Gość: zzzzzzzz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 15:58 zobaczymy jak będzie naprawdę. W 1997 roku też uspokajali że są przygotowani i miało być ok.... Ciekawe ile nam znowu Czesi wody podarują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pamiętam Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.06.09, 15:59 Sratatata jak już tak mówicie to znowu będzie tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,, Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:47 nie, bo od tamtej powodzi faktycznie podwyższono wały na Odrze - często przy okazji ich naprawy, wysiedlono jedną dużą wieś na Śląsku i w tym miejscu powstanie zbiornik suchy, zbudowano też w tym samym rejonie poldery (żwir można tam kilka lat temu za grosze kupować, bo się koniecznie chcieli go wtedy pozbyć - niektórzy skorzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_jacek_i_placek Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi 25.06.09, 17:04 możesz mi napisać kiedy ten zbiornik powstanie, bo fala już idzie :) Zreszta jak pamiętam to z programu "Odra 2000" zrobił się "Odra święty Dygdy". Hehe Pozdrawiam Kozanów we Wrocku :) nic wam nie grozi, bo taka powódź, jaka była w 1997 zdarza się, zgodnie z zapewnieniem włodarzy, raz na 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ankecenamon Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi 25.06.09, 19:13 Znów będą mogli miejscowi notable zaszpanować i zdobyć głosy udając pracę ratunkową przy wałach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: 82.160.111.* 27.06.09, 18:07 kupcie sobie kajak albo ponton ja się z Opola wyprowadziłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cROMe Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:04 Dokładnie to samo miałem napisać, oni zawsze mówią a cóż..."ciemny lud to kupi"...znowu... Odpowiedz Link Zgłoś
zarazaa Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi 25.06.09, 16:11 Ale "potop" to chyba więcej niż "powódź"... Zatem może nie zaleje nas zupełnie na 40 dni, ale woda sięgająca 1 piętra budynku to dalej "tylko" powódź :-//// Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Potop w Czechach nam nie zagrozi 25.06.09, 16:18 > na Morawach, > to niedługo potem potop dotarł do Raciborza, Opola czy Wrocławia. Czyli na SLASK. Nota bene: po czeskiej stronie TEZ JEST kawalek (Gornego)Slaska ! To wazniejsze niz jakies tam granice panstwowe (jakichs tam panstw). Vivat Silesia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.uni.opole.pl 25.06.09, 16:24 "Potop w Czechach nam nie zagrozi" - to raczej oczywiste:) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Potop w Czechach nam nie zagrozi 25.06.09, 16:24 W 1997 roku Cimoszewicz tez opowiadał głupoty o stanie bezpieczeństwa. Szkoda, ze do dziś nie naprawiono ówczesnych szkód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Ależ głupoty wypisujesz - myślisz ,że wymarli IP: *.grupalotos.pl 25.06.09, 16:33 Ci co mogą pamiętać. Cimoszewicz naraził się stwierdzeniem, że trzeba się ubezpieczać, a tylko w Twojej wyobrażni mówił ,że jest bezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Ależ głupoty wypisujesz - myślisz ,że wymarli 26.06.09, 00:35 Mówił i jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśmak Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:28 Najbardziej rozwalają mnie te komentarze tych pseudo-specjalistów meteorologów :D Mówią, że powodzi nie ma, jakoś za oknem zamiast drogi mam rzekę... Ale oni nadal uparcie twierdzą, że powodzi nie ma. Tylko dlaczego w piwnicy mam basen? Sprawa jest prosta - meterologów o zdanie w ogóle nie powinno się pytać, bo oni gó**o wiedzą. Równie dobrze o opady można spytać bacę. Powie to samo. Ps. wg tych pesudo-frajerów meterologów u mnie ma dziś być burza, deszcz, pochmurno, a za oknem wyszło słońce i od rana ani kropla nie spadła. Co nie zmienia faktu, że miejscowa gnojówka płynąca przez wieś wylała i zalała całą wiochę. Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi 25.06.09, 16:34 Mam nadzieję, że nasze zbiorniki retencyjne są już opróżnione i czekają na falę powodziową z Moraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak przed 12 laty Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 17:26 chyba, że Czesi nocką otworzą Sluzy zbiorników retencyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.06.09, 16:53 > Najbardziej rozwalają mnie te komentarze tych pseudo-specjalistów meteorologów > :D Mówią, że powodzi nie ma, jakoś za oknem zamiast drogi mam rzekę... Ale oni > nadal uparcie twierdzą, że powodzi nie ma. Tylko dlaczego w piwnicy mam basen? a budując dom zrobiłeś sobie badanie poziomu wód gruntowych i obszary zalewowe ? a masz porządnie zaizolowaną piwnicę ? czy zalana ulica (wiem że twoja jest najważniejsza) to jest twoim zdaniem powódź ? bo według definicji jest to zaledwie podtopienie. trzeba znać trochę sens słów których się używa. Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Potop w Czechach nam nie zagrozi 25.06.09, 16:35 no to pytanie z gatunku niewygodnych - Czy mieszkańcy terenów zalanych uprzednio UBEZPIECZYLI SIĘ, czy znowu czekają na cud i "państwowe" pieniądze, czyli podatników ? Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland Patrioty z tarczy i F16 nas uratują ! 25.06.09, 16:42 pier.. parę razy w rzeki i woda wyparuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.chello.pl 25.06.09, 16:50 Kto to pisze? Dzieci z podstawówki dorabiają w wakacje? Jak można zrobić tyle głupich błędów w tak krótkim tekście? Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oto Kryzysu w Polsce też miało nie być. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:52 Miał być cud Puszka ,gruszki Mylerra i inne czary posranych parti ,ale jacy wyborcy takie partie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: 85.222.87.* 25.06.09, 17:17 kulminacyjna fala głupoty rządzącej partii nam grozi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.itt.com 25.06.09, 17:35 czytam na portalach zagranicznych ze juz 10 osob zginelo w Czechach, w tym 4 na skutek zawalow serca Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman ale na razie pada i będzie padać 25.06.09, 18:12 Stobrawa w Karłowicach 320 mm /20 ponad stan alarmowy/ a deszcz pada, Osobłoga w Racławicach Śl. 161 cm /41 ce powyżej stanu alarmowego/, Opava w Branicach 311 cm /61 cm ponad stan alarmowy/ czy Fersterowi trzeba więcej uwaga może WZCK przygotowałoby wizualizacje informacji o stanach alarmowych rzek opolskich /coś takiego jak np LSOP lub Czeskie stany i przepływy biegów wodnych /niech się broń boże nie wzoruje na nieczytelnej wizualizacji naszego IMiGW/ Odpowiedz Link Zgłoś
jjrak Re: ale na razie pada i będzie padać 25.06.09, 19:24 Nie pada nawet w połowie tak jak w 97. On po prostu porównuje do ówczesnego szaleństwa...ten niż nie jest taki jak tamten - najgroźniejsze są niże nadchodzące znad pn. Włoch - niże genueńskie. Ten obecny to prezent od Bułgarów i Morza Czarnego- a takie sa zwykle jednak mniej nawodnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonPedro Wielka woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 20:31 Na razie w Raciborzu poziom wody standardowy, trzeba poczekac na kulminacje az splynie woda z Moraw i Olza z Beskidow i na spuszczenie czeskich zbiornikow retencyjnych. U nas jest polder Bukow, ktory wylapie pierwsza fale powodziowa, na wieksze ilosci wody takie jak w '97 nie jest przeznaczony. Zbiornik w Ligocie i Nieboczowach jeszcze nie powstal, na razie wydlubuja tam zwir. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Potop w Czechach nam nie zagrozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 00:12 Nie grozi nam potop w Czechach, nie grozi nam też pożar w Niemczech, ani kolizje drogowe we francji. Grozi nam za to głupota Red GW, bo tego, niestety, doświadczamy bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś