Dodaj do ulubionych

Moderator podający do publicznej wiadomści dane

02.10.08, 12:05
Moderator podający do publicznej wiadomści dane personalne internauty.

To nie tylko nadużycie ale nawet przestępstwo.

Mam zamiar za to pociągnąć faceta do odpowiedzialności prawnej.
Czy ktoś mógłby mi doradzić, jak to najlepiej zrobić. Bo że to zrobie, wiem
ponad wszylką wątpliwość.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=85423570&a=85427789

Obserwuj wątek
    • siwa Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 12:45
      Post został skasowany, a moderator upomniany.
      Jeśli uważasz, że zostały upublicznione dane osobowe
      • hiperrealizm Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 12:57
        siwa napisała:
        > PS. Zmień nick, ten może się jednoznacznie kojarzyć.
        ============
        żartujesz! :)))
        Ja sądzę że ten nick powinien zostać zlikwidowany bez żadnych
        dyskusji wstępnych.
        • jan_pawel_ll Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 13:05
          Kolejny ateista?
          tigez?
      • jan_pawel_ll Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 13:05
        siwa napisała:

> Post został skasowany, a moderator upomniany.

Czy usunięte posty są u was archiwizowane? Jeśli tak, to jak długo?

> Przypominam, że dane osobowe, to wszelkie informacje dotyczące
        > zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

Podał do publicznej informacji adres mojego providera, który swoim zasięgiem
        obejmuje bardzo mały teren i specjalizuje się w usługach dla stosunkowo wąskiej
        i specyficznej grupy klientów.

> Podanie kraju z jakiego użytkownik pisze nie umożliwia jego identyfikacji.

Problem w tym, że nie podał tylko kraju.
        I czyżby podawanie do publicznej wiadomosci informacji o kraju internautów nie
        było sprzeczne z zakresem obowiązków moderatora?

• siwa Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 14:11
          Posty są archiwizowane na wieki wieków.
          • john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 16:08
            Dzięki za info.

A tak swoją drogą, komu dajecie moderować to forum?

Przecież ten tigez jako moderator to tak, jakby w straży zatrudnić piromana, w
            przedszkolu pedofila albo w banku kleptomana.

Po co w ogóle zobowiązujecie ludzi przy logowaniu do zaakceptowania “informacji
            o ochronie prywatności”, skoro sami ją łamiecie w najbardziej drastyczny sposób
            publikując zawierzone wam dane osobowe?

Może powinniście zmienić tą informację jak następuje: “Jako wydawcy portalu
            Gazeta.pl nie przekazujemy, nie sprzedajemy i nie użyczamy zgromadzonych danych
            osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom, chyba że dzieje się to za
            wyraźną zgodą lub na życzenie użytkownika, LUB chyba, że nick internauty nie
            spodoba się moderatorowi.
            • tiges_wiz Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 18:25
              jak juz cytujesz to calosc:
              Przy publikacji zamieszczonego przez użytkownika wpisu AGORA może publikować
              część adresu IP, z którego nastąpiło połączenie z serwerem portalu Gazeta.pl
              przy zamieszczaniu wpisu.
              • john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 18:41
                tiges_wiz napisał:

> jak juz cytujesz to calosc:

Widać, że do tego wszystkiego nie wiesz o czym piszesz. W “informacji o ochronie
                danych osobowych” na którą się powołuję, tej wypowiedzi nie ma.
                Tutauj link bo widzę, że jako moderator nawet nie wiesz, że coś takiego istnieje:
                serwisy.gazeta.pl/onas/1,30467,775864.html
                Polecam punkt: "Zakres udostępniania informacji o użytkowniku"

Poza tym CZĘŚĆ adresu IP, pojawiająca się zwykle u niezalogowanych użytkowników
                (o czym ci użytkownicy wiedzą!) to chyba coś innego niż OGŁASZANIE przez
                moderatora informacji o kraju pochodzenia zalogowanego internauty i podawanie do
                powszechnej informacji adresu jego providera do tego wbrew woli internauty.
                • tiges_wiz Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 18:47
                  nawet ulica zamieszkania z numerem w tym kraju nie jest powodem zeby giodo uznal
                  to za dana osobowa.

adres wyglada tak
                  IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                  trzeba naprawde tegiej glowy aby zgadnac jaki to graj ..
                  IP: *.acn.waw.pl
                  a tu nawet widac ze ktos jest z warszawy
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=85249051&v=2&s=0
                  masz poogladaj sobie.
                  Mam nadzieje, ze nikt nie uzna ze podpisujac sie w ten sposob i piszac w ten
                  sposob, obraziles jego uczucia religijne. Oszolomow u nas nie brakuje.
                  • john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 19:12
                    Udajesz tylko, czy rzeczywiście nie rozumiesz różnicy między dobrowlonym
                    podawaniem przez niezarejstrowanych internautów własnych adresów lub ich części
                    a podawaniem do powszechnej wiadomości akurat przez moderatora(!) informacji o
                    providerze internauty, WBREW jego woli?

Możliwe, że to za mało na skargę z tytułu naruszenia prawa o ochronie danych
                    osobowych ale to, że publikując wbrew mojej woli moje prywatne dane naruszyłeś
                    zobowiązania Agory wynikające z informacji o ochronie danych osobowych jest
                    ewidentne.

A twoje dobre rady co do mojego nicka zawiń sobie do mohera.
              • eela Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 20:05
                tiges_wiz napisał:
                > jak juz cytujesz to calosc:......

Nie masz racji. Nie masz prawa podawać IP, które widzisz u usera zalogowanego tylko dlatego, że jesteś aesem ani żadnych innych informacji, które się ze znajomością ukrytego IP wiążą. Takie są zasady moderowania.
                Punkt 8 nie o tym mówi, tylko o forumowiczach nierejestrowanych.
                • tiges_wiz Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 20:12
                  ale ja nie podalem jego ip, tylko link do tego prowidera.
                  cos jak .. www.neostrada.pl, czy www.aster.pl
                  • eela Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 20:22
                    Nie wiedziałam :-). Lepiej jednak nie podawać absolutnie nic, co sie wiąże z większymi możliwościami aesa, bo podanie domeny też czasami coś zdradza. Np. user pisze, że siedzi w Krakowie a z domeny wynika, że we Wrocławiu. Bywają takie przypadki. Albo pisze, ze jest w Nowej Zelandii a domena wskazuje na lokalny grajdołek. :-)))
                  • jureek Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 20:23
                    tiges_wiz napisał:

> ale ja nie podalem jego ip, tylko link do tego prowidera.
                    > cos jak .. www.neostrada.pl, czy www.aster.pl

Tego też nie powinieneś był podawać.
                    Jura
                    • tiges_wiz Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 20:46
                      no nie powinienem, ale tak to sie ma nijak dotego co ten trol tu
                      uskutecznia.
                • vicky17 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 07.10.08, 01:19
                  eela napisała:

> tiges_wiz napisał:
                  > > jak juz cytujesz to calosc:......
                  >
                  > Nie masz racji. Nie masz prawa podawać IP, które widzisz u usera zalogowanego t
                  > ylko dlatego, że jesteś aesem ani żadnych innych informacji, które się ze znajo
                  > mością ukrytego IP wiążą. Takie są zasady moderowania.
                  > Punkt 8 nie o tym mówi, tylko o forumowiczach nierejestrowanych.

to dlaczego w dniu 1 IV 2008 dopusciliscie bande ludzi do tego by miala wglad w
                  IP, w ramach tzw. zabaw prima aprilisowych?
                  czy w takim wypadku wy,jako zawodowi/niezawodowi admini mieliscie do tego prawo?
    • jan_pawel_ll "Upomnienie"? 02.10.08, 13:19
      Chyba bardzo łagodnie wypadło to twoje upomnienie, siwa.
      Facet jeszcze się odgraża, że "moglby nawet padać ulicę i nimer domu, a nie
      tylko prowidera".

Dobrze wiedzieć cholera, że tak można wam "zaufać"!
      • tiges_wiz Re: "Upomnienie"? 02.10.08, 13:22
        ja napisalem, ze w swietle polskiego prawa moglbym podac nr. domu i ulice zgodnie z tym co jest napisane na stronie ustawodawcy:

www.giodo.gov.pl/319/id_art/973/j/pl/
        "W świetle powyższej definicji należy przyjąć, że danymi osobowymi nie będą pojedyncze informacje o dużym stopniu ogólności, np. nazwa ulicy i numer domu czy wysokość wynagrodzenia."

A nie ze nam dostep do takich danych.
        • jan_pawel_ll I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 13:29
          "moglbym nawet padac ulice i nimer domu, a nie tylko prowidera"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=85423570&a=85429701
          • tiges_wiz Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 13:36
            tak .. dokladnie z linkiem do opinii prawnej na stronie ustawodawcy, gdzie jest tak napisane. Wszystko z troski o to, abys wiedzial jak wyglada stan prawny w Polsce.

moderatorzy nie maja dostepu do takich informacji, aby dokladnie zidentyfikowac usera, zgodnie z prawem obowiazujacym w tym kraju.
            • john_player_ll Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 13:54
              Zobaczymy, co powiedzą prawnicy.

Co nie zmienia raczej niczego w tym, że moderator podający do publicznej
              informacji osobiste dane internautów (mające właściwie być przez niego
              chronione!) to najzwyklejsza szmata i zero.

Czy może masz inną opinię na ten temat?
              • tiges_wiz Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 13:58
                juz inni uzytkownicy ci napisali co o tobie sadza, a ja nie mam nic do dodania.
                • john_player_ll Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 14:10
                  Ale tu nie chodziło o mnie tylko o to, co ty sądzisz o sobie i o tym, że jako
                  moderator podałeś do publicznej wiadomości prywatne dane internauty, które
                  właściwie jako moderator powinieneś chronić?
                  • tiges_wiz Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 14:20
                    Złamalem regulamin moderacji i moge za to przestac byc moderatorem, jezeli administratorzy zawodowi uznaja, ze taka kara mi sie nalezy.

jednak moim zachowalem sie w granicach polskiego prawa. jezeli uwazasz inaczej, to sa do tego przeznaczone odpowiednie sluzby.
                    • institoris1 Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 14:28
                      tiges_wiz napisał:

> Złamalem regulamin moderacji i moge za to przestac byc moderatorem, jezeli admi
                      > nistratorzy zawodowi uznaja, ze taka kara mi sie nalezy.

no fakt, zlamales.
                      To co siwa, do nastepnego razu?
                    • jureek Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 14:29
                      tiges_wiz napisał:

> Złamalem regulamin moderacji i moge za to przestac byc moderatorem, jezeli admi

Gdybyś za to miał przestać być aesem, to osobiście bym protestował, chociaż
                      uważany jestem za aesożercę. Ale Ty akurat jesteś jednym z niewielu dobrych
                      aesów i taka wpadka (no bo w sumie niepotrzebnie jednak to napisałeś) na pewno
                      nie powinna dyskwalifikować.
                      Pozdrawiam
                      Jura
                      • eela Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 14:41
                        No pięknie, Jurek, pięknie. :-D Tym razem rozgrzeszyłeś, bo tego aesa znasz z forum a na innych psy wieszałeś i domagałes się niemal linczowania i odebrania wszystkim aesom prawa do widzenia częsciowego IP. Do mnie nawet apelowałeś, ze gdybym zrezygnowała z widzenia IP i inni aesi, to byśmy mieli zapewniony szacunek na wieki wieków. Taki jest Twój obiektywizm. :-D Cha cha no coś pięknego. Zrobiłeś mi wspaniały prezent.
                        ps. Oczywiscie,ze nie należy karac za jedno złe posunięcie wyrzuceniem, ale bądź chłopie obiektywny zawsze.
                        • jureek Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 14:49
                          Nie zmieniłem zdania. Widzenie IP nie jest Wam potrzebne do oceny, czy post jest
                          zgodny z regulaminem, czy nie. Nadal jestem za tym, żeby albo nie ukrywać wcale,
                          albo żeby nie dawać aesom wglądu w IP (w tym także aesowi forum Bezpieczeństwo
                          na drodze)
                          Nie pochwaliłem też Tigeza, że dobrze zrobił ujawniając to IP, napisałem, że
                          była to wpadka. Napisałem tylko, że taka jednorazowa wpadka ogólnie dobrego i
                          nienadużywającego swojej władzy aesa nie powinna skutkować zwolnieniem go z
                          funkcji, tym bardziej, że sam zdaje sobie sprawę, że złamał regulamin. Siwa go
                          upomniała i to powinno wystarczyć.
                          Jura
                          • eela Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 14:57
                            W stosunku do dziewczyny z e-Dziecka taki łaskawy nie byłeś, choć jej nie znałeś a wpadka również była jednorazowa. Przeprowadzałeś w tej sprawie kilka razy dogłębne śledztwa, choć też była upomniana. Przeryłes wyszukiwarką pół forum, żeby znaleźć tamten wątek z FoF.
                            Słabo wypadłeś jako sumienie tego forum i naczelny lustrator. :-)
                            Naprawdę sprawiłeś mi sporą uciechę. :-)
                            • jureek Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 15:18
                              Cieszę się, że mogłem Ci dostarczyć radości.
                              Może jednak zauważysz różnicę między tamtą, a tą sytuacją. Tu nie było żadnego
                              kręcenia, żadnego ukrywania, zamiatania pod dywan. Tigez sam napisał, że złamał
                              regulamin i gotów jest ponieść tego konsekwencje.
                              Nie próbuj też sugerować, że domagałem się linczu tamtej dziewczyny z eDziecka,
                              bo to nieprawda. Ja po prostu chcę, żeby albo IP było widoczne dla wszystkich,
                              albo dla nikogo z forumowiczów, tak jak to obiecywano.
                              To wszystko.
                              Jura

P.S. Widzę, że bronisz wglądu w IP jak niepodległości, aż tak bardzo jest Ci to
                              potrzebne do rozpoznania, który post jest zgodny z regulaminem, a który nie?
                              • eela Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 15:37
                                Tamta dziewczyna też nie ukrywała. Od razu wytłumaczyła dlaczego się tak stało.
                                Cieszę się, że się cieszysz moją radością ale Twoja nie jest większa od mojej. No coś pięknego. :-D

ps. Oczywiście, że bronię. Zdania nie zmieniłam i nie zmienię.
                                • jureek Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 15:48
                                  eela napisała:

> Tamta dziewczyna też nie ukrywała. Od razu wytłumaczyła dlaczego się tak stało.

I przyznała, że złamała regulamin? Coś sobie inaczej tę sytuację przypominam.
                                  Pamiętam, że były teksty w rodzaju, że w stosunku do trolla wszystkie chwyty są
                                  dozwolone bez oglądania się na regulamin. Może nie tak dosłownie, ale coś w tym
                                  stylu. Najlepiej byłoby, gdybyś po prostu przypomniała ten wątek, moglibyśmy się
                                  przekonać, bo to dość dawno już było, a pamięć bywa zawodna.

> Cieszę się, że się cieszysz moją radością ale Twoja nie jest większa od mojej.
                                  > No coś pięknego. :-D

Skąd wiesz, jak wielka jest moja radość?
                                  Jura
                                  • eela Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 15:57
                                    Nie będe szukac, bo nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
                                    • jureek Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 16:09
                                      eela napisała:

> Nie będe szukac, bo nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.

Szkoda, myślałem z wdzięczności za dostarczenie Ci radości pomożesz znaleźć mi
                                      wątek, którego od jakiegoś czasu znaleźć nie mogę, a który wcześniej
                                      odnajdywałem bez trudu.
                                      Jura
                                  • hiperrealizm Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 16:07
                                    pl.youtube.com/watch?v=naD-9fcr9Ac
                              • eela ps. 02.10.08, 15:43
                                > P.S. Widzę, że bronisz wglądu w IP jak niepodległości, aż tak >bardzo jest Ci to potrzebne do rozpoznania, który post jest zgodny >z regulaminem, a który nie?

Cierpisz na rozdwojenie jaźni? :-))
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=85428260&a=85438225
                                • tiges_wiz Re: ps. 02.10.08, 15:47
                                  a ja uwazam, ze Jureek uwaza (hehehe), ze albo czastkowy adres powinien byc widoczny i bedzie dobrze, albo nie i tez bedzie dobrze .. byle zasady byly jednakowe.
                                  ale nie ma nic przeciwko jak beda widoczne ;P
                                  • jureek Re: ps. 02.10.08, 15:50
                                    tiges_wiz napisał:

> a ja uwazam, ze Jureek uwaza (hehehe), ze albo czastkowy adres powinien byc wid
                                    > oczny i bedzie dobrze, albo nie i tez bedzie dobrze .. byle zasady byly jednako
                                    > we.
                                    > ale nie ma nic przeciwko jak beda widoczne ;P

Parafrazując Małysza powiem "dokładnie" :)
                                    Jura
                              • john_player_2 Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 16:19
                                jureek napisał:

> Tu nie było żadnego kręcenia, żadnego ukrywania, zamiatania pod
                                > dywan. Tigez sam napisał, że złamał regulamin i gotów jest ponieść
                                > tego konsekwencje.

Owszem było i zamiatanie, i buńczuczne odzywki pod moim adresem ukraszone nawet
                                uśmieszkami.
                                "Tigez sam napisał" (samokrytykę) dopiero po dobrej godzinie, moich
                                niezliczonych postach i pogrożeniu palcem przez siwą.

• tiges_wiz Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 15:00
                            ja uwazam, ze wlasnie ten czastkowy adres powinien byc widoczny. Tak jak to jest w przypadku uzytkownikow niezalogowanych. Troche to jednak utrudnia zycie prowokatorom i trolom.
                            • jureek Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 15:25
                              tiges_wiz napisał:

> ja uwazam, ze wlasnie ten czastkowy adres powinien byc widoczny. Tak jak to jes
                              > t w przypadku uzytkownikow niezalogowanych. Troche to jednak utrudnia zycie pro
                              > wokatorom i trolom.

Też tak uważam. Nie mam nic przeciw pokazywaniu nawet całego IP.
                              Jura
                    • john_player_2 Re: I po jeszcze tak kręcisz? 02.10.08, 16:14
                      tiges_wiz napisał:

Po złożeniu takiej samokrytyki możesz być raczej pewien, że administratorzy
                      zawodowi spojrzą na ciebie łaskawym okiem.
                      Szkoda tylko, że nastąpiło to po ponad godzinnym obrabianiu cię przeze mnie i
                      buńczucznych odzywkach pod moim adresem, które zdążyłeś już na wszelki wypadek
                      usunąć. Żenada.

> jednak moim zachowalem sie w granicach polskiego prawa. jezeli uwazasz
                      inaczej, to sa do tego przeznaczone odpowiednie sluzby.

Właśnie jestem w trakcie informowania się, jakie mam możliwości.

• institoris1 nic takiego sie nie stalo 02.10.08, 14:05
      spoleczny moderator podal jedynie do publicznej wiadomosci wiedze, jaka posiada
      w zwiazku z wykonywana przez siebie funckja; mnie sie taka otwartosc nawet podoba.
      Gdybys nie prowokowal idiotycznym nickiem, to pewnie by do tego nie doszlo, sam
      sobie winny jestes.

tiges_wiz: Bezpieczeństwo na drodze;Auto-Moto;Motoryzacja (FF)
      (lista Jury jak znalazl, dzieki przy okazji)
      • tiges_wiz Re: nic takiego sie nie stalo 02.10.08, 14:12
        zeby to tylko nick byl prowokacyjny, to bym grzecznie poprosil o zmiane ;)
        • institoris1 Re: nic takiego sie nie stalo 02.10.08, 14:15
          widac do goscia dotarlo, bo nicka juz zmienil. Tak trzymac!

tiges_wiz napisał:

> zeby to tylko nick byl prowokacyjny, to bym grzecznie poprosil o zmiane ;)
          • tiges_wiz Re: nic takiego sie nie stalo 02.10.08, 14:17
            dostal bana na tamten
            • institoris1 Re: nic takiego sie nie stalo 02.10.08, 14:20
              siwa szybko dziala..

tiges_wiz napisał:

> dostal bana na tamten
            • vicky17 Re: nic takiego sie nie stalo 07.10.08, 01:32
              tiges_wiz napisał:

> dostal bana na tamten

nie dosc,ze podajesz prywatne informacje co do miejsca skad internauta pisze,to
              jeszcze podajesz poufne informacje co zrobiono z jego nickiem.
              mnie sie ten nick rowniez nie podoba,ale w koncu moderator to nie baba na
              straganie,ktora ma zachwalac swoj towar przed swiatem.
              chyba mozesz w koncu mowic tylko o tym co robisz,a nie zdradzac kolejne
              informacje na temat innych osob.
              do cholery chyba piszacy tu maja jakies prawa do anonimowosci,po to sie logujemy.
      • john_player_ll O, jakiś nowy! 02.10.08, 14:18
        Po co w ogole się logujesz, jeśli podoba ci się "taka otwartość"?
        Czemu nie piszesz z jakiego miasta, jakiej firmy nadajesz?

A twoja porada, żeby moderatorzy publikowali ukryte ale im dostępne dane osobowe
        internautów, jeśli nie spodoba im się nick jest naprawdę świetny!
        Może warto byłoby poddać to pod dyskusję albo nawet wpisać do regulaminu?

• institoris1 Re: O, jakiś nowy! 02.10.08, 14:24
          john_player_ll napisał:

> Po co w ogole się logujesz, jeśli podoba ci się "taka otwartość"?
          > Czemu nie piszesz z jakiego miasta, jakiej firmy nadajesz?

jesli Cie to rzeczywiscie interesuje, to moge Ci napisac.
          >
          > A twoja porada, żeby moderatorzy publikowali ukryte ale im dostępne dane osobow
          > e
          > internautów, jeśli nie spodoba im się nick jest naprawdę świetny!
          > Może warto byłoby poddać to pod dyskusję albo nawet wpisać do regulaminu?

dyskusja juz sie toczy, a moje zdanie sie nie zmienilo- kazdy odpowiada za
          glupoty, ktorych sie dopuszcza. Ciebie, jak widac na zalaczonym obrazku, tez to
          dotyczy.
    • jureek Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 14:25
      jan_pawel_ll napisał:

> Moderator podający do publicznej wiadomści dane personalne internauty.
      >
      > To nie tylko nadużycie ale nawet przestępstwo.

Daj se siana chłopie. To, że moderator podał adres Twojego providera, to co
      najwyżej złamanie wewnętrznego regulaminu prywatnej firmy, ale nie przestępstwo.
      Regulaminy wewnętrzne mogą być bardziej rygorystyczne niż obowiązujące prawo,
      ale przestępstwo jest dopiero wtedy, gdy naruszy się prawo państwowe, a nie
      wewnętrzny regulamin.
      Jedyne co możesz zrobić, to wystąpić z pozwem cywilnym wobec Agory (gdzie i tak
      zerowe szanse masz), ale na pewno nie jest to sprawa karna.
      Jura
      • john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 16:01
        Znajomy prawnik powiedział, że jest to ewidentne złamanie umowy prawnej między
        dwoma podmiotami. Logując się na forum GW jestem zobowiązany(!) do zapoznania
        się z regulaminem i „Informacjami o ochronie prywatności“.

Akceptując to obie strony zawierają umowę o mocy prawnej. I w tej umowie
        wyraźnie stoi napisane: „Jako wydawcy portalu Gazeta.pl nie przekazujemy, nie
        sprzedajemy i nie użyczamy zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym
        osobom lub instytucjom, chyba że dzieje się to za wyraźną zgodą lub na życzenie
        użytkownika“.

W zaistniałej sytuacji nastąpiło złamianie umowy ze strony wydwacy portalu
        Gazeta.pl, ponieważ moje poufne dane osobowe zostały podane do powszechnej
        informacji.
        • jureek Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 16:16
          No widzisz, już inaczej śpiewasz. Wcześniej Tigeza sądem straszyłeś, a
          zawierałeś z nim jakąś umowę?
          Poza tym sprawa o złamanie umowy to typowa sprawa cywilna, a nie przestępstwo z
          Ustawy o Ochronie Danych Osobowych, jak poprzednio pisałeś.
          Tak jak wyżej napisałem, możesz pozywać Agorę w procesie cywilnym, ale będziesz
          musiał wykazać, jakie realne straty poniosłeś z powodu złamania umowy.
          Jura
          • john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 16:24
            Pisałem, że nie jestem prawnikiem ale że z całą pewnością będę chciał pociągnąć
            tigeza lub wydawcę portalu do odpowiedzialności prawnej.
            To czy doszło do przestępstwa z racji publikacji danych osobowych się okaże bo
            to, że złamana została umowa jest ewidentne.
            • tiges_wiz Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 17:52
              masz do pomocy regulamin forum:
              forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html
              Polecam uwadze punkt 8.
              • john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 02.10.08, 18:33
                I co? Co CZĘŚĆ adresu IP, pojawiająca się zwykle u niezalogowanych użytkowników
                (o czym ci użytkownicy wiedzą!) ma wspólnego z PUBLIKOWANIEM przez moderatora
                informacji o kraju pochodzenia zalogowanego internauty i podawaniem do
                powszechnej informowacji adresu jego providera? I to bez zgody internauty?

Ciągle jeszcze próbujesz się wykręcić. W sumie uważałem cię za jednego z
                lepszych moderatorów ale to, co dzisiaj zrobiłeś to kompletne dno.
        • Gość: . Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 08:08
          john_player_2 napisał:

> Znajomy prawnik powiedział, że jest to ewidentne złamanie umowy prawnej między
          > dwoma podmiotami. Logując się na forum GW jestem zobowiązany(!) do zapoznania
          > się z regulaminem i „Informacjami o ochronie prywatności“.

no i swietnie, mozesz teraz wycenic szkode poniesiona na skutek tego zlamania -
          aha, nie zapominaj: orzekac bedzie sad w polsce, a nie w alabamie:)
          ciekawe jak zareagujesz, kiedy agora wytoczy roszczenie wzajemne o zlamanie
          przez ciebie umowy - w koncu z twojej strony umowa zobowiazywala do
          przestrzegania regulaminu:)))

a o naruszeniu przepisow o ochronie danych osobowych mozesz zapomniec, lepiej
          zapytaj jakiegos zorientowanego prawnika
          • john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 07.10.08, 11:08
            Gość portalu: . napisał(a):

> no i swietnie, mozesz teraz wycenic szkode poniesiona na skutek tego zlamania -

Niczego nie muszę wyceniać. muszę wyceniać. Mogę żądać żeby osoba, która
            dopuściła się naruszenia złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w
            odpowiedniej formie. Mogę też żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty
            odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

> aha, nie zapominaj: orzekac bedzie sad w polsce, a nie w alabamie:)
            > ciekawe jak zareagujesz, kiedy agora wytoczy roszczenie wzajemne o zlamanie
            > przez ciebie umowy - w koncu z twojej strony umowa zobowiazywala do
            > przestrzegania regulaminu:)))

Ciekawe w jaki sposób naruszyłem regulamin?
            A gdyby nawet. Nic nie przysporzyłoby Agorze lepszej "reklamy" niż wytaczanie
            spraw sądowych forumowiczom łamiącym regulamin forum.

• john_player_2 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 07.10.08, 11:01
      Jestem jeszcze w trakcie informowania się. Wygląda na to, że założę sprawę z
      tytułu odpowiedzialnośi cywilnej.
      Wcale mnie to nie rajcuje ale przeważyła wasza arogancja i zero poczucia
      odpowiedzialności.

Jeśli dajecie dostęp do prywatnych informacji przypadkowym ludziom i nie
      jesteście w stanie stworzyć i stosować jakichkolwiek mechanizmów kontrolnych
      wobec tych ludzi, to wcześniej czy później i tak musicie liczyć się z takimi
      konsekwencjami.
      • vicky17 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 07.10.08, 16:06
        john_player_2 napisał:

> Jestem jeszcze w trakcie informowania się. Wygląda na to, że założę sprawę z
        > tytułu odpowiedzialnośi cywilnej.
        > Wcale mnie to nie rajcuje ale przeważyła wasza arogancja i zero poczucia
        > odpowiedzialności.
        >
        > Jeśli dajecie dostęp do prywatnych informacji przypadkowym ludziom i nie
        > jesteście w stanie stworzyć i stosować jakichkolwiek mechanizmów kontrolnych
        > wobec tych ludzi, to wcześniej czy później i tak musicie liczyć się z takimi
        > konsekwencjami.

poruszylam te sprawe z siwa podczas ich "wybrykow" prima aprilisowych. wtedy
        dopuszczono gromade dziwnych ludzi z ulicy,przewaznie dosc kontrowersyjnych i
        uprzedzonych do wielu tu piszacych,ktorzy przez pare dlugich godzin bawili sie
        w adminowanie na moderacji i mieli wlglad w rozne fora,jak rowniez mieli wglad w
        nasze IP,prawo do wywalania wpisow i inne przywileje. uwazalam to za zlamanie co
        najmniej netykiety,gdyz po to mamy logowanie by dowolne typki nie mialy wgladu w
        cos co jest prywatne i poufne. siwa zbyla mnie paroma slowami,ze nic sie takiego
        nie stalo,bo caly adres jest widoczny tylko dla paru zawodowych adminow,ale tak
        czy tak uwazalam te zabawe za pozalowania godny wybryk a juz co najmniej za
        zupelnie nieprofesjonalny.
        masz racje agora wymaga od nas wiecej niz musi w wielu wypadkach,w wielu
        wypadkach jestemy usuwani za byle bzdety a w wypadku lamania umowy z nami agora
        wzrusza ramionami i nawet nas za takie wykroczenia nie przeprasza,a
        powinna.uwazam,ze to jest wlasnie arogancja i totalny brak odpowiedzialnosci za
        to co tzw. profesjonalisci tu robia. rowniez nie uwazam by spoleczny admin byl
        upowazniony do podawania jakichkolwiek informacji na temat skad piszesz,czy na
        temat tego czy twoj nick byl banowany. to nie jest jego rola by podawac dalej
        info o tobie,jakiekolwiek.
      • vicky17 Re: Moderator podający do publicznej wiadomści da 07.10.08, 16:53
        john_player_2 napisał:

> Jestem jeszcze w trakcie informowania się. Wygląda na to, że założę sprawę z
        > tytułu odpowiedzialnośi cywilnej.
        > Wcale mnie to nie rajcuje ale przeważyła wasza arogancja i zero poczucia
        > odpowiedzialności.
        >
        > Jeśli dajecie dostęp do prywatnych informacji przypadkowym ludziom i nie
        > jesteście w stanie stworzyć i stosować jakichkolwiek mechanizmów kontrolnych
        > wobec tych ludzi, to wcześniej czy później i tak musicie liczyć się z takimi
        > konsekwencjami.

a tu link do mych rozmow z agora,jak zwykle ucieczka od wlasnej
        odpowiedzialnosci i totalny brak profesjonalizmu w moim mniemaniu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=77773829
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka