Dodaj do ulubionych

Pytanie o aneks do umowy

IP: 94.254.233.* 11.03.10, 07:31
Wynajmuje mieszkania od prywatnej osoby. Niecały rok temu podpisałem aneks do umowy w którym właściciel podniósł mi czynsz który obowiązuje do maja. moje pytanie brzmi tak; czy muszę podpisywać kolejny aneks czy obowiązuje pierwotna umowa?
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: Pytanie o aneks do umowy 11.03.10, 07:46
      Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Wynajmuje mieszkania od prywatnej osoby. Niecały rok temu podpisałem aneks do u
      > mowy w którym właściciel podniósł mi czynsz który obowiązuje do maja. moje pyta
      > nie brzmi tak; czy muszę podpisywać kolejny aneks czy obowiązuje pierwotna umow
      > a?

Niczego nie musisz, pytanie, jak dokładnie jest sformułowana umowa najmu i jak
      dokładnie jest sformułowany aneks?
      • Gość: Mariusz Re: Pytanie o aneks do umowy IP: 94.254.218.* 11.03.10, 08:33
        Aneks jest na rok a umowa bezterminowa.
        • Gość: Mariusz Re: Pytanie o aneks do umowy IP: 94.254.218.* 11.03.10, 09:12
          i jeszcze jedno w umowie jest zapisane ze została zawarta na czas nieokreślony z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia. czy w takim razie mogę wcześniej ja zerwać?A co w przypadku kaucji jeśli wcześniej się wyprowadzę.
        • bezpocztyonline Re: Pytanie o aneks do umowy 11.03.10, 10:31

> Niecały rok temu podpisałem aneks do u
          > mowy w którym właściciel podniósł mi czynsz który obowiązuje do maja.

> Aneks jest na rok a umowa bezterminowa.

Nie rozumiem.

Miałeś umowę najmu zawartą na czas nieokreślony, ale w kwietniu czy w maju 2009
          została umowa zmieniona aneksem i - oprócz podwyżki czynszu - czas trwania najmu
          został określony do maja 2010?

To na co ty jeszcze czekasz?

Szukaj mieszkania lub rozmawiaj z właścicielem!
          • Gość: Mariusz Re: Pytanie o aneks do umowy IP: 109.243.219.* 11.03.10, 11:46
            W aneksie jest tylko zmieniona wysokość czynszu pozostałe zapisy nie ulegają zmianie i ten że aneks z wysokością czynszu wygasa w maju. a gdybym chciał wcześniej się wyprowadzić to co kaucja mi przepada? po za tym znalazłem tańsze mieszkanie ?
            • bezpocztyonline Re: Pytanie o aneks do umowy 11.03.10, 12:02

> W aneksie jest tylko zmieniona wysokość czynszu pozostałe zapisy nie ulegają zm
              > ianie i ten że aneks z wysokością czynszu wygasa w maju. a gdybym chciał wcześn
              > iej się wyprowadzić to co kaucja mi przepada?

Jeżeli masz umowę na czas nieokreślony z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia,
              to oczywistym jest, że w możesz tylko taki okres wypowiedzenia zastosować.
              Uprzedzam, że w kodeksie cywilnym pojęcie miesięcznego okresu (lub jego
              wielokrotności) oznacza, że bieg takiego terminu rozpoczyna się od końca
              miesiąca kalendarzowego, w którym nastąpiło dane wydarzenie.

Czyli np. składasz wypowiedzenie dziś 11.03, to 3-miesięczny okres wypowiedzenia
              upływa ci nie 11.06.2010, tylko 30.06.2010.

Do tego czasu jesteś zobowiązany opłacać czynsz najmu i wszystkie inne opłaty,
              chyba, że masz w umowie lub w aneksie napisane co innego.

Jeżeli wpłacona przez ciebie kaucja nie pokryje tych kosztów, to właściciel
              mieszkania może się ich od ciebie domagać wstępując na drogę sądową.

Chyba, że grzecznie poprosisz właściciela, by rozwiązał z tobą umowę najmu
              wcześniej za porozumieniem stron. Może to zrobić, ale nie musi.

> po za tym znalazłem tańsze mieszkanie?

To już twój problem.

Nawiasem mówiąc sam też nie chciałbyś być postawiony przez właściciela w takiej
              sytuacji, że każe ci się nagle wyprowadzić z dnia na dzień, bo znalazł lokatora,
              który mu zapłaci więcej.

Po to właśnie był ten termin w umowie, by drugiej strony nie stawiać nagle pod
              ścianą. I samemu nie zostać postawionym.
              • Gość: Mariusz Re: Pytanie o aneks do umowy IP: 109.243.219.* 11.03.10, 12:17
                mam nadzieje że dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź
                mając umowę nie muszę podpisywać aneksu płacić tyle ile jest w pierwotnej umowie a jak chce się wyprowadzić to muszę napisać wymówienie trzymiesięczne i dopiero wtedy mogę się wyprowadzić bo jak nie to gościu może podać mnie do sądu?
                • jeepwdyzlu Re: Pytanie o aneks do umowy 11.03.10, 15:04
                  dokładnie tak

j.
                • bezpocztyonline Re: Pytanie o aneks do umowy 11.03.10, 15:11

> mam nadzieje że dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź
                  > mając umowę nie muszę podpisywać aneksu płacić tyle ile jest w pierwotnej umowi
                  > e a jak chce się wyprowadzić to muszę napisać wymówienie trzymiesięczne i dopie
                  > ro wtedy mogę się wyprowadzić bo jak nie to gościu może podać mnie do sądu?

Jeżeli wynajmujący naprawdę tak głupio napisał umowę i naprawdę tak głupio
                  napisał aneks do umowy, jak piszesz, to twoja umowa jest ważna na czas
                  nieokreślony, ale twój podwyższony czynsz jest ważny tylko na okres, o którym
                  piszesz.

Potem wracałby stary czynsz, co nie zmienia ważności samego najmu.

Właściciel zapewne szykuje nowy aneks, ale nie ma siły, która mogłaby cię zmusić
                  do podpisania niekorzystnego dla ciebie aneksu.

Tym niemniej umowa najmu nadal będzie ważna, aż któraś ze stron ją wypowie z
                  wyprzedzeniem 3-miesięcznym lub jeśli obie strony rozwiążą umowę za
                  porozumieniem stron.

Nikt cię fizycznie nie zmusi do dalszego mieszkania przez całe 3 miesiące, ale
                  umowa najmu będzie do takiego okresu ważna i będziesz zobowiązany uiścić czynsz
                  najmu za taki okres. Jeśli w twojej umowie najmu były tez inne opłaty (typu:
                  opłaty do spółdzielni lub do zarządcy itp. to będziesz zobowiązany również je
                  uiścić).

Podejrzewam, że pobrana przez właściciela kaucja nie wystarczy na pokrycie tych
                  twoich zobowiązań, bo z reguły pobiera się kaucję w wysokości 1-miesięcznego
                  czynszu najmu, a twoje należności będą sięgały 3 miesięcy.

Właściciel może cię zatem podać do sądu, jeśli nie będziesz regulował tych
                  należności do zakończenia okresu wypowiedzenia.

Możesz jednak spróbować rozstać się z właścicielem polubownie - za porozumieniem
                  stron. To najlepsza dla ciebie droga.
    • jeepwdyzlu Re: Pytanie o aneks do umowy 11.03.10, 10:00
      podpisałes kontrakt
      to go przestrzegaj
      nie podoba Ci się czynsz?
      nie podpisuj aneksu - złó wypowiedzenie - po 3 miesiącach się
      wyprowadzisz - kaucje dostaniesz po wyprowadzce (jak mniemam ,
      pewnie masz to zapisane)
      I tyle...
      Nad czym sie tu zastanawiać?
      jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się