Dodaj do ulubionych

łączenie mieszkań oddzielonych ścianą

IP: *.chello.pl 11.05.10, 11:40
Mam chęć kupić mieszkanie, w bloku z wielkiej płyty, od sąsiada zza ściany. W
ścianie tej, wykonanej z płyty, jest przestrzeń wypełniona cegłą. W
przyszłości chciałabym usunąć cegłę i połączyć te dwa mieszkania, by uzyskać
jedno większe.
Czy jest to możliwe? Jak poszukać rozwiązania problemu?
Obserwuj wątek
    • Gość: m.s Re: łączenie mieszkań oddzielonych ścianą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.10, 13:45
      Najpierw się dowiedz w administracji czy w ogóle jest taka
      możliwość. Nie wszystkie ściany da się burzyć.
    • rokitka00 Re: łączenie mieszkań oddzielonych ścianą 11.05.10, 21:00
      Oczywiście, że się da. Jeśli jest to ściana nośna to aby wykonać otwór drzwiowy
      (nawet jesli on tam kiedyś był)musisz wykonać projekt, ale dopiero po zakupie
      mieszkania. Oczywiście wcześniej musisz napisać podanie do spółdzielni w tej
      sprawie.
      • Gość: gość Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 22:55
        co spółdzielni do mojej sciany i (ewentualnie sąsiada ) skoro
        mieszkania te i pozostałe w budynku są odrębną własnością ?
        wytłumacz mi to proszę bo nie jarzę
        • Gość: marzenie Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.chello.pl 12.05.10, 07:54
          Dzięki za zainteresowanie tematem ;)

Bez spółdzielni chyba się nie uda, ale boję się ewentualnego/urzędniczego oporu.
          Łatwiej nie dopuścić do zmian, niż na nie zezwolić. Dlatego szukam podstaw
          prawnych. Chcę znać prawo, by z niego móc skorzystać.
          • j666 Co spółdzielni do tego ? 12.05.10, 11:28
            Oczywiście wymagane będzie pozwolenie na budowę (wybicie otworu w
            ścianie o nadprożu większym niż .....) z PINB, wydane na podstawie
            projektu budowlanego złożonego w odpowiednim wydziale architektury,
            z wymaganymi uzgodnieniami.
            Idź do urzędu i popytaj.
            • Gość: marzenie Re: Co spółdzielni do tego ? IP: *.chello.pl 12.05.10, 20:56
              Dzięki
            • Gość: zenon Re: prośba do j666 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 21:11
              j666 napisał:

> Oczywiście wymagane będzie pozwolenie na budowę (wybicie otworu w
              > ścianie o nadprożu większym niż .....)
              gdzie można znależć szczegóły , na jaki przepis się powołujesz ?
              proszę napisz konkretnie gdyż mam podobny problem
              dzięki
              • j666 Re: prośba do j666 13.05.10, 15:48
                Prawo budowlane.
                • Gość: zenon Re: prośba do j666 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 22:21
                  ale konkretnie w którym art. prawa budowlanego ? w ustawie czy w
                  rozporzadzeniach ?
                  bo przewertowałem cały tekst ustawy i nie znalazłem żadnych określeń
                  co do wymogu uzyskania pozwolenia dla określonych gabarytów otworu
                  drzwiowego
                  jeśli więc mógłbyś pomóc to wskaż w którym art jest to
                  wyszczególnione
                  bardzo byś mi pomógł, z góry dziękuję
                  pozdrawiam
                  • Gość: marzenie Re: prośba do j666 IP: *.chello.pl 14.05.10, 08:06
                    Też proszę o więcej, jeśli można:)
                  • j666 Re: prośba do j666 15.05.10, 22:47
                    Poszukaj w Rozporządzeniu.

-----

> bo przewertowałem cały tekst ustawy i nie znalazłem żadnych
                    określeń
        • Gość: rokicia Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.095.c88.petrotel.pl 14.05.10, 19:33
          Gość portalu: gość napisał(a):

> co spółdzielni do mojej sciany i (ewentualnie sąsiada ) skoro
          > mieszkania te i pozostałe w budynku są odrębną własnością ?
          > wytłumacz mi to proszę bo nie jarzę

a skąd wiesz czy są odrębną własnością, a nie spółdzielczo własnościowym prawem?
          • Gość: marzenie Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.chello.pl 15.05.10, 12:13
            Oba mieszkania są własnościowe. W spółdzielni.
            Jeżeli ktoś ma uwagi na temat problemów, jakie wynikają z takiego połączenia
            dwóch sąsiadujących mieszkań, bardzo proszę o uświadomienie mi ich.
            • Gość: rokicia Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.078.c81.petrotel.pl 15.05.10, 21:32
              Problemów jako takich nie ma, jedynie dużo chodzenia i załatwiania formalności.
              Jak mieszkanie już będzie twoje, to wystąp do spółdzielni o zgodę na połączenie
              mieszkań. W przypadku mieszkań spółdzielczo własnościowych prawie wszystkie
              sprawy załatwiasz za pośrednictwem spółdzielni. Sam występujesz do projektanta o
              projekt na połączenie mieszkania i np likwidację drugiej kuchni i łazienki,
              przekwalifikowanie ich na pokoje, garderoby itd.
              Jak będziesz miał gotowy projekt i pozwolenie na budowę, będziesz musiał znaleźć
              robotników i inspektora budowlanego do nadzoru prac.
              • Gość: marzenie Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.chello.pl 16.05.10, 17:28
                Bardzo dziękuję:)

Dwie łazienki to jest to marzenie:))
            • j666 Re: co spółdzielni do tego ? 16.05.10, 19:58
              "Zawsze" bedzie to jakaś wiązana sznurkami przeróbka, np. dużo
              małych pomieszczeń.
              Zwykle lepiej sprzedać to co masz i kupić nowe większe za dopłatą.
              • Gość: marzenie Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.chello.pl 16.05.10, 21:30
                W założeniu ma to być przeróbka odwracalna. Teraz potrzebne jest częściowo
                samodzielne, by opiekować się starszą osobą, bez konieczności wybiegania z bloku
                do sąsiedniej klatki. W perspektywie powrót do dwóch mieszkań. Zawiłe, ale
                rozważam, bo koncepcja mi się podoba, więc badam:)
                • Gość: Daga Re: co spółdzielni do tego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.16, 20:28
                  Wiem, ze minelo sporo czasu, ale mam teraz podobna sytuacje i zastanawiam sie nad takim polaczeniem - udalo sie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka