Dodaj do ulubionych

sprzedaż mieszkania

IP: *.chello.pl 29.08.10, 09:21
w 2004 roku wykupiono mieszkanie ze spółdzielni (aktu not. nie
podpisywano), teraz mieszkanie zostanie sprzedane- rozumiem, że
podatku nie płacę ale czy jestem zobowiązana do składania jakiś
pism, pitów, dokumentów do us bądź gdzielkowiek indziej? Oraz... czy
jeśli pieniądze uzyskane ze sprzedaży chcę darować dziecku to czy
wystarczy zwykła umowa darowizny czy podpisana u notariusza? i jak
się to zgłasza do us?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: sprzedaż mieszkania IP: *.chello.pl 29.08.10, 09:23
      oraz czy zgłasza to tylko obdarowany do swoego us czy darczyńca
      również? Jako "linia pierwsza" rodzice- dziecko podatku oczywiście
      nie płacimy niezależnie od kwoty? Oraz... jeśli właścicielem
      mieszkania jestem razem z mężem to czy to ma znaczenie, że dziecko
      otrzyma darowiznę ode mnie czy musi być wpisane ze od obojga
      rodziców? Mamy wspólnotę majątkową.
      • Gość: gosia Re: sprzedaż mieszkania IP: *.chello.pl 23.09.10, 19:52
        nikt nie wie?
        • decort Re: sprzedaż mieszkania 23.09.10, 22:32
          Do US zgłasza się obdarowany, a właściwie, w Jego imieniu robi to notariusz. Ale syn też powinien w ciągu 6 m-cy /o ile pamiętam/, zgłosić się do US i złożyć odpowiedni PIT. Do 1 mln wartości darowizny syn jest zwolniony z podatku od darowizny. Ale to nie zwalnia od bytności w US. To trzeba zgłosić. Współwłasność majątkowa - zależy czy dotyczy także tego mieszkania. Jeśli tak, to oboje rodzice dokonują darowizny.
          • decort Re: sprzedaż mieszkania 24.09.10, 20:28
            I, jeszcze jedno - kwota pienięzna powinna byc udokumentowana, a więc przelew na konto syna lub przekaz pocztowy (z tytułem wpłaty - darowizna, jesli na cele mieszkaniowe, to warto to dodać). W żadnym wypadku wpłata gotówka do rąk syna. I dowodem wypłaty darowizny nalezy się zwrócić do US. Inaczej US może kwestionować wartość darowizny.
            • Gość: gość Re: sprzedaż mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.10, 09:39
              Skąd ta kwota zwolnienia do mln złotych? Nie ma żadnych ograniczeń kwotowych, a nawet ilościowych i częstotliwościowych.
          • miriam_73 Re: sprzedaż mieszkania 27.09.10, 17:49
            A od kiedy to w darowiznach pomiedzy najbliższymi jest limit kwotowy zwolnienia???? Pomiędzy wzstępnym a zstępnym nie ma ograniczeń kwotowych!!!

Sprzedając mieszkanie po upływie 5 lat od końca roku w którym nastapiło nabycie, wpływy masz wolne od podatku i nie masz obowiązku składania jakiejkolwiek deklaracji. Uzyskane środki nie sa bowiem przychodem podlegającym opodatkowaniu.

Darowizny pieniężnej nie ma potrzeby robić notarialnie - wystarczy pisemna umowa i (koniecznie) przelew przez rachunek bankowy lub przekaz (z tym że przelew bankowy jest z oczywistych względów prostszy do wykonania) - chodzi o to że musi być "ślad" przepływu pieniędzy. Nie ma obowiązku wskazywania celu darowizny.

Po zrealizowaniu darowizny obdarowany i tylko on ma 6 miesięcy na złożenie nie żadnego PITa bo te druki dotyczą podatku dochodowego od osób fizycznych, (a środki otrzymane w darowiznie nie podlegają opodatkowaniu PIT), lecz tylko informacji podatkowej SD-Z2 (stąd możesz ją ściągnąć: www.mofnet.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=151&id=27765&typ=news ).

Nie ma najmniejszej potrzeby "bytnosci" w US - wystarczy wysłac zgłoszenie pocztą (listem poleconym)

Jeśli natomiast darowizna jest zrobiona notarialnie, wówczas nie ma obowiązku składania SDZetki, gdyż notariusz wysyła kopie aktu do US.
            • Gość: gosia Re: sprzedaż mieszkania IP: *.chello.pl 29.09.10, 20:19
              dziękuję! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka