Dodaj do ulubionych

płyta elektryczna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 11:41
właśnie odbieram mieszkanie gdzie nie będize gazu. Muszę kupić płyte
ektryczną i nie wiem od czego zacząć w poszukiwaniu jej. Na co mam zwracą
uwagę? Jakie funkcje są przydatne, a jakie zbędne?
Obserwuj wątek
    • 28grzegorz Re: płyta elektryczna 14.05.06, 14:37
      Napewno zwóc uwagę na klasę energetyczną (najlepsza A), bo Cię rachunki pochłoną.
      Nie kupij płyty z kurkami zamontowanymi na niej (lepsza z kurkami z przodu lub
      dotykowa)
      • zayzayer Re: płyta elektryczna 14.05.06, 17:16
        28grzegorz napisał:

> Napewno zwóc uwagę na klasę energetyczną (najlepsza A)
        To akurat możesz olać ciepłym moczem.
        Wszystkie tradycyjne ceramiczne płyty, bez względu na markę i ich deklaroawaną
        klasę, tak na prawdę mają dokładnie tę samą sprawność.
        • Gość: happycow Re: płyta elektryczna IP: *.Boya.ip.WRO.Korbank.PL 14.05.06, 21:33
          ja wybralam dotykową bo nie lubię obtłuszczonych pokręteł (kto lubi?)
          minus taki ze jak gotuje się na wszystkich czterech palnikach to płyta jest na tyle rozgrzana że troche parzy palucha przy zmienianiu ustawień :)
          ale i tak lepsze to od pokręteł

druga sprawa w ktorej moge podpowiedziec: coś takiego jak "podgrzewacz" to żaden bajer; w kuchence w ktorej ustawienie temperatury masz w skali 1-10 na jedynce czy dwojce uzyskasz dokladnie ten sam efekt

wazne zeby sie szybko plytka nagrzewala, ale w nowoczesnych plytach to chyba nie jest problem
      • Gość: janek Re: płyta elektryczna IP: 195.137.246.* 15.05.06, 09:01
        od kiedy płyty mają klasy energetyczne. coś słyszałes.....
      • Gość: slawko Re: płyta elektryczna IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 09:04
        a możesz mi powiedzieć gdzie na płycie jest informacja odnośnie klasy energetycznej?
        chyba coś pokręciłeś...
        pola grzejne mogą być zwykłe lub hi-light(szybciej się nagrzewają,
        klasy to nie widizałem
        :)
        • aiczka Re: płyta elektryczna 15.05.06, 09:54
          > pola grzejne mogą być zwykłe lub hi-light(szybciej się nagrzewają,
          A teraz to już podobno raczej niema innych niż "szybkogrzejne".
          Ja bym zwróciła uwagę na coś bardziej prozaicznego - kształt pól grzejnych. Dość
          wygodna jest opcja pól "dwuczęsciowych" - tzn. że w zależności od potrzeb możesz
          włączyć całe pole, albo tylko jego środek (możesz wtedy postawić na kuchence
          cztery małe garnki i nie marnowac energii el. na ogrzewanie kuchni). Tylko że
          kiedyś dostępne były tylko płyty z dwuczęściowym polem okrągłym i drugim -
          podłużnym, pod brytfankę. U mnie w domu w ogóle nie używało się tego drugiego,
          dlatego sobie kupiłam kuchnię z polami jednoczęściowymi, ale za to mającą dwa
          duże okrągłe pola grzejne. Myślę, że naprawdę warto się przez chwilę zastanowić,
          czy częsciej się używa brytfanki czy chce postawić na kuchni dwa duże naczynia.
        • Gość: gościówa Re: płyta elektryczna IP: 212.244.31.* 16.05.06, 13:44
          jest jeszcze opcja z płytą zintegrowaną z piekarnikiem i wtedy pokrętła masz
          przy piekarniku - pokrętła mogą być zwykłe lub chowane co pomaga zachować ich
          czystość - ja osobiście wybrałam właśnie taką opcję
          • qr700 Re: płyta elektryczna 17.05.06, 02:18
            www.teka.com.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka