jania11 08.05.04, 15:02 Chcę podpisać umowę przedwstępną z developerem w formie aktu notarialnego. Ile zapłacę teraz ile po ostatecznym przeniesieniu aktu własności czyli za jakiś czas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Akt notarialny 09.05.04, 04:38 Cześć jania11 napisała: > Chcę podpisać umowę przedwstępną z developerem w formie aktu notarialnego. > Ile zapłacę teraz ile po ostatecznym przeniesieniu aktu własności czyli za > jakiś czas? Co do zasady notariusz ma prawo pobrać za umowę przedwstępną 100% taksy oraz za przyrzeczoną (tę końcową) również 100% taksy (+ VAT oczywiście). Jeśli zawierała będziesz z developerem umowę zobowiązującą w trybie art. 9 ustawy o własności lokali (to taki szczególny tryb dla umów z developerami) to tu kwestia jest dość niejasna, bo z uwagi na brzmienie bodajże art. 7 rozp. w spr. taksy część notariuszy uważa, że przy takiej umowie (jako zobowiązującej) winno się pobrać 50% (właśnie z tego przepisu) i przy przeniesieniu własności drugie 50%, a część, że nie taką umowę zobowiązującą miał ustawodawca na myśli w tym przepisie i pobiera tu 100% i tu 100%. Jak widzisz - praktyka jest doprawdy rozbieżna. Natomiast jak obserwuję przy sporządzaniu obu umów w tej samej kancelarii istnieją duże szanse na jakiś sensowny wynik negocjacji w sprawie taksy, ale to już zależy od konkretnego notariusza. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
jania11 Re: Akt notarialny 10.05.04, 08:58 szczegóły są takie: Mieszkanie wraz z miejscem postojowym kosztuje 152 tys. Taksa notarialna max? Wpis do KW? 150 zł+vat Odpowiedz Link Zgłoś
jania11 Re: Akt notarialny 10.05.04, 10:27 Chodzi mi naturalnie o zawarcie umowy w trybie art.9 ust o własności lokali Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Akt notarialny 10.05.04, 22:17 Witaj Jania, przy kwocie 152.000,-zł pełna taksa (bez żadnych negocjacji i ulg) wynosi 1.560,-zł + VAT 22% tj. 343,20,-zł. Jeśli Twój notariusz by uznał, że umowa zobowiązująca mieści się w tym przepisie, o którym Ci wspomniałam (a wiem, że są tacy) to wówczas oczywiście teraz połowa tej kwoty i potem, przy umowie końcowej, druga połowa. Do tego dochodzi opłata za wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł oraz opłata sądowa. Z opłatą sądową za wpis roszczeń spotkałam się z niejednolitą praktyką, choć chyba znacznie częściej przy umowach w trybie art. 9 widuję kwotę stałą w wysokości 30,-zł. Niemniej gdyby notariusz uznał, że są to prawa i roszczenia osobiste, o których mowa w jednym z przepisów rozporządzenia o wysokości opłaty sądowych to wtdy od kwoty 152.000,-zł ta opłata za wpis wynosiłaby 920,-zł (czyli jak widzisz spora różnica). Zapewne Twój developer zleca przygotowanie aktów jakiemuś jednemu notariuszowi: zapytaj u notariusza (nawet telefonicznie) jak on traktuje umowę zobowiązującą w trybie art, 9 tak co do taksy jak i opłaty sądowej za wpis. Gdyby Ci to nie odpowiadało to (choć wiem, że to nie jest łatwe przy developerze) możesz zawsze wg mnie poszukać innej kancelarii. Do kosztów jeszcze dojdą wypisy: przy zobowiązującej ok. 150,-zł (zależy od ilości stron). Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś