justyna9986 17.02.11, 12:43 Mam zamiar sprzedać działkę,którą dostałam od rodziców. Wiem,że aby uniknąć płacenia podatku od sprzedaży mogę te pieniądze przeznaczyć na kupno innego gruntu,mieszkania lub domu.Ile mam na to czasu od sprzedania działki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Sprzedaż darowizny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 14:40 pytanie podstawowe, kiedy dostałaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sprzedaż darowizny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 15:48 2 pełne lata kalendarzowe Odpowiedz Link Zgłoś
justyna9986 Re: a jak to wygląda 18.02.11, 11:22 w urzędzie skarbowym?Chodzi mi czy muszę ich jakoś powiadomić,że ta kasa na ten cel idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a jak to wygląda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.11, 12:33 www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/zbycie_nieruch_2011_www.pdf nie szybciej poszukać szczegółowych informacji w necie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elizabeth Re: a jak to wygląda IP: *.147.244.195.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.02.11, 15:49 Niecałe 5 lat temu mam przekazała mi dom w formie darowizny, chcę go teraz sprzedać. I kupić nam nowy dom w innym mieście. Mama i siostra mają dożywotnią służebność korzystania z całości nieruchomości. W domu zameldowany są jeszcze moi 2 bracia. Czy aby sprzedać dom muszę braci wymeldować? Ile muszę czekać na to bym mogła sprzedać dom, czy musi to być 5 lat? Proszę o pomoc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: a jak to wygląda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 16:07 Cześć, jeśli było to - jak piszesz - niecałe 5 lat temu to podlegałaś jeszcze przepisom starej ustawy (nowe przepisy weszły od 2007 roku o ile dobrze pamiętam) czyli jeśli nie płaciłaś podatku od darowizny domu to korzystałaś ze zwolnienia z art 16 Ustawy o podatku do spadków i darowizn a od gruntu - z kwotowego z art. 9. Tamta ustawa zwalniała w ogóle z podatku dochodowego w przypadku sprzedaży nieruchomość nabytą w darowiźnie bądź spadku z tym, że jeśli korzystałaś z ulgi z art 16 zobowiązana byłaś być właścicielem i mieszkać (meldunek!) przez 5 lat. Musisz spojrzeć do podstawy pobrania opłat i zobaczyć, z jakich ulg korzystałaś i czy w ogóle - bo jeśli nie korzystałaś z ulgi z art 16 bo np nie spełniałaś warunków do ulgi (a takie były przewidziane) i przy darowiźnie zapłaciłaś wymagany podatek - to sprzedajesz dziś bez żadnych sankcji choćby nie minęło 5 lat. Myślę, że najlepiej byłoby abyś tamtą umowę pokazała prawnikowi gdzieś obok Ciebie (może być to i notariusz). Pamiętaj i o tym, że jeśli siostra i mama mają służebność to nabywca będzie chciał aby najpóźniej w umowie sprzedaży zrzekły się swojego prawa - taka służebność obciąża nieruchomość i wątpię aby chciał z nią kupić, choć prawo dopuszcza to oczywiście. Kwestia wymeldowania braci: do uzgodnień między stronami. Z reguły nabywcy żądają jednak zaświadczenia stwierdzającego, że nikt nie jest w domu zameldowany ale to nie jest żadnym obowiązkiem. Nabywca może kupić i z zameldowanymi osobami o ile tylko wyrazi taką wolę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elizabeth Re: a jak to wygląda IP: 178.73.49.* 28.02.11, 12:07 a może wie ktoś jak wygląda sprawa wymeldowania kogoś z mieszkania jeśli on nie mieszka w danym miejscu od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: a jak to wygląda 28.02.11, 12:45 sprawa wymeldowania kogoś z mieszkania jeśli on nie mieszka w danym miejscu od wielu lat. ----------- musisz wymeldować osobę nieobecną w procedurze administracyjnej to proste niestety trwa kilka miesięcy, czasem pół roku.. Musisz udać się do właściwego urzędu gminy i złożyć wniosek.. Pozdr jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a jak to wygląda IP: *.180.234.45.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.03.11, 19:59 Mam znajomych, którzy przepisali swemu wnuczkowi dom w formie darowizny ale musiał spełnić odpowiednie warunki.Po podjęciu pracy miał utrzymywać ten dom tj. porywać koszty wszelkich remontów i co miesiąc dawać dziadkom jakąś symboliczną kwotę na ich utrzymanie. Tym czasem on podobno pracuje i mieszka od 3 lat w innym mieście w ogóle nie interesując się domem i nie dotrzymując warunków umowy, nawet nie mieszkając w tym domu.( Nie wiem czy te postanowienia są zapisane w umowie, czy tylko słownie dogadali się między sobą) w związku z nie dostosowaniem się przez niego do wcześniejszych ustaleń dziadkowie chcą mu zabrać ten dom, ale on nie chce im go oddać. Gdyż mówi, ze jest jego. Cy mają jakąś szansę na odzyskanie domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: a jak to wygląda 13.03.11, 12:04 Gość portalu: gość napisał(a): > Nie wiem czy te postanowienia są zapisane w > umowie, czy tylko słownie dogadali się między sobą To jest podstawowa kwestia > dziadkowie chcą mu zabrać ten dom, ale on nie chce im go oddać. Gdyż mówi, ze jest jego. > Cy mają jakąś szansę na odzyskanie domu. 1. Piszą do niego list polecony: Oświadczenie o odwołaniu darowizny ze względu na rażącą niewdzięczność (ewentualnie poparte stwierdzeniem o niedotrzymaniu warunków umowy) 2. Następnie wzywają go (listem poleconym) do stawienia się w kancelarii notarialnej (nazwisko notariusza, adres) dnia (podać datę), o godzinie (podać godzinę) w celu przeniesienia na nich z powrotem własności nieruchomości. 2.a. wnuczek się stawia u notariusza i przenosi na nich własność nieruchomości 2.b. wnuczek ignoruje wezwanie -> 3. 3. drugie wezwanie (listem poleconym) o identycznej treści, tylko z nową datą 3.a. wnuczek się stawia u notariusza i przenosi na nich własność nieruchomości 3.b. wnuczek ignoruje wezwanie -> 4 4. Pozew do sądu o nakazanie złożenia oświadczenia woli, którego treścią jest przeniesienie własności nieruchomości w związku z odwołaniem darowizny (opłata sądowa - niestety). 5. Przed sądem trzeba będzie udowodnić zaistnienie przesłanek uzasadniających odwołanie darowizny dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-cywilny/zobowiazania-darowizna/ dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-cywilny/dozywocie-zobowiazania-renta-i-dozywocie/ Odpowiedz Link Zgłoś