Dodaj do ulubionych

gaz w butlach

IP: *.crowley.pl 14.08.07, 16:06
Witam, nie bardzo wiem gdzie zadać to pytanie ale tu napewno ktoś
będzie wiedział, mieszkam w nowym bloku wybudowanym w 2002 i w
kuchni mam prąd i wodę i nic więcej. Więc mam gaz w butli. Dochodzą
mnie słuchy, iż podobno nie można mieć gazu w butli w
mieszkaniach ???
jak to ?? są jakieś prawne ustalenia ? gdzie można poczytać ?
z gory dzięki za uświadomienie
Obserwuj wątek
    • mich.999 Re: gaz w butlach 14.08.07, 17:54
      Pomieszczenie,w którym używasz gaz musi mieć wentylację grawitacyjną,odpowiednią kubaturę i wysokość.Tak jak przy użytkowaniu gazu z rury.Określają to Polskie Normy.
      • Gość: lucyna Re: gaz w butlach IP: *.crowley.pl 14.08.07, 20:16
        dzięki za informacje, a czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy to jest
        wentylacja grawitacyjna ?
        • silie Re: gaz w butlach 14.08.07, 22:11
          Dlaczego nie używasz płyty ceramicznej? A piekarnik?? Też z tej
          butli??
          • Gość: zoneo Re: gaz w butlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 22:42
            Płyta ceramiczna nie jest wcale taka super. Pozbyliśmy się jej na
            rzecz gazowej, dużo taniej i jakość gotowania lepsza.
            Wentylacja grawitacyjna, to zwykła kratka w kuchni, powinna wciągać
            grawiatacyjnie bez "wspomagaczy" tzn. wentylatorów, sprawdź czy
            dobrze działa, przyłóż kartkę papieru.
        • mich.999 Re: gaz w butlach 17.08.07, 14:59
          Wentylacja grawitacyjna to taka dziura w ścianie połączona z kanałem wychodzącym ponad dach.Jej sprawność najłatwiej sprawdzić przykładając do kratki zapaloną gazetę.Płomień powinien kierować się do kratki.
    • Gość: toma Re: gaz w butlach............... IP: *.krasnystaw.net 14.08.07, 23:44
      W budynkach zasilanych gazem ziemnym stosowanie gazu propan-butan jest
      zabronione. Z opisu jednak wynika, że wszyscy eksploatują gaz p-b? Przepisy
      regulujące tą kwestię to ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12
      kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać
      budynki i ich usytuowanie.
    • Gość: kim Re: gaz w butlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 07:44
      W razie bum bum nie wypłacisz się do końca życia. Ubezpieczyciel
      ściągnie wszystko od ciebie.
    • magjug Re: gaz w butlach 17.08.07, 13:11
      u siebie mam tez gaz w butli, bo na moim osiedlu nie ma możliwości pociągnięcia
      gazu... blok 3-piętrowy, ogrzewany przez elektrocieplownię... z tego co się
      orientuję, to w blokach 10-piętrowych jest zabronione absolutnie korzystanie z
      kuchenek zasilanych gazem z butli, w blokach 4-piętrowych warunkowe... a moim
      bloku wentylacja jest sprawdzana raz do roku, żadnych przeciwskazań nie było,
      administracja chodziła po mieszkaniach podczas spisywania usterek i żadnych
      obiekcji nie mieli, że mam płytę gazową zasilaną butlę. Powinnam gdzies w domu
      mieć to rozporządzenie szczegółowe.... poszukam przez weekend i w poniedzialek
      dam znac dokłądniej...
      • Gość: lucyna Re: gaz w butlach IP: *.crowley.pl 19.08.07, 21:02
        dzieki, czekam
        • magjug Re: gaz w butlach 20.08.07, 09:54
          no niech to... zapominałąm.. normalnie skleroza:(((( ale OBIECUJĘ, że jutro juz
          na bank sprawdzę!!!!
        • magjug Re: gaz w butlach 21.08.07, 10:08
          "12. Instalacje gazowe zasilane gazem płynnym mogš być wykonywane tylko w
          budynkach niskich (do 4 kondygnacji w budynkach mieszkalnych lub do 12 m
          wysoko�ci w innych budynkach)," - to znalazłam na stronach internetowcyh Komendy
          Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Zielonej Górze, ponieważ w domu w czasie
          porządkowania papierów po przeprowadzce gdzieś mi zaginął mój egzemplarz mówiący
          o butlach, ale szukam właśnie na necie, pewnie gdzieś go trafi:) na razie mam
          tyle, ale szukam dalej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka