Dodaj do ulubionych

"Zajebiście"

22.12.09, 13:24
Czy wyrażenie "Wrażenia są naprawdę zajebiste" nie kwalifikuje sie do usunięcia wątku?

Przecież "zajebiście", to wulgaryzm pierwszej klasy. Dlaczego admini tolerują prymitywizm i brzydkie wyrażanie się???

forum.gazeta.pl/forum/w,29,104570175,104570175,Hiszpanska_Katalonia_chce_zakazac_corridy_.html
Ps.
Założyciel tego wątku, e-skin, nagminnie formułuje myśli w podobny sposób, nie stroniąc od wyrazów na "k", czy "p". Admini forum Społeczeństwo chyba kwalifikują się do wymiany :(
Obserwuj wątek
    • giwi Re: "Zajebiście" 22.12.09, 13:33
      Nie kwalifikuje, pomyliło Ci się z innym słowem. Ani pierwszej wody ani wulgaryzm.
      sjp.pwn.pl/lista.php?co=zajebisty
      • 10pln A jednak 22.12.09, 13:38
        giwi napisała:

> Nie kwalifikuje, pomyliło Ci się z innym słowem. Ani pierwszej wody ani wulgaryzm.

> sjp.pwn.pl/lista.php?co=zajebisty

A jednak:
        W Polskim Słowniku Przekleństw i Wulgaryzmów jego autor Maciej Grochowski
        podaje, że wyraz "zajebisty” jest powszechnie uznany za bardzo wulgarny. "Taki,
        któremu przysługuje dana cecha w wysokim stopniu” - pisze Grochowski.
        Wulgaryzmem często określamy, że coś jest fajne, wspaniałe, duże, ogromne. Poza
        tym, jak dowiadujemy się już z innego słownika, wyraz "zajebiście” wywodzi się
        od słowa "jebać”.
        • 10pln I... 22.12.09, 13:41
          Znany językoznawca, profesor Jan Miodek w filmie umieszczonym w Internecie
          powiedział, że słowa "zajebiście” wyjątkowo nienawidzi. - Do tego stopnia, że
          gdyby ono znaczyło tyle, co aksamitny, to powiedziałbym, że ono jest fonetycznie
          obrzydliwe - wyjaśnia profesor.
          • giwi Re: I... 22.12.09, 13:47
            Profesorowi prywatnie wolno tak uważać i nienawidzić, wg SJP jest dopuszczalny.
            • 10pln Ponadto 22.12.09, 13:54
              Ponadto:

"Wyraz, o który chodzi, jest bez wątpienia wulgarny bez względu na to, co
              niektórzy ludzie używający go publicznie z upodobaniem sądzą, a także bez
              względu na to, jak zakwalifikował go ktoś we wspomnianym przez Pana słowniku.
              Można się tylko dziwić takiej kwalifikacji. To, że został upowszechniony i można
              się na niego natknąć w telewizji, radiu i gazetach, nie zmienia tej oceny. Gdyby
              częstotliwość używania tego czy innego wulgaryzmu miała być podstaw do ich
              akceptacji i uznania ich za "pospolite", to należałoby "nobilitować" w ten
              sposób i uznać za dopuszczalne ("pospolite"!!!) także takie wyrazy jak k...;
              ch...; p...ić i wszelkie ich pochodne" - prof.dr hab. Mirosław Skarżyński,
              językoznawca

"Dodać trzeba, że od przymiotnika tego utworzono również przysłówek zajebiście i
              oba te wulgaryzmy są niezwykle częste na stronach internetowych: wyszukiwarki
              wskazują setki tysięcy przykładów. Niedawno w polszczyźnie pojawił się także
              przymiotnik zarąbisty, który można uznać za eufemizm omawianego wyrazu, oraz
              utworzony od niego przysłówek zarąbiście. Leksemy te są niestety 10 razy rzadsze
              niż wspomniane wcześniej wulgaryzmy" - Katarzyna Wyrwas, członkini Rady Języka
              Polskiego

"Leksem zajebisty jest z całą pewnością słowem wulgarnym. Pochodzi on od
              czasownika jebać o wiadomym znaczeniu, który bez wątpienia jest wulgaryzmem.
              Trzeba jednak zaznaczyć, że użytkownicy języka polskiego, zwłaszcza ci młodsi,
              coraz częściej używają tego określenia jako słowa mającego intensyfikować pewne
              pozytywne wrażenia czy odczucia. Zamiast wspaniała zabawa młody hiphopowiec
              zapewne powie zajebista impra i wydaje mu się, że nie będzie miał niczego
              zdrożnego na myśli. Nie zmienia to jednak faktu, że we współczesnej polszczyźnie
              przymiotnik zajebisty jest słowem wulgarnym i tak właśnie wciąż konotowany jest
              przez większość osób posługujących się językiem polskim" - Katarzyna
              Sujkowska-Sobisz, językoznawca
            • 10pln Re: I... 23.12.09, 16:17
              giwi napisała:

> Profesorowi prywatnie wolno tak uważać i nienawidzić, wg SJP jest dopuszczalny.

SJP określa to wyrażenie jako WULGARNE! Nic nie wspomina o dopuszczalności. A wątki zawierające WULGARNE wyrażenia powinny być usuwane!
              www.sjp.pl/co/zajebisty

• giwi Re: I... 23.12.09, 16:51
                Nie tylko...
                sjp.pwn.pl/lista.php?co=zajebisty
              • Gość: poi Re: I... IP: *.aster.pl 23.12.09, 18:36
                10pln napisał:

> www.sjp.pl/co/zajebisty

'Redakcją słownika zajmują się hobbyści pod okiem internautów udzielających się
                w komentarzach.' pod 'więcej o słowniku +' na stronie glownej.

ma to sie troche inaczej do pwn-u. jakkolwiek rowniez uwazam slowo za wulgarne.
                'pwn' nie oznacza nieomylnosci. poza tym wystarczy sprawdzic co u nich oznacza
                'wulgarny', a mozna uznac, ze zle zakwalifikowali owo sformulowanie. kwestia
                osobistego wyczucia.
                • tylko.tu ciekawostka 24.12.09, 11:46
                  mimo iz 'gowniany' wraz z podstawa sa o wiele starsze od 'zajebistego', to widac, ze sjp/pwn uznaje je za wulgarne, a nie pospolite.

tylko pierwszy oznaczono jako wulagrny:

www.sjp.pl/co/g%F3wno
                  www.sjp.pl/co/g%F3wniany

oba wulgarne:

sjp.pwn.pl/lista.php?co=g%F3wno
                  sjp.pwn.pl/lista.php?co=g%F3wniany

idac dalej mozna poszukac 'gowniarza' i 'jebake' (od 'jebak' lub 'jebaka')

www.sjp.pl/co/g%F3wniarz - norm.
                  sjp.pwn.pl/lista.php?co=g%F3wniarz - posp.

www.sjp.pl/co/jebak - wulg.
                  sjp.pwn.pl/lista.php?co=jebak - nie wystepuje. czy nalezy rozumiec, ze mozna go swobodnie uzywac ? :))

ps. tak na nute swiateczna.. slepa wiara czyni cuda.

ps.2 przy okazji.. widac, ze w tym przypadku filtr anty-wulg. jest rowniez dziurawy. 'gowno' przechodzi, ale juz z 'ó' jest brzydkie - gó... ;))
      • tytanya Re: "Zajebiście" 22.12.09, 13:38
        Autorowi wątku chodzi o pochodzenie tego słowa i ma rację.:(
      • jureek Re: "Zajebiście" 22.12.09, 13:48
        Ale argument, hahaha

sjp.pwn.pl/lista.php?co=ku...
        sjp.pwn.pl/lista.php?co=ch...
        usjp.pwn.pl/haslo.php?id=4881299
        • jureek Re: "Zajebiście" 22.12.09, 13:52
          O kurcze, nawet linki do słownika języka polskiego są cenzurowane.
          Jura
        • kropka Re: "Zajebiście" 22.12.09, 15:34
          przy ostatnim haśle w słowniku jest reklama karmy dla psów.
          Cudo :)))))))))
        • giwi Re: "Zajebiście" 22.12.09, 17:31
          "Zaśmiał się hrabia po francusku, albowiem znał ten język doskonale"
          "Z kogo się śmiejecie? Sami z siebie się śmiejecie!"
          Mickiewicz z Gogolem pozdrawiają. :-)
          Wesołych Swiąt!
          • marouder.eu Re: "Zajebiście" 22.12.09, 17:38
            - Sakreble!- zaklal szpetnie po francusku ksiaze pan (..) fragment dialogow z
            serialu animowanego "Przygody rozbojnika Rumcajsa"
            • seth.destructor Re: "Zajebiście" 24.12.09, 22:31
              Nom de dieu de putain de bordel de merde de saloperie de connard
              d'enculé de ta mère.
              It's like wiping your arse with silk. I love it.
              Merovingian
          • jureek Re: "Zajebiście" 22.12.09, 17:57
            giwi napisała:

> "Zaśmiał się hrabia po francusku, albowiem znał ten język doskonale"
            > "Z kogo się śmiejecie? Sami z siebie się śmiejecie!"
            > Mickiewicz z Gogolem pozdrawiają. :-)

Wiem, wiem - wygłupiłem się. Załozyłem (błędnie), że wystarcza Ci sama obecność
            jakiegoś słowa w słowniku, żeby uznać je za niewulgarne. Nie zwróciłem uwagi na
            te pisane kursywą określenia w nawiasach, że słowo jest wulgarne albo potoczne.
            No to możesz się pośmiać ze mnie. Na zdrowie :)

> Wesołych Swiąt!

Dziękuję i nawzajem!
            Jura
            • james_bond007 Re: "Zajebiście" 22.12.09, 20:07
              jureek napisał:

> Wiem, wiem - wygłupiłem się.

Ależ nie przejmuj się. Tyle raz już to robiłeś, że wszyscy się do tego
              przyzwyczaili, i niemal nikt nie zwraca na to uwagi, poza giwi i czasami siwą.
              • jureek Re: "Zajebiście" 23.12.09, 12:17
                james_bond007 napisał:

> i niemal nikt nie zwraca na to uwagi, poza giwi i czasami siwą.

O sobie skromnisiu zapomniałeś?
                Zdrowych i wesołych Świąt życzę mojemu wiernemu fanowi
                Jura
                • james_bond007 Re: "Zajebiście" 23.12.09, 19:38
                  Gdybym chciał reagować na każdy twój wygłup, bzdurę, przekłamanie, itp., to bym
                  znalazł się na liście najbardziej aktywnych forumowiczów opublikowanej niedawną
                  przez siwą.
                  • brumbak111 Re: "Zajebiście" 28.12.09, 21:29
                    james_bond007 napisał:

> Gdybym chciał reagować na każdy twój wygłup, bzdurę, przekłamanie, itp., to bym
                    > znalazł się na liście najbardziej aktywnych forumowiczów opublikowanej niedawną
                    > przez siwą.
                    > ....
                    \ nie to ja z analogicznych powodów przestałem komentowac wiekszosc twoich
                    insynuacji, kretactw , wyglupów etc.
                    z podobnych

posty jurka sa w porzo
                    nie dziwie się ze Tobie nie pasuja
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: "Zajebiście" 23.12.09, 17:24
      "Zajebiście" jest wstrętnym, wulgarnym wyrażeniem.
    • jenisiej Motyla noga, zajefajny wątek! 24.12.09, 07:45
      Chciałem napisać "ekstraordynaryjny", ale to za długie, i mało kto
      zrozumie. A tu trza tak pisać, by przekaz trafiał do każdego
      przygłupa. Który kuma, co to "zajebiste" jefanko jest właśnie.

No, takie prawo jest Kopernika czy innego Greshama: gorszy juzer wy-
      .. hmm... wyprze lepszego.

Do tzw. "moderatorów" ta reguła stosuje się zarówno prawdopodobnie.
      Ale to tylko taka moja robocza hipoteza.
      • wkkr Re: Motyla noga, zajefajny wątek! 27.12.09, 20:00
        jenisiej napisał:
        > No, takie prawo jest Kopernika czy innego Greshama: gorszy juzer
        wy-
        > .. hmm... wyprze lepszego.
        =====================================
        juzer? cóż to za waluta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka