malutkaberlin20 04.05.08, 22:03 no wlasnie dziewczyny jak wy mowicie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malutkaberlin20 Re: SWETER nt 04.05.08, 22:12 ale jak to wtedy odmieniacie, nie ma swetera?? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malutkaberlin20 Re: SWETER nt 04.05.08, 22:16 miska_malcova napisała: > rany boskie jakiego swetera! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: SWETER nt 04.05.08, 22:23 " * Jak należy mówić i pisać: „swetr” czy „sweter”? (Beata40@interia.pl) Sweter. Jest to wyraz pochodzenia angielskiego utworzony od czasownika sweat [wym. swet] ‘pocić się’. Sweater oznaczał więc pierwotnie ‘tego, który się poci’, a później także ‘człowieka wyciskającego pot, czyli wyzyskiwacza’. Jako część ubrania zaczął funkcjonować na oznaczenie czegoś, ‘co wchłania pot’ albo ‘co mocno grzeje’. Do polszczyzny sweter wszedł w postaci fonetycznej i otrzymał taki sam wzorzec deklinacyjny, jak Luter (Lutra, Lutrowi, z Lutrem). Mówimy więc i piszemy: sweter, ale: swetra, swetrowi, ze swetrem, o swetrze. Trzeba jednak dodać, że czynimy to zwyczajowo, ponieważ samogłoska e (w drugiej sylabie) nie jest w tym słowie historycznym polskim e ruchomym. Językoznawcy zwracają uwagę na to, że sweter (jako zapożyczenie) powinien mieć w odmianie zachowane drugie e we wszystkich przypadkach, a w dopełniaczu nawet końcówkę -u, a nie: -a. Tak więc na dobrą sprawę należałoby mówić i pisać: sweter, sweteru, sweterowi, ze sweterem, o sweterze. Brzmiałoby to jednak niezwykle sztucznie. MACIEJ MALINOWSKI mistrz polskiej ortografii" Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: SWETER nt 10.05.08, 17:21 od sweat pochodzi jeszcze en.wikipedia.org/wiki/Sweatshop Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: sweter n/t 05.05.08, 16:23 jak to jak odmieniamy? idziemy z piesem na spacer w sweterze :) Odpowiedz Link Zgłoś
sankanda Re: swetr czy sweter?? 05.05.08, 19:46 a pulower ? przeciez nie idziesz na spacer zespsem w pulowrze, tylko z psem w pulowerze (ty, nie pies)... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: swetr czy sweter?? 05.05.08, 22:02 > z psem w pulowerze (ty, nie pies)... Z psem seterem. W sweterze. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lawendowata Re: swetr czy sweter?? 07.05.08, 14:22 słowników nie ma czy co... sjp.pwn.pl/lista.php?co=sweter Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: swetr czy sweter?? 08.05.08, 17:39 Uzywam jedynej poprawnej wersji, czyli sweter:-) Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: swetr czy sweter?? 09.05.08, 20:21 > a pulower ? przeciez nie idziesz na spacer zespsem w pulowrze, tylko > z psem w pulowerze (ty, nie pies)... > ;) > to było EEEEE ruchome i iiironia i ani ja ani mój pies pulowrów nie nosimy:> najwyżej swetry:> Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: swetr czy sweter?? 08.05.08, 17:45 Swetr. I wiater. A może na odwrót... Pytanie mnie zabiło, no :) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: swetr czy sweter?? 09.05.08, 13:55 A tak swoja droga, nie ucza tego juz na polskim na poczatku podstawowki? Az tak zmienil sie program? Odpowiedz Link Zgłoś
miuska Re: swetr czy sweter?? 10.05.08, 14:21 Ja mówię zawsze sweterek i dzięki temu nie mam problemów :) Ale poprawnie jest tak jak już większość dziewczyn się wypowiedziała :) Odpowiedz Link Zgłoś
danuu Re: swetr czy sweter?? 10.05.08, 14:30 A drugim bledem ktory mnie denerwuje na tym forum i nie tylko tu to forma: "ubrac bluzke, nie ubralabym takiej spodniczki" i takie... Ubrac SIE W cos, ZALOZYC COS ... ale to juz jest tak popularny blad, ze pewnie niedlugo go wlacza do slownika i uznaja za forme poprawna :( Odpowiedz Link Zgłoś