Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Boho po 40tce?

24.10.10, 16:26
    Pasuje czy nie? :)
    Obserwuj wątek
      • bon.zee Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 19:09
        boho to raczej styl zycia, sposob bycia taki troche zbuntowany, wartosci jakim holdujesz.
        Akurat wyznawcy boho raczej z wieku sobie nic nie robia, wiec to ze pytasz o takie rzeczy szybciej cie dyswalifikuje niz to, ze masz 40 na karku.

• hankaanka11 Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 19:49
          Nie zgadzam się z Tobą.
          Dla mnie to tylko moda, nie religia :)
          Moda służy do zabawy, nie muszę być wyznawcą ideologii, z której dany styl się wywodzi.
          Nie trzeba kupować motocykla, żeby nosić ramoneskę. Ani palić marihuany i żyć w komunie, żeby uzyskać prawo do zakładania hippisowskiej spódnicy :)))
          Moim zadaniem z każdego stylu można czerpać inspiracje, nie utożsamiając się z nim do końca. Wystarczy wystrzegać się dosłowności i przebieranek "od stóp do głów".
          • bon.zee Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 20:12
            Teoretycznie masz racje, ale w praktyce tak nie jest. Kazdy z nas identyfikuje sie z jakas grupa spoleczna i dress codem sygnalizuje do niej przynaleznosc. I dlatego pewnie malo ktory urzednik ZUSu pali marihuane a solarki z tipsami nie kupuja ciuchow w AllSaints.
            A ci co mowia, ze z kazdego stylu chca czerpac inspiracje, to albo stoja na rozdrozu, albo sa w okresie dojrzewania ;-)

• krapheika Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 20:47
              Tak z ciekawosci gdzie kupuja panie z tipsami i chodzace po sztuczne slonce?:-P
              • tralalumpek Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 20:54
                w swiatyni mody obok ktorej ostatnio przejezdzalam i napatrzec sie nie moglam a ten swiatowej slawy dom mody nazywa sie np prak i miesci pod lodzia
                w innych miastach tez ma swoje oddzialy :) pod innym nazwami , tak tylko dla zmylenia przeciwnika ;)
            • hankaanka11 Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:07
              > A ci co mowia, ze z kazdego stylu chca czerpac inspiracje, to albo stoja na ro
              > zdrozu, albo sa w okresie dojrzewania ;-)

Mówiłam, że z każdego można, a nie, że z każdego chcę ;) nie wszystkie są uniwersalne i dają się nosić w kazdym wieku, dlatego zadałam to pytanie.
              A na rozdrożu stoję z premedytacją, bo podobają mi się różne rzeczy i nie umiem z nich zrezygnować na rzecz jednego stylu. Zależnie od okoliczności i nastroju, wybieram różne wcielenia :))) Stylistycznie jestem na pewno niedojrzała :)))

• bimbalimba Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:14
        jak jestes chuda to smialo, ale jak nie to skonczysz jak Edina z abfab ... ale generalnie ludowa madrosc uczy ze z wiekiem 'im mniej i skromniej tym lepiej'
        • tralalumpek Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:17
          no tak a po 50-tce to juz tylko worek i popiol pozostaje
          • bimbalimba Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:24
            ale przywalilas ... mniej i skromniej to po prostu mniej i skromnej - prosciej ... ale tak mi sie przypomnialo,ze taka gesslerowa robi cos ala boho /z naciskiem na ala/, a nie jest zwiewna i jakos jej to pasuje ...
        • hankaanka11 Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:27
          Bardzo smętnie wyglądają te, które stosują podobne ludowe mądrości :)))
          "Mniej i skromniej" sprawdza się, ale pod warunkiem, że kogos stać na elegancję z najwyższej półki. W innym przypadku dodaje co najmniej 10 lat .
          • bimbalimba Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:36
            pewnie i tak ... ale wogle to po co pytasz nieznajomych w internecie o takie rady? szkoda czasu i atlasu ... ja bym na twoim miejscu sie poprzebieral i pofotografowal, zawsze wychodzi najlepiej na zdjeciach ze soba co i jak i czy warto ... obserwuj tez rowiesnickzi i starsze na ulicach co im najlepiej wychodzi a co nie
            • tralalumpek Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:40
              a wiesz to nawet dobry pomysl z ta fotografie, proponuje zrob sobie pare fotek i wrzuc na mode, chetnie zobacze jak sie ubiera facet piszacy na forum moda :)
              • bimbalimba Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:48
                ale po co, ja nikogo ani o rady ani opinie nie chce pytac ...
                • tralalumpek Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:53
                  po co napisalam, zebym zobaczyla twoj styl przyodziewku wierzchniego
                  no, odwagi troszke....
                  • bimbalimba Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:58
                    a co dostane w zamian?
                    • tralalumpek Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 22:03
                      "a malpce damy banana"
                      • bimbalimba Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 22:36
                        to mnie nie przekonuje
            • hankaanka11 Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 22:07
              ja bym na twoim miejscu sie poprzebieral i pofoto
              > grafowal, zawsze wychodzi najlepiej na zdjeciach ze soba co i jak i czy warto .

Tak, to niegłupie. Dzięki :)

> .. obserwuj tez rowiesnickzi i starsze na ulicach co im najlepiej wychodzi a co
              > nie

Z takich obserwacji zawsze mi wychodzi, ze ja wyglądam lepiej :))))))))))
          • bon.zee Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 21:43
            > "Mniej i skromniej" sprawdza się, ale pod warunkiem, że kogos stać na elegancję
            > z najwyższej półki.
            ROFL

> W innym przypadku dodaje co najmniej 10 lat .
            faktycznie przekonywujace ;-)
            jakbym miala w tej chwili wybrac miedzy byciem julianne moore a jakas dwudziestoletnia kulka z syfami na twarzy wazaca sie co 5 razy dziennie to zgadnij jaka opcje biore :-)

• hankaanka11 Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 22:01
              Mów co chcesz, za dużo na ulicach widzę dojrzałych kobiet w stylu "a imię jej: REZYGNACJA".
              I wcale w tym nie ma klasy.
              Ja też chciałabym być Julianne Moore. Jej nie jest potrzebna oprawa :)
              • bon.zee Re: Boho po 40tce? 24.10.10, 22:18
                > Mów co chcesz, za dużo na ulicach widzę dojrzałych kobiet w stylu "a imię jej:
                > REZYGNACJA".
                Moze "poddaly sie" i dress codem to manifestuja.
                > Ja też chciałabym być Julianne Moore
                A ja w sumie soba.
                • beata.1968 Re: a imię jej rezygnacja 26.10.10, 09:04
                  bardzo trafne sformułowanie.tez widzę wokół siebie wiele takich kobiet i dokładam wszelkich starań żeby nie zobaczyć takiej smętnej zrezygnowanej baby w lustrze.
      • dixi Re: Boho po 40tce? 25.10.10, 15:21
        abstrahując od ideologii ( bo tu jestem zdania jak autorka wątku) - uważam, że jak najbardziej dopuszczalne i wskazane jest, ujmując najkrócej "boho minimalistyczne" ; a w zasadzie mieszanka stylu klasycznego i boho, przy czym warunek konieczny i najważniejszy to pierwszorzędna jakość ubrań, dodatków i wszystkiego; a za przykład i inspirację podaję tę kobietę:
        nizzagirl.canalblog.com/
        podobny styl staram się uprawiać z efektem mnie satysfakcjonującym - niestety nie mam czasu, głowy oraz aspiracji do prowadzenia swojego bloga :)
      • jop Re: Boho po 40tce? 25.10.10, 19:22
        Ostatnio z pewnym zdziwieniem dowiedziałam się, że noszę się w stylu boho, odkrycie mniej więcej na miarę dowiedzenia się, że mówi się prozą; gdzieś tak określono markę Solar, a Solara mam ze 2/3 szafy.

Nie zamierzam zmieniać stylu ubierania się po czterdziestce, a więc - wypada czy nie - będę się nosić w stylu boho i tyle.
      • nessie-jp Re: Boho po 40tce? 26.10.10, 01:32
        Powiem ci za 5 lat, jak już skończę 40 (i nie umrę ze starości, nieprawdaż)... :)

Nie wyobrażam sobie, dlaczego boho miałoby nie pasować komukolwiek w jakimkolwiek wieku. W końcu ten styl opiera się chyba o bycie lekko na bakier ze współczesnością, na niesłabnącym romantyzmie, na zabawie różnymi folkowymi elementami. Na to jest czas niezależnie od liczby latek.

Ale niewykluczone, że ja się nie znam, przecież już taka stara jestem, pewnie mózg mi zgąbczał i całkiem zdziecinniałam :P
      • tralalumpek Re: Boho po 40tce? 26.10.10, 09:22
        skad tyle postow na temat wieku i stroju?
        dlaczego polki sa tak mentalnie stare?
        • hankaanka11 Re: Boho po 40tce? 26.10.10, 10:02
          Bo zaglądają do gazet i do internetu:)
          A tam życie kobiety kończy się ok 30tki.
          Jesli nawet pokażą taką, która ma więcej lat to z odpowiednim komentarzem - tak jak wczoraj na głownej: "36letniej Kate Moss wiek nie straszny". :))))
        • black_magic_women Re: Boho po 40tce? 26.10.10, 10:22
          tralalumpek napisała:

> dlaczego polki sa tak mentalnie stare?

Czasem mam wrażenie,że Polki rodzą się stare,coś a la Przypadek Benjamina Buttona;)
          • hankaanka11 Re: Boho po 40tce? 26.10.10, 14:41
            Jeszcze jeden kwiatek z tej serii:
            cytat dzisiejszy 34-letnia prezenterka przeżywa drugą młodość.
            Ja pierdzielę....
            Tak, wiem, że normalni ludzie nie powinni czytac Plotka:D
            Ale nie tylko oni tak piszą.
      • hankaanka11 Noszę to, co lubię 26.10.10, 10:36
        i nie zamierzam tego zmieniać. :)
        Zadałam pytanie, bo ciekawa byłam, co na ten temat napiszą osoby interesujące się modą, a przede wszystkim - młodsze ode mnie.
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
        • tralalumpek Re: Noszę to, co lubię 26.10.10, 10:42
          a ile ty jestes po 40?
          • hankaanka11 Re: Noszę to, co lubię 26.10.10, 11:02
            MAm 46 :) po figurze tego nie widać, dlatego wiele ciuchów kupuję nadal w "młodzieżowych" sieciówkach:) i nie chodzi o mini, ani dekolty:)
            • tralalumpek Re: Noszę to, co lubię 26.10.10, 12:35
              no tos mlodsza niz ja :)
              a tu przyklad stroju na wykacyjny, bardzo upalny dzien - mini :)
              na tym zdjeciu mam 44 a moze 45 lat

img828.imageshack.us/img828/8924/dscn0593.jpg
              • hankaanka11 Re: Noszę to, co lubię 26.10.10, 14:45
                W wakacje wszystko uchodzi:)
                Zwłaszcza, jak się ma takie ciało, grzech byłby je zasłaniać :))) Fajna fotka :)

• tralalumpek Re: Noszę to, co lubię 26.10.10, 16:21
                  dziekuje :)))
      • liselle Re: Boho po 40tce? 27.10.10, 13:40
        Co wy macie z tą 40? Wiek jak wiek. Dopóki wygląd nie kłóci się z ubraniem (głownie buzia) można nosić wszystko, na co się ma ochotę. 40 to nie jest jakaś magiczna liczba, po której już tylko jutowy worek i trwała w korze miedzi. Do 40 jeszcze mi trochę brakuje, ale to tylko liczba. Owszem większość kobiet po 40 wygląda słabo, ale sądzę, że bardziej bierze się to z głowy i sposobu myślenia ala "wszystko się skończyło" niż rzeczywistego stanu rzeczy. A to jak myślisz rzutuje również na to jak wyglądasz.
      • antidotumm Oczywiscie! (z malymi wyjatkami) 27.10.10, 13:43
        80% ciuchów w stylu boho mozesz smialo nosic po czterdziestce (ja nosze), jasne ze sa wyjatki - z racji koloru czy tez kroju - wyjatkowo li i jedynie mlodziezowe, ale to wyjatki.
        Ja mam dlugie wlosy i ten styl wyjatkowo do mnie pasuje.
        • tarnina01 Re: Oczywiscie! (z malymi wyjatkami) 20.11.10, 06:57
          A ja sie zastanawiam jakich kolorów nie można wg Ciebie nosic po 40-tce?
      • magatamo do osoby opisujacej wątek na głównej 27.10.10, 13:47
        jak coś piszesz, to sprawdź najpierw!! znaczenie - "stara maleńka" oznacza dziecko, dziewczynkę kreującą się lub wykreowaną na dojrzałą kobietę
        to wiedza na poziomie gimnazjum
      • humppaja Re: Boho po 40tce? 27.10.10, 15:52
        Pewnie, że pasuje! Trzeba tylko uważnie łączyć dodatki - coś nowego, coś starego - żeby nie wyglądać jak działkowiec z lumpeksu albo pani spod Hotelu Polonia. Podstawowa rada na którą powinny zwrócić uwagę panie po 20:) to szlachetne materiały, głębokie kolory, umiar w kroju i makijażu czyli naturalne jedwabie, wełna i moje ukochane kapelusze....
      • jan1958 Autentycznie wspolczuje Polakom 27.10.10, 17:28

Warto bylo sie z PL wyniesc, zeby nie sluchac tych depresyjnych gadek o wieku i o starzeniu sie. Co wypada a co nie pasuje a kiedy juz nie staje. Albo wystaje.

Dla mnie rozninca miedzy 35 a 55 to tylko zmiana na lepsze- wiecej kasy, wiec jezdze czesciej w ciekawsze miejsca by wypoczywac, latam business class zamiast sie dusic w coach, jezdze wygodniejszym autem i nie licze kasy kupujac lach na grzbiet.
        Jedyna dokuczliwa roznica polega na czestotliwosci EKG i wsadzaniu przez lekarza palca w tylek co rok. Aha, i na kolonoskopie trzeba bedzie w koncu pojsc, ale potem spokoj na 10 lat. To jedyna niedogodnosc tej "starosci" jaka mi przychodzi do glowy .....
        • bimbalimba Re: Autentycznie wspolczuje Polakom 27.10.10, 18:05
          och, ta swoja miedzynarodowoscia wpedzisz nas wszystkichpolakow nielada kompleksy ... jdnego 'nierozumię' po h... sie ograniczac klasa biznes? po 50 tylko pierwsza!
          • jan1958 Re: Autentycznie wspolczuje Polakom 27.10.10, 18:30
            bimbalimba napisał:

> och, ta swoja miedzynarodowoscia wpedzisz nas wszystkichpolakow nielada komplek
            > sy .

To milo mi.
            .. jdnego 'nierozumię' po h... sie ograniczac klasa biznes? po 50 tylko pie
            > rwsza!
            Bo roznica w ceine ie jest warta roznicy w jakosci serwisu. 50- ka nie musi rowniez oznaczac dmeencji.
      • eirenne Re: Boho po 40tce? 27.10.10, 18:00
        Ach, ten fetyszyzm cyferkowo-wiekowy...
      • aleska Re: Boho po 40tce? 06.11.10, 09:43
        Wprawdzie nie o boho, ale o "fetyszyzmie cyferkowo-wiekowym" (przeczytałam faszyzmie), rozczuliła mnie odpowiedź znaleziona na jednym z forów tak, że trumienkę chyba sobie już pójdę zamówię.
        Rozmowa o glanach:
        mi się wydaje, ze do jakiegoś 17 roku życia pasują i do rurek i do sukienki w kwiatki, a tak od 19 lat to chyba się je zostawia na zimę, po 21 roku życia nie używa, nie?

forum.szafa.pl/55/2433068/co-do-glanow-ciekawe-stylizacje.html
        • ers01 Re: Boho po 40tce? 06.11.10, 13:18
          oto zkopiowane z WIKIPEDII - kopiuję:

Boho-chic - styl w modzie, łączący hippisowską feerię barw z luzem surferów i oryginalnością bohemy (stąd nazwa). Elementami stroju są długie, luźne spódnice, futrzane kamizelki, dżinsowe kurtki, kolorowe tuniki, szerokie paski, duże torby. Styliści odkryli go w roku 2004.
          Za jedną z pierwszych fanek stylu uznaje się Kate Moss, wkrótce dołączyły do niej Sienna Miller oraz Nicole Richie i siostry Olsen. Wśród amerykańskich gwiazd trend ten rozpowszechniła Rachel Zoe, znana stylistka, która odpowiada za wizerunek takich znanych osób jak Mischa Barton, Nicole Richie czy Cameron Diaz.

no i jak myślisz - pasuje???
        • tralalumpek Re: Boho po 40tce? 06.11.10, 17:21
          no to ja znowu sie wyglupiam zakladjac na moje stare nogi martensy

img801.imageshack.us/img801/5883/goryk.jpg
      • drinkit Re: Boho po 40tce? 22.11.10, 22:37
        Jak najbardziej. Tylko IMO trzeba uważać na ilość dodatków, żeby nie przeholować w stronę "podstarzałej artystki" (jeżeli wiesz o co mi chodzi). Generalnie, umiarkowany boho style:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka