Dodaj do ulubionych

Przepisanie domu

31.05.04, 18:50
Witam serdecznie i prosze o pomoc w następującej kwestii:
Mama jest właścicielką domu o pow. 96m2 z niewielkim ogródkiem (18mx45m)`.Wartość tego domu wyceniono na 100000zł.Jest założona KW, Mama jest jedyną właścicielką (ojciec nie żyje od ponad 20 lat).Chce tą nieruchomość przekazać mnie i bratu.( jako własność odrębną ), po połowie. Brat jest zdecydowany na przebudowę tego domu i zamieszkanie w nim na stałe, wraz ze swoją żoną i 2 letnią córeczką.Oczywiście w tym domu Mama miałaby zapewnione miejsce i bardzo nam na tym zależy aby spokojnie sobie tam żyła (oby jak najdłużej).Brat by mnie spłacił.Za tą spłatę planowaliśmy zakup niewielkiego mieszkanka, aby mogła zamieszkać na czas przebudowy.Byłaby to moja własność.Ja mieszkam z żoną w mieszkaniu spóldzielczym lokatorskim, natomiast brat z żoną i córką mieszka w mieszkaniu spółdzielczym własnościowym kupionym już po jego ślubie. Bardzo prosze o radę w jaki sposób najkorzystniej byłoby przeprowadzić tą operację, aby zmniejszyć koszty opłat notarialnych, podatków itd..W obu małżeństwach istnieje wspólność majątkowa. Nie korzystaliśmy dotąd z żadnych darowizn.Ja nie mam możliwości spłacenia brata.Pozdrawiam serdecznie - Włodek.
P.S.
Zanim zdecydowałem sie do Pani napisać zasięgałem informacji u różnych źródeł, które wydawałoby się powinny być wiarygodne- ale otrzymywałem ....różne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • swlodek Re: Przepisanie domu 11.06.04, 15:26
      nieśmiało, nadal liczę ,że może jednak znajdzie się ktoś, kto ma podobny "problem" i podzieli się ze mną swoimi przemyśleniami. W mieście, w którym mieszkam, jest tylko trzech notariuszy, wszystkich odwiedziłem...
      Pozdrawiam.Włodek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka