Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 18:48
    szukam fajnych ciuszków stylizowanych na afrykańskie wzory w kolorystyce
    raczej brązowej. kiedyś widziałam śliczną lnianą tunikę - ciemny brąz, a na
    dole jasne, beżowe zawijasy. Była piękna, idealna rozmiarowo, ale kosztowała
    170 złotych. Kiedy uzbierałam ową sumę z radością wybrałam się do sklepu i
    odkryłam, ze upragniona tunika zniknęła. Była jedyna, malowana ręcznie (była
    w sklepie-galerii, gdzie większość rzeczy robiona jest ręcznie), nie ma szans
    na kolejną (to było rok temu, od tego czasu regularnie tam zaglądam). Od tej
    pory poszukuję ciuchów w tej stylistyce. Czy ktoś się orientuje, gdzie takie
    zdobyć? (tylko nie piszcie Safari Woman, proszę!)
    Obserwuj wątek
      • Gość: czarna magiczna Re: Afryka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 20:08
        kochana1najlepiej zaopatrz sie w kupon jednobarwnego kretonu,czy innej
        miekkiej,nie sztucznej tkaniny i sama ufarbuj.metody sa 2.#1najprosciej-zrob na
        materiale pare sluplow TAK,TAK!i wloz do garnka z barwnikiem-pamietaj ,ze to
        stylistyka afro,nie hipii wiec kolory odpowiednie...#2 kup najnowsze wydanie
        "elle deco"tam jest podstawowy kurs batiku czyli to czym zyje cala afryka
        polecam!z tak spreparowanej tkaniny mozesz wyczarowac cudenka/chodzby niby
        sari/albo popros krawcowa.powodzenia!
        • Gość: buka Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 13:58
          Wielkie dzięki :)
          chyba rzeczywiście muszę sobie poradzić sama, bo w sklepach same plastikowe
          kolorki. mam tylko problem z szyciem - nie jestem w stanie się nauczyć!
          widzę, że znasz się na rzeczy, robisz sobie sama ubrania?
          • Gość: czarna magiczna Re: Afryka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 15:15
            oj gdybym nie byla taka leniwa....postaraj sie o material,bo to polowa sukcesu/i
            orginalnosci!!/a potem nawet jesli nie umiesz szyc to zawsze mozna cos
            zamotac.latem rewelacyjnie wygladaja sukienki zamotane jak recznik po
            kompieli.brzmi moze idiotycznie ale to swietny patent np na imprezy,owijasz sie
            tkanina,konce zawiazujesz z przodu i masz piekna kreacjebez ramiaczek/ewentualni
            wloz jakis fajny stanik wiazany na szyi/wariantow jest wiele popatrz chodzby na
            wczesna Badu,i pamietaj o dodatkach bo one robia calosc!powodzenia
            • Gość: buka Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:10
              niezły patent :) tylko obawiam się, że może mi spaść... ale zawsze warto
              spróbować ;)
        • Gość: Tutsi Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:52
          kupiłam Elle Deco, ale mam pytanie co do tego batiku - czy żelazko usuwa wosk?
          w jaki sposób? czy różne odcienie można uzyskać używając wosku o różnej
          temperaturze?
          • Gość: bmw Re: Afryka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 18:13
            proponuje zaczac od jakiejs podkoszulki-mala strata;)prawde mowiac farbowalam
            tylko poprzez wiazanie materialu,ale widzialam efekty malowania woskiem i sa
            fantastyczne!co do koloru to zalezy on od barwnika,jego odcienia i ilosci.wosku
            najlepiej pozbyc sie tak jak tam pisza prasujac przez gazete czy bibulki-takze
            wtedy gdy poprostu zaplamisz ubranie woskiem
          • ladyblue Re: Afryka 25.06.04, 19:31
            Gość portalu: Tutsi napisał(a):
            > ale mam pytanie co do tego batiku - czy żelazko usuwa wosk?
            > w jaki sposób?

wosk wykruszyc, reszte przez bibulke/papier/gazete prasowac (maksymalna
            temperatura dla danej tkaniny i bez pary wodnej) do momentu az papier bedzie
            czysty (pod swiatlo widac na nim tluste plamy)

> czy różne odcienie można uzyskać używając wosku o różnej temperaturze?

podejrzewam ze raczej nie. z tego co wiem o batiku - najpierw trzeba by
            potraktowac wieksza powierzchnie woskiem, zafarbowac ciemniejszym odcieniem
            koloru danego, potem caly wosk wydlubac, nalozyc jeszcze raz tym razem mniej i
            znowu farbowac ale jzu odcieniem jasniejszym.

mozna tez - malo fachowo - traktowac ciemniejsze tkaniny (no nie jakies super
            jasne i nie z tworzyw sztucznych - jakas bawelna, płotno itp.) wybielaczem,
            trzeba troche eksperymentowac bo zaleznie od mocy wybielacza/czasu/koloru
            tkaniny/rodzaju materialu mogą rózne efekty byc.

miłej i uwieńczonej sukcesami zabawy życzę :)
            • Gość: Tutsi Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 21:05
              wow! właśnie przeszłam przyspieszony kurs batiku :)
              dzieki, trzeba będzie poeksperymentować
      • Gość: ToeToe Re: Afryka IP: 194.223.152.* 23.06.04, 21:18
        W Polsce strasznie chyba przeplacisz za cos w tym stylu, sprobuj w Londynie,
        Paryzu moze Berlinie w dzielnicach kolorowych..
      • lunalovelight Re: Afryka 24.06.04, 14:02
        bardzo ładne, moim zdaniem oczywiście, ciuchy lekko stylizowane na "słońce
        Afryki" i z takimi wschodnio-afrykańskimi smaczkami ma Noa Noa (choć może to
        zależy od kolekcji, nie wiem).
        • Gość: picasso Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 17:22
          a czy oni mają jakąś stronkę internenową? orientujesz się może gdzie mają sklep
          we wrocławiu?
          • Gość: lunalovelight Re: Afryka IP: 217.98.64.* 26.06.04, 10:02
            ależ mają, mają - www.noa-noa.com
            czy mają z kolei sklep we wrocławiu nie mam pojęcia (mieszkam w warszawie).
            • Gość: picasso Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:01
              rzeczywiście bardzo sympatyczne te ciuszki :D
              ale ceny pewnie są niezbyt przystępne :(
              • facecja Re: Afryka 26.06.04, 15:13
                Gość portalu: picasso napisał(a):

> rzeczywiście bardzo sympatyczne te ciuszki :D
                > ale ceny pewnie są niezbyt przystępne :(

mnie też się podobają

ale na stronie nie podali żadnego sklepu w Polsce :/
                • lunalovelight Re: Afryka 27.06.04, 11:56
                  w warszawie sklep jest podobno na ciołka 15 (jeszcze nie byłam, do wtorku bawię
                  na mazurach), ktoś tu na forum mnie oświecił i w bazie adresow avanti tez jest
                  podany taki adres. no i ktoś wspominał o sklepie w krakowie bodajże.
                  • Gość: picasso Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:16
                    a ceny? przystępne, czy kosmiczne?
      • Gość: salvadore BATIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 15:11
        Ok, była mowa o batiku, powiedzcie mi proszę, skąd wziąć barwnik (we
        Wrocławiu), któego nie używa się we wrzątku? bo przecież wosk topnieje i
        się "usuwa"! A ten najbardziej popularny barwnik musi być używany w gotującej
        się wodzie...
        • Gość: black magic women Re: BATIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 16:24
          moze w sklepie dla plastykow?!pozatym to pozwol wyschnac woskowym malunkom zanim
          je ugotujesz;)
          • Gość: salvadore Re: BATIK IP: 83.27.52.* 29.06.04, 18:50
            hmmm... to wiem, ale mimo to we wrzątku trudno żeby się nie stopił. sprawdzę,
            dzięki :)
            • Gość: black magic women Re: BATIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:42
              ale ten wosk zdazyl juz "poplamic"tkanine,teraz jest tlusta i nie przyjmuje
              obcych cieczy;)
              • Gość: salvadore Re: BATIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 09:53
                właśnie że nie! próbowałam to farbować i zafarbował się cały :(
                szukam tego przeklętego barwnika, ale nigdzie nie mogę go znaleźć...
                • Gość: black magic women Re: BATIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 09:55
                  :((((( 3mam kciuki!!
                  • Gość: salvadore Re: BATIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 13:07
                    Kurcze, nic z tego... wszędzie gdzie pytam o taki barwnik patrzą się na mnie
                    jak na kosmitę... może spróbować normalnym barwnikiem, ale nie gotując? obawiam
                    się, że może być nietrwałe :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka