Dodaj do ulubionych

Duzy problem

17.10.10, 22:29
Witam,
jest taki problem:
Wynajmje lokal uzytkowy juz od 10 lat, najemca bezpodstawnie podniósł mi czynsz x4.
Moj prawnik odpowiedzial mu pismem ze nie moze itp.
Co sie dzialo dalej, wlasciciel lokalu wystawial mi przez 4 miesiace zawyzone f vat( te z kwota x 4), ja placilem taka kwote jak miale na umowie, we wrzesniu nie wystawil i fvat tylko wyslal wezwani do zaplaty powstalej przez ostatnie 4 miesiae wg niego zaleglosci.

Dlaczego mi nie wystawil f vat za wrzesien? czegos sie przestraszyl? czy moze nie musi wystawic f vat kiedy wzywa wezwanie do zaplaty?

dziekuje za odp.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Duzy problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.10, 10:28
      > Dlaczego mi nie wystawil f vat za wrzesien? czegos sie przestraszyl? czy moze
      > nie musi wystawic f vat kiedy wzywa wezwanie do zaplaty?
      Jeśli wystawi fakturę VAT to musi odprowadzic kwotę VAT do US. Nwet jesli nie dostanie od Ciebie ani grosza. Czyli płaci z własnej kieszeni. I tak pewnie było w Twojej sytuacji. Wiec wysłał wezwanie do zapłaty zaległosci, bo nie zapłaciłeś całej kwoty z faktur.
      A w przyszłości pewnie zrezygnuje z wystawiania faktur z odroczonym terminem płatnosci, tylko bedzie wystawiał faktury po otrzymaniu nalezności. Co najwyzej wyśle pro-formę wczesniej (ona nie powoduje powstania zobowiązania podatkowego).
      I jedna uwaga. jesli przysylał Ci faktury , a ty nie odsyłałeś ich lub nie żądałeś korekty, to może byc to traktowane, jako przyjęcie faktury. A wtedy masz dług.
    • jeepwdyzlu Problem szympex to Ty masz 19.10.10, 15:56
      raz - z wysławianiem, bo piszesz chaotycznie
      dwa - nie martw się o księgowość właściciela lokalu, ale o swój dług...
      I zmień prawnika, bo Twój Cię oszukuje....
      ciał
      były jeep
      • szympex Re: Problem szympex to Ty masz 19.10.10, 22:33
        Przepraszam, post został napisany z dzieckiem na ręku i w trakcie rozmowy z zoną :).
        Jak to dług? halo halo, nie rozumiem, według polskiego prawa, gdy faktura jest źle wystawiona a ja nie zażądam korekty, to oznacza,że zaakceptowałem jej wysokość? mimo, że spisana ileś tam lat temu umowa wyraźnie określa wysokość czynszu, jaki powinienem opłacić a te podwyżki, ze strony właściciela nie mają podstawy prawnej, to i tak mam dług? nie rozumiem. Możecie mi to jaśniej przedstawić?
        • jeepwdyzlu Re: Problem szympex to Ty masz 20.10.10, 13:00
          Masz dług zdaniem właściciela. To Ty twierdzisz, że podwyżka jest bezpodstawna... Obawiam się, że się mylisz. Nie ma takich umów które na zawsze ustalają cenę wynajmu.... A mędzy podmiotami gospodarczymi nie ma żadnych regulacji ustawowych..
          Sam napisałeś:
          Wynajmje lokal uzytkowy juz od 10 lat, najemca bezpodstawnie podniósł mi czynsz x4.

Czemu bezpodstawnie?
          Właściciel nie musi mieć żadnych powodów do podnoszenia czynszu. Żadnych. Może mieć ograniczenie jeśli strony się umawiają na czas określony i ustalają czynsz stały... Ale jak mija ten okres albo umowa jest zawarta na czas nieokreślony....
          Za duży czynsz?
          Szukaj tańszego lokalu.
          To jest dość proste.
          Pozdrawiam
          jeep
          • szympex Re: Problem szympex to Ty masz 20.10.10, 13:42
            Tylko widzisz, umowa zawarta jest na czas określony, jeszcze kilka lat pozostało do jej wygaśnięcia, wysokość czynszu była dokładnie ustalona + podlegała waloryzacji o stopień inflacji w danym roku. Ponadto mój prawnik z pierwsza otrzymaną FVAT wystosował pismo do właściciela nieruchomości o bezpodstawnym podniesieniu czynszu i konieczności wystawienia korekty. Wspomniałem wcześniej, że w/w zawyżone faktury księgowałem, bo jest to prawdą ale tylko w kwocie takiej na jaka byłem umówiony, nie w zawyżonej.
            • Gość: Globo Re: Problem szympex to Ty masz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 13:47
              > zawyżone faktury księgowałem, bo jest to prawdą ale tylko w kwocie takiej na jak
              > a byłem umówiony, nie w zawyżonej
              Porozmawiaj z ksiegowym/ą. Bo obawiam sie, ze przy kontroli skarbówki możesz miec spore kłopoty. Nawet literówka w adresie może sprawic, że skarbówka nie uzna faktury. A błąd w kwocie to juz cos znacznie poważniejszego niz literówka i na pewno wymaga korekty.
    • bezpocztyonline Re: Duzy problem 20.10.10, 14:50
      szympex napisał:

> jest taki problem:
      > Wynajmje lokal uzytkowy juz od 10 lat, najemca bezpodstawnie podniósł mi czynsz
      > x4.

Bezpodstawnie? A cóż to - kodeks cywilny nagle przestał obowiązywać, a ja nic o tym nie wiem?

• jeepwdyzlu Re: Duzy problem 20.10.10, 16:30
        a nie prościej spotkać się z właścicielem lokalu i zapytać o co chodzi?
        A jak się nie dogadasz - sprawę prowadzi Twój prawnik..
        W czym Ci możemy pomóc???
        Bez żadnych informacji, bez kwitów...
        Zastanów się chwilę, czy KTOKOLWIEK może Ci COKOLWIEK doradzić? Na jakiej podstawie?
        Czego oczekujesz? Pocieszenia? Psychoterapii? Potrzymania za rączkę?
        Pomyśl chwilę na chłodno - przyznasz mi rację....
        Jeśli racja jest po Twojej stronie - masz prawnika, żyjemy w wolnym kraju, są sądy - wygrasz..
        Nie masz racji - przegrasz..
        Tak czy inaczej - rozglądaj się za innym lokalem, bo widać, że zaufania pomiędzy Tobą a wynajmującym nie ma....
        jeep
        • bezpocztyonline Re: Duzy problem 20.10.10, 17:00
          jeepwdyzlu napisał:

> a nie prościej spotkać się z właścicielem lokalu i zapytać o co chodzi?

dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-cywilny/najem-zobowiazania-najem-i-dzierzawa/najem-lokalu.html
          Pewnie o art. 685(1)

"Art. 685(1). Wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz, wypowiadając dotychczasową wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego."

I wcale nie trzeba czekać na żadne GUS-y.
          Już wielu najemców lokali użytkowych płakało tutaj na tym forum z tego powodu. I nie tylko tutaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka