Gość: jojo IP: *.punkt.pl 19.08.09, 22:24 Konta dające możliwość wypowiadania się zróbcie ZAKŁADANE tylko w Urzędzie - pod nickiem urząd będzie wiedział jaki i skąd mieszkaniec pisze - użytkownicy strony będą grzeczni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Fan Blog prezydenta, forum z radnymi IP: *.chello.pl 19.08.09, 22:29 Jest nieźle - jak na UM. Nie oszukujmy się jednak że mało znana firma z Czhowy wdroży Web 2.0... Do tego trzeba pasji. UM ma powinien mieć profesjonalny, a nie prospołeczny wizerunek. Layout wydaje się czytelny - zobaczymy jak będzie z funkcjonalnością gdy postawimy to na opole.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: Blog prezydenta, forum z radnymi IP: 81.15.171.* 20.08.09, 10:35 fajnie, że coś się ruszyło, bo aktualna strona to jak jeden z głownych bannerów na niej zawartych "wirtualny cmentarz" ;-) Niestety, nowa strona nie jest zbyt czytelna. Za dużo różnych infomracji w jednym miejscu, a przez to jest nieprzejrzysta. a podejrzewam,że dojdzie jeszcze wiele nowych informacji. Prosze porównać sobie beta.um.opole.pl/ z np. www.szczecin.eu/ Uważam, że brak wyraźnego rozgraniczneia tego, co znajduje się na stronie UM Opola, który umozliwiałby szybką orientację w jej zawartości, przemiawia na niekorzyść tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Mnich Blog prezydenta, forum z radnymi IP: *.pl 19.08.09, 22:41 Ratusz nie odpowiada na moje pisma przesłane drogą mailową, mimo, że mają one oficjalną formę pisma do urzędu i były wysyłane zawsze pod właściwe adresy mailowe. Na trzy pisma dostałem tylko jedną odpowiedź. Pisma przesłane pocztą tradycyjną zawsze miały odpowiedzi, bo pewnie były rejestrowane. Spodziewam się, że Urząd Miejski będzie pisma wysłane drogą mailową dalej ignorował, udając, że zaginęły gdzieś w zaułkach internetu. Myślę, że ma to praktyczne uzasadnienie. Wysłanie eamila nie kosztuje wiele zachodu i pewnie Opolanie zasypują urząd mailami. Urzędnicy się nie wyrabiają i wrzucają e-pocztę do e-kosza. Tylko list polecony daje gwarancję urzędowej odpowiedzi. Andrzej Mnich, Opole Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Nareszcie!!! 20.08.09, 01:33 Aż chce się powiedzieć: nareszcie!!! Fora miejskie ma b.wiele miast w Polsce, niektóre (znam przykłady Niepołomic czy Wieliczki) są bardzo popularne i żywotne). Za to adres mailowy dla interwencji obywatelskiej w ratuszu, kiedyś tak chwalony (pomysl@um.opole.pl) po prostu nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodo Blog prezydenta, forum z radnymi IP: *.chello.pl 20.08.09, 08:26 Niech Ratuszowi lepiej już nic nie zakładają, nie uruchamiają... Najlepszym rozwiązaniem będzie Wasze odejście z Ratusza i uwolnienie Opolan od tej beznadziejnej niekompetencji, buty i arogancji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Blog prezydenta, forum z radnymi IP: *.chello.pl 20.08.09, 09:22 Ten portal jest czytelny? Jak dla mnie to on jeszcze spiewac i tanczyc powinien, bo masakrycznie kolorowy to on juz jest. Co do krytyki, to i tak nikt tego nie bedzie czytal, co najwyzej cenzurowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bizon Re: Blog prezydenta, forum z radnymi IP: *.punkt.pl 20.08.09, 16:16 nie rozumiem zachwytu niektórych, strona jest bardzo nieczytelna, nawigacja fatalna, wszystko źle rozplanowane, źle położone akcenty, dużo słów mało treści, po prostu dno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Blog prezydenta, forum z radnymi IP: 77.223.226.* 21.08.09, 16:14 Potraktowałam serio apel rzecznika prezydenta i przejrzałam stronę. Następnie napisałam krytyczne uwagi (2,5 strony) i wysłałam na wskazany adres. Nie podano nazwiska osoby, która zbiera opinie, więc trochę to wygląda jak pisanie na Berdyczów. Minęło 5 dni i nie otrzymałam potwierdzenia, że mój e-mail dotarł (nie mogę tego sprawdzić, bo nie wiem, kto jest odbiorcą) ani tym bardziej podziękowania (tego nie oczekiwałam, chociaż w cywilizowanym świecie jest oczywistym, że należy podziękować obywatelowi za pozytywny odzew na apel). Mowa o portalu społecznościowym jest więc na wyrost. W społeczności nie ma komunikacji w jedną stronę. Zgadzam się z bizonem: chaos, drętwy tekst promujący Opole, zawierający błędy rzeczowe. Zirytowało mnie, że w zakładce prosto do celu - uczelnie wyższe nie widać uniwersytetu i politechniki, bo na pierwszym miejscu są prywatne szkoły. W innej zakładce dużo miejsca poświęcono kontrowersyjnemu Instytutowi Konfucjusza, a np. czytelnik dowie się, że na UO może studiować jedynie nauki humanistyczne i przyrodnicze, natomiast ekonomię na WSiA. Zresztą nie ma sensu jeszcze raz publikować krytyki na forum, bo i tak wiadomo, że reakcji żadnej nie będzie (vide post Anrzeja Mnicha). Dla mnie wzorcowe strony są amerykańskich miast np.: www.cityofjerseycity.com/ gdzie poszczególne zakładki są adresowane do mieszkańców, do turystów i do potencjalnych inwestorów. Każda z tych kategorii poszukuje innych informacji. Osobne zakładki dotyczą procesu legislacyjnego oraz kontraktów (przetargów i prywatno-publicznych partnerstw). Moim zdaniem, najważniejszą funkcją oficjalnej strony władz miasta jest informowanie mieszkańców, umożliwienie im wyrażenia opinii na temat ważnych dla nich decyzji oraz ułatwianie im załatwiania spraw w urzędzie. Istotne też jest przyciąganie inwestorów i turystów oraz informacje zachęcające, aby w tym mieście zamieszkać, zwłaszcza jesli podlega systematycznej depopulacji jak Opole. Na szczęscie skala tego procesu jest niewielka, mimo to konieczne są działania, aby go wyhamować. Odpowiedz Link Zgłoś