Dodaj do ulubionych

Naprawa zmywarki Electrolux

IP: *.wat.edu.pl 23.08.05, 14:08
Po 4 miesiącach użytkowania zmywarki Electrolux ESL 4131 przestał "trzymać"
zaczep klapki na detergent. Po dokładnym obejrzeniu stwierdziłem, że zaczep w
klapce sie troszke wytarł i nie trzyma (drugi jest ok i jest niewyłamany).
Zadzwoniłem do serwisu Electroluxa i wezwałem go ( zostało przeciez jeszcze
20 miesięcy gwarancji). Na koniec miła pani poinstruowała mnie, że jeżeli
technik stwierdzi, ze to moja wina, to będe musiał zapłacić za dojazd i
przegląd. Przecież to niedorzeczne, przecież technik nie może być obiektywny,
bo pracuje dla "drugiej " strony. Jak domagać się swoich praw ( tzn naprawy
gwarancyjnej) w przypadku, gdy stwierdza, że to moja wina, choć ja upieram
się , że to nie moja wina ( a trochę na mechanice i zużyciu materiałów się
znam)?
Poza tym, czy w przypadku niezgodzenia się z opinia technika muszę mu
zapłacić, czy moge wstrzymac się z zapłata do czasu rozstrzygnięcia problemu
przez niezależnego eksperta?
Obserwuj wątek
    • Gość: franki Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.skorosze.net 02.09.05, 23:02
      Sprawa już nieaktualna. Usterka uznana została jako gwarancyjna - wymiana
      pojemniczka po 1,5 tygodnia... ( Electrolux nie ma magazynu w Polsce i musiali
      sprowadzac częśc z Niemiec.
      Pozdrawiam
    • Gość: karola Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:10
      uff, to dobrze, ze sie pomyslnie zakonczylo. ja wlasnie kupilam tak sama
      zmywarke (to 45 ze zintegrowanym panelem, prawda?). czy oprocz tego, co sie
      stalo, jestes zadowolony ze zmywarki? jakich programow najczesciej uzywasz i czy
      stosujesz sol + nablyszczacz czy tabletki? ja moja podlacze dopiero za jakis
      czas stad pytania.
      • Gość: franki Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.skorosze.net 09.09.05, 20:39
        Witam,
        jestem zadowolony ze zmywarki. Używam soli Robot, płynu nabłyszczającego
        Calgonit i tabletek SOMAT ( ale takich dwufazowych). Najczęściej (95 %) uzywam
        programu 4). Zmywarka bardzo dobrze zmywa ( wprawdzie nie mam porównania, bo to
        moja pierwsza zmywareczka)
        Zauważyłem jeszcze jedną nieprawiłowość - otóż podczas suszenia na spodniej
        części blatu pod którym znajduje się zmywarka po lewej stronie zamka zmywarki
        skrapla się para wodna podczas suszenia. Podcazs zmywania nie zauwazyłem tego -
        jedynie podczas suszenia. Zastanawiam się, czy jest to wynik nieszczelności,
        czy też tak ma być. Podaczas wizyty serwisanta zgłosiłem mu to - podciągnął
        troszkę zamek, ale nic to nie dało. Po powrocie z urlopu będe musiał chyba
        jeszcze raz wezwać serwis. Zwróć uwagę u siebie, czy tak samo nie dzieje się u
        Ciebie.
        • Gość: karola Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 10:12
          dzieki za odpowiedz. no niestety ja bede mogla uzywac mojej zmywarki za jakies
          dwa tygonie - wciaz trwa remont. ale ta woda przy suszeniu tez mnie zmartwles :(
          w instrukcji przeczytalam zeby uzywac soli + plynu LUB pastylek. a ty wszystko
          naraz?
          • Gość: franki Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.skorosze.net 25.09.05, 22:10
            Trzeba stosować sól do zmiękczania wody, proszek do mycia i płyn do
            nabłyszczania. Można tego nie stosować uzywając tzw tabletek 3w1 ( ten
            Electrolux ma taką opcję). Ja uzywam soli, zwykłych tabletek ( żadne tam 3 czy
            4 w 1) i płynu do nabłyszczania. Daj znać jak podłączysz swoją czy u Ciebie też
            występuje efekt skraplania pary nad drzwikami...
            • Gość: karola Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.Grzegod / 62.121.129.* 16.10.05, 15:15
              witam ponownie - po tygodniu uzywania stwierdzam, ze zmywarka dziala bez zarzutu
              (odpukac!). nie ma tez efektu skraplania sie pary. moze masz zle zamontowane
              drzwiczki albo cos w tym stylu?
              czasem tylko trudno mi w nia wpakowac wszystkie gary + talerze :)
              • Gość: Nana Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 10:31
                Też mam elektrolux'a. Uzywam jej od 2 tyg. i muszę powiedzieć, że z każdym
                zmywaniem coraz lepiej wychodzi mi układanie naczyć. Ekonomicznego układania
                naczyń trzeba się długo uczyć. Wczoraj znowu odkryłam jedną funkcję w układaniu.
                Ja na razie używam tylko tabletek Robot 3 w 1 i muszę powiedzieć, że na szkle
                mam zacieki z wody. Muszę chyba jeszcze dosypywać soli. POza tym w większości
                używam programu najkrótszego czyli 30min. I muszę powiedzieć, że czasami mam tam
                gary z przed 3 dni, nawet zaschnięte po budyniu i bez problemu wszystko było
                czyste, chociaż się obawiałam. Raz tylko użyłam programu prawie 2
                godzinnego....ale stwierdziałam, że szkoda czasu, wody i energii. Jakich wy
                najczęściej programów używacie?
                • Gość: gonia Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 14:31
                  Prawda wygląda tak, że program szybki nie jest programem ekonomicznym - żeby
                  wszystko, szybko i dokładnie umyć potrzebuje sporo energii, a program eko ten
                  najdłuższy zużywa najmniej energii bo bazuje na: enzymach z tabletek, które
                  potrzebują czasu na działanie, a poza tym tak długie "moczenie" garów ułatwia
                  ich zmycie - stąd ten program jest najekonomicznejszy. Podobnie wygląda sprawa
                  w pralkach. Cudów nie ma - albo szybko, albo ekonomicznie. Ja nastawiam
                  zmywanie gdy jesteśmy w pracy - wtedy zmywarka sobie "mieli" te 2 godziny, a ja
                  mam czyste gary po powrocie...
                  • Gość: Nana Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 14:37
                    Tak ale zuzywa najmniej wody, a po co te gary i inne rzeczy mają się moczyć
                    przez 2 godziny skoro za 0,5 h są również bardzo dobrze umyte.
                    • Gość: karola Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.Grzegod / 62.121.129.* 18.10.05, 10:53
                      a czy ta zmywarka dosusza wam naczynia? bo moje nawet zostawione na noc w
                      zmywarce , po wyjeciu sa mokre (np. szklanki).
                      aha, ale w zapelnianiu jej jestem coraz lepsza ;)
                      • mmartaw Re: Naprawa zmywarki Electrolux 24.10.05, 20:06
                        Pytanie początkującej: czy po skończonym zmywaniu pojemnik na detergent ma być
                        otwarty? W instrukcji nie ma o tym mowy a ja boję się, że to jakaś wada.
                        • Gość: karola Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: *.Grzegod / 62.121.129.* 25.10.05, 12:08
                          ok, ma byc otwarty
    • Gość: macza Re: Naprawa zmywarki Electrolux IP: 195.116.202.* 27.10.05, 20:43
      HEj, mam pytanko do Was uzytkownikow Electroluxa 4231 - czy glosno pracuje
      Wasza zmywareczka? Mam pokoj z aneksem kuchennym i poszukuje cichutkiej
      zmywarki? Dzieki za pomoc, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka