Dodaj do ulubionych

Glosnosc zmywarki

IP: 212.160.172.* 04.07.05, 09:20
Mam pytanko. Staram sie urzadzic kuchnie otwarta na pokoj dzienny. Chcialbym
zamontowac urzadzenia typu zmywarka czy okap w miare ciche.
Czy jest duza roznica (odczuwalna) miedzy glosnoscia zmywarki 52dB (re1pW) a
powiedzmy 49 czy 47dB. Czy warto wydawac dodatkowo 400 pln na sprzet z 47dB?
czy moze dac sobie spokoj i kupic z 52dB.... a moze dopiero poziom 44dB daje
jako taki komfort.
Napiszcie jakich sprzętow uzytwacie i czy sie sprawdzaja pod tym wzgledem.

Z gory wielkie dzieki za info!
Obserwuj wątek
    • zayebisty Re: Glosnosc zmywarki 04.07.05, 14:18
      Pamiętaj, że te głośności można porywnywać tylko w ramach jednej marki.
      47dB wg np. Indesitu, to nie to samo co 47dB wg np. Boscha.
      • Gość: rzabo Re: Glosnosc zmywarki IP: 212.160.172.* 04.07.05, 15:00
        OK. Ale jaki poziom jest powiedzmy nieuciazliwy w przyp. otwartej kuchni
        • Gość: Pablo Re: Glosnosc zmywarki IP: *.europe.hp.net 04.07.05, 15:57
          Mam zmywarkę Boscha teoretycznie 44 dB a i tak powiem ci że jak jest cicho w
          mieszkaniu to cholernie ją słychać. Także jak dla mnie to warto zainwestować w
          jak najcichszą, choć w sumie sumienie mam czyste bo jak ją kupowałem to jeszcze
          cichsze były absolutnie poza zasięgiem finansowym
        • lepremo Re: Glosnosc zmywarki 04.07.05, 16:01
          Witam
          Sam miałem ten problem przed zakupem zmywarki do otwartej kuchni. W zeszłym
          tygodniu kupiłem Siemensa 52dB do zabudowy. Nie mam jeszcze mebli kuchennych
          wiec zmywarka jest na razie "goła". Niestety hałas jest dosc uciazliwy gdy
          przebywa sie w tym samym pomieszczeniu w ktorym znajduje sie zmywarka. Nie ma
          szans, zeby zapomniec ze zmywarka pracuje (a trwa to za kazdym razem ok. 2
          godziny). Mowiac szczerze jestem troche zawiedziony. Mam jednak nadzieje, ze po
          zabudowaniu, zmywarka wygluszy sie choc troche. Jednak juz teraz podejrzewam, ze
          bede robil wszystko zeby nie zmywac gdy jestem w domu.
          Pozdrawiam
          • Gość: pisi Re: Glosnosc zmywarki IP: *.energis.pl 04.07.05, 18:00
            Jako, że to jest to urządzenie mechaniczne, dysze wirują a woda z dysz uderza
            pod sporym ciśnieniem w talerze i ścianki to zmywanie zawsze będzie słychać,
            bez względu na to, jaki cichy sprzęt wybierzemy... to tyle wymądrzania się :-)
            Sam mam otwartą kuchnię i mimo bólu finansowego polecam zainwestowanie w
            zmywarkę najcichszą z dostępnych. Mocno polecam Boscha, u rodzinki ta zmywara
            jest naprawdę mało dokuczliwa. Sam mam AEG i też nie narzekam na hałas.
            Koniecznie też wybierz model z możliwością mycia skróconego.(koło 45 minut). Z
            praktyki wiem, że codzienne brudy myje doskonale a nie trzeba czekać (i słuchać
            hałasu :-) 2 godziny jak to jest w sprzęcie z niższej półki
            • Gość: rzabo Re: Glosnosc zmywarki IP: 212.160.172.* 05.07.05, 08:51
              Dzięki piękne wszystkim za info!
              Juz teraz wiem, ze odżałuję te kilka stówek wiecej i bede szukal jak
              najcichszej zmywarki. Nastawiam sie na Siemensa SE 64M350EU albo SE 66T370EU.
              • allija Re: Glosnosc zmywarki 05.07.05, 11:11
                Mam zmywarkę Siemensa mod. SE56591 i otwarta kuchnię. Zmywarka pracuje
                najczęściej w nocy i nie przeszkadza. Czasami cos tam słychać ale nie jest to
                uciążliwe.
            • lepremo Re: Glosnosc zmywarki- do pisi 05.07.05, 15:20
              Witam
              Dziekuje za ocene ze mam zmywarke z nizszej półki.
              Dobrze ze mam do czynienia z ekspertem (tka?). Wybacz ale nie zauwazylem zadnej
              korelacji ceny z czasem zmywania. Te drozsze maja po prostu wiecej programow i
              funkcji. Siemens - zmywarka z nizszej polki? - a to ciekawe. Zreszta chwalisz
              Boscha, a tak sie sklada ze zmywarki Bosch = Siemens tyle ze pod roznymi markami
              - jak nie wierzysz to sprawdz na www lub po prostu w sklepie.
              Chcialbym cie tez poinformowac, ze moja "tania" zmywarka ma program krotszy od
              Twojej bo trwa on tylko 30 minut - co oczywiscie nie oznacza ze jest z
              jakiejkolwiek "polki". Tak wiec nie doradzaj innym jezeli sie nie znasz, a tym
              bardziej nie oceniaj innych jezeli sam (-a) masz kompleksy z powodu jakiejs
              glupiej zmywarki.
              Pozdro
              • cucciolo Re: Glosnosc zmywarki- do pisi 05.07.05, 16:03
                o rany - po co te nerwy ;)
                to chyba nie bylo przeciwko jakiemukolwiek konkretnemu modelowi tylko taka
                ogolna loozna uwaga.
                ja mam bosha - z allegro - uzywany i albo mam malo wrazliwy sluch (ale raczej
                nie) albo ona jest dosc cicha, bo spokojnie mozna sobie siedziec w kuchni i
                zupelnie nie przeszkadza a jak sie na noc wlaczy to juz w ogole prawie nic nie
                slysze ;)

ps. skroconego programu moja zmywarka niestety nie posiada ;))
              • Gość: Ada Re: Glosnosc zmywarki- do pisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:27
                czy 49dB w Electroluxie to duzo?
                • zayzayer Re: Glosnosc zmywarki- do pisi 05.07.05, 18:50
                  Gość portalu: Ada napisał(a):

> czy 49dB w Electroluxie to duzo?

Średnio.
              • Gość: pisi Re: Glosnosc zmywarki- do pisi IP: *.energis.pl 06.07.05, 13:00
                Lepremo: O rany! nie chciałem nikogo urazić i nawet nie odnosiłem się do
                Twojego postu, którego nie czytałem! Faktycznie moja opinia jest oparta tylko
                na moich doświadczeniach. Podstawowe modele funkcjonujące u mojej rodziny i
                przyjaciół mają (jak sam/sama napisałeś/ aś) ograniczone ilości programów i w
                więszości z nich nie ma właśnie programu skróconego. Zazwyczaj są to programy
                podstawowe a co za tym idzie czas "prania" dosyć długi. To tyle... bez żadnych
                podstekstów.
                • allija Re: Glosnosc zmywarki- do pisi 07.07.05, 10:44
                  Ja tam sie nie obrażam (jako właścicielka siemensa) ale chciałam tylko dodac,
                  że zmywanie 2 godz. wcale nie znaczy, że sprzęt jest z nizeszej półki. Akurat
                  mój siemens zawsze wyswietla taki czas wyjściowy, z załozenia. Potem sobie sam
                  ustawia różne parametry wg np. ilości naczyń i stopnia ich zabrudzenia. W
                  trakcie swojej pracy koryguje czas mycia, tak więc początkowe 2 godz. na
                  wyswietlaczu wcale nie znaczy, że tyle będzie trwało zmywanie. Przynajmniej w
                  zmywarkach z wyżeszej półki. A chyba za takiego mogę uważać swojego siemensa,
                  która to firma w ogóle jest uważana za mercedesa na rynku zmywarek (to
                  określenie fachowca, nie moje), a i cena mogłaby chyba o tym świadczyć (moja
                  zmywarka kosztowała ok. 7000 zł).
                  Generalnie to dosyc mnie zawsze irytuje okreslenie "z nizszej/wyzszej półki",
                  no ale sam zacząłeś w tych kategoriach rozmawiać.
    • aankaa Re: Glosnosc zmywarki 05.07.05, 21:06
      kup zmywarkę, która ma funkcję opóźnionego startu. Maszyna zmywa jak jesteś w
      pracy (ew. śpisz w innym pokoju) i nie przeszkadza Ci poziom hałasu, który przy
      tym wyprodukuje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka