Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak się nauczyć ubierać?

22.03.11, 12:51
    Witam!

Jestem nowa na forum. Piszę, ponieważ mam problem i mam nadzieję, że ktoś z Was będzie mógł mi pomóc.

Mój problem polega na tym, że mam 26 lat i nie potrafię się ubrać. Owszem, jestem w stanie założyć ubranie, ale nie umiem zestawiać rzeczy tak, żeby dobrze wyglądały, i żeby wreszcie wyglądać jak kobieta, a nie jak szara mysz. Próbowałam coś z tym zrobić, np. obserwując inne dziewczyny, zastanawiając się co z tego mi się podoba, a co nie, przeszukując internet, oglądając filmy, programy o modzie, kolorowe czasopisma. Niestety to nic nie daje - jak tylko idę na zakupy nagle dostaję oczopląsu i pomimo tego, że widzę rzeczy, które mi się podobają, nie umiem ich do siebie dobrać tak, żeby skomponować dobrze wyglądające zestawy. Kupuję pojedyncze ubrania, ale potem okazuje się, że kiedy próbuję je ze sobą połączyć, nic do siebie nie pasuje i ciągle nie mam się w co ubrać. Jak się tego nauczyć? Macie może jakieś pomysły, które mogą pomóc w moim (beznadziejnym) przypadku?

Pozdrawiam :)
    Obserwuj wątek
      • sz.asia Re: Jak się nauczyć ubierać? 22.03.11, 15:05
        szczerze powiem mam podobny problem... ciągle myślę, że jak będę miała więcej ciuchów to coś dopasuję do siebie, ale nigdy nie jestem zadowolona i czasem wydaje mi się, że każdy na ulicy ubiera się lepiej ode mnie...
      • nothing.at.all Re: Jak się nauczyć ubierać? 23.03.11, 09:16
        Jeśli programy, magazyny, podpatrywanie innych nie pomaga, to poproś może jakaś koleżankę, która potrafi łączyć ubrania, kolory, rzeczy. Czasami naprawde nie trzeba wyszukanych rzeczy, a dodatki robia swoje.
        A jak nie to zostaje Ci stylistka, ale to spory wydatek.
      • mamajul77 Re: Jak się nauczyć ubierać? 23.03.11, 20:14
        Cześć
        Miałam podobnie, teraz może nie jest idealnie, ale dramatu nie ma. Co mi pomogło: książka Trinny&Susannah Księga Kobiecych Sylwetek. Wiem, że ja np. jestem gruszką i czarno na białym mam tam rozpisane jakie fasony, jakie buty nosić i co mi służy. Wiem jakie są moje wady i zalety (co wcale nie jest takie oczywiste, bo wcześniej nie uświadamiałam sobie tego). Porady sprawdzają się w 100%.
        Niezła jest też książka what not to wear. Opisuje z przykładami co nosić na np. mały biust, duży biust, brak talii, krótkie nogi itd. Używane książki można niedrogo kupić na allegro.
        Po drugie trzeba się zorientować jakie kolory nam służą. Mam z internetu wydrukowaną w kolorze paletę dla mnie ( ja -typ lato, uroda typu szara mysz, jak większość narodu).
        Tak więc teraz w sklepie zwracam uwagę na 1. kształt ubrania 2. kolor.
        I powoli, powoli widzę efekty. Rzeczy, które kupuję zaczynają tworzyć fajne zestawy.

Powodzenia:)
        • julija_primic Re: Jak się nauczyć ubierać? 23.03.11, 21:15
          Ja mam książki Trinny and Susannah (czy jak to się tam pisze) ale wydaje mi się, że one lansują zbyt "angielski" styl jak dla mnie (mieszkam w UK, żeby nie było).
          Ja bardzo lubię Stacy i Clintona z what not to wear (amerykańska wersja). Na ich stronce są filmiki, gdzie wszystko ładnie pokazują, możesz sobie pooglądać.
          wydaje mi się, że musisz się nauczyć podstaw (jakie rzeczy wyszczuplają, jakie zaokrąglają itp) a potem to kwestia nauczenia się "analizowania" ubrań zanim je kupisz.
        • leda_leda Re: Jak się nauczyć ubierać? 24.03.11, 19:09
          Poprzeglądam te książki, dzięki :)
        • emigrantka-1 Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 13:36
          Tez tak mialam dawniej, ale od trzech lat zaczelam kupowac pelne zestawy, tzn. jak
          widze w sklepie na manekinie np. spodnie, blezer i t-shirt i ten zestaw podoba mi sie,
          wiec przymierzam, jak wszystko jest ok. - kupuje. W sklepach jest mnostwo takich
          fajnych zestawow, np. sukienka + zakiet, fajne swetry z szalami, itp. Juz od dawna
          nie kupuje pojedynczych rzeczy, to jest dla mnie najlepszy sposob na fajne ubieranie.
          • essi_deven Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 15:35
            to faktycznie dobry pomysł. nigdy na to nie wpadłam a jest prosty, oczywisty i genialny:)
      • jej_torebka Re: Jak się nauczyć ubierać? 23.03.11, 21:02
        moim zdaniem książkę o kobiecych sylwetkach to sobie możesz przejrzeć w Empiku, bo jest tam tak mało tekstu, że zajmie Ci to najwyżej kilkanaście minut.
        poza tym rady dotyczące 12 typów sylwetek można znaleźć w internecie.

uważam, że powinnaś spędzić trochę czasu na blogach modowych jakichś nieekscentrycznych kobiet i na początku kopiować to co Ci się podoba.

wiele z blogerek ubiera się niemal wyłącznie w ogólnoświatowo dostępnych sieciowkach, toteż możesz kopiować nawet dość dosłownie.

z czasem się wyrobisz.

zwróć uwagę na ich ciuchy podstawowe, które pojawiają się w wielu zestawieniach, takie jak czarna marynarka, legginsy, granatowe jeansy, tank topy i t-shirty, trencze, swetry, mini, midi, małe czarne. zbuduj sobie dość klasyczną bazę, do której będziesz dokupować rzeczy z obowiązujących trendów. Baza niech będzie w neutralnych kolorach.

Ważne są też buty.
        Tutaj też zainwestowałabym w podstawę: eleganckie czarne, eleganckie nude, sandałki płaskie, sandałki na obcasie, oficerki, jazzówki lub trampki, baleriny.

mogę Ci polecić blogi, które lubię:
        thesartorialist.blogspot.com/
        www.leblogdebetty.com/en/
        www.wheredidugetthat.com/
        www.fashiontoast.com/
        lookbook.nu/
        www.thecherryblossomgirl.com/
        alicepoint.blogspot.com/
        styledigger.blogspot.com/
        na tym poprzestanę, bo mogłabym wklejać i wklejać :)
        • leda_leda Re: Jak się nauczyć ubierać? 24.03.11, 19:08
          Dzięki za linki, na pewno przejrzę :)
      • anka33_online Re: Jak się nauczyć ubierać? 24.03.11, 11:59
        Cześć! Moim zdaniem najpierw powinnaś się zastanowić nad tym, jaki styl ubierania Ci odpowiada. Pooglądaj gazety, blogi itp i odpowiedz sobie na pytanie: jak bym chciała wyglądać, jaki styl odzwierciedla moją osobowość, co do mnie pasuje. Potem postaraj się za pomocą wymienionych tu książek itp dopasować fasony ubrań do swojej sylwetki. Możesz iść też po prostu do jakiegoś sklepu typu H&M i poprzymierzać różne rzeczy, wtedy też będziesz wiedziała, w czym się dobrze czujesz i w czym dobrze wyglądasz. Dobrą inwestycją będą na pewno dobre jakościowo buty i torebka i ogólnie akcesoria. Czasami wystarczy ubrać jeansy i t-shirt ,a cały strój i tak tworzą dodatki. I zawsze lepiej kupować bazowe rzeczy raczej klasyczne i ponadczasowe, a nie o krojach aktualnie modnych, bo za rok ich już prawdopodobnie nie założysz. Mam nadzieję, że trochę pomogłam! Pozdrawiam
        • leda_leda Re: Jak się nauczyć ubierać? 24.03.11, 19:08
          Dzięki, każda rada bardzo się przyda :)
      • niebo.nad.berlinem Re: Jak się nauczyć ubierać? 24.03.11, 22:30
        Do rad, które już padły (zgadzam się!) dopiszę swoją.
        Spróbuj (metodą prób, błędów, przymierzania, fotografowania się w przymierzalni, konsultowania z kimś życzliwym etc.) dobrać tzw. bazę.
        Po pierwsze: zastanów się nad "bazowymi" kolorami - czy lepiej Ci w czerni, brązie czy w granacie (ciemne)? Do tego dobierz jakieś jasne ciuchy, które będą mogły pełnić rolę jasnej bazy (biel, ecru, jasnoszary etc.).
        Po drugie: same kolory to nie wszystko. Najważniejsze, to znaleźć najlepsze dla siebie fasony.
        Kiedy już zdecydujesz się na kolory, idź do sklepu, w którym znajdziesz duży wybór różnych fasonów (typu h&m czy zara), weź do przymierzalni np 5 różnych czarnych spódnic (to tylko taki przykład) i przymierzaj, przymierzaj, przymierzaj.
        dobrze tez wziąć po trzy rozmiary tej samej rzeczy: jeden "dobry" plus o jeden mniejszy i o jeden większy. Czasem coś fajniej leży jak jest trochę luźniejsze albo mniejsze niz przewidział producent.

Po trzecie: wg mnie nie ma jednego zestawu bazowych ciuchów dla każdej kobiety. Zastanów się, czego potrzebujesz, w czym chodzisz, co ci się przyda.
        Dobrych dżinsów? bawełnianych t-shirtów? dobrze dopasowanych koszul? eleganckich spódnic? A może jeszcze czegoś innego?

z bazowych ciuchów będziesz mogła tworzyć różne zestawy. będą gwarantem dobrego wyglądu. No i podłożem dla 'szalonych" zestawów i różnych dodatków.
        Do dobrze przemyślanej bazy łatwiej dobrać coś, co aktualnie jest na topie, albo coś szalonego, wyjątkowego, ekstrawaganckiego.
        Styl wyrabia się powoli. Najlepiej zaczynać od podstaw i powoli budować go w zgodzie ze sobą.

• prawie_prawniczka Re: Jak się nauczyć ubierać? 24.03.11, 23:30
          Postawiłabym na tzw. evergreen-y. Np czarna lub ołówkowa grafitowa spódnica. Biała lub błękitna koszulowa bluzka. Dżinsy - prosty krój, ciemne, klasyczne, bez udziwnień. Czarne szpilki.
          Sukienka mała czarna. Kardigan - czerń.
          • niebo.nad.berlinem Re: Jak się nauczyć ubierać? 24.03.11, 23:55
            No tak tak, ale przecież nie każda z nas potrzebuje np szpilek albo małej czarnej. Ja na przykład szpilek nie mam i nie zamierzam mieć.
            A kompletowanie garderoby na zasadzie "bo kiedyś będę miała wielkie wyjście i na pewno się przyda" to pomysł, który sprawdza się tylko w poradnikach:)
            • nothing.at.all Re: Jak się nauczyć ubierać? 25.03.11, 14:08
              Dobre rady usłyszałaś. Musisz znaleźć swój styl, fasony, kolory. A potem to już z górki.

A odnośnie wpisu - niebo.nad.berlinem to mam taką koleżankę co kupuje na zasadzie "bo mi się przyda", a potem szafa zapchana niepotrzebnymi rzeczami.
      • tobylablondynka Re: Jak się nauczyć ubierać? 27.03.11, 00:46
        Jeśli jesteś z Warszawy, to chętnie wybiorę się z Tobą na zakupy i może coś podpowiem.
        Też dostaję czasami oczopląsu w sklepach, ale nauczyłam się to opanowywać. Poza tym jest kilka prostych zasad, naprawde prostych - dzięki którym można wyglądać fajnie. Bo jest taki rodzaj looku, który zawsze się sprawdza:)
        • jolkajolka34 Re: Jak się nauczyć ubierać? 27.03.11, 07:46
          gust albo się ma albo nie
          ja obojętnie co włożę i oczywiście dobrze się w tym czuję to zawsze dobrze wyglądam
          nie należy patrzeć na to co modne(bo sezon szybko mija i przychodzi nowa moda -trzeba coś kupić -tak robi wiele osób)tylko mieć jakiś swój styl i dużo łączyć nie bać się kolorów i opinii innych.ja nigdy nie patrzę co o mnie mówią a raczej chwalą i patrzą z podziwem gdzie i skąd biorę takie ciuchy.a ja po prostu dużo przerabiam,szyję apaszki,robię biżuterię i jakoś staram się nie zakładać wszystkiego na siebie jak choinka bo im mniej tym lepiej....i pewność siebie to podstawa
      • jak_matrioszka Re: Jak się nauczyć ubierać? 27.03.11, 23:04
        Blogi, niektore (ciezko znalezc) moga byc pomocne. Jesli znasz angielski to zajrzyj do Audi geekthreads.blogspot.com/ po prawej stronie ma wlasnorecznie zrobiony poradnik "How to break out of a fashion rut", moze to sie Tobie spodoba. Audi ma ponad 40 lat, ale nie chodzi o to abys zaczela sie ubierac w jej stylu, a o to zebys generalnie zerwala ze swoja rutyna ubierania (skoro sama widzisz ze dobrze nie jest).
        • mr.kev Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 00:28
          Warto podpatrywać dobrze ubrane koleżanki, zazwyczaj można na oko ocenić, czy to, co pasuje znajomej, pasowałoby i nam (podobna czy róż figura, kolor włosów, karnacja itd.).
          No i trochę trzeba słuchać głosu swojego serca - dla mnie rada Prawie Prawniczki, żeby nabyć białą/błękitną bluzkę koszulową i szpilki skończyłaby się wydatkiem i zapchaniem szafy. Fatalnie się czuję w bieli w wersji oficjalnej, a na szpilkach nie umiem chodzić. Ale dla kogoś innego takie rozwiązanie jest idealne.
      • niceflower454 Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 11:44
        Kochaniutka! Otóż dobry strój,drogi ,makijaż jest zarezerwowany dla pięknych kobiet o niemalze nienagannej urodzie naturalnej i figurze.Dlaczego? Dlatego,ze przyciąga uwagę.I jeśli np. ciuchy najlepszych projektantów nosi pani o przeciętnej urodzie i złych rysach twarzy,to będzie budziła jedynie agresje gdyż ten widok się wyraźnie wyklucza.

Generalnie elegancji jest rzecza wrodzona.Kobiety wybitnie ładne i zgrabne we wszystkim beda wygladac dobrze,nawet w ciuchach tanich.Reszta no coż....musi kombinować.A stylisci musza z czegos zyc.Przeciez nie powiedza kobiecie,ze nie jest urodziwa i nie powinna przyciagac wzroku.
        • ladyhawke12 Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 11:52
          1 pytanie - w jakim miescie mieszkasz.
          2 rada - sa w sklepach galeriach dni kiedy możesz zasiegnąć rady profesjonalnej stylistki, czasem jest to darmowa usługa w ramach jakis promocji, czasem trzeba zapłacic, warto ponieważ nie bedziesz tracic kasy na niepotrzebne i nieprzydatne ciuszki.
          • niceflower454 Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 12:04
            nie potrzebuje rad stylistow ,umiem sie ubrac sama.To tylko kwestia kasy.
            • ladyhawke12 niceflower454 28.03.11, 12:16
              Nie pisalam do ciebie tylko do ledy. Nie zgadzam sie z toba co do kasy, mozna sie ubrac stylowo i tanio. stylistka jest czasem potrzebna, lepiej na nia wydac niz na stosy drogich ciuchów i nie pasujacych.

Mozna z szarej myszy, zrobic ciekawa kobiete, trzeba tylko cierpliwosci, i jej wspólpracy.
      • fashionmypassion Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 12:08
        W Centrum Cybernetyki w Warszawie raz na jakiś czas organizowane są fajne spotkania np. ze stylistami i można podpytać o takie rzeczy. W tym tygodniu (w czwartek) będzie tam panel dyskusyjny: Jak odkodować dress code?: lamode.info/lamode-poleca/articles/jak_odkodowac_dress_code.html

Na pewno będzie można dowiedzieć się czegoś fajnego na temat stylu i odpowiedniego ubierania się.

Pozdr.
      • essi_deven Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 12:30
        moja mama nauczyła mnie 2 podstawowych zasad jak jeszcze byłam dziewczynką:
        1. kupując nową rzecz zawsze zastanów się, czy będziesz miała ją do czego założyć. jeśli nie, to nawet, gdyby była najpiękniejsza na świecie, nie kupuj jej. Dzięki temu nie mam w szafie ani jednej niepotrzebnej, niepasującej do niczego i nie noszonej rzeczy. ogranicza to także koszty, bo nie muszę wydawać dodatkowych pieniędzy na ubrania, które ewentualnie mogłabym z tym nosić.
        2. Nie kupuj ubrania, jeśli nie masz 100% przekonania, że ci się podoba i czujesz sie w nim dobrze. Często jest tak, że ubranie na wieszaku jest zachwycające a na tobie wygląda po prostu źle.

Odnosząc sie do porad moich poprzedniczek - zgadzam się ze wszystkimi. Jest tylko mały problem. Z Twojej wypowiedzi wynika, że starasz się, ale Ci nie wychodzi. Dla mnie to oznacza, że nie masz zmysłu estetycznegoi wyczucia. Ciężko sie tego nauczyć - to trzeba w sobie odkryć. i nasze rady na nic Ci się nie przydadzą, jeśli tego nie odkryjesz. Dlatego popieram te przedmówczynie, które radzą Ci wybrać się na zakupy z koleżankami, które wg. Ciebie maja dobry gust. tylko pamiętaj, żeby to były osoby, które naprawde dobrze Cię znają. takie osoby będą w stanie pomóc Ci dobrac rzeczy odpowiednie do Twojej figury, osobowości i temperamentu i nie powiedzą Ci, że dobrze wyglądasz jeśli wcale tak nie jest:) podpowiedzą i doradzą a Tobie będzie łatwiej odkryć własny styl. łatwiej będzie Ci poza tym zrozumieć pewne zasady w przymierzalni z przyjaciółką niż z książki lub przed telewizorem, bo od razu będziesz mogła je na sobie przetestować i sama zobaczysz w jakich ubraniach wyglądasz lepiej a w jakich gorzej.
      • ioliw Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 13:05
        Ja też miałam z tym problem, dlatego poprosiłam o wywiad ze stylistką, bardzo fajna Pani. Podrzuciła kilka fajnych rad. Zapraszam na mojego bloga :)
        fashioterka.blogspot.com/2011/03/osobista-stylistka-patrycja-michalak.html
      • tatibi z doswiadczenia 28.03.11, 13:52
        Kiedys miałam ten sam problem. Ładna , wysoka i zgrabna dziewczyna ktora wygladała jak siodme dziecko stroza. Tak było do czasu az trafiłam na ksiazke Tori Hartmann "Wspaniała Ty" I wtedy przejrzałam na oczy. Jako typ tradycyjny ( jeden z 5 tam wymienionych) nie miałam szans dobrze wygladac w ciuchach dla typu dramatycznego jak np. Doda. Czy w sportowym kroju serwowanym mi przez moja mame. Czy w garsonkach w ktorych najlepiej wyglada typ klasyczny jak Hilary Clinton. Ogolny wniosek z tej ksiazki był taki iz doradcy usilnie namawiaja na ubrania w ich własnym stylu. Zaleta tej ksiazka byla spora ilosc merytorycznego tekstu. Było rowniez cos o facetach.
        Poandto bardzo pomocna była ksiazka o dopasowywaniu kolorow z duzo paleta zademonstrowanych. odcieni. Tytułu nie pamietam.
        Trinny i Susannah sa dobre ale jak juz odkryjesz jakim jestes typem bo u nich chodzi głownie o maskowanie brakow.

Moje ostatnie spostrzezenie jakie zrobiłam. Jak mierze ciuch w przymierzalni i nie jestem przekonana . To zdejmuje przymierzam inne rzeczy potem wracam do tego ciucha i mierze powtornie. I zazwyczaj wtedy decyzja jest słuszna.
        • miluszka Re: z doswiadczenia 28.03.11, 15:44
          A ja nie umiałam i dalej nie umiem. I trudno , już się nie przejmuję ( mam 54 lata)
      • prasoholik Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 16:16
        jesli jakos wygladasz nie ubieraj sie, w innym wyapdku nic ci nie pomoze :)
      • szafrankaaa88 Re: Jak się nauczyć ubierać? 28.03.11, 20:20
        Przede wszystkim podejdź do tego z dystnsem. To tylko ciuchy, tak na prawde liczy się pewność siebie. Zakładaj ciuchy w których czujesz sie po prostu dobrze. Jakie kolory lubisz? Jeśli będziesz nosić coś co Ci się podoba będziesz czuła się lepiej. Nie przejmuj sie i nie traktuj tego zbyt poważnie, bo nie warto. A jeśli nie to radziłaby wybrać Ci się na zakupy z kimś komu ufasz i wiesz że dobrze Ci życzy, żeby Ci po prostu doradził w czym ci do twarzy a w czym nie. Aprobata innych zawsze pomaga. Powodzenia, głowa do góry. A jesli dalej nie jesteś usatysfakcjonowana to przetestuj sprawdzone zestawy. Jeansy i t+shirt, jeansy + kardigan itp, otworzysz pierwszą lepszą gazetę typu glamour i tam zasypią Cię takimi uniwersalnymi zestawami. to na prawde nic strasznego. A poza tym pamiętaj, że na kimś innym ciuch zawsze lepiej wyglądają :)
      • kokosowa88 Re: Jak się nauczyć ubierać? 29.03.11, 13:19
        Metodą prób i błędów, dużo daje przeglądanie zdjęć w sieci, lookbook, blogi etc. Tylko ważne żeby wypracować sobie jakieś wyczucie i na tej bazie budować swoj styl a nie bez sensu kopiować innych, bo to też nie na tym polega.
      • maple_syrup Re: Jak się nauczyć ubierać? 30.03.11, 10:44
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
        • mesmery Re: Jak się nauczyć ubierać? 01.04.11, 22:30
          Do wszystkich wyżej wymienionych książek dodałabym: Klasyczna setka czyli co powinna mieć w szafie każda kobieta z klasą.
        • district14 Re: Jak się nauczyć ubierać? 03.04.11, 10:17
          Jeśli chcesz po prostu świetnie wyglądać:

Po pierwsze, nie podążaj za modą.

Po drugie, "zrozum" swoją figurę. Gdzie jest zbyt dużo, na co chcesz zwrócić uwagę. Nie kupuj ubrań, które są ładne, tylko takie, w których Ty wyglądasz świetnie.

Po trzecie, unikaj ubierania strojów całych skomponowanych z szarości, beżów, długich swetrów koloru nijakiego, czyli strojów nie mających niczego, co rzucałoby się w oczy. Nie bój się trochę wyróżniać.
      • mieczakzkrakowa Re: Jak się nauczyć ubierać? 03.04.11, 21:40
        może poprostu nie wierzysz w swój gust, a jeżeli faktycznie ci on nie odpowiada wybrałabym się na Twoim miejscu na poradę do stylistki dobrała by ciuszki do figury itp
      • rag-doll.pl Re: Jak się nauczyć ubierać? 04.04.11, 12:14
        zgadzam się z wcześniejszymi radami, i na koniec bym dodała, że jeżeli już określisz wszystkie parametry: baza, kolor fason, styl etc, przy każdych następnych zakupach nie kupuj tylko pod kątem : "podoba mi się cz nie" ale czy będzie pasować do tego co już masz, zawsze myśl z czym z szafy to możesz połączyć. Najgorzej jest, jak się ma pełną szafę pięknych, modnych rzeczy a nic ze sobą nie współgra. No i powodzenia w szukaniu własnego stylu:-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka