Dodaj do ulubionych

problem z kanlizacja

IP: 89.170.26.* 02.12.10, 14:44
Miasto lub wodociagi dofinasowalo zalorzenie podlacza do kanalizacji do trzech domow .Podlacze to znajduje sie na terenie prywatnej posesji mojego sasiada .Ja i jeszcze dwoch sasiadow w najblizszym sasiedztwie tez mamy problem z podlaczeniem nie bylismy powiadamiani o tej instalacji ,a dzisiaj sasiad nie che sie zgodzic na podlaczenie mnie .Bez jego zgody nie moge kopac jego dzialki .Czy panstwo uwazaja ze to sytuacja normalna ? Nie mam innej drogi wpiecia sie do kanalizacji i mnie propnuja szambo ddodam ze mieszkam w centrum miasta a dzialka tak mala ze na nie ma praktycznie miejsca .
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: problem z kanlizacja 03.12.10, 14:28
      Gość portalu: asia napisał(a):

> nie bylismy powiadamiani o tej instalacji

Bo takimi rzeczami trzeba się interesować samemu.
      Urzędnicy nie chodzą po domach, jak roznosiciele opłatków.
      A na dodatek, jak działka niezabudowana, a dom dopiero w sferze marzeń...

> a dzisiaj sasiad nie che sie zgodzic na podlaczenie mnie.

A próbowała Pani proponować mu za to jakąś sensowną rekompensatę finansową?

> Nie mam innej drogi wpiecia sie do kanalizacji i mnie propnuja szambo

Zakłady wodociągów i kanalizacji tak proponują?

> ddodam ze mieszkam w centrum miasta a dzialka tak mala ze na nie ma praktycznie
      > miejsca .

A co mówi na ten temat plan miejscowy?
      • Gość: asia Re: problem z kanlizacja IP: 89.170.26.* 03.12.10, 22:50
        dotyczy to juz istniejacego domu od 20 i 60 lat ,warunki owszem dostalam ale jak nas sasiad nie chce wpuscic przez swoja dzialke to co mam zrobic ? zylam w przekonaniu ze jestem dobrze wpieta placilismy rachunki i mialam umowe a kanal okazalo sie inaczej i teraz trzy domy maja problem .umowy nam anulowano i jak tu zrobic to wpiecie zeby ominac szambo
        • bezpocztyonline Re: problem z kanlizacja 04.12.10, 09:53
          Gość portalu: asia napisał(a):

> dotyczy to juz istniejacego domu od 20 i 60 lat ,warunki owszem dostalam ale ja
          > k nas sasiad nie chce wpuscic przez swoja dzialke to co mam zrobic ? zylam w pr
          > zekonaniu ze jestem dobrze wpieta placilismy rachunki i mialam umowe a kanal
          > okazalo sie inaczej i teraz trzy domy maja problem .umowy nam anulowano i jak t
          > u zrobic to wpiecie zeby ominac szambo

Na forum tego nikt nie rozstrzygnie.

Trzeba się zwrócić do uprawnionego projektanta, porozmawiać też z odpowiednią osobą z Zakładu Wodociągów i Kanalizacji (czy jak się ta firma/instytucja nazywa), zamówić u uprawnionego geodety mapę do celów projektowych i szukać rozwiązania.

Najprościej i najtaniej byłoby jednak dogadać się z sąsiadem (choćby odpłatnie - jest to jak najbardziej zgodne z prawem), ale inne rozwiązania zapewne też istnieją.

Czy sprawa dotyczy kanalizacji już istniejącej?

Raz Pani pisze, że nie ma się Pani jak wpiąć, innym razem, że sądziła Pani, że jest Pani dobrze wpięta. Czy było to wpięcie bez zgody sąsiada? Czy coś spowodowało, że sąsiad odwołał swoją zgodę?
          • Gość: asia Re: problem z kanlizacja IP: 89.170.26.* 04.12.10, 13:01
            tak faktycznie tutaj nie mozna rozwiac mojego problemu ale dziekuje za wskazowki wlasnie sie zabieram za rozmowy z projektantem. Dom odzieczylam po dziadkach wiec wpiecie bylo nie prawidlowe .Chodzilo mi glownie dlaczego podlacze wykonane u sasiada na podworku nie bylo obwarowane jakimis warunkami dla innych. Czyli dofinasowanie bylo tylko dla dwoch domow a trzy pozostale nadal maja problem . Uwazam to za nielogiczne tak robic przylacza ze wspolnej kasy ktore nie moze posluzyc wszstkim . A co do sasiad to tak dziwny czlowiek ze mi sie cos dzieje jakbym musiala go prosic podczas jak wszstkim ropowiada ze i tak sie nie zgodzi na nasze wpiecie . Rozumie Pan ja tez mam swoje ambicje wolalabym to inaczej rozwiazac nawet jak bedzie dwa razy drozej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka