Dodaj do ulubionych

rozwiązanie umowy przedwstępnej jaki prawnik

29.09.11, 11:30
Witam,

Do jakiego prawnika, jakiej specjalizacji należy się udać po pomoc w napisaniu pozwu do sądu o zwrot zaliczki z umowy przedwstępnej kupna - sprzedaży nieruchomości?
Rozumiem, że zadatek przepada, ale chciałabym zwrot II raty, którą wpłacałam na konto później. Może się uda porozumieć, ale nigdy nic nie wiadomo :(
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Możesz też sama napisać 29.09.11, 12:22
      pani_puchatkowa napisała:

> Witam,
      >
      > Do jakiego prawnika, jakiej specjalizacji należy się udać po pomoc w napisaniu
      > pozwu do sądu o zwrot zaliczki z umowy przedwstępnej kupna - sprzedaży nierucho
      > mości?
      > Rozumiem, że zadatek przepada, ale chciałabym zwrot II raty, którą wpłacałam na
      > konto później. Może się uda porozumieć, ale nigdy nic nie wiadomo :(

Zaliczka oczywiście podlega zwrotowi zawsze, a zadatek przepada tylko wtedy, gdy do zawarcia umowy nie dochodzi jedynie z winy kupującego.
      Napisać możesz też sama, nie musi być prawnik.
      • pani_puchatkowa Re: Możesz też sama napisać 29.09.11, 14:01
        Sama nie potrafię. Poza tym chcę by fachowiec zerknął w umowę, czy w ogóle jest o co walczyć.
        Zadatek wpłacałam przy umowie, w gotówce, potem po jakimś czasie wpłacałam na konto "część ceny" i reszta miała być przy akcie notarialnym, do którego nie dojdzie z mojej winy. Niestety nie mam wyjścia.
        • bezpocztyonline Re: Możesz też sama napisać 29.09.11, 21:37
          Ta "część ceny" to zaliczka. Zresztą można upewnić się pytając notariusza, który umowę sporządzał. Nie było wyjaśniane przy umowie szczegółowo co jest co?
          Notariusz oczywiście nie będzie od pisania takich pism. Ale może pismo napisać adwokat lub radca prawny. Sprawa jest prosta jak drut.

Sprzedający dobrowolnie nie chce oddać?
        • Gość: _dmuchany obywatel Re: Możesz też sama napisać IP: *.net-serwis.pl 29.09.11, 23:12
          I słusznie.
          A prawnika szukałbym na wsi, bo w Warszawie gaża prawnika jest wyższa od wartości przedmiotu sporu, a i tak narzekają, że im się nie opłaca.

-----
          > Poza tym chcę by fachowiec zerknął w umowę, czy w ogóle jest o co walczyć.
          • decort Re: Możesz też sama napisać 30.09.11, 21:48
            Radca Prawny. Kancelaria Radcowska. I bez przesady z tymi stawkami.
      • Gość: inż. Re: Możesz też sama napisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 17:13
        ..."zaliczka podlega zwrotowi..." - nie zgodzę się. Poczytaj kodeks cywilny. Zaliczka i zadatek przepadają jeżeli nie dojdzie do umowy przeniesienia własności z winy nabywcy, ale zadatek jest zwracany w podwójnej wysokości jeżeli jest to wina sprzedającego.
        • bezpocztyonline Re: Możesz też sama napisać 05.10.11, 18:06
          Gość portalu: inż. napisał(a):

> ..."zaliczka podlega zwrotowi..." - nie zgodzę się. Poczytaj kodeks cywilny. Za
          > liczka i zadatek przepadają jeżeli nie dojdzie do umowy przeniesienia własności
          > z winy nabywcy, ale zadatek jest zwracany w podwójnej wysokości jeżeli jest to
          > wina sprzedającego.

A możesz podać szczegółowy artykuł, na podstawie którego formułujesz takie twierdzenia?
          dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-cywilny/
        • Gość: tomek Re: Możesz też sama napisać IP: *.bartnet.pl 14.01.14, 21:20
          A jesli kupno sie przeciagnelo z powodu problemu z pozyczka i czas umowy na umowie przedwstepnej wygasl a dostajeny kredyt ale sprzedajacy uznaje ze nie wlicza przedplaty do zakupu i zada calej sumy jak z tym postapic
          • jeepwdyzlu Re: Możesz też sama napisać 15.01.14, 17:37
            A jesli kupno sie przeciagnelo z powodu problemu z pozyczka i czas umowy na umowie przedwstepnej wygasl a dostajeny kredyt ale sprzedajacy uznaje ze nie wlicza przedplaty do zakupu i zada calej sumy jak z tym postapic
            ---------------
            jesli "przedpłata" byłą zadatkiem
            a terminy minęły (nieważne dlaczego - kredyt to Twój problem)
            to sprzedający ma rację
            ma prawo zachować zadatek
            inna rzecz - że Ty możesz wycofać się z transakcji
            Proponuję - złóż ofertę - napisz - kupuję, zadatek rozliczamy czyli traktujemy jako część ceny a cenę PODNOSIMY np o 2000 zł - żeby pokryć koszty związane z przedłużeniem umowy (ile nie wiem, ale 1000 zł miesięcznie minimum)
            pozdro
            jeep
    • mariusz_za Re: rozwiązanie umowy przedwstępnej jaki prawnik 04.10.11, 09:07
      Najlepiej poszukać prawnika zajmującego się obrotem nieruchomościami, albo szeroko rozumianym prawem cywilnym. Co do stawek to bez przesady, dobrze jest podpytać się w kilku kancelariach i porównać doświadczenie oraz proponowane stawki.

Pozdr
    • gosc-1984 Re: rozwiązanie umowy przedwstępnej jaki prawnik 17.10.15, 21:06
      Witam serdecznie !może ktoś z Państwa może mi pomóc otóż rok temu kupiłem mieszkanie od dewelopera zarazem z była partnerka jednakże nasze drogi rozeszły się ,zadzwoniłem do dewelopera przedstawiłem sytuacje bez problemu zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w parę di załatwiłem akt notarialny razem z deweloperem w którym napisane jest ze w ciągu trzech miesięcy zostanie mi zwrócona kwota 350 tys zł minęło dwa miesiące i 2 tyg nie dostałem ani złotówki na konto bankowe ,obawiam się ze deweloper moze mi nie wypłacić pieniędzy dzwoniłem wielokrotnie ciągle księgowa mi mówi ze n
      musi zadzwonić do szefa i zapytać czy są jakieś środki nie mówiąc ze są w trakcję nowej inwestycji. Co w takim wypadku gdzie ja się mogę udać ??czy muszę się obawiać? Ze deweloper nie odda mi moich ciężko zarobionych pieniędzy. Dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka