Dodaj do ulubionych

Jeziora turawskie wciąż będą brudne

23.06.09, 00:08
Sprawa jezior turawskich ( mam na myśli Jezioro Duże ) jest oczywiście związana ze stanem skanalizowania gmin w dorzeczu, jednak z danych, jakie zebrało do tej pory nasze stowarzyszenie ( przygotowujemy się do prezentacji problematyki limnologicznej tego zbiornika ) wynika, że Turawa jest skazana na eutrofizację jeżeli nie poczyni się pewnych działań ekotechnologicznych w samym zbiorniku.

Od razu wyjaśnię, że eutrofizacja nie oznacza niczego złego, to jezioro zawsze było eutroficzne z tym że teraz jest hypertroficzne, czyli wartość fosforu w wodzie przekroczyła 5-6 razy wartości, które wystarczyłyby do regularnego zakwitu sinic.

Skanalizowanie gmin w dorzeczu ( zakładam, że chodzi jedynie o gminy wiejskie a nie np Kolonowskie czy Ozimek ) nie musi wpłynąć znacząco na zmniejszenie się ilości fosforu, gdyż część szamb jest jednak wywożonych zgodnie z prawem do oczyszczalni nie lezących w zlewni a tzw "sławojki" nie produkują biogenów do rzeki, gdyż przysłowiowa "kupa" zostaje w ziemi tam gdzie ta sławojka stoi. Problemem może być rolnictwo oraz erozja z nim związana, oraz stan i gospodarka rowami odwadniającymi łąki i pola.

Na koniec dodajmy brak zbiornika wstępnego, który powoduje że gwałtowne przybory małej panwi powodują zmącenie wody jeziora aż po tamę i ok metr zalegającego sapropelu i jest cały obraz sytuacji.

Te szamba przyjeziorne z domków letniskowych czy ośrodków spowodowały jedynie, że w samej strefie przybrzeżnej nie kwitną zielenice a toksyczne sinice. Tylko one potrafią dać sobie radę z brakiem jonów amonowych w wodzie na wskutek nadmiaru fosforu i amoniaku przy wysokiej fotosyntezie.

Obojętnie, jaki program naprawczy się wymyśli jedno będzie pewne: w przeciągu 10-15 lat nie ma szans na kąpiele w Turawie.

Po prostu trochę to trwa, zanim rozchwiana natura znajdzie swoją nową równowagę. Dlatego nasza propozycja, tyle mogę zdradzić, będzie szła w takim kierunku:

Czy zamiast metodami chemicznymi czy mechanicznymi na siłę oczyszczać jezioro za ogromne pieniądze nie lepiej będzie zrobić kilka inwestycji hydrologicznych dla samego jeziora i postawić na inwestycję turystyczne?

mam tutaj na myśli
-odbudowę zbiornika wstępnego
-budowę drugiego zbiornika z tamą podwodną
-deregulację Małej Panwi (spowolnienie przepływu, oczka wodne, meandry, żeremia bobrze etc.)

oraz:
-budowę porządnego aquaparku przy promenadzie z wodą pozyskiwaną spoza jeziora, czynnego cały rok,
-stworzenia w pałacu w Turawie porządnego centrum konferencyjnego z basenami, restauracją i innymi atrakcjami.
-rewitalizacja domków przy promenadzie i samej promenady, prysznice wzdłuż plaży, infrastruktura sportowa.
-uporządkowanie "bud" z zapiekankami, stworzenie warunków dla porządniejszych inwestycji gastronomicznych.
-droga rowerowo-rolkowa dookoła całego jeziora dużego plus trasa przez las na ZWM.
- budowa mariny dla żaglówek

Plan ten przewiduje, że w pierwszym etapie rewitalizacji jeziora sam zbiornik zostałby pozostawiony sportom wodnym i wędkarzom a dopiero po kilkunastu latach można byłoby otworzyć możliwość kąpieli w samym jeziorze.

Pozostawałyby prysznice, aquaparki i baseny przyplażowe oraz jezioro srebrne i średnie.

Różnica między dotychczasowymi planami a naszym jest zasadnicza: do tej pory najpierw były wołania o czystą wodę w jeziorze a potem "turystyka sama się nakręci" a my proponujemy odwrotnie: najpierw zbudujmy porządną infrastrukturę turystyczną...a w tym czasie róbmy powoli swoje z kanalizacją i restauracją samego zbiornika.

Proszę zauważyć, że w jeziorach nyskim czy otmuchowskim można się kąpać, ale poprzez niedoinwestowanie jeziora te nie są miejscem, mogącym wygenerować pokaźne wpływy z turystyki czy stać się wizytówką regionu. Czysta woda to naprawdę nie wszystko.
Obserwuj wątek
    • Gość: Logik Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.chello.pl 23.06.09, 00:19
      Po co facet ma inwestować w szambo skoro ma być kanalizacja?
      Co od bobrów to się zgadzam te zwierzęta są rewelacyjne. Skolonizowana nimi
      okolica kwitnie! Mogłem się o tym przekonać porównując teren zdrenowany no iten
      sam po zasiedleniu przez bobry. Aż miło popatrzeć no a tamy napowietrzają.
      • gandharwa Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne 23.06.09, 00:30
        Z tymi szambami to się nie zrozumieliśmy. Nie jestem zwolennikiem pozostawiania
        szamb. Kanalizacja jest b.ważna choćby ze względów higienicznych, jednak
        skutkiem ubocznym jej jest to, że ścieki, po oczyszczeniu w całości trafiają do
        rzeki a potem jeziora gdy wcześniej odpływy były częściowo wsiąkane w ziemię i
        tam zatrzymywane
        .

Musisz wiedzieć, że taka oczyszczalnia jakie są np w Antoniowie czy Kotorzu
        "przepuszczają" tyle fosforu, że spokojnie wystarcza to do bogatego życia
        biologicznego. Nikt u nas nie będzie robił odwrotnej osmozy czy higienizacji
        kawitacyjnej. To technologie na wielkie oczyszczalnie dużych miast, np Opola.

Dlatego w bilansie nie liczymy, że biogeny przestaną do nas przypływać ale że
        będzie ich przypływało mniej. Warto będzie rozpatrzyć, czy części rozproszonych
        zabudowań dostarczyć tylko wodę rurą, a kanalizację dać w postaci
        mikrooczyszczalni ścieków bez odpływu wody do rzeki ( SBR, roślinne)
    • Gość: behemot Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.punkt.pl 23.06.09, 01:27
      Czysta woda to rzeczywiście nie wszystko ale podstawa działalności
      turystycznej nad jakimkolwiek akwenem. Kasę wykładają prywatni
      iwestorzy i jej nie wyłożą dopóki akwen nie będzie się nadawał w
      krótkim przecież u nas sezonie do użytku. Trudno sobie wyobrazić, że
      nad wodę przyjadą ci, którzy nie chcą korzystać z "wodnych"
      atrakcji, bo stan sanitarny wody im to uniemożliwia. Spacerami,
      grzybobraniem, wędkowaniem, jazdą na rowerze, dodajmy w smrodzie
      gnijących sinic i w socjalistycznym skansenie domków kempingowych i
      budek, Turawy uratować się nie da.
      Trzeba zacząć od wody, od jej uzdatnienia. Gmina tego sama nie
      udźwignie, województwo też. Funduszy potrzeba wielkich na inwestycje
      w zlewni Małej Panwi, budowę wstępnych zbiorników - odstojników,
      które były ale przez niesione przez lata osady zostały zasypane bo
      za komuny nikt ich nie czyścił. Gdybyż jeszcze owe sinice były
      poważnym zagrożeniem dla Odry i Bałtyku to można liczyć na pomoc
      Unii w ratowaniu czegoś tam. W istocie chodzi o to, żeby w jeziorze
      można się było kąpać przez dwa miesiące w roku. Zaraz pojawią się
      głosy, czyż nie ma ważniejszych potrzeb i priorytetów? Pływać
      łódkami można, ryby łowić też a jak na kąpiel to rowerkiem lub autem
      do Osowca albo na Średnie.Proces oczyszczenia wód Turawy to jakieś
      15 - 20 lat przy dzisiejszych nakładach finansowych i świadomości
      obywateli zarówno mieszkających w zlewni Małej Panwi jak i nad samą
      Turawą.
      • Gość: PRZEBUDZENIE Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 05:14
        A to się Pan Profesor Knosala obudził.
        A gdzie Pan był przez ten cały czas - od ilu lat jest Pan szefem
        tego Stowarzyszenia?
        • Gość: Janusz Sawczuk Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 07:16
          Nie bić Profesora bo ma racje !
          W latach 70-tych jeszcze jezioro Swietego Wolfganga w St. Gilgen
          kolo Salburga bylo zasiniczone, potem skanalizowano kazdy jeden
          obiekt i dzis ma krystalicznie czytą wodę ! Wiem bom siedzial po
          szyje codziennie przez caly urlop stosujac metode Kneipa !
          Od lat gadamy o Turawie, wreszcie zacznijmy budowac ten system
          kanalizacyjny ! To wstyd, ze na oczach spoleczeństwa trwa chocholi
          taniec wokół głownego obiektu turystycznego Opola i Województwa !
          • raid.op Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne 23.06.09, 08:44
            dlaczego dopiero teraz dostrzeżono problem cudownie znikających ścieków z domków
            i ośrodków wokół jeziora? halooo! ludzie o tym od wielu lat klepią przecież
            • Gość: Janusz Sawczuk Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 11:20
              Mlody Alzheimer spowodował, iż zapomnialem od razu dopisać, iż
              wladze Opola zachowują sie tak jakby problem Jeziora Turawskiego byl
              problemem gminy Turawa. Potrzebne jest bardzo silne wsparcie dla
              wladz gminnych, bowiem CZYSTOSC Jeziora Turawskiego jest czynnikiem
              wzrostu/rozwoju aglomeracji opolskiej !
      • Gość: ucho wlasciciele prywatnych domkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 14:36
        a ja moge wskazac kilkanascie-kilkadziesiat domkow ktore nie maja wlasnego
        szamba, albo zbudowane takie dla sciemy (pewnie z dziura na dnie zbiornika) i
        nigdy nie wywoza nieczystosci. Dodatkowo jest mnostwo domkow ktore nie wywoza
        smieci tylko podrzucaja albo do lasu wyrzucaja. Na dokladke dodam ze REMONDIS
        nie wywiazuje sie z umow i sam nie wywozi smieci z prywatnych domkow - jada
        glowna droga i czasem cos zabiora..
      • gandharwa Czystość wody 23.06.09, 16:28
        Tak, racja, czystość wody ma wpływ na to, czy będą inwestycje czy też nie. Wskazuję więc ponownie na jeziora w okolicach Otmuchowa: czy tam widać boom inwestycyjny na wysokim poziomie? Budki z rybami utopionymi w najtańszym oleju rzepakowym powstaną, ale czy tego oczekujemy?

Turawa to nie Costa Brava - ludzie tu na kąpiele masowo przyjeżdżają na 3 miesiące w roku...na noclegi praktycznie tylko w lipcu i sierpniu. Do tego nie w każdy dzień jest pogoda kąpielowa - ile w takim razie przeciętna osoba zamoczy stopę w Turawie, gdyby była czysta? Myślę, że w aquaparku kąpią się ludzie chętniej, bo jest więcej atrakcji, bo jest czyściej i woda cieplejsza...

Teraz najważniejsze: sinice (na szczęście) nie są problemem całego jeziora ze 100 mln m3 wody ale jedynie strefy przybrzeżnej płycizn od strony północnej i południowej. Tzn że istnieje możliwość relatywnie szybkiej zamiany sinic na zielenice (ten pies ze zdjęcia chyba właśnie w zielenicach się wykąpał lub okrzemkach) a to powoduje, że

-woda przestanie być śmierdząca i toksyczna
        -będzie o wiele więcej możliwości biologicznej regulacji dalszej czystości wody przez zooplankton

To, czy w jeziorze są sinice czy też nie, nie zależy (wg nas) tyle od czystości wody rzeki ile gospodarki ściekowej ośrodków najbliżej położonych. Także sikanie do wody oraz wyrzucanie resztek ryb po patroszeniu przez wędkarzy nie polepsza sytuacji.

Bez podniesienia infrastruktury turystycznej na bardzo wysoki poziom nie uda się uratować tych jezior.

10-15 lat na przywrócenie równowagi mezotroficznej w jeziorze, o czym wspominałem wcześniej, odnosi się jedynie do samego jeziora. Nawet przy założeniu, że od jutra rzeką będzie wpływać Ustronianka czy Cisowianka, nie uda się tego czasu skrócić.
        • Gość: behemot Re: Czystość wody IP: *.punkt.pl 23.06.09, 17:51
          Boomu inwestycyjnego na wysokim poziomie w branży turystycznej to
          akurat na terenie całego województwa nie widać. Znacznie więcej
          jednak turystów oblega Nyskie i Otmuchowskie z powodu czystej wody i
          bliskości gór, Czech i Kotliny Kłodzkiej. Co do aquaparku to
          najlepsza jest lokalizacja na terenie gminy Dobrzeń Wielki ze
          względu na tanią ciepłą wodę potrzebną przez cały rok. Aż dziw
          bierze, że do tej pory wójt a i też elektrownia za to się nie wzięły
          nie widząc żyły złota. Do plaż Turawy jest też blisko jak i do Opola.
          Tych, którzy już tam są, można zmusić do podnoszenia infrastruktury
          ściekowej egzekwowaniem umów na wywóz szamba i śmieci. To może
          przeprowadzić gmina, a obiekty które nie posiadają urządzeń
          stosownych zamknąć decyzja administracyjną lub cofnac pozwolenie na
          użytkowanie. A nowych, żeby tam weszli i budowali to czego my sobie
          życzymy nie zmusisz. Jak zobaczą, że jest możliwość zysku,
          przychylna gmina dająca pozwolenia, woda czysta, możliwość
          prowadzenia działalności przez cały rok, to sami przyjdą i beda sie
          bić o działki budowlane.
          • gandharwa Re: Czystość wody 23.06.09, 18:17
            Walą tłumy nad Nyskie czy Otmuchowskie...i bardzo dobrze.
            Te jeziora mają jednak o wiele lepszą "morfologię" limnologiczną zbiornika:
            rzeki mają silniejszy przepływ, dostarczana jest Białą Głuchołaską dosyć dobrze
            natleniona woda górska z Jesionika a Nysa Kłodzka jest podczyszczana na całym
            łańcuszku jezior wstępnych. Jeziora są też głębsze od Turawskiego.

Turawskie zaś, podobnie zresztą jak prawie wszystkie jeziora "bałtyckie" w
            Polsce, jest skazane na eutrofizację: jest płytkie, z małym, acz bardzo
            nieregularnym przepływem rzecznym, z dobrą tubulencją na linii wschód-zachód,
            twardowodne.

To jezioro stworzone dla wędkarzy, jeziora oligotroficzne, czyli ubogie w
            biogeny są dla wędkarzy czy rybaków mniej cenne, stąd w XIX wieku próby
            "użyźniania" jezior gnojówką...dziś brzmi to irracjonalnie, ale dawniej tak
            czyniono.

W Dobrzeniu Wielkim mają tyle ciepła że mogą spokojnie otworzyć basen odkryty
            przy elektrowni z gorącą wodą...kiedyś się kąpałem w takim przy elektrowni w DDR
            w Beeskow-Finkenheerd.

Jednak aquapark nie potrzebuje elektrowni, by mieć ciepłą wodę. Wystarczy dobry
            kocioł na odpady drzewne (np korę z tartaku z Murowie) lub małą biogazownię
            (można w niej utylizować odwirowane szlamy z oczyszczania zbiorników wstępnych)
            o mocy 1-1,5 MW th

Ważniejsze wg mnie jest położenie aquaparku, by był on częścią większej
            układanki a nie jedyną atrakcją na turystycznej pustyni. zauważ, że wybudowanie
            aquaparku nie zaszkodzi jezioru ani istniejącej tam branży, ale podciągnie
            jakość towarzyszących usług do góry. zacznie się od lepszych noclegów, potem
            promenada, nowy asfealt i ścieżki...i już trend będzie dodatni.

Mam taką przynajmniej nadzieję.
            • ptaszor.only Re: Czystość wody 23.06.09, 19:18
              do Kolegi gandharwy:
              szlam ze wstępnego jest głównie mineralny więc biogazowni jest on zupełnie
              zbędny. Nawet cudownie wyglądający sapropel wprost spod zapory głównej kiepsko
              by się biogazował, ale myślę, że coś już by z niego było...
              • gandharwa Re: Czystość wody 23.06.09, 21:17
                Hej! Miałem na myśli szlam o oczyszczania zbiornika/zbiorników wstępnych, robi
                się to co rok/dwa lata więc szlam zawiera bardzo dużo obumarłej masy
                organicznej, mimo dużej frakcji mineralnej.

Taki szlam nie daje się do biogazowni w formie czystej, ale zmieszanej np z
                gnojowicą lub innymi odpadami rolnymi. Dodatkowo jeziora wstępne będą miały w
                odróżnieniu do jeziora głównego stały poziom wody, przez co możliwe będzie
                rozwinięcie się brzegów trzcinowych a także makrofitów (np moczarki
                kanadyjskiej) . To wszystko na jesień też trzeba wycinać/wyławiać i do biogazowni...

Wyłapane na sitach frakcje stałe i tłuszczowe oraz osad z wieży nitryfikacyjnej
                w oczyszczalni też mogą tam trafiać. Liście z grabienia spod kasztanowców oraz
                trawa z koszenia rowów drogowych też...

Co do Natura 2000: wpływu nie będzie negatywnego, gdyż zbiornik jest sztuczny,
                po drugie wał zbiornika wstępnego jest zachowany, tyle że stale otwarty. Prace
                restauracyjne spowodują tylko podniesienie się poziomu wody w przedniej części
                jeziora a to ptakom i płazom będzie tylko służyć, gdyż te łąki koło Dylak, które
                dziś ktoś bezmyślnie wypala, będą bardziej podmokłe lub bagienne...co poprawi
                warunki ekosystemu.
    • Gość: Autor Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 09:40
      PRZESRANY TEMAT I GÓWNIANA SYTUACJA... CZYŻBY PANU SENATOROWI SPODOBAŁA SIĘ LOKALIZACJA NA DOMEK ?
      • Gość: behemot Promocja powiatu IP: *.punkt.pl 23.06.09, 10:16
        www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090621/POWIAT01/439132515
        • Gość: Green Re: jeziora Turawskie IP: *.chello.pl 23.06.09, 19:04
          Należy przy tym pamiętać, że część dużego jeziora Turawskiego jest obszarem Natura2000 i to w niedalekiej odległości od zbiornika wstępnego. Dlatego nie wiem na ile jest realne jego odtworzenie. Co do Małej Panwi już niedługo jej dolina zostanie objęta Naturą 2000. Na pewno bobry i niektórzy ludzie się ucieszą. Mała Panew i jezioro Turawskie już teraz są świetne do uprawiania sportów wodnych. Małą Panew coraz liczniej odwiedzają kajakarze. Natomiast jezioro Turawskie ma idealne warunki wietrzne do uprawiania żeglarstwa. W całej Polsce na tego typu zbiornikach kwitną sporty wodne, a u nas coraz mniej żeglarzy. Niestety bez stworzenia całej infrastruktury (mariny + nowe wypożyczalnie żaglówek) nie ma szans na ponowne wypromowanie tego sportu. Kiedyś ludzie z całej Polski przyjeżdżali do ośrodka harcerskiego zdobyć patent żeglarski, a teraz?
          Do tego żeby móc uprawiać żeglarstwo nie potrzeba czystej i pachnącej wody. Zresztą, jak wypływa się na otwartą wodę nie odczuwa się nieprzyjemnego, przybrzeżnego zapachu z butwiejących sinic.
    • Gość: olo Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.chello.pl 23.06.09, 18:48
      A JA ZNAM JEDNEGO PSEUDOFACHOWCA ZAMIESZKAŁEGO W TURAWIE NA ULICY
      STAWOWEJ PSEUDO W KNAJPIE - LECH- "EDZIO-HYDRAULIK" FACET BEZ
      ZADNEGO WYKSZTAŁCENIA DOMOROSŁY FACHURA - OD OKOŁO 3 LAT SKLECA Z
      ODPADÓW BUDOWLANYCH STUDZIENKI I SZAMBA WŁAŚNIE W OKOLICY PROMENADY
      I NA RELAXIE MATERIAŁY TO NP TAK JAK U MNIE STUDZIENKA KANALIZACYJNA
      WYKONANA Z BECZKI PO OGÓRACH PODŁACZONA WĘZEM OGRODOWYM POMPKA
      ELEKTRYCZNA OGRODOWA DO PODLEWANIA WODĄ -OCZYWIŚCIE NIE DZIAŁA TO
      CAŁE USTROJSTWO ALE SPRYTNY "EDZIO" POMYŚLAŁ NA SZCZESCIE LUB NA
      NIESZCZESCIE O TYM ZEBY NIE ODDAWAĆ MI 500 ZŁ I PREWĘCYJNIE WYKONAŁ
      W BECZCE PO OGÓRACH DZIURĘ KTURĄ 90% SZAMBA WSIĄKA W ZIEMIĘ cała ta
      partanina długo by nie ujrzała światła gdyby nie zwarcie w pompce
      umieszczonej w beczce w wyniku czego otworzyłem to szambo i oczom
      moim ukazał sie kunszt "EDZIA-HYDRAULIKA" REASUMUJAC CIEKAWE ILE
      TAKICH STUDZIENEK TEN FACHURA MA NA SUMIENIU W OKOLICY JEZIORA
      DUŻEGO A MOZE I MAŁEGO I ŚREDNIEGO liczbę tych partactw zna z
      pewnością TYLKO EDZIO I STWÓRCA
      • smerfix Smród od jeziora wypędzi chętnych 23.06.09, 22:07
        Niestety jak powstanie zbiornik pod Raciborzem, to na Turawę
        przyjadą tylko wędkarze
        • gandharwa Re: Smród od jeziora wypędzi chętnych 23.06.09, 23:43
          Z tym że jak dobrze zrozumiałem intencje RZGW to pod Raciborzem ma powstać małe
          jeziorko z olbrzymim polderem do łapania wody powodziowej Odry.

Brzegi będą więc niezagospodarowane, bo przeznaczone do permanentnego zalewania,
          a na koronie wału nie zrobisz kąpieliska...

No i sam pomyśl...poszedłbyś do Odry się kąpać która świeżo co opuściła
          Ostrawskie rewiry przemysłowe?
      • Gość: ormo Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.chello.pl 24.06.09, 20:15
        no ładnie skojazyłem tego facia po przeczytaniu tego komentarza i
        pojechałem odwaliłem właz i TO SAMO CO OPISAŁEŚ DZIURA W BECZCE
        TYLKO MOJA JEST PO LEPIKU A NIE OGÓRACH MOJA WINA POLEGAŁA 2 LATA
        TEMU NA TYM ŻE ZAPŁACIŁEM EDZIOWI I NIE SPRAWDZIŁEM WYKONANIA
        KIBELEK DZIAŁAŁ WIEC BYŁO OKEJ ATERAZ EDZIO ODDA MI 10 RAZY TYLE CO
        WZIOŁ I ....
        • Gość: marek Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.chello.pl 27.02.10, 16:20
          to adres tego partacza kasy nie chce oddać i jeszcze morde drze że mnie załatwi razem z wójtem turawy który jest jego kolegą
          TURAWA UL. STAWOWA 1A EDWARD BIELAK
      • Gość: marek Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.chello.pl 27.02.10, 16:13
        znam sprawe i sprawcę oto jego adres Turawa ul. STAWOWA 1A
        EDWARD BIELAK - facet zawsze sie powołuje ze jego kolegą jest wójt turawy i wszystko moze załatwic za odowiednią opłata
        ps. az dziwne ze po tym wszystkim nikt go za dupe nie wzioł a moze z tym wójtem to prawda i facet jest nietykalny - w Polsce wszystko jest mozliwe
    • zaniedbywany_maz Re: Jeziora turawskie wciąż będą brudne 05.09.09, 15:14
      w tym roku średnie było nawet czyste, zakwitu nie było

marti jednak to co się robi, a raczej nie robi z jeziorem małym (za rok to chyba
      będzie całe zarośnięte) i przede wszystkim dużym! dlaczego nie rewitalizuje się
      małego?
    • Gość: tak Jeziora turawskie wciąż będą brudne IP: *.147.237.136.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.02.10, 18:22
      zastanawiam się nad polityką władz Turawy w zakresie ochrony środowiska. od
      kilku lat gmina prowadzi rabunkową gospodarkę w drzewostanie na południowym
      brzegu jeziora polegającą na nieuzasadnionym wyrębie pięknych i do rodnych
      drzew. może tym zainteresują się organizacje ekologiczne. las wokół jeziora
      dużego jest tak samo ważny jakość wody w jeziorze. myślę, że wójtowi zależy na
      uzyskaniu jak największych środków za sprzedane działki , które powstaną na
      zrębach , a to będzie powodowało dalsze zagrożenia dla środowiska (śmieci,
      ścieki i odpady).
    • gandharwa Kontrola NIK w Urzędzie Gminy Turawa 28.02.10, 20:30
      Kontrola NIK w 2009 roku

Kierownik Referatu Ochrony Środowiska wyjaśnił, że pracownicy Urzędu są bezsilni wobec właścicieli posesji ignorujących wezwania, ponieważ nie posiadają instrumentów umożliwiających nakładanie na nich kar finansowych. W opinii NIK powyższe wyjaśnienie
      wskazuje, że Urząd nie korzystał z możliwości nałożenia na właścicieli posesji uchylających się od wykonywania obowiązków wskazanych w ustawie o utrzymaniu czystości kar grzywny
      stosownie do art. 10 ust. 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku.
      Analiza porównawcza ilości pobranej wody i odprowadzonych ścieków przez właścicieli 6 z 38 posesji (16 %), niepodłączonych do kanalizacji i przylegających do jezior oraz dotyczących ich umów na wywóz odpadów stałych w okresie rozliczeniowym (od lipca
      2008 r.do lipca 2009 r.), wykazała, Ŝe podmioty objęte badaniem zużyły według wskaźników wodomierzy łącznie 1083 m3 wody, a udokumentowały zrzuty jedynie 786 m3 ścieków. Inspektor do spraw ochrony środowiska Urzędu wyjaśniła, Ŝe nie posiada sprawdzonych
      informacji o sposobie usunięcia 297 m3 ścieków stanowiących różnicę pomiędzy ww. wielkościami.

Odnośnie wycinek drzew to wiem , że np drzewa pomiędzy jeziorem dużym a średnim były wycięte na prośbę prof. Podsiadłowskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego z Poznania, by aerator miał lepszy wiatr. (było to opisywane w prasie). Wycinka odbyła się pod hasłem "usuwania szkód po huraganie".
      • Gość: tak Re: Kontrola NIK w Urzędzie Gminy Turawa IP: *.146.231.92.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.03.10, 16:31
        nie chodzi trzebienie drzew w związku z areatorem, pisałem o idiotycznej wycince
        od Kotwicy w stronę Szczedrzyka, która odbyła się już w tym roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka