Dodaj do ulubionych

wyciąg ale CICHY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 12:03
Krzyczę, że cichy, bo już mam lekko dość bezowocnych poszukiwań. Nie można znaleźć sensownych danych na temat poziomu głośności wyciągów. Przede wszystkim mają oczywiście "wyciągać". Ale istotne - jak głośno.
Dlaczego mimo mody na salony w kuchni, czyli sytuacji, kiedy ktoś gotuje dwa metry od kogoś kto ogląda telewizję - takie są polskie metraże większości mieszkań - nie podają firmy jasno tak istotnego parametru.
Mam kuchnię na szczęście osobno, ale za drzwiami jest salon. Chciałabym kupić (chyba) wyciąg Faber. 60 cm. Mój dotychczasowy, też Faber, ma chyba z 15 lat i przy remoncie chcę zmienić na nowocześniejszy. Kupowałam bez większego rozeznania sytuacji i ten model za cichy nie był.
Na ich stronach jest wszystko opisane dość wyraźnie poza poziomem hałasu.
Skoro chcę kupić okap za ponad tysiąc złotych, to czy mam się spodziewać, że będzie cicho? Czy kupić za 200zł i mieć tanio taki sam hałas?
Co kupić?

Pytam na "wyposażeniu kuchni" i tutaj - może mam szansę na rzeczowe informacje:)
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: wyciąg ale CICHY 19.03.12, 15:36
      Faber to w tej chwili Franke.Obawiam sie ze nie kupisz u nich za 1000 pln.
      Moj np.(nie Franke) przy normalnej pracy poziom 1- 37db,poziom 2- 51db.Mam Neff.
      • zadumanaa Re: wyciąg ale CICHY 20.03.12, 20:27
        Marnie mi idzie odnalezienie tego Neffa. Ciekawość nie zawsze jest nagrodzona...
        • Gość: Gość Re: wyciąg ale CICHY IP: *.204.66.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.03.12, 20:58
          Naprawdę ciche okapy są powyżej 5000zł (FALMEC/FABER/ELICA).
          Jeśli chcesz średnio-głośny i w miarę dobrze wyglądający poszukaj coś z CIARKO lub z okapów TEKA, AMICA, GORENJE wyprodukowanych dla nich przez CIARKO.

Ps. Marka NEFF nie jest oferowana w Polsce. Jeśli coś jest dostępne to są to produkty poserwisowe/powystawkowe sprowadzone z Niemiec.
        • kasiak37 prosze: 20.03.12, 21:05

www.neff.de/produkte/dunstabzugshauben/wandessen/D39M55N0.html?source=browse
          Mam ten i jestem przeszczesliwa bo czesci sie demontuja bardzo prosto i wrzucam je do zmywarki.
          Gdybym miala wybierac jeszcze raz wybralabym ten sam.
          • Gość: Gość Re: prosze: IP: *.204.66.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.03.12, 21:15
            Większość okapów się teraz demontuje i myje w zmywarce.
    • pati44 Re: wyciąg ale CICHY 21.03.12, 13:24
      mam obecnie Teka i jest głośny. Porównuję go z poprzednim moim wyciągiem Siemensa (wybrałam z ich oferty jeden z cichszych). Co ciekawe kupując Tekę sprawdzałam dane o poziomie hałasu i wychodziło że będzie taki jak Siemens ale w porównaniu z tamtym to huczy masakrycznie. Te pomiary głośności w różnych firmach jakoś różnie są mierzone. Może na różnych biegach? Nie wiem sama ale decybele w Tece i decybele w Siemesie tylko na papierze są takie same :-(
      • Gość: Gość Re: wyciąg ale CICHY IP: 37.30.17.* 21.03.12, 15:23
        Znając życie to masz okap TEKI wbudowany w szafkę - istne pudło rezonansowe.
        Fakt, że okapy teleskopowe są zawsze głośniejsze od kominowych ponieważ mają małą miejsca na silnik i przepływ powietrza, ale głośność TEKI to już rzeczywiście przesada.
        • pati44 Re: wyciąg ale CICHY 21.03.12, 21:11
          nie, mam okap nie wbudowany w szafkę tylko model jak poniżej:
          www.agdhome.pl/okap-przyscienny-teka-dg3-90.html
          hałasuje okropnie w porównaniu do mojego poprzedniego Siemensa.
          • zadumanaa Re: wyciąg ale CICHY 22.03.12, 10:41
            A ten siemens to był jaki model?
            Może te płaskie pudełka "wyglądają", ale hałasują, a ciszej pracuje okap w tradycyjnym kształcie jakby piramidy???
            • pati44 Re: wyciąg ale CICHY 22.03.12, 17:36
              nie wiem dokładnie jaki model i czy jest teraz dostępny bo kupowałam go 10 lat temu ale wygląda jak ten poniżej:
              www.agdhome.pl/okap-siemens-lc-956ga40.html
              • zadumanaa Re: wyciąg ale CICHY 23.03.12, 09:49
                Dzięki:) Podoba mi się jeden i drugi. O coś takiego by mi chodziło - tak na oko.
                Ale na ucho... to jakaś loteria.
                • Gość: taki jeden Re: wyciąg ale CICHY IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.12, 12:04
                  witam Panie ! jezeli moge to doloze swoje 3 grosze do dyskusji , moim zdaniem mozna zastosowac taka zasade postepowania . wybrac dobry markowy okap o wysokiej wydajnosci maksymalnej powiedzmy tak od 800metrow szesciennych na godzine pracy wzwyz . okap taki bedzie na niskich biegach wydajny i cichy, na wysokich biegach taki okap jest glosny jak wszystkie inne ale napewno wydajniejszy. oczywiscie taki okap nie bedzie tani . myslac o markowych okapach mam na mysli faber,falmec, elica, gutmann moze miele. powazne firmy produkujace okapy maja w ofercie rowniez takie rozwiazania ktore przewiduja wentylatory zewnwtrzne tzn okap jakotaki mamy w pomieszczeniu ale bez silnika , bez wentylatora w widocznej obudowie / grupa solnikowa montowana jest tutaj napoddaszu, na fasadzie lub na kominie . wtedy odglosy ktore wywoluje silnik z wentylatoerm nie obciazaja pomieszczenia kuchennego ..... ok,tyle na temat , to powinno wystarczyc :-)
                  • zadumanaa Re: wyciąg ale CICHY 26.03.12, 13:38
                    O dzięki Ci:)))
                    Nareszcie coś technicznie konkretnego, bo jakby wszyscy się starają, ale jakoś kręcimy się w kółko.
                    Czyli jak kupię wyciąg na kuchnię większą niż moja, to rzeczywiście uzyskam coś o dużej mocy na niskim biegu. A na niższych biegach te wszystkie potwory są dość ciche. Dyskoteka zaczyna się dopiero potem:))))
                    Mam dwa okna w kuchni, więc sporo da się tradycyjnie przewietrzyć. Ale jak trzeba czasem to trzeba i wtedy mogę sobie włączyć coś skutecznego, ale nie zagłuszającego całkowicie mojego kuchennego radia:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka