Dodaj do ulubionych

Akt notarialny

08.05.04, 15:02
Chcę podpisać umowę przedwstępną z developerem w formie aktu notarialnego.
Ile zapłacę teraz ile po ostatecznym przeniesieniu aktu własności czyli za
jakiś czas?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Akt notarialny 09.05.04, 04:38
      Cześć

jania11 napisała:

> Chcę podpisać umowę przedwstępną z developerem w formie aktu notarialnego.
      > Ile zapłacę teraz ile po ostatecznym przeniesieniu aktu własności czyli za
      > jakiś czas?

Co do zasady notariusz ma prawo pobrać za umowę przedwstępną 100% taksy oraz za
      przyrzeczoną (tę końcową) również 100% taksy (+ VAT oczywiście).
      Jeśli zawierała będziesz z developerem umowę zobowiązującą w trybie art. 9
      ustawy o własności lokali (to taki szczególny tryb dla umów z developerami) to
      tu kwestia jest dość niejasna, bo z uwagi na brzmienie bodajże art. 7 rozp. w
      spr. taksy część notariuszy uważa, że przy takiej umowie (jako zobowiązującej)
      winno się pobrać 50% (właśnie z tego przepisu) i przy przeniesieniu własności
      drugie 50%, a część, że nie taką umowę zobowiązującą miał ustawodawca na myśli
      w tym przepisie i pobiera tu 100% i tu 100%. Jak widzisz - praktyka jest
      doprawdy rozbieżna.
      Natomiast jak obserwuję przy sporządzaniu obu umów w tej samej kancelarii
      istnieją duże szanse na jakiś sensowny wynik negocjacji w sprawie taksy, ale to
      już zależy od konkretnego notariusza.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • jania11 Re: Akt notarialny 10.05.04, 08:58
        szczegóły są takie: Mieszkanie wraz z miejscem postojowym kosztuje 152 tys.
        Taksa notarialna max?
        Wpis do KW? 150 zł+vat
        • jania11 Re: Akt notarialny 10.05.04, 10:27
          Chodzi mi naturalnie o zawarcie umowy w trybie art.9 ust o własności lokali
          • bebiak Re: Akt notarialny 10.05.04, 22:17
            Witaj Jania,
            przy kwocie 152.000,-zł pełna taksa (bez żadnych negocjacji i ulg) wynosi
            1.560,-zł + VAT 22% tj. 343,20,-zł.
            Jeśli Twój notariusz by uznał, że umowa zobowiązująca mieści się w tym
            przepisie, o którym Ci wspomniałam (a wiem, że są tacy) to wówczas oczywiście
            teraz połowa tej kwoty i potem, przy umowie końcowej, druga połowa. Do tego
            dochodzi opłata za wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł oraz opłata sądowa.
            Z opłatą sądową za wpis roszczeń spotkałam się z niejednolitą praktyką, choć
            chyba znacznie częściej przy umowach w trybie art. 9 widuję kwotę stałą w
            wysokości 30,-zł. Niemniej gdyby notariusz uznał, że są to prawa i roszczenia
            osobiste, o których mowa w jednym z przepisów rozporządzenia o wysokości opłaty
            sądowych to wtdy od kwoty 152.000,-zł ta opłata za wpis wynosiłaby 920,-zł
            (czyli jak widzisz spora różnica). Zapewne Twój developer zleca przygotowanie
            aktów jakiemuś jednemu notariuszowi: zapytaj u notariusza (nawet telefonicznie)
            jak on traktuje umowę zobowiązującą w trybie art, 9 tak co do taksy jak i
            opłaty sądowej za wpis. Gdyby Ci to nie odpowiadało to (choć wiem, że to nie
            jest łatwe przy developerze) możesz zawsze wg mnie poszukać innej kancelarii.
            Do kosztów jeszcze dojdą wypisy: przy zobowiązującej ok. 150,-zł (zależy od
            ilości stron).
            Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka