chce zobaczyc polska wadę narodową w klinicznie czystej, wypreparowanej, postaci to ją ma na malym opolskim przykladzie. Uniwersytet osiagnął sukces! Jest w grupie UNIWERSYTETÓW polskich! Co sie zaczelo w Opolu? Piekielna mlocka, kto jest w tej materii najbardziej zasluzony ! Na sasiednim wątku trwa okladanie sie "konstrukcjami prostymi jak budowa cepa" i dominuja glosy jakichś popaprańców. Nie obeszło sie bez PRL-u, utrwalaczy marksizmu, zabraklo tylko o agentach i ich niecnych dzialaniach. Tu zaczyna sie to samo? Juz ktoś wspomina o SD !? Mój skromny apel: cieszmy sie i pracujmy spokojnie nad kolejnymi uprawnieniami na UO, bo trzeba nadal robić swoje. W kazdym razie Pani Rektor zanotowała wielki sukces na swej drodze do Wielkiej Kadencji ! Nikt UO tego nie odbierze. A swoją drogę rzut oka na wykaz uprawnień UO i PO w relacji do reszty kraju bardziej niż skromny. Czy nie czas powrócić do debaty jak madrze łączyć potencjały? Pamiętajmy o efekcie synergii, o wartości dodanej etc. Spójrzcie na UWM w Olsztynie. To imponujące ! Dlaczego, bo ktoś kiedyś pomyślał o pieknym łączeniu się... W Opolu w 1990/91 to sie nie udało, moze teraz sie uda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 06:32 Panie Profesorze Sawczuk! jak Pan chce "przepchnąć" Art 3 "Prawa o szkolnictwie wyższym"? Skoro Pan ogłasza sukces to proszę mi to objaśnić? Na tym drugim wątku o którym Pan raczył wspomnieć udowodniono: 1. UO brakuje 4 uprawnień aby był "sukces". 2. JM Rektor powinna jak najszybciej skupić maksimum sił aby uzyskać brakujące uprawnienia. 3. na UO jest Prof. S. Gajda, który powinien się wytłumaczyć z: - dlaczego np. dał prawa na swoim Wydziale w dziedzinie: kulturoznawstwo pomimo braku samodzielnych 8 kulturoznawców - pracuje, czy nie u S.Gajdy Prof.P.Kowalski - czy dowolnych 12 uprawnień pozwala ignorować w/w Art.3 - czy chce Uniwersytetu Humanistycznego - po co "uchwala" takie coś jak Komunikat Nr 6 zamiast pilnować spraw uczelni, która go do CK delegowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Sawczuk Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 07:01 Panie Profesorze Sawczuk! jak Pan chce "przepchnąć" Art 3 "Prawa o szkolnictwie wyższym"? Skoro Pan ogłasza sukces to proszę mi to objaśnić? Na tym drugim wątku o którym Pan raczył wspomnieć udowodniono: 1. UO brakuje 4 uprawnień aby był "sukces". 2. JM Rektor powinna jak najszybciej skupić maksimum sił aby uzyskać brakujące uprawnienia. 3. na UO jest Prof. S. Gajda, który powinien się wytłumaczyć z: - dlaczego np. dał prawa na swoim Wydziale w dziedzinie: kulturoznawstwo pomimo braku samodzielnych 8 kulturoznawców - pracuje, czy nie u S.Gajdy Prof.P.Kowalski - czy dowolnych 12 uprawnień pozwala ignorować w/w Art.3 - czy chce Uniwersytetu Humanistycznego - po co "uchwala" takie coś jak Komunikat Nr 6 zamiast pilnować spraw uczelni, która go do CK delegowała. Drogi Kolego ! Ad 1. Sukcesem jest zdobycie pozycji UNIWERSYTETU. Ad 2. W pelni sie zgadzam, trzeba nadal zdobywać uprawnienia, ale uzyskanie statusu pozwala dzialać spojniej. Ad 3. Jeśli prof. Gajda dziala wbrew prawu jest od tego wymiar sprawiedliwości. Ale nie sądzę by tak bylo, bo nie dziala w próżni ! Nie jest wykluczone, ze restrykcyjność art. 3 okazala sie zbyt burząca dla systemu polskich uczelni wyższych i doświadczamy łagodniejszej wykładni? Who knows? Czytałem komunikat nr 6; jest dość niejasny. Ale jako środowisko powinnismy sie cieszyć i wspierać Prof. Gajde, bo mamy po raz pierwszy w tej polskiej dzungli okazję bronić wlasnych interesów. Wyobraźmy sobie sytuacje, że jakiś nawiedzony prof. z W-wy, lub "z Polski" wykreśla UO? Więc cieszmy sie i pracujmy nad dalszym rozwojem. Z wyrazami szacunku JS PS: wycofuję brzydkie słowo z poprzedniego wpisu:) ! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SUKCES !!! Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 07:18 Przecież to ogromny sukces - dlaczego tyle glosów tak nie sprzyjajacych. To co juz nie chcemy miec uczelni na najwyzszym poziomie w Opolu ? To mi wygląda na głosy tych ktorym sie do tej pory nie udalo - a jak tak dalej beda postepowac to sie nigdy nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 09:49 Panie Profesorze, nie odpowiedział Pan na żaden z punktów "wprost". Przyjmuję więc, że odpowiedział Pan nie wprost, a to oznacza: "Ad 1. Sukcesem jest zdobycie pozycji UNIWERSYTETU." 12 - 4 = 8 uprawnień. Świętujemy więc Uniwersytet Humanistyczny, czyli powrót do WSP. "Ad 2. W pelni sie zgadzam, trzeba nadal zdobywać uprawnienia, ale uzyskanie statusu pozwala dzialać spojniej." Nie zgadza się z Ad 1. Skoro mamy WSP (i to świętujemy) to oznacza, że odpuściliśmy "ambitne" działania! "Ad 3. Jeśli prof. Gajda dziala wbrew prawu jest od tego wymiar sprawiedliwości. Ale nie sądzę by tak bylo, bo nie dziala w próżni !" Profesor Gajda działa w CK bo go tam delegował Uniwersytet Opolski, więc z jego działań UO powinien go rozliczać i kontrolować. Jeżeli prawdą jest, że nie ma 8 samodzielnych pracowników ze stopniem profesora w dziedzinie kulturoznawstwo, to UO nie ma jednego uprawnienia nawet na "świętowanie" powrotu WSP w wersji "uniwersytet humanistyczny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy dziękuję profesorze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 13:43 rozumiem, że trafiłem i tylko milczeniem może Pan to potwierdzić. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 01:23 Towarzyszu Sawczuk, B lp. od Gajda kończy się nosówką -ę, a nie -e. Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Panie Profesorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 09:32 z tego co się już "odsłoniło"rodzi się parę pytań: 1. dlaczego Przewodniczący Sekcji Nauk Humanistycznych CK Prof. S. gajda przez lata Wam blokował przyznanie uprawnień do "nauk o polityce", skoro "sobie" przyznał uprawnienia "kulturoznawcze" z pominięciem jakichkolwiek kryteriów? 2. czy wydziały mają profit w podziale "budżetu" związany z ilością uprawnień? To w związku z hasłem, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o "kasę"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Sawczuk Re: Drogi Kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 11:47 Jest niedziela, wróciłem z pływania na Silesii i godzinki tenisa vis a vis Enzo i co czytam u Ciebie drogi Kolego? Ze niby Prof. Gajda coś nam politologom blokował? Zdecydowanie zaprzeczam ! Wniosek poszedł z końcem tamtego roku i tak jak inne w terminie zostal rozpatrzony. Predzej politolodzy nigdy nie stawiali takiego wniosku, bowiem nie było formalnych podstaw do wystapienia. Z tego co wiem nie blokował też filozofom, bo uzyskali swoje uprawnienia bardzo szybko. Teraz kolej na socjologów. Nie rozumiem Twojego Kolego zafascynowania arytmetycznymi wyliczankami. O co Ci chodzi? Ja jako skromny profesor jestem bardzo zadowolony, ze UO ma swoj status UNIWERSYTETU. I nic nie wskazuje na to, by byl to jakis status ulomny, okrojony, zawężony. O statusie WSP nie ma mowy. Jeszcze raz powtórze i zakończmy tę debatę, nieco już jałową: niech zdobyty status da naped tym jednostkom UO, ktore jeszcze uprawnień nie mają, a powinny. Milych wakacji i... zapraszam na plywanie na Silesie ! Woda cudna ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Drogi Kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 09:46 oczekiwałem od Pana Profesora jakiejś formy wyjaśnień...Liczyć do 8 każdy potrafi, więc przyjmuję, że rażące łamanie prawanie interesuje Pana Profesora. Wysłałem e-maile z informacją o rażącym łamaniem prawa do Rektorów UO oraz Minister Nauki. Jeżeli nie dostanę od nich potwierdzenia, że sprawą się zajmą to będę e-mailował do następnych instancji, mediów... oraz zacznę zawiadamiać pisemnie wszystkie te instancje! Mam taki obywatelski obowiązek i chcę pozostać z "wiarą" w praworządność oraz naukowość uniwersytetu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Re: Drogi Kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 11:04 Przypadek kliniczny. Oddział specjalny. Natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? Re: Drogi Kolego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 11:42 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > oczekiwałem od Pana Profesora jakiejś formy wyjaśnień...Liczyć do 8 każdy > potrafi, więc przyjmuję, że rażące łamanie prawanie interesuje Pana > Profesora. Wysłałem e-maile z informacją o rażącym łamaniem prawa do Rektorów U > O > oraz Minister Nauki. Jakie to były e-maile? Anonimowe jak wpisy na tym forum - podpisane "Jerzy"? Jeżeli tak to nie licz na odpowiedź. A jeżeli podpisane imieniem i nazwiskiem to dlaczego konspirujesz się tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Drogi Kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 11:56 z imienia i nazwiska. Jeżeli teraz pojawi się moje nazwisko to będę wiedział jaka jest odpowiedź JM Rektor, bo jakoś trudno napisać np. "zajmiemy się sprawą". Nie sądzę by Minister Nauki pisała na forum, więc "ujawnić dane osobowe" może tylko j/w. Dlaczego się "konspiruję", aby uniknąć takich e-maili jak w poście "psychologa" - jak się nie ma argumentów, to się robi z kogoś "wariata"...i to załatwia sprawę! Nie nie załatwia - nie prościej - wyjaśnić sprawę i wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Politologia może doktoryzować IP: 77.252.18.* 20.06.09, 08:19 Pytanie: po co studiuje się na politologii? Gdzie można znaleźć po tym ciekawą i dobrze płatną pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerama Re: Politologia może doktoryzować IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.09, 08:29 "politolog" po "uniwersytecie" z opola ????? niebywałe ... śmeiech mnie nie opusci do następnej soboty:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Sawczuk Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 09:04 No właśnie, nie tylko Bostony i Szanghaje, ale też Viadrina, Opole (łączy nas Odra !), Poczdam, itd itd - jest miejsce nie tylko dla wielkich ale i dla mniejszych. Gdy patrze na mlodziez, ktora zdawała egzamin wstepny 4 lata temu w Opolu, na te wtedy onieśmielone, przestraszone, nieopierzone pisklaki ...i dziś na blyskotliwe, inteligentne, śmiałe, pewne siebie i urocze politolożki, jakże pyskate i inteligentne, bywałe w świecie i wladajace jezykami, to keramy ironii nie przyjmuje ! Politologia, historia, socjologia, fiolozofia, także w Opolu to klucze do swobody poruszania sie po wspołczesnym świecie, to pewność keramo, że nie bedziesz jak dziecie we mgle... Opole, to ... Europa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 10:19 Jestem już absolwentem polonistyki, ale sprawy UO nadal mnie interesują.Czytam wpisy niejakiego "Jerzego" i przecieram oczy ze zdumienia. Zamiast cieszyć się z sukcesu opolskiej uczelni, pluje jadem. Szczególnie na prof. Gajdę, który należy do czołówki polskich uczonych i jest chlubą uniwersytetu, a ponadto, jak zauważono tu wcześniej, broni interesów uczelni na szerszym forum. Za to należą mu się podziękowania.Nawet jednak prof. Gajda nie podejmuje decyzji jednoosobowo, lecz działa w zespole. Z tego, co pisze osobnik zwany "Jerzym" wynika, że nie wie on, jak przyznaje się prawa doktoryzowania, nie wie, że robi to niezależna komisja sprawdzająca, czy spełnione są wszystkie warunki. Zabiera głos w sprawach, na których się nie zna. Paskudny przypadek, ale w opolskim środowisku spotykany dość często. Ponadto wciąż pyta o prof. Kowalskiego. Czemu robi to na forum, zamiast zwrócić się do Profesora bezpośrednio? Byłoby to prostsze i szybciej by uzyskał potrzebną informację. A tak to się dopytuje i dopytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Politologia może doktoryzować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.09, 10:27 Może nie umie wymęczyć habilitacji, termin dawno mu uciekł, z dorobkiem cienko, ale winni są wszyscy tylko nie on. Syndrom sfrustrowanego nieudacznika? Ciekawe co sam zrobił dla podniesienia rangi UO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 10:57 do "Agi": jak na to wpadłaś? przykro mi ale nie jestem humanistą (nie mam też "jakiś" problemów z habilitacją ), więc to co piszę o Prof. S.Gajdzie nie należy traktować tak jak insynuujesz. Na drugim wątku poruszono parę spraw, które mnie "zdziwiły i liczyłem oraz liczę nadal na ich kompetentne wytłumaczenie. Możesz coś bliżej napisać o tej "wymęczonej habilitacji, bo jak rozumiem coś wiesz i to chyba dotyczy Prof. S. Gajdy lub tematu tego wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-student Re: Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 11:58 słusznie jest ci przykro, że nie jesteś humanistą, bo humaniści to ludzie inteligentni i kiedy Pan Bóg dzielił rozumem, to stali we we właściwej kolejce. Coś mi się wydaje, że twój problem to masa jakichś urazów, z których powinieneś się leczyć. Tylko czemu leczysz je na forum a nie w szpitalu? Wymęczona habilitacja pewnie dotyczy kogoś z twoich znajomych? Twoje zaangażowanie na tym wątku jest zastanawiające. Nie musisz się cieszyć z sukcesu UO, ale przynajmniej nie atakuj ludzi i nie ośmieszaj się, bo ujadasz jak ratlerek na doga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYPA Politologia może doktoryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 13:52 z dyskusji wynika, że oto jest powód do stypy - uczlenia otrzymuje 12-ste uprawnienie a tu klops - też niedobrze. może gdyby otrzymali to przedstawiciele innych nauk byłoby lepiej - ale nie dostali, a powody mogą byc bardzo różne. Co jest grane ??? zadrośc, zawiśc ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . chodzi o to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 14:18 Re: UO nie musi zmieniać nazwy Autor: Gość: Bella IP: *.punkt.pl 17.06.09, 15:20 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Radość i gratulacje. A jednak dobrze byłoby wiedzieć, czy UO spełnia warunki określone w "Prawie o Szkolnictwie Wyższym". Zgodnie z art. 3: "1. Wyraz „uniwersytet” może być używany w nazwie uczelni, której jednostki organizacyjne posiadają uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora co najmniej w dwunastu dyscyplinach, w tym przynajmniej po dwa uprawnienia w dziedzinach nauk humanistycznych, społecznych lub teologicznych, matematycznych, fizycznych lub technicznych, przyrodniczych oraz prawnych lub ekonomicznych". Jeżeli tak nie jest, to znaczy, że w Polsce prawo jest nadal traktowane z przymrużeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: chodzi o to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 17:17 Gość Jerzy ciągle pyta o kulturoznawstwo i stwierdza, że skoro na kulturoznawstwie nie ma 8 profesorów, to nie można nadawać stopnia doktora. Gość jest niedoinformowany więc cytuję jak niżej: "Aby uzyskać prawo do przyznawania stopnia naukowego doktora, jednostka organizacyjna uczelni akademickiej jest zobowiązana zatrudniać 8 nauczycieli akademickich posiadających tytuł naukowy profesora lub stopień naukowy doktora habilitowanego, a w przypadku przyznawania stopnia naukowego doktora habilitowanego wymagana liczba zatrudnionych nauczycieli akademickich tego typu wynosi 12." Wyjaśniam że jednostką organizacyjną jest WYDZIAŁ, a na wydziale filologicznym warunki te są spełnione z nawiązką. O przyznaniu decyduje Państwowa Komisja Akredytacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: chodzi o to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 17:47 fragment artykułu: "Jakie kryteria należało spełnić? Przede wszystkim wymagania kadrowe. Musieliśmy mieć ośmiu samodzielnych pracowników naukowych z tytułem profesora z dyscypliny nauki o polityce. I takich pracowników mamy." "urzędniku" zapomniałeś o "z dyscypliny kulturoznawstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: chodzi o to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 18:19 na stronie: www.wfil.uni.opole.pl/show.php?id=5 policzyłem wszystkich samodzielnych pracowników, przy których pojawia się kultura i otrzymałem 6. Dodałem 1 z "filmu" (drugiego nie dodałem bo ma na UO drugi etat co wynika z serwisu "Naukapolska"). Wyszło 7. Czyli mniej niż 8!. Sprawdzając "siódemkę" w "naukapolska" jakoś nie widzę aby byli kulturoznawcami... może to ich hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: chodzi o to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 18:38 na stronie: nauka-polska.pl/dhtml/raporty/opisInstytucji?rtype=opis&lang=pl&objectId=5706 policzyłem wszystkich z kulturoznawców i wyszło 7, w tym 2 folklorystów, 2 nie pracuje już na UO (co wynika z linku pod moim poprzednim postem, 1 jest zatrudniony na 2 etacie. Czyli 7-3=4<8! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorant Re: chodzi o to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 20:50 Hej ty, jerzy czy jaki ci tam naprawdę, co tak pilnie rachujesz? dodajesz, odejmujesz, wyliczasz, Śledztwo jakieś robisz, czy co? O co ci chodzi? Masz w tym chyba jakiś interes, tylko jaki? Jak chcesz wszystko wiedzieć, o przestań się tu czaić jak szczur w piwnicy, tylko przyjdź na uniwersytet, zapisz się na rozmowę do Pani Rektor i zapytaj o to, co ci sen z oczu spędza. Może wtedy pozbędziesz się swoich obsesji i przestaniesz zaśmiecać wątek upier...wymi podejrzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Harce Przweodniczącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 07:05 "folklorystyka" należy do "etnologii" a to osobna dziedzina nauki jak wynika z: www.ck.gov.pl/nadawanie-stopni/wykaz-dziedziny-i-dyscyplin Taj więc z wyliczenia został tylko 1 "teatrolog", którego Prof. S. Gajda sam "wyeliminował" w Komunikacie Nr6: www.ck.gov.pl/nadawanie-stopni/wykaz-dziedziny-i-dyscyplin Czyli wygląda na to, że można uzyskać uprawnienia nie mając żadnego specjalisty w danej dziedzinie. Skoro ten Pan ma takie "moce" to z premedytacją nie "uchwalił" właściwych uprawnień, aby UO było "uniwersytetem". I nie może (nie mógł)tego "dostrzegać" JM Rektor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Harce Przweodniczącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 08:02 poprawny link do Komunikatu Nr 6: www.ck.gov.pl/komunikaty-centralnej-komisji?start=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? skandal IP: *.punkt.pl 21.06.09, 09:27 a prawdą jest, że pracownicy naukowi dostają pensje przed miesiącem, którego pensja dotyczy? czy to nie skandal? kto to kredytuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehhe Re: skandal IP: *.punkt.pl 21.06.09, 12:32 A czy to prawda że jesteś wielbłądem? Cztery kończyny masz, głowe, a garb hmmm kiedyś wyrośnie ;-) .. to musisz być wielbłądem. Idiotyzm nieprawdaż. Ale cały ten wątek jest idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Harce Przweodniczącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 12:21 na stronie internetowej Instytutu Filologii Polskiej nazwa: "Katedra Kulturoznawstwa i Folklorystyki" oznacza, że folkloryści to nie kulturoznawcy. W uchwałach Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego w przyczynach odrzucenia wniosku w "kulturoznawstwie": "Na podstawie przedstawionej dokumentacji trudno jednoznacznie stwierdzić kto reprezentuje dyscyplinę kulturoznawstwo. Zgodnie z art. 6 ust. 1 i 3 ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki,osób reprezentujących dziedzinę nauk humanistycznych powinno być 8, w tym 5 – dyscyplinę kulturoznawstwo. Na liście członków Rady Wydziału (...) Uniwersytetu (...) tylko przy osobie dr hab. (...) pojawia się jako dyscyplina kulturoznawstwo." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: mieszanie ludziom w głowach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 09:19 Osobnik podpisujący się "Jerzy", ale trollujący na tym wątku także pod innymi nickami nagle zamilkł. Domagał się odpowiedzi na różne pytania i co dalej? Dwie możliwości.Albo otrzymał odpowiedzi niesatysfakcjonujące go i nie chce ich tu ujawnić, bo by się skompromitował, albo już jest w kaftanie bezpieczeństwa i nie może klikać na komputerze co mu do głowy przyjdzie. Ponieważ pojawiło się tu tyle fałszywych i głupich wpisów, że należałoby wyjaśnić pewne sprawy: 1. "GW" jak zwykle namieszała podając nieprawdziwe informacje. Uzyskanie praw doktoryzowania na UO wcale nie uprawnia do zachowania nazwy uniwersytet. Nie wprowadza w tym zakresie nic decydującego, bo jest to przedmiot humanistyczny, a humanistyka miała już wystarczającą ilość uprawnień i politolodzy nie zmienili niczego w sposób zasadniczy. To sukces, ale on niczego nie zmienia. Dziwię się, że osoby znające sprawę, a więc kierownik politologii, nie sprostowali błędnych informacji "GW". 2. Kulturoznawstwo ma uprawnienia do doktoryzowania, ma odpowiednią kadrę i nic mu nie zagraża. Osobnik "Jerzy" czy jak mu tam, również "gość" z poniższego wpisu nie mają o sprawie zielonego pojęcia i rozsiewają tu jakieś bzdury. Kto pozwala sobie mącić w głowie ich zacietrzewionymi wypowiedziami, ich problem 3. Prof. Gajda, którego się tu wymienia, jest uczonym wysokiej klasy i autorytetem w świecie nauki polskiej. Należy do tych osób, które mają największe zasługi dla rozwoju UO. Zasługuje na najwyższe uznanie i wdzięczność tych, którym dobro uczelni leży na sercu. Jestem absolwentem polonistyki i mogę powiedzieć bez przesady, z perspektywy upływu kilka lat, że Profesor to jeden z tych uczonych, dzięki którym opolska polonistyka jest zauważana jako liczący się ośrodek. Nie zmieni tego szczekanie ratlerków na doga, jak tu ktoś napisał. Były student polonistyki, teraz nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: mieszanie ludziom w głowach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 07:56 realizuje się możliwość nie ujęta w Twoich "rozważaniach": minister nauki nadała bieg sprawie i czekam na wyniki! Twoje punkty 2 i 3 przypominają "zaklinanie pogody" i nie mają nic wspólnego z realiami! Nie wspomniałeś nic o "ręcznym sterowaniu" w skali kraju - Komunikat nr 6 - wciąż pogrąża opisany przez Ciebie "autorytet". Resztę "nieścisłości" w Twoim poście zignoruję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jureczek p. Re: mieszanie ludziom w głowach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 13:32 Jerzy - donisiciel? To calkiem w jego stylu, taki typ w PRL-u byl najgorszym gorliwcem i slugusem SB ! Odpowiedz Link Zgłoś