Dodaj do ulubionych

Do Sea_Monster, part II

02.03.23, 08:32
Dlaczego zezwalasz na pisanie stalkerowi, nie ma wątku który założyłem by troll się nie wpisał obrażając innych, którzy się nie zgadzają z jego bzdurami, wg mnie to Twoja wina, pozwoliłeś by to wyrosło na forum, kiedyś jeszcze kasowałeś posty stalkera, teraz troll czuje się bezkarny, i korzysta z tego przywileju całą gębą.
Chodzi o no-popis.
Obserwuj wątek
    • kasi.aa Re: Do Sea_Monster, part II 02.03.23, 10:22
      Przyślij proszę przykłady wpisów, o których mowa, na forum@agora.pl
      • wariant_b Re: Do Sea_Monster, part II 02.03.23, 12:15
        kasi.aa napisała:

> Przyślij proszę przykłady wpisów, o których mowa, na forum@agora.pl

Kasiu, wydaje mi się, że czandrze bardziej chodzi o bieżące i szybkie reagowanie na posty,
        które zamiast wyrażać stanowisko w temacie koncentrują się na ocenie rozmówcy.
        Ocenzurowanie jakichś starych postów nie rozwiązuje tego problemu.

Przy okazji, po przejrzeniu paru wątków, stalkingu czyli nękania w sieci, tutaj nie widzę,
        natomiast naruszenia zasad Netykiety jak najbardziej. Może warto popracować nad
        mechanizmem kosza, żeby reakcja moderatora na obraźliwe posty była szybsza.
      • sea_monster Re: Do Sea_Monster, part II 02.03.23, 13:37
        kasi.aa napisała:

Wystarczy wyszukać jakiekolwiek wpisy tego użytkownika. 95% jego wpisów to hejt lub ataki personalne.
        • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 29.03.23, 05:17
          sea_monster napisał:

> kasi.aa napisała:
          >
          > > Przyślij proszę przykłady wpisów, o których mowa, na forum@agora.pl
          >
          > Wystarczy wyszukać jakiekolwiek wpisy tego użytkownika. 95% jego wpisów to hejt
          > lub ataki personalne.
          Niżej zacytowałem swój "wycięty hejt". Przeczytaj to, stań przed lustrem, spójrz sobie w twarz i powiedz : to jest hejt :)
          • sea_monster Re: Do Sea_Monster, part II 31.03.23, 00:35
            no-popis napisała:

> Niżej zacytowałem swój "wycięty hejt". Przeczytaj to, stań przed lustrem, spójr
            > z sobie w twarz i powiedz : to jest hejt :)

Nie jest to hejt i nie jest wycięty:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175625630,175625630,Boi_sie_Tuska_pisia_swolocz_oj_boi.html?p=175657028

Wycięte są za to takie twoje wpisy:

"Wyszarz tego degenerata. To patologia."

"No i wrzutka, że Rosji trzeba się bać wrzucona za 100 rubli dla Buldoga."

"A miałeś możliwość skorzystania z prawa do milczenia i nie popisywania się swoim chamstwem ale straciłeś tę szansę i wydzieliłeś te swoje wydzieliny."

"Znowu zarobiłeś 100 rubli za tę akcję wspomagającą propagandę Putina."

"Jesteś idiotą i dzięki tam idiotom jak Ty, niestety, Kaczyński mimo swojego nieudacznictwa ma 3 kadencję.
            To Ty jesteś ten symboliczny Ciemny Lud."

"Tarzaj się w tych Twoich odchodach z kimś innym ale nie ze mną. Nie podejmę polemiki z tym ściekiem co tu wyżej napisałeś a rób to z Czandra, Hrabia i innymi. Mi tarzanie się w takich odchodach nie sprawia przyjemności jak Tobie, jak Wam."

"Hrabia to frustrat i degenerat jakich większość w ekipie Tuska."

"Ile dostajesz od ruskich i putinowskich organizacji za taki POst putinowski śmieciu?"

"Dalej masz problemy z akceptacją demokracji, neokomunisto?"

"Spadaj ruska onuco do psychiatry."

"Ty akurat pracujesz tu dla Putina I Berlina."

"O języku nie pisz proszę bo to z Twojej strony,jako osoby mającej problemy z ortografią, jest bezczelnością.
            Leczysz swoje kompleksy z powodu niewiedzy i kiepskiego wykształcenia agresją a wywołujesz tylko rozbawienie tym, że nie rozumiesz nawet tego co wyguglowałeś."

"Jaka dyskusja. To tylko krytyka takiego trolla jak Ty broniącego pedofila i realizującego kampanię PrOpagandową bez etyki i zasad."

"Im większy prostak, im mniej wykształcony tym bardziej agresywny co Czandra i różne zapijaczeni hrabiowie i buldogi tylko potwierdzają."

To tylko drobna próbka. Wszystkie cytaty pochodzą z twoich marcowych wpisów.
            • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 12.04.23, 08:47
              sea_monster napisał:
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,175625630,175625630,Boi_sie_Tuska_pisia_swolocz_oj_boi.html?p=175657028
              > Wycięte są za to takie twoje wpisy:
              > "Wyszarz tego degenerata. To patologia."
              > "No i wrzutka, że Rosji trzeba się bać wrzucona za 100 rubli dla Buldoga."
              > "A miałeś możliwość skorzystania z prawa do milczenia i nie popisywania się swo
              > im chamstwem ale straciłeś tę szansę i wydzieliłeś te swoje wydzieliny."
              > "Znowu zarobiłeś 100 rubli za tę akcję wspomagającą propagandę Putina."
              > "Jesteś idiotą i dzięki tam idiotom jak Ty, niestety, Kaczyński mimo swojego ni
              > eudacznictwa ma 3 kadencję.
              > To Ty jesteś ten symboliczny Ciemny Lud."
              > "Tarzaj się w tych Twoich odchodach z kimś innym ale nie ze mną. Nie podejmę po
              > lemiki z tym ściekiem co tu wyżej napisałeś a rób to z Czandra, Hrabia i innymi
              > "Jaka dyskusja. To tylko krytyka takiego trolla jak Ty broniącego pedofila i re
              > alizującego kampanię PrOpagandową bez etyki i zasad."
              > "Im większy prostak, im mniej wykształcony tym bardziej agresywny co Czandra i
              > różne zapijaczeni hrabiowie i buldogi tylko potwierdzają."
              > To tylko drobna próbka. Wszystkie cytaty pochodzą z twoich marcowych wpisów.
              Dziękuję za podjęcie polemiki. Nie doceniam jednak wagi argumentów ponieważ zacytowanie moich odpowiedzi bez zacytowania na co odpowiadają jest brakiem rozumienia przez Ciebie sprawy lub Twoją standardową manipulacją.
              Jeżeli piszę do kogoś np (zacytowałeś : "Wyszarz tego degenerata. To patologia" to odpowiadałem na post forumowej POstaci, która jest bezkarna na forum, która właśnie zwyzywała rozmówcę od "debili" i "Wyszarz tego degenerata. To patologia" nie jest hejtem ale zwykłą obroną elementarnych zasad zachowania.
              Podobny "hejt" zamieszczałem pod chronionymi na tym forum postami życzącymi śmierci Kaczyńskiemu (do dzisiaj tkwią na forum), oczekiwaniem rozstrzeliwania pisowców itp, wyzywaniem uczestników dyskusji (Czandra, Hrabia) i podobnym szambem tworzonym przez ochranianych przez Ciebie m.in. hejterów .

Dam Ci zaraz kilka fotek wyciętych postów i odpowiedz gdzie jest ten hejt, że zostały wycięte? Zapomniałeś takich zacytować.
              • no-popis proszę Kasiu 12.04.23, 09:14
                no-popis napisała:
                > Dam Ci zaraz kilka fotek wyciętych postów i odpowiedz gdzie jest ten hejt, że z
                > ostały wycięte? Zapomniałeś takich zacytować.

Zamieszam obiecane i przykładowe foto mojego postu, który usunęliście. Mam takich kilkadziesiąt zarchiwizowanych.
                Rozwiń teraz wodze fantazji i zbuduj, na tym przykładzie, że ten post został usunięty z powodu takiego, że zawiera hejt a nie z powodów politycznych. Dasz radę!? :)
                Zawsze masz możliwość usunąć ten mój niezręczny dla Ciebie, dla Was Cenzorów, post.

Następnie zamieszczę Ci, z tytułem "jak o Orwella", posty Czandra, które nie zostały usunięte a zawierają hejt.
            • no-popis cisza potwierdza moją tezę 15.04.23, 07:56
              sea_monster napisałeś czy zacytowałeś moje "hejty", które są tylko zdecydowaną reakcją na posty, których nie zacytowałeś a te były brutalnymi hejtami.
              Niektóre takie zachowałeś do dzisiaj.
              Tutaj, podaję konkretny przykład postu, który nie narusza Twoim zdaniem netykiety :), który jest wręcz przestępstwem i jest przez Ciebie pielęgnowany, był broniony a moje "hejty" wskazujące i krytykujące ten post były usuwane....ten pozostał jako żywy dowód Twojej "troski" o kulturę dyskusji w ....Agory rozumieniu jak niżej widać.
              piq 20.12.19, 13:31
              ...bo będzie można założyć obozy koncentracyjne dla PiSowców. Na kapo wybierze się psychopatów z Solidarnej "Polski", oni nie mają żadnych zahamowań ani zasad moralnych.

i z tego samego wątku gdzie mój "hejt" był usuwany :
              "piq
              PiSi MON natychmiast pod ścianę...
              22.12.19, 16:28
              ...naprzeciwko stosownego plutonu. Nie ma już sensu się patyczkować. A jeśli MON, to co dopiero cała Nowogrodzka. W tym rosyjska prowadząca Jarosława pani Basia.
              Hey Cenzorze! Przyznaję, że hejtowałem takie posty jak te zacytowane i do dzisiaj istniejące ale Ty mi dla zachowania netykiety Agory usuwałeś.
              Miej szacunek do siebie i odpowiedz.
      • no-popis zacytuję swój wycięty post 29.03.23, 05:16
        kasi.aa napisała:

Mam trudne pytanie.
        Z jakiego powodu został wycięty ten post i gdzie tu jest staling, "nie na temat", obrażanie czy wulgaryzowanie i napisz proszę jakiś argument przeciw mojemu twierdzeniu, że to jest zykła cenzura, cytuję swój post, który moderacja usunęła:
        "A czego to niby pisiaki mają się bać?
        Tusk od dwóch lat prawie stara się POdnieść partię na wyżśzy POziom POparcia, który gwarantowałby zwycięstwo wyborcze. Jednak w sondażach PO buja się wokół 25-27 proc. średnio.
        Nie ma wzrostu. Tusk osiągnął już tzw szklany sufit.
        Może to i nie jest mało ale jak na skalę problemów, które ma boryka się rząd pisiaków/Morawieckiego, Platforma powinna już od dawna wyprzedzać w sondażach PiS a tu ,,,,szklany sufit.
        Wiem dlaczego tak jest.
        Większość Polaków nie chce powrotu Tuska do władzy. Wiedzą jak było za jego rządów, wiedzą, że jest niesłowny i nie mają ochoty na powtórkę z tej wątpliwej rozrywki.
        Zmiana lidera być może by pomogła ale to raczej nie u lemingów, które idą na zagładę.
        Kaczyński mrozi szampana.
        '
        Nie musisz odpowiadać. Zawsze możesz wyciąć .
        • wariant_b Re: zacytuję swój wycięty post 29.03.23, 10:31
          no-popis napisała:

> Mam trudne pytanie.
          > Z jakiego powodu został wycięty ten post ...

Jeśli dobrze kojarzę, bo na Kraju bywam czasami, to ostatnio twoje posty
          były masowo wycinane w powodu "niewłaściwej" sygnaturki.
          • no-popis Re: zacytuję swój wycięty post 30.03.23, 06:08
            wariant_b napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > Mam trudne pytanie.
            > > Z jakiego powodu został wycięty ten post ...
            >
            > Jeśli dobrze kojarzę, bo na Kraju bywam czasami, to ostatnio twoje posty
            > były masowo wycinane w powodu "niewłaściwej" sygnaturki.
            A na czym polega "niewłaściwość" mojej sygnaturki"
            • wariant_b Re: zacytuję swój wycięty post 30.03.23, 10:39
              no-popis napisała:

Nie mam pojęcia. Zresztą Netykieta nakazuje nie komentować sygnaturek czyli podpisów.
              Ale cytuję za sea_monster: Proszę, zmień swoją, niezgodną z Regulaminem, sygnaturkę.
              Po przejściu do widoku drzewka okazało się, że dotyczył twojego ocenzurowanego postu.
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,175467278,175467278,Porozmawiamy_o_programie_.html?p=175486875
              Wpis mile mnie zaskoczył, bo tu na forach nie podaje się przyczyny ingerencji i nicka moderatora,
              co jest autorskim pomysłem gazety - użytkownik sam musi zgadnąć co mu wycięli i dlaczego.
              Wtedy może wysłać maila do Administracji, a jeśli ktoś go odbierze, wymyśli jakąś przyczynę.
              • no-popis Re: zacytuję swój wycięty post 15.04.23, 11:18
                wariant_b napisał:
                > Wpis mile mnie zaskoczył, bo tu na forach nie podaje się przyczyny ingerencji i
                > nicka moderatora,
                > co jest autorskim pomysłem gazety - użytkownik sam musi zgadnąć co mu wycięli i
                > dlaczego.
                To opisał wcześniej Orwell w Rok 1984 :)
                Sea Monster kiest kierownikiem szatni jak w Misiu ...no i co mu zrobisz. On ustala tu regulamin szatni :)
                > Wtedy może wysłać maila do Administracji, a jeśli ktoś go odbierze, wymyśli jak
                > ąś przyczynę.
      • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 25.04.23, 10:29
        kasi.aa napisała:

Czy moją odpowiedż na ten hejt tego niezrównoważonego agenta Tuska na forum też zaliczysz jako hejt ?
        cytuję "tekst polemiczny" Czandra, typowy dla niego, które tolerujecie tutaj dając mu szczególne prawa na tym forum.
        czan-dra
        Re: Rozgorzała dyskusja ws nieleczonego
        25.04.23, 09:21
        Kanakia nieuk wyrzygał,
        Jeżeli chodzi o Tuska i jego decyzję oddania śledztwa Putinowi
        proponuję idioto, byś poczytał, a nie pisał to co ci pisia swołocz każe, w jaki sposób tusk miał nie oddać śledztwa fiutinowi? Połamać mu nogi? Wg prawa międzynarodowego w sprawie wypadków lotniczych, śledztwo prowadzi kraj na którym wydarzyła się katastrofa, pojął przygłup?
        "
        No i dalej twierdzisz, że to ja hejtuję tego agresywnego trolla ?

Moja teza : ma szczególną ochronę, jest ponad forumowym prawem (Orwell!) z uwagi na jego poglądy (cenzura prewencyjna zakazana konstytucyjnie) a poza tym być może jego ochrona jest opłacana przez agencję PR gdzie płaci biuro Tuska.
    • sea_monster Re: Do Sea_Monster, part II 02.03.23, 13:35
      Niestety, moderator nie ma możliwości zablokowania IP a nawet nicka użytkownika. Tak więc takie prośby proszę kierować do Administracji.

Moderator może jedynie wycinać ataki personalne i hejt gdy akurat przegląda forum. No tak, może jeszcze słać do Administracji prośby o zablokowanie hejtera.
      • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 02.03.23, 13:38
        To dlaczego owy moderator tego nie czyni, dla kolegi pytam.
        • sea_monster Re: Do Sea_Monster, part II 02.03.23, 13:57
          To co napisałem, czyni.
      • wariant_b Re: Do Sea_Monster, part II 02.03.23, 15:37
        sea_monster napisał:

> Niestety, moderator nie ma możliwości zablokowania IP a nawet nicka użytkownika.
        > Tak więc takie prośby proszę kierować do Administracji.

Ale dlaczego to uczestnicy forum mają walczyć z Administracją o powiększenie
        uprawnień Aesów, a nie oni sami? Akurat krótkoterminowe blokady nicka na forum
        to jedno z podstawowych narzędzi do zapanowania nad osobami, które akurat
        mają gorszy dzień i szukają rozróby? Kto ma tłumaczyć, że przydałby się podgląd
        strumieniowy nowych nicków i użytkowników specjalnej troski, żeby nie musieć
        przeglądać wszystkich wątków na wszystkich nadzorowanych forach, tylko najpierw
        zawartość kubła i posty osób, które najczęściej stwarzają problemy wymagające reakcji?

> Moderator może jedynie wycinać ataki personalne i hejt gdy akurat przegląda forum.
        > No tak, może jeszcze słać do Administracji prośby o zablokowanie hejtera.

Ataki personalne, hejt, stalking, posty reklamowe itp. może spokojnie czasowo blokować
        mechanizm kubła aż do momentu ich weryfikacji przez moderatora. Wystarczy oznaczyć
        post jako zagrożony i zablokować możliwość odpowiedzi i kontynuowania pyskówki.

Forum to oprogramowanie i problemy z jego funkcjonowaniem rozwiązuje się przez
        modyfikację programu, a nie czcze dyskusje i czekanie na cud.
    • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 03.03.23, 09:18
      To chyba nie ma sensu, troll wygrał, może pisać co chce, bezkarnie, ja się poddaje.
      • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 29.03.23, 08:23
        czan-dra napisał:

> To chyba nie ma sensu, troll wygrał, może pisać co chce, bezkarnie, ja się podd
        > aje.
        >
        Każdy Twój post to hejt. Każdy niemal Twój post to stek wyzwisk wobec rozmówców.
        Ty wierzysz w te łgarstwa, które tu piszesz?
        Zacytować kilka Twoich postów?
    • Gość: ŁowczyniTrolli Re: Do Sea_Monster, part II IP: *.tmf.net.pl 28.03.23, 08:46
      Poczytałem Stalkera i widzę, że to Ty go obrażasz a nie On Ciebie. Ie tylko wobec tego popisa ale wobec każdego przeciwnika politycznego używasz słów obraźliwych i wulgarnych. Napisz, że Oni przeszkadzają Ci w pracy jaką wykonujesz dla agencji medialnej lub partii politycznej ale nie łgaj.
      • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 28.03.23, 12:57
        przeczytaj złotko, kimkolwiek jesteś, to co napisał opiekun forum, Sea-Monster:
        kasi.aa napisała:

Wystarczy wyszukać jakiekolwiek wpisy tego użytkownika. 95% jego wpisów to hejt lub ataki personalne

A teraz odejdź qw pokoju i nie udawaj inteligentnej, wystarczy poczytać, to nie boli.
        • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 29.03.23, 08:26
          czan-dra napisał:

> przeczytaj złotko, kimkolwiek jesteś, to co napisał opiekun forum, Sea-Monster:
          > kasi.aa napisała:
          >
          > > Przyślij proszę przykłady wpisów, o których mowa, na forum@agora.pl
          >
          > Wystarczy wyszukać jakiekolwiek wpisy tego użytkownika. 95% jego wpisów to hejt
          > lub ataki personalne

> A teraz odejdź qw pokoju i nie udawaj inteligentnej, wystarczy poczytać, to nie
          > boli.
          właśnie udowodniłeś, że to Ty jesteś hejterem, Czandra, Gdyby polemista Ci odpowiedział to, klasycznie, wyjechałbyś ze stekiem wyzwisk. Kasia nie jest ślepa ale ochrania Cię na tym forum. Masz tu kryszę.
      • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 15.04.23, 11:20
        Gość portalu: ŁowczyniTrolli napisał(a):

> Poczytałem Stalkera i widzę, że to Ty go obrażasz a nie On Ciebie.
        To oczywiste i widoczne w sposób czytelny.

> obec tego popisa ale wobec każdego przeciwnika politycznego używasz słów obraźl
        > iwych i wulgarnych. Napisz, że Oni przeszkadzają Ci w pracy jaką wykonujesz dla
        > agencji medialnej lub partii politycznej ale nie łgaj
        .
        Uważam, że agencja , w której Czandra pracuje jako hejter opłaca mu kryszę na tym forum.
    • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 07.04.23, 11:49
      A troll dalej swoje projekcje wkleja,
      czan-dra napisał:

>A teraz prawda, ~7 (1 % roztwór wodny w temp. 25 °C), 8-9 (5 % roztwór wodny w temp. 25°C)).
      To nie jest prawda co napisałeś wyżej a roztwór wodny NaCl nigdy bie ma pH8 czy 9 ale apropos to ludzie tak niewykształceni jak Ty oceniają intelekty innych.

i tu
      no-popis
      Re: Tusk, 7 czerwca 2022
      07.04.23, 11:32
      czan-dra napisał:

> "Tusk obawia się, że część zboża przewożonego przez Polskę może zostać sprze
      > dana w kraju". No i wykrakał, a pisia banda wieszała na Tusku psy, że dział
      > a w imieniu kacapów, że zdrajca, że esesmański wnuk, i wyszło na jego, teraz ni
      > ech jakiś ze swołoczy przeprosi go, chciałbym tego doczekać, ale prędzej doczek
      > am wygranej w totka niźli jakieś przeprosiny padną.
      Mam nadzieję, że to było tylko chwilowe zwątpienie w geniusz Tuska.
      To było oczywiste, że każde takie przewidywanie Tuska się sprawdza.
      i tu
      no-popis
      Ba! Aby to był tylko Zegarek srarek,
      07.04.23, 11:26
      Do tego zegarka zaPOmniałeś dodać jedyny w UE gabinet stomatologiczny, który był na stratach (rozmowa z szefem od skarbówki w SOWA) i kilka milionów w gotówce plus list gończy z Ukrainy.
      Trochę zaniżasz osiągnięcia wychowanka Tuska.
      tu
      no-popis
      Re: Smoleńsk jak Wielkanoc,
      07.04.23, 11:28
      Warto uzupełnić ten wątek o fakt, że nie tylko "gnom" ale również prezydent Zełenski stwierdził w swoim przemówieniu, podczas niedawnej wizyty w Polsce, na temat zbrodni rosyjskich : "nasz wspólny wróg będzie odpowiadał za Bykownię, Buczę, Katyń i Smoleńsk".
      Wszyscy klaskali a jedna osoba nie klaskała w tym momencie....będzie siedział :) - pisząc to językiem hejterów czyli Twoim.
      Dobra wystarczy, czy to nie jest psychopata?
      • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 15.04.23, 07:49

> no-popis
        > Ba! Aby to był tylko Zegarek srarek,
        > 07.04.23, 11:26
        > Do tego zegarka zaPOmniałeś dodać jedyny w UE gabinet stomatologiczny, który by
        > ł na stratach (rozmowa z szefem od skarbówki w SOWA) i kilka milionów w gotówce
        > plus list gończy z Ukrainy.
        > Trochę zaniżasz osiągnięcia wychowanka Tuska.
        > tu
        > no-popis

Zacytowałeś przykład-dowód, że stosuję się do netykiety i rozmówców nie obrażam.
        Zacytować Ciebie :) ?
    • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 11.04.23, 08:49
      A troll dalej się produkuje obrażając wszystkich dookoła, naprawdę nic nie można z tym zrobić?
      • no-popis Re: Do Sea_Monster, part II 15.04.23, 07:49
        czan-dra napisał:

> A troll dalej się produkuje obrażając wszystkich dookoła, naprawdę nic nie możn
        > a z tym zrobić?
        Nikogo nie obrażam w przeciwieństwie do Ciebie.
        Zacytować Ciebie?
        Uważam to za zbyteczne ale ....
    • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 28.04.23, 08:10
      A troll dalej swoje,
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,175809659,175809659,Zerro_zmienia_nazwe_swojego.html
    • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 28.04.23, 08:11
      Tu też,
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,175799566,175799566,Teraz_sie_zacznie.html
    • czan-dra Re: Do Sea_Monster, part II 28.04.23, 08:12
      Tu także się popisał idiotyzmem,
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,174166908,174166908,Tusku_Skup_wreszcie_te_opozycje_i_wygraj.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka