Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZA DUŻO UBRAŃ !!

IP: *.crowley.pl 10.08.05, 20:08
    Wszędzie tylko ciuchy i ciuchy. Mam dość!! W szafie sie mi nie mieści, a w
    sklepach ciągle pojawia się coś fajnego i nie mogę sie oprzeć. Kupuje bo mi
    sie podoba i fajnie leży, a potem... Nie mam gdzie tego chować. Dodam, że nie
    kupuje drogich ubrań-bardzo przeciętne cenowo, ale fajne, takie wyszukane jak
    to dużo osób mówi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: zrozpaczona Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:10
        Boże, ja też nie mam co na siebie włożyć!
        • Gość: zalamana Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.crowley.pl 10.08.05, 21:12
          problem-nie mam co na siebie wlozyc, glownie co rano, dopada miliony kobiet na
          calym swiecie ! a wystarczy miec po prostu mniej ubran i po klopocie !!!
      • zettrzy Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 10.08.05, 21:16
        to sprzedaj do lumpeksu albo oddaj na jakas zbiorke dla biednych
      • daino Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 10.08.05, 21:29
        :)))

mysle ze moze trzeba zrobic surowa selekcje co nienoszone od jakiegos dluzszego
        czasu i "podac dalej", by kogos innego uszczesliwily...
      • Gość: kum-nye Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.icpnet.pl 10.08.05, 23:00
        Mam ten sam problem i jeszcze jak taka idiotka się do ciuchów przywiązuję...Postanowiłam w ogóle nie wchodzić do sklepów dopóki nie zrobię z tym porządku:)
      • Gość: asia Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:16
        ja mam na ten temat swoją terorię.Otóż ja miałam 10 -15 lat mniej wystarczało mi kilka zestawów ubrań.Przeważnie dzinsy + kurtka + jakaś bluzka lub sweterek.Ubierałam się ciekawie , ale ciuchów miałam niewiele.Owszem jak zbliżała się jakaś uroczystość kupowałam jakiś strój "na wyjście".Miałam o wiele mniej ciuchów niz teraz.Zawsze się dziwiłam swojej cioci i innym kobietom , które wtedy były starsze odemnie po co tak uganiają się za ciuchami.Nie potrafiłam tego zrozumieć , bo mi akurat wystarczyła jedna para butów, dwie pary dzinsów i ograniczona ilość czegoś na górę.
        Teraz jestm starsza i mam ponad 30 i wiecie co ? Ile bym nie miała ciuchów to ciągle mi mało.A właściwie zdaję sobie sprawę ,że mam ich mnóstwo i jak bym chciała to z tego co mam wykombinowałabym niepowtarzalne zestawy na 365 dni.Pracuje ze mną dziewczyna, która jest wieku , takim jak ja kiedyś byłam i ona też ma jak to się mówi 4 rzeczy na krzyż.Patrzy chyba na mnie jak kiedyś ja na inne babki, między innymi swoją ciocię i pewnie w duchu się głowi po co mi tyle szmat. Nie chcę twierdzić,że to kwestia wieku ponieważ wiele 20-sto latek ma też niezłego hopla na punkcie ubioru i ilości ciuchów.Myślę ,że to kwestia faz przez jakie przechodzimy.Raz nam potrzeba niewiele , innym razem ile byśmy nie miały to mało.Według mnie to jest nieodłączną cechą naszej płci, chociaż kto wie może mężczyźni też w jakimś zakresie to mają.
        Wielki wpływ na chęć posiadania czegoś nowego może być pokusa zakupów.A z tym w tej chwili jest problem ponieważ sklepów jest całe mnóstwo .Kuszą nowymi kolekcjami, a człowiek jednak jest tylko człowiekiem i chociaż dzień wcześniej się zarzekał , że już nic do szczęścia nie potrzebuje gdy zobaczy jakieś "cudo" okazuje się ,że to jest mu niezbędne .Tym sposobem szafy się zapychają a my ciągle nienasycone.
        Moim sposobem na te problemy są częste porządki w szafie i kompletowanie zestawów.Bo na tyle stara jestem ,że zdaję sobie sprawę ,że nie w ilości siła.Chodzi o to żeby wszystko miało przysłowiowe ręce i nogi. Wraz jednak ciągle czegoś brakuje bo przecież tamte buty są już bee,,,a inne nie pasują :-(
        • Gość: jo-asiunka Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:23
          To fakt, ja tez miałam dwie pary spodni i kilka bluzek - wszystko do wszystkiego
          pasowało plus ze dwa komplety na uroczyste okazje, martensy i adidasy. I to
          wszystko. A teraz jak kupiłam brazową spodnice, to na forum skutecznie mnie
          przekonano, że muszę mieć brazowe buty, bo czarne do neij nie pasuja, no więc i
          torebkę też. A jak kupiłam kremową sztruksową marynarkę, to tez musiałam do niej
          dokupić buty. Ale mimo tego nie chciałabym biegać jak kiedyyś w dwóch parach
          portek na zmianę. Staram siekompletować zestawy i chodzę we wszystkim, co kupię,
          a to chyba dowód, że robie udane zakupy.
        • hermina5 Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 29.08.05, 13:56
          No nie wiem, bliżej do 30-stki niż 20-stki i mam 4 ciuchy na krzyż...Jakoś
          nicmi sie nie podoba i zawsze mam sensowniejsze wydatki...
          • hermina5 Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 29.08.05, 13:58
            Zresztą kurde, ja mam natręctwo pt, ksiązki i trzeba wybierać - ksiązka czy
            ciuch. Zawsze wygrywa ksiązka, więc znam już zimę prawie , że w sandałkach:))))
      • Gość: Alina Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.gdynia.mm.pl 11.08.05, 09:21
        u mnie tez tak jest tym bardziej ze otworzyłam dwa lupeksy i kupuje tony rzeczy
        a w tych tonach perełki nowki firmowe az mmm, i czesto moj rozmiar wiec biore
        biore do domku i wisi i sie robi coraz ciasniej, a i do tego nie przestałam
        kupowac w sklepach oj nie:)))i nie przestane
      • Gość: cobe Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: 148.81.192.* 11.08.05, 09:59
        Pomyslałam chwilę i doszłam do wniosku, że najważniejsze jest to, żeby we
        wszystkim chodzić oraz mieć w głowie gotowe zestawy i nie trzymać rzeczy
        nietrafionych. Nie można mieć zbyt dużo ciuchów, bo nie jest się w stanie we
        wszystkim chodzić. Jeśli nie możemy powstrzymać się od kupowania, to musimy
        zmusic się do wyrzucania (oddawania, sprzedawania) rzeczy niepotrzebnych... to
        trudne, ale w przeciwnym razie mamy tony ciuchów wysypujących się z szafy a
        rano i tak "nie mam co na siebie włożyć" :(
        Ale ile to właściwie jest "nie za dużo"??? Czy 20 par spodni to dużo czy mało?
        A 2 spódnice? Ile trzeba mieć np. żakietów, żeby nie chodzić w kółko w tym
        samym, ale żeby nie było za dużo w szafie? Wie ktoś?????????
        • Gość: laba Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:21
          Jakiś czas temu pewna dziewczyna pisała tu, że ma 30 par spodni i nie wie, co o
          tym myśleć. Ta dziewczyna nic nie wspominała o swoim stosunku do spódnic i
          sukienek. Ale jaki by nie był ten stosunek, myślę, że można już mówić o jakimś
          natręctwie odnośnie jej podejścia spodni.
          Trzydzieści par spodni to już chyba przesada. Chyba to już jest za dużo.
          • mama.razy.cztery Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 11.08.05, 11:55
            to fakt
            trzydzieści to przesada
            ja mam tylko 3 pary (swoich, bo dzieciowych trochę więcej ;-)
      • Gość: MJ Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.05, 11:56
        pomysl, zeby kompletowac zestawy ubran jest bardzo dobry. mnie sie przynajmniej
        sprawdza.
        mimo to mam stosunkowo duzo ubran na gore (bluzki, topy, koszule, inne
        wdzianka, na zime swetry, sweterki, zakiety, itp). srednio starcza na 3
        tygodnie, jesli chcialabym nosic codziennie inne. wprowadzilam sobie "rygor"
        aby codziennie ubierac sie w inne zestawy kolorystyczne albo inne desenie
        (czytaj wzory, druki, kompozycje), musze sie tez pilnowac bo mam tendencje do
        spodniowania, tzn. potrafie caly miesiac nosic tylko spodnie. taki maly defekt
        w glowie - a przeciez moje spodnice tez sa fajne!!!
        poza tym raz na rok robie przeglad, rzeczy ktorych nie nosilam dluzej niz rok,
        odkladam do worka, po kilku miesiecach jeszcze raz je przegladam i jak nie mam
        na nie ochoty to odaje mamie, kuzynkom, dziewczynie brata, wszytkim co chca
        brac. wazne, aby ubranie nie bylo zniszczone, zebym nie musiala sie wstydzic,
        ze szmaty rozdaje.
        milego dnia
        MJ
      • daino Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 11.08.05, 20:44
        tak sobie mysle ze ilosc kupowanych ubran tez zalezy co i jak szybko sie komu
        nudzi.pewnie sa tacy co moga miec te wspominane 3pary spodni i sa szczesliwi, a
        inni nie, tak jak z jedzeniem lodow: ok ale po jakims czasie trzeba zmienic
        serwowane danie.

(ja wlasnie robie przemeblowanie w swojej).
        • zettrzy Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 11.08.05, 20:59
          plus, istnieje cos takiego jak akumulacja: sa ciuchy o nieziemskiej sile
          przetrwania, a jak do tego nasze wlasne gabaryty trwaja w miejscu latami, to
          ile sie nazbiera w ciagu dekady
          a ile w ciagu dwoch...
      • Gość: kakaka Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.idk.com.pl 29.08.05, 13:47
        jak się ma za dużo to można oddać potrzebującym którzy nie mają , biednym itp.
        gorzej jak się ma za mało.....
        po co trzymać niepotrzebne rzeczy....
      • Gość: Baśka Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! IP: *.idk.com.pl 29.08.05, 14:11
        To przygotuj sobie karton.
        Tam włóż wszystko to co nie nosisz.
        Odłóż karton gdzieś do piwnicy.
        Po roku otwórz karton i przejrzyj jego zawartość.
        Może coś znajdziesz dla siebie? Może coś odkryjesz na nowo? Może coś okaże się
        super?
        A może coś nieodwołalnie wyrzucisz?
        A w szafie podręcznej zostaw sobie dosłownie tylko i wyłącznie parę rzeczy - w
        których się najlepiej czujesz i najlepiej wyglądasz i tylko to noś : 3 - 4 zmiany.
        Mniej prania, mniej dylematów o poranku- sukces gwarantowany!!!!
      • kochanica-francuza Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 29.08.05, 14:13
        nie masz innych zmartwień? oddaj biednym, oni mają za mało

ja właśnie robię porządek w moich trzech ciuchach na krzyż

wczoraj wyrzuciłam 4 pary butów, bezdomni się cieszą
      • panna_turkus Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 07.09.05, 19:45
        ja mam taką zasadę, że co jakiś czas przeglądam swoje ciuchy i wyrzucam wszystko
        czego nie założyłam przez okres ostatniego roku... rzeczy sprane i wyglądające
        na znoszone do smieci, rzeczy niemodne, za duże do pojemnika dla biednych.
        czasem coś wyjątkowego dostaje ode mnie szansę - wyrok odwleczony o kilka
        miesięcy (moze jednak założę...) dzięki temu (prawie)
        wszystko mi się mieści w szafie i mogę pielęgnowac w sobie zakupoholizm ;-))) (w
        wersji soft)
      • seganiren Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 08.09.05, 00:14
        to też moja metoda, raz w roku przegląd szafy, jeśli czegoś nie założyłam przez
        ostatni rok ląduje w koszu pck, fajniejsza rzecz dostaje odroczenie:) inna
        sprawa że ostatnio kupuje dosyć duzo, czasem (sporadycznie) rzeczy które do
        niczego mi nie pasują, ale bardzo mi się podobają i coś tam muszę dokupić.
        Ostatnio szare wełniane spodnie 7/8 w delikatny różowy melanżyk, tak od czasu
        do czasu pojawia się na nich jakas różowa albo zielona kropka... no i nic do
        niech nie mam.. nic kompletnie, poza czarnymi zimowymi kozakami. a co z resztą??
      • tuskazet Re: ZA DUŻO UBRAŃ !! 08.09.05, 11:39
        Ja mam to samo ;-) Najgorsze że przysposobiłam sobie już nawet półkę w szafie
        brata, rodziców, a moja nadal się nie domyka ;-( Sukcesywnie oddaję część
        ciuchów w których już nie chodzę, jednak są takie, w których w zasadzie już nie
        chodzę, ale żal mi ich wyrzucić bo przecież mogą się jeszcze przydać.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka