Dodaj do ulubionych

Mieszkanie od developera

11.05.04, 15:07
Witam.
Mam pytanie.
Kupiłem Mieszkanie w Warszawie od developera.Umowę podpisałem przed 1 maja i otrzymałem już fakturę vat. Jest to własność hipoteczna. (Nic nie jest jeszcze załatwione)Muszę jeszcze załatwić przepisanie własności notarialnie + wpis do księgi wieczystej. Gdzie i co muszę jeszcze płacić? Pogubiłem się w tych wątkach. Kalkulator na Gazecie pokazuje podatek cywilno-prawny a w jednym z wątków jest mowa o podatku od czynności cyw.-praw.(że się go nie płaci w tym przypadku) czy to to samo?
Please help!
Mariusz
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Mieszkanie od developera 11.05.04, 20:42
      Witaj Mariuszu,

135mariusz napisał:

> Kupiłem Mieszkanie w Warszawie od developera.

Od razu sprostuję wobec dlaszej tresci Twego postu (tak dla Twojej jasności,
      choć pewnie to wiesz): nic jeszcze nie kupiłeś (dopiero wpłaciłeś pieniądze
      (kupisz, kiedy podpiszesz akt i chciałabym, żebyś o tym wiedział - tak tylko
      napisałam).

>Umowę podpisałem przed 1 maja i otrzymałem już fakturę vat. Jest to własność
      >hipoteczna. (Nic nie jest jeszcze załatwione)Muszę jeszcze załatwić
      >przepisanie własności notarialnie + wpis do księgi wieczystej. Gdzie i co
      >muszę jeszcze płacić? Pogubiłem się w tych wątkach.
      > Kalkulator na Gazecie pokazuje podatek cywilno-prawny a w jednym z wątków
      >jest mowa o podatku od czynności cyw.-praw.(że się go nie płaci w tym
      >przypadku) czy to to samo?

Wg mnie w tym kontekście - to samo

> Please help!

W odpowiedzi na prawie rozpaczliwe: please help! donoszę Ci: w porządku,
      postaram się jak umiem:)
      Co do Twoich kosztów - będziesz jeszcze musiał zapłacić koszty związane z umową
      nabycia przez Ciebie tego lokalu. Będzie to napewno taksa notarialna, VAT od
      taksy, opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej oraz za druk tej
      księgi, wypisy, opłata za wniosek do sądu. To napewno. Konkretne kwoty będę w
      stanie Ci policzyć jeśli napiszesz mi wartość tego lokalu.

Natomiast kwestia podatku od czynności cywilnoprawnych oraz ewentualnej dopłaty
      przez Ciebie podatku VAT (do wartości udziału w gruncie) chyba nadal w 100%
      nie jest jasna. Dyskutujemy tutaj w jednym z wątków na ten temat: "Podatek od
      czynności cywilnoprawnych" czy jakoś tak. Prosze Cię abyś na spokojnie zapoznał
      się z naszymi postami w tym wątku. Nasz kolega Jcx (jeszcze jakaś literka na
      końcu - przepraszam J., ale zapomniałam) wg mnie jest doprawdy niezłym
      specjalistą w zakresie podatków, i w tym zakresie zdecydowanie bardziej można
      na nim polegać niż na mnie (to moja opinia): sytuacja jest doprawdy niejasna a
      praktyka jak doświadczam tego od kilku dni maja - rozbieżna.
      Napisz Mariuszu, na ile to co Ci napisałam jest dla Ciebie jasne, napisz
      również wartość tego lokalu (przybliżę Ci koszty). I pozdrawiam Cię serdecznie.
      B.
      • 135mariusz Re: Mieszkanie od developera 11.05.04, 23:12
        Mieszkanie ma wartość 69 tysięcy razem z udziałem w gruncie.
        Developer proponuje usługi swojego notariusza - koszt-ok. 3500zł
        Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało.
        cena obejmuje z tego co wiem załatwienie sprawy do końca, tj z wpisem do ksiąg wieczystych i ustanowieniem hipoteki.( mam nadzieję, że dobrze mam nadzieję że to jest do końca)
        Generalnie wszystko do tej pory jest jasne, oprócz tego podatku cyw.-praw.
        Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
        • bebiak Re: Mieszkanie od developera 12.05.04, 21:12
          Cześć Mariuszu,
          no to przy cenie 69.000,-zł i nabyciu od developera zapłacisz od umowy
          sprzedaży:
          - taksy notarialnej: 1.145,-zł + VAT 22% tj. 251,90,-zł [a może coś developer
          wynegocjuje u notariusza - to się zdarza w praktyce);
          - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zł
          - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi wieczystej: 948,-zł
          - opłata sądowa za druk nowej księgi: 40,-zł
          - wypisy: ok. 350/380,-zł (jedna strona 7,32,-zł z VAT-em ale troszkę się
          nazbiera tych stron);
          - i otwarta kwestia: podatek od czynności cywilnoprawnych
          Jeśli developer odprowadzi VAT od wartości lokalu z gruntem to PCC nie będzie,
          a jeśli tylko od lokalu to Ty zapłacisz PCC 2% od wartości ułamka w gruncie
          (nie od całej ceny).
          Tyle co do kosztów umowy nabycia przez Ciebie tego lokalu.

Wspomniałeś w swoim poście o hipotece - czy będziesz ustanawiał hipotekę
          zabezpieczającą spłatę kredytu i te koszty również chciałbyś znać? Jeśli tak
          to koniecznie mi napisz jakiej hipoteki życzy sobie bank (kaucyjnej czy zwykłej
          + kaucyjnej - z umowy kredytowej), oraz w jakich wysokościach. Zakładam, że
          kredyt albo na nabycie mieszkanka albo na budownictwo mieszkaniowe - ten cel z
          umowy kredytowej również mi napisz.
          Wierząc, że jasne to co napisałam - dziękuję Ci za dziękuję i pozdrawiam
          serdecznie. B.
          • 135mariusz Re: Mieszkanie od developera 12.05.04, 21:49
            Diękuję bardzo za poświęcony czas. Prawde mówiąc nie wiem jaka to ma być hipoteka - developer współpracuje również z bankiem (DomDevelopment) i pośredniczył w udzieleniu kredytu.
            Teraz jest jasne prawie wszystko -poza tą otwartą kwestią pcc. ale na to już chyba odpowie mi developer co zawiera ich oferta.
            Jeszce raz dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam
            Mariusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka