Dodaj do ulubionych

System podtynkowy Geberit

IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 11.07.05, 10:57
Witam.

Na stronach firmy Geberit brakuje mi jakiegoś porównania między różnymi systemami (Duofix, Unifix, Kombifix). Czy ktoś może mnie oświecić jakie są różnice między nimi?

Przeglądając oferty różnych sklepów znalazłem w zasadzie jedynie system Duofix H112 - 110.301.00.1. Nigdzie nie mogłem jednak znaleźć H82 - 111.224.00.1 (zestaw o mniejszej wysokości). Czy coś z tym drugim jest nie tak? Wyszedł z produkcji? Za drogi? W moim przypaku mniejsza wysokość to duża zaleta...

Bardzo proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • qqryq77 Re: System podtynkowy Geberit 11.07.05, 18:20
      ja ci musze powiedzieć że mam ten sam problem.
      Też będe robić system podtynkowy i właściwie nie wiem czym się róznią jedne
      systemy od drugich i jaki najbardziej będzie odpowiedni.
      Mam też ulotki Geberita i innych firm.
      Znalazłem tylko następujące różnice.
      Te systemy z nóżkami są tylko do obudowania ich płytą gipsową a te bez nóżek są
      do zabudowy między dwie ściany z cegieł.
      Wysokość stelaży ma chyba tylko to do siebie że te niższe mają przyciski
      spustowe na górze a te wyższe z przodu.
      Są też różne wielkości zbiorników na wode jedno i dwukomorowe (3/6 l.)
    • Gość: piotr Re: System podtynkowy Geberit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:05
      Witam!
      kombifix to system do montarzu na ścianie i obmurowania lub zamurowania (bez
      stelarza- w zasadzie sama spłuczka -pasujace przeciski samba, rumba,twist
      tango, mambo,przy wysokości montarzu 108cm, jest też model do montarzu na wys
      82 (nr kat 110.220.00.1 -przycisk artline ) i wysokosci 88cm (110.230.00.1 -
      przycisk artline) te niższe maja możliwość zamontowania przycisku na na górnej
      powierzni geberita jak i tradycyjnie ( wszyskie o wys 82 lub 88).
      duofix to system do montarzu w ścianach wolnostojących i ściankach wykonanych z
      płyt karton gips - posiadaja stalowy stelaż ich wysokość to 112 cm 82 cm i 88
      cm przy czy te dwie ostatnie wysokosci maja możliwość mocowania płytki
      spłukującej z góry i od frontu, analogicznie jak kombifix 82/88.
      Z technicznego punktu geberit 82/88 czy to kombix czy duofix posiada inaczej
      ukształtowany zbiornik na wodę ( niższy ale grubszy ) co powoduję że geberity
      te są niższe o 30cm ale grubsze o ok 6 cm pasujące przyciski to samba rumba
      twist tango mambo przy wys. 112 cm i artline przy wysokości 82/88 cm.
      unifix to system podtynkowy do montarzu w ścianach wolnostojących i ściankach
      wykonanych z płyty g-k (stelaż stalowy tak jak duofix 112) jedyna wysokosć to
      118 cm jedyny przycisk to delta .
      generalnie element napełniający i spłukujący jest ten sam w wszystkich
      systemach
      pozdrawiam
      piotr
      • cucciolo Re: System podtynkowy Geberit 13.07.05, 15:35
        a co sadzicie o firmie rapid ??

jakie sa w ogole ceny tego, bo znalazlam 3 aukcje na allegro w przedziale 580 -
        645 i zastanawiam sie czy to ceny w miare zblizone do normalnych czy
        rzeczywiscie okazja...

i jeszcze jedno - jaka jest minimalna glebokosc wneki, zeby mozna bylo wniej
        taki system zamontowac ? (nie wiem czy u mnie sie zmiesci...
        • Gość: piotr Re: System podtynkowy Geberit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 16:57
          witam! cena katalogowa geberit duofix h 112 to 706 netto plus vat ,
          jeżeli masz na myśli rapid rozumiem że grohe rapid (np aukcja nr 56847889)
          i jeszcze jedno geberita nie powinno montować sie w wnękach (przeznaczony do
          montażu na scianie litej lub w scianie lekkiej g-k), oczywiście jest to
          technicznie możliwe , i wiele osób tak robi lecz geberit w tym przypadku nie
          uznaje gwarancji
          pozdrawiam
          piotr

• cucciolo Re: System podtynkowy Geberit 13.07.05, 17:07
            hmmm, jakby to wytlumaczyc - to nie jest typowa wneka - tylko wneka ktora
            powstaje przez fakt, ze obok jest komin - czyli de facto sam system bylby
            zamocowany do litej sciany i zabudowany tak, zeby pozniej utworzyla sie gladka
            sciana z tym kominem

mam nadzieje, ze jasno sie wyslawiam, ale lepiej nie umiem tego opisac

a co w ogole polecasz (a czego nie), bo widze ze znasz sie na temacie ;)
            • Gość: piotr Re: System podtynkowy Geberit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:22
              witam! a to inna sprawa 9chodzilo mi wkuwanie sie w litą scianę lub montaż w
              szybie technologicznym- tez widziałem taki patent), więc głębokośc geberita
              to : kombifix 108 -12 cm kombifix 82/88 18-18,5cm , duofix 112-12 cm duofix
              82/88 16,5 cm unifix 12 cm do tego dodoaj grubość płyty g-k ( najlepiej 2 razy
              tak zalecają ) plus zaprawa i grubośc dekracji (np. płytki ceramicznej).
              osobiście sprzedaje geberit i grohe więc to znam i polecam, jest jeszcze firma
              Tece, inne cuda z marketów ,i nie tylko (viega , sanit) ale ok 80% montowanych
              systemów w polsce to geberit.Mają 10 lat gwarancji i dostęp do częći zamiennych
              co napewno zrekompensuję wyższą cenę zakupu niż np stelaża perline z
              supermarketu
              pozdrawiam
              Piotr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka