Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    23.07.07, 22:39
    www.gam.pl/
    Macie? Zamierzacie mieć? Co myślicie?
    Ja właśnie nabyłam :)
    Obserwuj wątek
      • magdaksp Re: green bag 23.07.07, 22:43
        sluszna idea.nie zamierzam miec bo juz mam fajną z ikei.zresztą od dawna nie
        używam jednorazowych reklamówek.
        panie w sklepie pod blokiem juz tak sa "wytrenowane "ze nawet mojemu mężowi
        siatek nie dają:)
        a co do popularności tych torebek to widzę ich coraz więcej na ulicach.
        • kinky5 Re: green bag 23.07.07, 23:37
          mam.
          Moj ulubiony sklep z ciuchami sportowymi daje takie torby do wtornego wykorzystania.
          I idac na zakupy zazwyczaj je zabieram. Tutaj w Kanadzie niestety ludzie nie znaja umiaru w uzywaniu
          reklamowek- bo w nawet sklepie spozywczym klient nie pakuje swoich zakupow- wiec konczy sie to
          tak ze to co spokojnie mogloby sie zmiescic w 3 reklamowkach pakowane jest w 10 reklamowek-
          zawsze podwojna torba na ciezkie rzeczy- mleko, soki, woda, osobna torba na nabial, osobna torba na
          mieso, osobna torba na jajka, osobna torba na produkty chemiczne. I z punktu widzenia higieny pewnie
          ma to duzy sens ale czlowiek konczy zawalony reklamowkami (w zyciu nie kupilam tutaj workow na
          smieci, mam maly kosz reklamowki idealnie sie do tego nadaja) ALE.....srodowisko cierpi
          niesamowicie....
          Oprocz tego aby faktycznie popularyzowac ta idee "moj" sklep obniza cene zakupu o symboliczne 50
          centow jesli nie wezmie sie torby.

Kanadyjczycy sa naprawde w sredniowieczu jesli chodzi o ta sprawe. Ile razy spotkalam sie ze
          zdziwionymi spojrzeniami kiedy prosilam o nie pakowanie towaru/podawalam wlasna torbe....
          A robiac zakupy w sklepach z ciuchami- owszem zazwyczaj rzeczy pakowane sa w papierowe torby i
          torebki ale to nie wystarcza....ciuch musi byc jeszcze owiniety w cienki papier (tissue paper).
          • karmelek4 Już mam z Danii. 23.07.07, 23:39
            Nieco inny fason i kolor , ale równie piękna.
      • sanvitalia Re: green bag 23.07.07, 23:41
        niekoniecznie taką green bag, ale mam torbę wielorazowego użytku na zakupy
        spożywcze:)
      • ryfka81 Re: green bag 23.07.07, 23:44
        Mam kilka materiałowych siatek i zazwyczaj uprzedzam ekspedientki, żeby nie
        pakowały mi zakupów. Czasem się zagapię, ale wtedy wykorzystuję te reklamówki na
        worki do kosza w łazience.
      • anio_i_takie_tam Re: green bag 23.07.07, 23:56
        Myślę, że to dobra idea, ale sam nie mam- mam sporo toreb "na zakupy" uszytych
        albo z lumpeksów.
      • aniabe13 Re: green bag 24.07.07, 00:40
        Fajne :-) a ja się zastanawiałam skąd ludzie te torby biorą bo sporo ich w
        Trójmieście widuję. Chyba sobie kupię.
        Teraz mam płócienne torby na zakupy kupione za jakieś 3 zł w Bomi, trwałe,
        dobrze się piorą. A "szelestki" jeśli się trafią to wykorzystuję do sprzątania
        kociej kuwety...
        • marquis Re: green bag 24.07.07, 20:09
          A macie w Trójmieście Piotra i Pawła? Bo jeśli tak, to na pewno stamtąd mają :-)
        • tunczyczekk Re: green bag 24.07.07, 20:43
          nie wiem gdzie w Trójmieście mieszkasz, ale w Gdańsku widziałam w Albercie w
          Manhattanie , Bomi i ETC.
      • martita503 Re: green bag 24.07.07, 00:47
        ja bym chetnie...
        ale nie wiem gdzie.
        poki co musza mi wystarczyc papierowe torby..:/
      • zolwik Re: green bag 24.07.07, 08:48
        Ja myślę że lepiej jest kupić torbę z płótna niż zrobioną z polipropylenu (tzn.
        ropy naftowej tj. produkując te torbę CO2 poszło do atmosfery).
        • miska_malcova Re: green bag 24.07.07, 09:01
          mam kilka lnianych i nosze je zawsze z sobą.
      • cioccolato_bianco Re: green bag 24.07.07, 08:59
        idea nader sluszna, ja tak jak magda trenuje pania ze sklepu przy bramie, zeby
        nie pakowala mi wszystkiego lacznie z mala buteleczka wody w plastikowe torby :)

i tak, mam wielorazowego uzytku 'shopper bag', chociaz przyznaje, ze zakupy
        najczesciej robie po drodze z pracy do domu i nie mam jej przy sobie :( za to
        tak jak jedna z wyzej wypowiadajacych sie forumek uzywam pozniej plastikowych
        siatek jako torby na smieci.

poza tym to i'm not a plastic bag ladniejsza od tej green ;)
        j.luxlux.pl/l1287/cbac9ed2000d0dc6465a05e7/002751.jpg
        • pistacja5 Re: green bag 24.07.07, 09:10
          Dużo ładniejsza, słyszałam owe torby rozeszły się w mgnieniu oka, a na kolejne
          są zapisy. Do Polski jednak pewnie nie dotrą :)

Ja też od dawna nie korzystam z plastikowych toreb, ale sama idea Green bag
          bardzo mi się podoba, dlatego też sobie ją nabyłam. Ta zielona torba zwraca
          powszechą uwagę, zdarza się, że ludzie zaczepiają na ulicy i się o nią pytają.
          I o to chodziło, mam nadzieję, że popularność reklamówek w naszym kraju na tym
          ucierpi :)
          • cioccolato_bianco Re: green bag 24.07.07, 09:20
            tez slyszalam o tych zapisach i czekaniu :) i znam jedna szczesciare, ktorej
            udalo sie kupic taka torbe.. wlasnie sprawdzilam na ebay - mozna kupic podrobe
            w roznych kolorach za 10 funtow. ech ;)
            • zolwik Re: green bag 24.07.07, 09:29
              i oryginał na allegro za 655 zł...
              • cioccolato_bianco Re: green bag 24.07.07, 09:35
                cena robi wrazenie ;)
            • anulkina Re: green bag 26.09.07, 13:42
              tez znam tą szczęściarę :))
              ja tez unikam plasitkowych reklamówek, bardzo mi sie podobało w
              Irlandii, gdzie rzad ustanowił płacę za reklamówki plastikowe 21
              eurocentów, za to papierowe i płócienne sa za darmo :)))
              moze jakby u nas za reklamówki tez trzeba by było płacic to
              widywalibysmy mniej reklamówek na ulicach?
      • kc_mc Re: green bag 24.07.07, 09:16
        Ja posiadam tylko torby z materialu na zakupy. Rodzice to we mnie wszczepili,
        gdyz zawsze nosili " szmacianki " - tak na nie mowimy. Nigdy reklamowek
        plastikowych. Mama do tej pory ma dwie zawsze ladnie zlozone w torebce. Aby w
        sklepie nie okazalo sie ze jednak trzeba kupic plastik.
        Do tej pory w Polsce nie widzialam az takiego wyboru takich toreb z fajnymi
        motywami, moze teraz to sie zmienilo ze wzgl na mlodziez, nie wiem. W kazdym
        badz razie zawsze kupuje tu gdzie mieszkam bo jest niesamowity wybor, prawie
        kazdy ma " szmacianke " kiedy idzie na zakupy spozywcze itd.
        A oprocz tego bardziej mocniejsza, wlasnie taka jak na fotce :

pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/N85110_001.jpg
        Te tez sa fajne, bardziej wytrzymale i mozna ciezkie rzeczy w nie pakowac:

pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/T15110_001.jpg
        pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/T48050_483.jpg
        pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/T86336_314.jpg
        pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/U48050_099.jpg
        pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/U48050_398.jpg
        pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/T86336_100.jpg
        Teraz bardzo modne ( przynajmniej w De ) sa takie koszyki z materialu, mozna je
        przypiac do wozka w czasie zakupow i pakowac jedzenie od razu do srodka a
        pozniej na siedzenie do auta.

i9.ebayimg.com/06/i/000/a8/56/4f1d_12.JPG
        i23.ebayimg.com/04/i/000/a8/54/cf69_12.JPG
        i16.ebayimg.com/07/i/000/a1/4e/8615_1.JPG
        image.auctionweb.info/lister/original/101668/8cc6b496508a98f3a9fe258e18287f1f.jpg
        • love_mode Re: green bag 24.07.07, 09:27
          fajna ta czarna, zal byloby mi wrzucic do niej ziemniaki ;))
          > pics.esprit.de/Shop/PicDestStyleZoom/N85110_001.jpg

nie mam green bag :(
          • kc_mc Re: green bag 24.07.07, 09:32
            Zawsze pozostaja Ci inne produkty spozywcze :)))
            • love_mode Re: green bag 24.07.07, 09:36
              ;))
      • nadinka_nadinka Re: green bag 24.07.07, 09:24
        nie mam takiej, ale od dluzszego czasu uzywam juz szmacianej torby na zakupy.
      • gemma_ward Re: green bag 24.07.07, 10:19
        nie podoba mi się ;P
        taka wsiuńska jakaś.
        w każdym spożywczym jest.

ale taka mi się podoba:
        30gms.com/images/uploads/I_am_not_a_plastic_bad.jpg
      • tunczyczekk Re: green bag 24.07.07, 10:38
        Mam green bag'a już od kilku miesięcy . I używam .
      • silencia22 Re: green bag 24.07.07, 10:44
        a gdzie i za ile mozna taką torebkę nabyc?
        • tunczyczekk Re: green bag 24.07.07, 20:34
          Ja kupiłam swoją za niecałe 4 - 3 złote w osiedlowym hipermarkecie .
      • lilivampire Re: green bag 24.07.07, 11:05
        mam kilka płóciennych toreb na zakupy, więc taka mi niepotrzebna (ale ładna, zresztą ta zalinkowana przez ciocco też fajna)

dobrze, że jest na forum tyle osób dbających o środowisko, ale wciąż jest nas za mało, aby cokolwiek zdziałać, zresztą są w tej chwili ważniejsze problemy środowiskowe (jak np. coraz bardziej zmniejszające się zasoby wody, gazu, czy kamieni kopalnianych), którymi najpierw trzeba się zająć

zanieczyszczenie środowiska pochodzące ze spalania i recyklingu nie jest w gruncie rzeczy tak ogromne, jak np. przez "sztuczne hormony" fruwające w powietrzu i akumulujące się w organizmach żywych, to jest dopiero zagrożenie dla życia zwierzęcego i ludzkiego
        wszelkie zanieczyszczenia pochodzące z przetwarzania siatek plastikowych - są groźne, owszem - ale w środowisku mamy do czynienia z o wiele groźniejszymi przeciwnikami
        • lilly_em Re: green bag 24.07.07, 21:47
          yyy... co to są >"sztuczne hormony" fruwające w powietrzu< ?
          • lilivampire Re: green bag 25.07.07, 00:28
            bardzo toksyczne związki powodujące powstawanie nowotworów u ludzi i zwierząt
            • lilly_em Re: green bag 26.09.07, 12:08
              hormony toksyczne (bardzo)? fruwające w powietrzu? i kancerogenne? a to ci dopiero.
            • nie-niebieska Re: green bag 26.09.07, 14:22
              powiem ci Lilivampire, ze mnie szczerze rozbawilas!
              • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 14:24
                a czemuż to? miałam o tym pisać pracę mgr inż
                • lilly_em Re: green bag 26.09.07, 17:40
                  może lepiej, że nie napisałaś ;)
                  • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 17:52
                    słuchaj, jak nie masz o czymś zielonego pojęcia to się lepiej nie wypowiadaj
                    • lilly_em Re: green bag 26.09.07, 18:15
                      tak się składa, że o tym akurat mam pojęcie, ale nie mam ochoty z Tobą
                      dyskutować, bo to nie to forum a i oponent (Ty) mnie zniechęcił :/ a
                      sformułowania i nazwy, których używasz wywołują u mnie szeroki uśmiech :) bez
                      odbioru.
                      • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 18:43
                        najwidoczniej twoje pojęcie na ten temat jest jednak bardzo ograniczone
                • nie-niebieska Re: green bag 26.09.07, 18:24
                  bo piszesz bzdury! luknij na wiki co to sa hormony
                  • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 18:42
                    nie pisałam o hormonach, tylko o fałszywych hormonach
                    dziwi mnie, że podważacie autorytet profesorów, którzy się u mnie na uczelni tym zajmują, nie sądzę byście lepiej wiedziały
                    • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 18:46
                      p.s. luknij w necie co to są fałszywe hormony, lub substancje endokrynnie czynne
                      tylko szukaj bardziej wiarygodnych źródeł, niż wiki, gdzieś nawet znajdziesz moją prezentację na sympozjum inżynierii środowiska
                      btw sformułowania "hormony" nie ja użyłam
                      • nie-niebieska Re: green bag 26.09.07, 18:54
                        podalam wiki jako zrodlo bo nie chce mi sie przegladac w tym momencie publikacji
                        naukowych, a to wlasnie one sa dla mnie wiarogodnym zrodlem
                        w wiki wiekszosc (!) sie jednak zgadza
                      • lilly_em OT 26.09.07, 18:55
                        gwoli ścisłości, użyłaś określenia "sztuczne hormony" nie "fałszywe", poza tym
                        to tak totalna bzdura ("fruwające w powietrzu sztuczne hormony"), że nawet nie
                        wiem jak z tym dyskutować :D eot.
                        • lilivampire Re: OT 26.09.07, 18:59
                          użyłam takiej nazwy, bo ona również funkcjonuje, a funkcjonuje, ponieważ te substancje są otrzymywane w sposób sztuczny (czyt. nienaturalny)
                          a że fruwają w powietrzu - może się zdziwisz, ale tak właśnie jest, nawet nie zdajesz sobie sprawy ile masz w sobie fałszywych hormonów, tylko dlatego, że znajdują się one w powietrzu, wodzie, glebie, wszędzie
                          ale co ty możesz o tym wiedzieć...
                          • lilly_em Re: OT 26.09.07, 19:12
                            o szit :D zdaje się, że mamy prawdziwą inwazje sztucznych (czyt. nienaturalnych)
                            fruwających hormonów... ciekawe co na to Steven Spielberg?
                            • mini_kks Re: OT 26.09.07, 19:21
                              Światła, kamera... ;)
                    • nie-niebieska Re: green bag 26.09.07, 18:49
                      jesli ktos ma X lat i pracowal iles tam na uczelni to nie znaczy, ze zna sie na
                      rzeczy
                      podwazanie czyjegos zrodla wiadomosci to poczatek do dyskusji, co w tym zlego?
                      zla rzecza u polskich profow jest to, ze nie prowokuja do niej, a wrecz sie ich
                      boja, studenci tez nie pytaja, bo nie zostali nauczeni lub sie boja, ze zostana
                      wyhaczeni na egzaminie z powodu wylacznie kompleksow wykladowcy
                      nie warto przyjmowac dogmatow od profesorow, ale poszukac info tez na wlasna
                      reke, fajnie, ze im ufasz bezgranicznie, ale przejedziesz sie kiedys na tym
                      moze skonczymy dyskusje na ten temat, nie miejsce na to
                      • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 18:53
                        i tu się bardzo mylisz, zdobywanie informacji do pracy mgr nie polegało na "ślepym słuchaniu" profesorów, lecz również na innych źródłach, poza tym oni tez skądś wzięli swoje informacje, zajrzyj do internetu, poczytaj nt temat, poszukaj jakichś publikacji o fałszywych hormonach, to nie są wymysły jednego zdziecinniałego profesora, lecz setek ludzi
                        szkoda tylko, że ci naukowcy trafiają na takie rzesze ignorantów
                        eot
                        • nie-niebieska Re: green bag 26.09.07, 19:08
                          to w koncu sztuczne czy falszywe
                          dysputanci to nie to samo co ignoranci - ci sa najgorsi
                          pracuje juz pare lat na uczelni i jestem naukowcem tak gwoli scislosci
                          • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 19:31
                            fajnie, że jesteś naukowcem, jednak, wybacz, ale na twoich opiniach nie będę się opierać, wolę jednak tych profesorów co mają X lat
                            • nie-niebieska Re: green bag 26.09.07, 20:01
                              a coz ty wiesz o moich opiniach 8]
                              fakty to zupelnie cos innego, chyba mylisz te 2 pojecia
      • miss_milkie Re: green bag 24.07.07, 18:48
        bardza fajna inicjatywa;) staram sie nie nosic zakupow w plastikowych siatkach.
        nie zamierzam takiej torby kupowac bo za bardzo rzuca sie w oczy;p zreszta
        posiadam juz taka zwykla, czarna z drewnianymi raczkami;))
      • panistrusia Re: green bag 24.07.07, 19:17
        1. W Polsce nawet zakupy "ubraniowe" pakuję do szmacianki. Sprzedawcy baaardzo
        często się dziwią "dlaczego pani nie chce reklamówki?".

2. We Włoszech w supermarketach dostaje się jedną (ale większą i trwalszą niż w
        Pl) reklamówkę. Trzeba się gęsto tłumaczyć, jeśli się chce więcej takowych.

3. We Francji za 2 lata ma zostać wprowadzony zakaz używania plastikowych toreb.
      • pianazludzen Re: green bag 24.07.07, 19:29
        idea bardzo sluszna, w niemczech np jest na tyle popularne noszenie wlasnych
        lnianych toreb, ze reklamowki mozna dostac jedynie za plata. Ja sama nawet jak
        nie mam przy sobie torby w polsce pakuje wszystko w jak najmniej siatek, za co
        ostatnio pochwalila mnie pani kasjerka w carrefour ;)
        • kc_mc Re: green bag 25.07.07, 07:03
          Nie zupelnie, w sieciowkach ( h&m, Zara, Mango, Esprit, C&A, S.Oliver i wszelkie
          obuwnicze ) zawsze dostajesz reklamowke plastikowa, wszystko jest w nia pakowane
          przy kasie.
          Papierowa dostajesz w drogeriach, perfumeriach.
          Inna sprawa w spozywczych - tam trzeba kupic, do wyboru - szmacianki, plastiki,
          papierowe. Ale raczej nikt nie pakuje w plastiki, badz bardzo rzadko. Raczej
          kazdy ma przy sobie szmacianke ( badz ja kupuje, zawsze sa przy kasie ), kosz na
          zakupy itp.
        • magdaksp Re: green bag 26.09.07, 19:20
          w ikei polskiej juz chyba nie ma plastikowych siatek.napewno od polowy wrzesnia
          znich zrezygnowano.
          pamietam jak pracowałam w hm i na święta mieliśmy torebki papierowe.większość
          klienetek ich nie chciała bo twierdziła ze sa niewygodne ato byly zwykle torby
          bardzo ladne zresztą.
      • marquis w Piotrze i Pawle są 24.07.07, 20:07
        Mam już dwie od paru miesięcy. W Piotrze i Pawle przy kasach można spokojnie
        nabyć dowolną ilość :-)
      • extraneus Re: green bag 26.07.07, 17:42
        tak, popieram ekologiczne torby. sklep gdzie robie zakupy oferuje papierowe
        gratis lub za drobna oplata 99c - z czarnego materialu.
      • sumire Re: green bag 26.09.07, 12:34
        ja z koszykiem chodzę po zakupy.
      • magda00.2 Re: green bag 26.09.07, 12:42
        Dokładnie takiej to nie mam, ale od kilku lat
        używam "szmaciankowych" toreb na zakupy. Głowię się już od dłuższego
        czasu jak poradzić sobie w sklepie gdy proszę o 30 dkg czereśni czy
        czegoś podobnego ;-(. Idea słuszna jak dla mnie.
        • littlefrog Re: green bag 26.09.07, 13:27
          ja mam takie płócienne bodajże z Lidla. toreb foliowych serdecznie nie znoszę,
          ale jak już wracam z zakupami to staram się je wykorzystać np. jako worki na
          śmieci, a w mniejsze pakuję śniadanie do pracy dopóki się nie zużyją;)
      • meenior Re: green bag 26.09.07, 13:25
        mam jedno pytanie dziewczyny - kupujecie worki na smieci?
        • pa.trycja Re: green bag 26.09.07, 13:35
          I'm not a plastic bag mozna kupić tutaj:

www.allegro.pl/search.php?string=plastic+bag
          również używam płóciennej torby (nie tak ładnej,ale jednak).
          • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 13:53
            180 pln?
            trochę drogie te torby...
            • mini_kks Re: green bag 26.09.07, 14:02
              Fakt. Dużo tańsze są np. tu

allegro.pl/item248058291_ig09_ekologiczna_torba_bawelniana_mocna_polecam.html

allegro.pl/item246275295_ig07_ekologiczna_torba_bawelniana_z_dnem_polecamy.html
              • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 14:16
                cena bez porównania:)
                • mini_kks Re: green bag 26.09.07, 14:35
                  A funkcja ta sam :) Moja razem z tą gazetą kosztowała 9,50 :)
      • lilivampire Re: green bag 26.09.07, 13:30
        musze sie przyznac, ze po mojej ostatniej wypowiedzi zakupilam taka torbe:)
        w lubelskim markecie stokrotka sprzedaja po 3 zl, bardzo ja lubie
        teraz sie nawet zastanawiam czy nie zaprojektowac jeszcze ladniejszej linii eko toreb:)
      • mini_kks Re: green bag 26.09.07, 13:34
        Wczoraj chciałammkupić lnianą, ale z bliska wydała mi się "nie
        bardzo", kupiłam jakąś gazetę z taką dużą torbą, na jedno wychodzi.
        Wcześniej używałam tylko jednej dużej reklamówki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka