Dodaj do ulubionych

podział domu

19.06.10, 13:31
mam dom z jedną KW, w domu tym zostaną wydzielone 2 mieszkania, i chciałabym
żeby miały osobne księgi bo jedno chcę sprzedać, od czego zacząć? jakie
warunki muszę spełnić żeby mieszkania zostały uznane za niezależne od siebie?
i kto ma to podzielić? notariusz?
aha a co z adresem? mogę dostać dwa różne adresy?
Obserwuj wątek
    • sliwka30 Re: podział domu 19.06.10, 13:33
      no i chyba najważniejsze - dom ma wpisaną w KW hipotekę, czyli że najpierw musze
      pytać banku o zgodę na podział?
      • Gość: Ewa Re: podział domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 15:45
        Cześć,
        ustanowienie odrębnej własności lokali - to Twoja droga.
        Nie wiem kto tam jest właścicielem: jeśli dwie czy więcej osób to poprzez
        zniesienie współwłasności i u notariusza jeśli zgodnie (jeśli spór to tylko
        sąd), z tym, że tu na sprzedaż tego danego lokalu trzeba będzie czekać na
        założenie księgi wieczystej bo taki wymóg prawa. Można ewentualnie o ile nie
        jest to płatność z kredytu - sprzedać udział i (znowu: o ile nie jest to
        wieczyste użytkowanie) od razu znosić współwłasność poprzez ustanowienie
        odrębnej własności lokali z tym nabywcą.
        Od razu mówię, że jeśli nabywca z kredytem - ta konstrukcja nie jest możliwa
        (chyba, że bank inaczej postanowi) bo kredyt będzie pewnie udzielony na nabycie
        lokalu a tu on lokalu nie kupuje tylko udział w całej dużej nieruchomości.
        Lokal otrzyma ze zniesienia współwłasności a to zupełnie inna czynność (mimo, że
        w tym samym akcie). Niestety, sporo założeń i może przez to skomplikowane
        wyjaśnienia ale jak nie widzę dokumentów i nie znam szczegółów co do stanu tj
        nieruchomości - nie mogę inaczej.

Jeśli jedna osoba jest właścicielem to ja bym sugerowała akt notarialny
        obejmujący niejako dwie czynności:
        1. umowę sprzedaży i ustanowienie z nabywcą odrębnej własności danego lokalu;
        2. oświadczenie o ustanowieniu dla siebie w trybie bodaj art 10 ustawy o
        własności lokali tego drugiego lokalu.
        Notariusza obowiązkiem będzie wnioskowanie o pozakładanie osobnych ksiąg
        wieczystych dla nowopowstałych lokali i pobranie w imieniu sądu opłat sądowych.

Jeśli nie będzie żadnego pisma banku to powstanie hipoteka łączna, która rozleje
        się niejako (z urzędu) na nowopowstałe lokale również, a pewnie nabywca się na
        to nie godzi.
        Powinnaś zatem wystąpić wcześniej do banku o zgodę na przeniesienie tej hipoteki
        dziś wpisanej do księgi - do księgi wieczystej, która zostanie założona dla
        Twojego lokalu i powinno to mieć miejsce w tym samym akcie oczywiście.

Podstawowe dokumenty to:
        - odpis księgi wieczystej;
        - wypis z rejestru gruntów a jeśli budynek nie jest ujawnionych w księdze to
        wyrys z mapy ewidencyjnej z naniesionym budynkiem;
        - zaświadczenie o samodzielności lokali;
        - wypis z kartoteki lokali;
        - rzuty lokali na kondygnacjach;
        - ewentualnie: pismo banku, o którym wspomniałam wyżej;
        - dokumenty będące podstawą nabycia tej nieruchomości (jeśli spadek to zawsze
        zaświadczenie urzędu skarbowego zezwalające na ujawnienie nabytych w spadku praw
        majątkowych, podobnie przy darowiźnie dokonanej po 1 stycznia 2007).
        • sliwka30 Re: podział domu 20.06.10, 18:18
          bardzo dziekuję :)

to uściślę i się upewnię - właściciel jest jeden tzn. ja i mąż, nabywcy będą
          brać kredyt na zakup połowy tego domu, więc odpada mi wersja z równoczesnym
          podziałem i sprzedażą tak? w takiej sytuacji idę do notariusza, on robi podział
          KW z hipoteką łączną, bo nabywcy się zgadzają a bank na pewno się nie zgodzi na
          wpisanie całego kredytu tylko na jedną KW (czyli że nie muszę o ten podział
          pytać o zgodę banku?)
          i jeszcze jedno:
          > - zaświadczenie o samodzielności lokali;
          > - wypis z kartoteki lokali;
          > - rzuty lokali na kondygnacjach;
          skąd mam to wziąć?
          • Gość: fagoo Re: podział domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 05:11
            nie tak szybko jak ci sie wydaje
            jesli kupujacy chcą wziąć kredyt na ten zakup to ich bank na pewno
            się nie zgodzi aby nieruchomośc kupowana na kredyt , która pewnie ma
            być obciązona z tego tytułu hipoteką była obciążona inną dodatkową,
            wcześniej wpisaną hipoteką
            • sliwka30 Re: podział domu 21.06.10, 09:34
              tego akurat jestem pewna bo juz to z bankiem ustalone i nie w tym problem,
              problem mam z tym czy muszę bank pytac o zgodę na rozdzielenie KW i hipotek
    • Gość: Ewa Re: podział domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 15:48
      Zapomniałam - a pytasz - o adresach:

nieruchomość położona jest pod jakimś adresem, powiedzmy: przy ulicy Królewskiej
      5. To powinno wynikać z wypisu z rejestru gruntów, który jest podstawą dokonania
      wypisu do księgi wieczystej. Jeśli numeru nie ma to trzeba wystąpić o nadanie
      budynkowi numeru i naniesienie w geodezji.
      Lokal będą oznaczone odrębnymi numerami.
      Adresy zatem: Królewska 5 m. 1 i Królewska 5 m. 2
      Pzdr.
      • sliwka30 Re: podział domu 21.06.10, 09:35
        i jeszcze jedno pytanie
        > - zaświadczenie o samodzielności lokali;
        > - wypis z kartoteki lokali;
        > - rzuty lokali na kondygnacjach;
        skąd mam to wziąć? i gdzie załatwić?
        • Gość: kar_ma Re: podział domu IP: *.ghnet.pl 21.06.10, 14:38
          Zatrudniasz architekta, który przygotowuje inwentaryzację architektoniczną
          budynku (rzuty kondygnacji) wraz z projektem podziału budynku na samodzielne
          lokale i tą dokumentację składasz w urzędzie miasta/gminy wraz z wnioskiem o
          wydanie zaświadczenia o samodzielności lokali. Po uzyskaniu zaświadczenia o
          samodzielności lokali zgłaszasz to w ewidencji gruntów i budynków i oni
          zakładają dla tych nowo powstałych lokali kartoteki, z których można otrzymać wypis.
          • sliwka30 Re: podział domu 21.06.10, 15:28
            bardzo dziękuję :)
            • sliwka30 Re: podział domu 24.06.10, 20:43
              no i jeszcze tylko jedno pytanie mnie nurtuje - czy muszę bank pytac o zgodę na
              rozdzielenie KW i hipotek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka