Dodaj do ulubionych

opłata za wpis do kw

25.05.04, 13:51
nie wiem czy dobrze się wyrażę, chodzi mi o to że gdzieś czytałam o tym że
kwota za wpis zależy między innymi od tego na co będzi przeznaczony np.
kredyt tzn. czy na budowę czy na gotowe mieszkanie?
może ktoś coś wie na ten temat? będź gdzie to było omawiane?
a jeżeli coś przekręciłam to sorry !
dzięki
Obserwuj wątek
    • atyde Re: opłata za wpis do kw 25.05.04, 15:04
      Coś Ci dobrze dzwoni. Chodzi o to, czy sąd pobierze wpis od wpisu hipoteki na
      nieruchomości. Jeśli z oświadczenia banku wynika że kredyt był na budownictwo
      mieszkaniowe to jest zwolnienie od wpisu, jeśli na zakup, to wpis jest. Ale
      niestety praktyka sądowa jest przedziwna i jedni płacą mając korzystne
      oświadczenia a inni nie. Nawet w tym samym sądzie, zależnie od wydziału może
      być inaczej. Przedziwne to ale prawdziwe. Na pewno było o tym kilka razy na
      DOM. POszukaj.
      • bebiak Re: opłata za wpis do kw 25.05.04, 18:23
        Witam Was, tak jak napisała Atyde, ale ja to trochę rozszerzę (może się przyda):
        co do zasady (ogólny przepis) od wpisu hipoteki pobiera się 1/10 część wpisu
        stosunkowego. To przepis ogólny, ale oprócz niego jest jeszcze szczególne
        rozporządzenie, ktore wprowadza ulgowe stawki:
        - 1/20 za wpis hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego na nabycie
        nieruchomości (i jesczce kilka przypadków);
        - zwolnienie za wpis hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego na
        budownictwo mieszkaniowe (i chyba jeszcze jeden przypadek), o ile hipoteka
        zostanie ustanowiona na nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy.
        Z zastosowaniem w praktyce tego zwolnienia są pewne trudności, bo mamy
        rozbieżności w rozumieniu pojęcia "budownictwo meiszkaniowe" (mamy tzn. sąd
        ma).
        Jeśli interesują Cię wszystkie przypadki, do których stosuje się 1/20 albo
        zwolnienie to napisz - jestem dziś w domku i nie mam tu przepisów (ale jutro z
        pracy sobie wezmę i oczywiście mogę wszystko to wypisać).
        A na forum DOM pamiętam taki wątek bodajże Sasanki21 i chyba Bea - może uda Ci
        się znaleźć.
        Pozdrowionka dla Was obojga (Atyde droga - wielkie dzięki za wielokrotną
        pomoc!). B.
        • martann Re: opłata za wpis do kw 26.05.04, 08:40
          dziękuję bardzo za szybką odpowiedź,
          Umowa przedwstępna została podpisana w zeszłym roku kiedy jeszcze developer nie
          miał pozwolenia na budowę i w umowie jest że developer zobowiązuje się do
          wybudowania lokalu...czyli chyba budownictwo mieszkaniowe.
          Mam pytanie czu ten zapis w kredycie o przeznaczeniu na "budownictwo
          mieszkaniowe" bank przygotuje mi w umowie na podstawie mojej umowy
          przedwstępnej czy muszę się sama upomninać o to i czy bank może umieścić inny
          zapis "np.zakup lokalu". Może ktoś zna to z praktyki (PKO BP)?
          i jeszcze mam pytanie, bo poza umową kredytową bank musi wystawić jakieś
          zaświadczenie do sądu, w którym momencie takie zaswiadczenie będzie wystawione
          i kiedy trzeba je dostarczyć do sądu?
          Może to trochę dziwne pytania ale staram się pozbierać wszystkie informację
          przed podpisaniem umowy kredytowej żeby nicze nie przegapić.
          Może jeszcze o czymś powinnam wiedzieć (umowa jest podpisana na dwie obce
          osoby, które w sierpniu staną się małżeństwem :)więc umowa kredytowa będzi
          podpisana jeszcze na dwie osoby - czy to będzi jakieś utrudnienie później przy
          podpisywaniu aktu notarialnego?
          pozdrawiam
          • atyde Re: opłata za wpis do kw 26.05.04, 09:30
            POstaram się dzisiaj coś Ci napisac na własnym przykladzie, bo sama to
            przechodzę.
          • atyde Re: opłata za wpis do kw 26.05.04, 11:40
            Więc tak. Założyć hipotekę na kredytowaną nieruchomość możesz dopiero jak jest
            założona księga wieczysta na tą nieruchomość. A więc po podpisaniu umowy
            notarialnej na pewno. Bank wystawia Ci wtedy, przynajmniej u mnie tak było, dwa
            papierki. Jeden, to pisze za Ciebie wniosek o dokonanie wpisu hipoteki, a drugi
            to oświadczenie banku, że udzielił Ci kredytu, na co, w jakiej kwocie, itd. To
            składasz w sądzie i już. Z reguły pisża że kredyt był udzielony na budownictwo
            mieszkaniowe, zresztą sama nazwa, tj. budowlano-hipoteczny jak u mnie, powinna
            na to wskazywać. Ja nie maiłam problemów ze zwolnieniem od opłaty, moi
            sąsiedzi, którzy brali kredyt w PKO też nie. Ale jak już pisałam, praktyka jest
            przedziwna.
            PZDR
            • martann Re: opłata za wpis do kw 26.05.04, 12:46
              dzięki wielki za odpowiedź, dopilnuje aby w umowie z bankiem był odpowiedni
              zapis a reszta jak sama napisałaś zależy od sądu ale ja będę miała spokojne
              sumienie że zrobiłam wszystko żeby zaoszczędzić troszkę pieniążków:)

pozdrawiam
        • atyde Re: opłata za wpis do kw 26.05.04, 09:29
          Ależ nie ma sprawy B. Obiecałam to pomagam. Przecież mimo wszystko
          jesteś "tylko" człowiekiem, a jak widzę ogrom spraw masz do załatwienia. BTW.
          Słyszałam, że jakaś uroczystość rocznicowa?... Najlepszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka