Dodaj do ulubionych

wątek NIE o Netrebko

26.08.06, 12:42
Tak dla odmiany.

MSPANC
Obserwuj wątek
    • hrabia_ory Re: wątek NIE o Netrebko 26.08.06, 14:03
      Dobrze gada, dać mu herbaty wink
    • marquis NIe mogę się doczekać 26.08.06, 14:20
      rozpoczęcia sezonu. Szkoda, że opery (i w ogóle teatry) sa pozamykane w lecie.

Tak, wiem, artyści tez potrzebują wakacji wink
      • dobiasz Re: NIe mogę się doczekać 26.08.06, 18:42
        Na szczęście to jeszcze tylko parę dni. Dokładnie za tydzień idę na premierę
        "Erwartung" Schoenberga smile
        • marquis Re: NIe mogę się doczekać 26.08.06, 19:15
          Hehe, dobry tytuł jak na rozpoczęcie sezonu wink
          • dobiasz Re: NIe mogę się doczekać 26.08.06, 20:06
            No, ale to nie jest chyba rozpoczęcie sezonu sensu stricte, tylko mój pierwszy
            spektakl w tym sezonie. Nawet nie wiem czym Staatsoper rozpoczyna ten sezon.
            • quasthoff Re: NIe mogę się doczekać 26.08.06, 20:23
              Właściwie "Nie Triebko" czyli jak?
            • gucio60 Re: NIe mogę się doczekać 28.08.06, 08:05
              tu masz adres berlinczyku, mozesz sobie sprawdzic:

E-Mail: pressoffice@staatsoper-berlin.de
              Fon: 030 20 354-597 | -481
              Fax: 030 20 354-204

Staatsoper Unter den Linden
              Postfach 354, 10109 Berlin
              • dobiasz Re: NIe mogę się doczekać 28.08.06, 08:18
                Znam adres, misiu, ale dzięki za fatygę. Wielcem wzruszon.
                • quasthoff Re: NIe mogę się doczekać 28.08.06, 08:47
                  Ja wiem, że można ten wątek potraktować humorystycznie, z lekkim dystansem,
                  panią Netrebko lubić, nie lubić, skakać wokół niej, albo nie skakać, wykładać
                  własne zdania na temat; dlaczego ja tak, a opinie innych mieć delikatnie
                  mówiąc - gdzieś. Ale czy nie lepiej poszukać wspólnego mianownika
                  zamieszczonych tu dyskusji? Z korzyścią dla stron. Wielcem skruszon słodką
                  gruszom. Quasthoffek misiaczek.
                  • dobiasz Re: NIe mogę się doczekać 28.08.06, 09:30
                    quasthoff napisał:

> Ja wiem, że można ten wątek potraktować humorystycznie, z lekkim dystansem,

Nie "można". Trzeba!

> Wielcem skruszon słodką
                    > gruszom. Quasthoffek misiaczek.

Bardzo wielce jestem wzruszon
                    jakbym wypił słodki kruszon

Z czego to cytat? wink
                    • quasthoff Re: NIe mogę się doczekać 28.08.06, 14:49
                      Dziękuję, senkju, spasiba, bardzo cieszy mnie ta biba,
                      Całkiem jest tego wzruszon, jakbym wypił słodki kruszon
                      (H. J. Chmielewski "Tytus Romek i A'Tomek - Księga XX")

• dobiasz Re: NIe mogę się doczekać 28.08.06, 15:46
                        quasthoff napisał:

> Dziękuję, senkju, spasiba, bardzo cieszy mnie ta biba,
                        > Całkiem jest tego wzruszon, jakbym wypił słodki kruszon
                        > (H. J. Chmielewski "Tytus Romek i A'Tomek - Księga XX")

No, prawie dobrze pamiętałem.

Wygrywa pan Uśmiech Prezesa.

smile
                  • marquis Wspólny mianownik 28.08.06, 16:20
                    Otóż, tak zwolennicy jak i niezwolennicy zgadzają się co do tego, że panna/pani
                    Netrebko:
                    - jest urodziwą kobietą,
                    - śpiewa sopranem,
                    - jest sławna i przyciąga tłumy.
                    • lilypons Re: Wspólny mianownik 28.08.06, 17:29
                      Skoro wszyscy się w tym temacie zgadzają, to gucio60 powinien być w końcu
                      ukontentowanysmile))
                      • gucio60 Re: Wspólny mianownik 29.08.06, 09:11
                        droga lilipons, czekam z niecierpliwoscia na Twoja relacje z Cortona, ktora nam
                        obiecalas, produkowala sie tam nie tylko panna Netrebko,
                        przypomne, iz dni muzyczne trwaly tam tydzien, panna Netrebko byla tam tylko
                        jeden dzien

pozdrawiam
                    • gucio60 Re: Wspólny mianownik 19.10.06, 23:24
                      marquis napisał:

> Otóż, tak zwolennicy jak i niezwolennicy zgadzają się co do tego, że
                      panna/pani
                      > Netrebko:
                      > - jest urodziwą kobietą,
                      > - śpiewa sopranem,
                      > - jest sławna i przyciąga tłumy.

wlasnie przesluchuje kolejny raz Don Pasquale, RADIOWE nagranie live z Nowego
                      Jorku - w doskonalej wersji digital, zapomniales dodac

> - panna Netrebko jest poprostu wspaniala i niepowtarzalna, to objawienie XXI
                      wieku na scenie operowej

• gucio60 Re: Wspólny mianownik 19.10.06, 23:28
                        zapomnialem dodac, bez Netrebko na scenie operowej bedzie dokladnie to samo co
                        tu na tym forum, agonia przed smiercia

• dobiasz Re: Wspólny mianownik 20.10.06, 00:11
                          ROTFL
                          • gucio60 Re: Wspólny mianownik 21.10.06, 09:28
                            uwazaj abys nie zasnal a wraz z toba twoja opera
                            sam widzisz, zareagowales bo chcesz aby cos sie dzialo, niech to nawet bedzie
                            tylko o Netrebko, niech to bedzie prowokacyjne ale lepszy rydz niz nic
                            ludzie, w przeciwienstwie do robotow potrzebuja o czyms rozmawiac

pozdrowionka
                            • dobiasz Re: Wspólny mianownik 21.10.06, 12:16
                              Długo tak możesz?
                              • gucio60 Re: Wspólny mianownik 23.10.06, 16:26
                                nie wiem, wprawdzie obiekty milosci sie zmieniaja ale nigdy nie wiadomo jak
                                dlugo ona (milosc) bedzie trwala

ps: kupilem wlasnie DVD-La Traviata z Villazon i Netrebko, polecam bo
                                ogladajac, mozesz spedzic przyjemny wieczor
                                sluchajac, nie musisz zamykac oczu aby wyobrazic sobie piekna Violette, ona tam
                                jest

nagranie w 16:9; DTS 5.1

• dobiasz Re: Wspólny mianownik 23.10.06, 17:32
                                  > nie wiem, wprawdzie obiekty milosci sie zmieniaja ale nigdy nie wiadomo jak
                                  > dlugo ona (milosc) bedzie trwala

Moje pytanie odnosiło się do tego jak długo możesz gadać o niczym. Może nie
                                  zauważyłeś, ale na świecie są tysiące miejsc, w których można dyskutować o
                                  operze. Ja sam śledzę 3 albo 4. Akurat to forum jest dość martwe, ale inne
                                  bynajmniej nie. I bynajmniej nie pani Netrebko dyskusję nakręca, wręcz
                                  przeciwnie - ani jej tam widu ani słychu. Oper z płyt też słucham co najmniej
                                  kilku tygodniowo. "Moja opera" żyje i ma się dobrze. A, że nie przekłada się to
                                  na życie tego forum ani nie ma nic wspólnego z Twoją idolką? Nie mój problem.

> ps: kupilem wlasnie DVD-La Traviata z Villazon i Netrebko, polecam bo
                                  > ogladajac, mozesz spedzic przyjemny wieczor
                                  > sluchajac, nie musisz zamykac oczu aby wyobrazic sobie piekna Violette, ona
                                  tam jest

Na razie opery na DVD leżą na półce i czekają na kupno projektora. Nie lubię
                                  oglądać DVD na ekranie 19". Ale to już niedługo.

Póki co odliczam dni do Tristana i Izoldy pod Barenboimem, z Waltraud Meier. Na
                                  żywo ofcourse.

> nagranie w 16:9; DTS 5.1

5.1 mnie jakoś nie przekonuje, na razie pozostaję zwolennikiem stereo.
                                  • gucio60 Re: Wspólny mianownik 24.10.06, 09:37
                                    >> I bynajmniej nie pani Netrebko dyskusję nakręca, ........<

rownie dobrze mozna ujac to tak: dobry towar nie potrzebuje reklamy
                                    ale masz racje, nie tylko Netrebko istnieje na scenie operowej i dobrze

ostatnio nagralem na DVD z Arte:
                                    Aide z Nina Stemme i Luciano D´intino, wystawiona w Zurichu
                                    Carmen z Marina Domashenko i Rolando Villazon, wystawiona w Berlinie

dobre nagrania w stereo, jednak w DTS 5.1 sa zdecydowanie lepsze, bardziej
                                    oddaja caly nastroj i akustyke z sali operowej, czujesz jakbys tam byl

jesli pozwolisz, chcialbym zapytac: co masz konkretnego przeciw Netrebko, ze
                                    wzgledu na konserwatyzm, a moze z reguly jestes przeciwny wszelkim nowym
                                    trend´om, lubisz w operze tylko i wylacznie glos a wizualne wrazenia sa ci
                                    absolutnie obojetne ?
                                    patrzysz na spiewaka-spiewaczke li tylko z punktu technicznego a estetyka ?

powroce do Traviaty z Salzburga, wyobraz sobie, iz kochanka odwarza Pawarotti a
                                    kurtyzane pewna pani, dysponujaca swietnym glosem ale z postury podobna do
                                    niego, lub jakas inna, ktorej Bozia niestety nie dala wszystkiego
                                    przyznam, ja mam z tym klopoty

to temat Netrebko, ja go nie rozpoczynalem, wiec trudno pisac o czym innym
                                    • dobiasz Re: Wspólny mianownik 24.10.06, 11:06
                                      gucio60 napisał:

> jesli pozwolisz, chcialbym zapytac: co masz konkretnego przeciw Netrebko, ze
                                      > wzgledu na konserwatyzm, a moze z reguly jestes przeciwny wszelkim nowym
                                      > trend´om, lubisz w operze tylko i wylacznie glos a wizualne wrazenia sa ci
                                      > absolutnie obojetne ?

Co mam konretnego przeciwko Netrebko-śpiewaczce i Netrebko-produktowi-medialnemu
                                      to już pisałem na tym forum i możesz o tym przeczytać na każdym forum operowym.

A osobiście nie mam nic. W repertuarze, którego ja słucham najchętniej ta pani
                                      po prostu nie występuje, jest mi więc personalnie równie obojętna jak
                                      piosenkarze country.

> patrzysz na spiewaka-spiewaczke li tylko z punktu technicznego a estetyka ?

Może ja jakiś skrzywiony jestem, ale jak dla mnie Netrebko nie jest żadnym
                                      estetycznym objawieniem. Pewnie, że nie jest brzydka. Na pewno obejrzałbym się
                                      za nią na ulicy w Berlinie, bo tu kobieta ładniejsza od kozy to już sensacja.
                                      Ale nie przesadzajmy, Belucci to ona nie jest tongue_out

Jest ładnie zrobiona. Wiele kobiet można tak zrobić za te pieniądze.

> powroce do Traviaty z Salzburga, wyobraz sobie, iz kochanka odwarza Pawarotti a
                                      > kurtyzane pewna pani, dysponujaca swietnym glosem ale z postury podobna do
                                      > niego, lub jakas inna, ktorej Bozia niestety nie dala wszystkiego
                                      > przyznam, ja mam z tym klopoty

Widziałem wiele śpiewczek, które dysponowały urodą przeciętną a jednak na scenie
                                      biła od nich taka magia, że... uh wink
                                      • gucio60 Re: Wspólny mianownik 28.10.06, 19:25
                                        wiem, ze nie powinno sie tego robic i pardon ale jednak podam ci link do
                                        poczytania
                                        www.spiegel.de/kultur/musik/0,1518,445207,00.html
                                        chociaz jako Berlinczyk powinienes o tym juz wiedziec
                                        tak, tak, wiem i co z tego a mimo to nagrod tego typu nie daje sie ot tak
                                        poprostu za darmo, na piekne oczy, w koncu cos trzeba pokazac, nie
                                        tylko "tyleczek i lapki jak cepy"
                                        na gut, tam znaczy w tych jurorach zasiada pewnie grono debili, ktorzy rozdaja
                                        nagrody na oslep, najlepiej za ladny, kragly tyleczek

przyjemnego wieczoru, lubie chodzic wieczorkiem po Ku-dam´ie ale niestety, malo
                                        mam do tego okazji, ostatnio latam do kraju samolotem, to poldarmo

• dobiasz Re: Wspólny mianownik 28.10.06, 20:39
                                          gucio60 napisał:

> wiem, ze nie powinno sie tego robic i pardon ale jednak podam ci link do
                                          > poczytania
                                          > www.spiegel.de/kultur/musik/0,1518,445207,00.html
                                          > chociaz jako Berlinczyk powinienes o tym juz wiedziec

Nie, nie wiem. Dlaczego sądzisz, że powinno mnie to interesować?
                                          • gucio60 Re: Wspólny mianownik 30.10.06, 17:26
                                            > Nie, nie wiem. Dlaczego sądzisz, że powinno mnie to interesować?

och, tak poprostu
                                            sadzilem, iz mieszkajac w Berlinie interesujesz sie tym co dzieje sie w BRD
                                            nawet wowczas, jesli ma to dotyczyc kogos obojetnego czy nawet tak banalnego
                                            wydarzenia jak przyznawanie nagrod

pozdrawiam

• dobiasz Re: Wspólny mianownik 30.10.06, 20:20
                                              > > Nie, nie wiem. Dlaczego sądzisz, że powinno mnie to interesować?
                                              >
                                              > och, tak poprostu
                                              > sadzilem, iz mieszkajac w Berlinie interesujesz sie tym co dzieje sie w BRD
                                              > nawet wowczas, jesli ma to dotyczyc kogos obojetnego czy nawet tak banalnego
                                              > wydarzenia jak przyznawanie nagrod

Interesuję się tym, co mnie interesuje. W tym tygodniu wybieram się na festiwal
                                              muzyki improwizowanej Total Music Meeting. M.in. będzie śpiewać Sainko Namtchylak.
                                    • kalia_t Re: Wspólny mianownik 29.10.06, 15:14
                                      gucio60 napisał:

> ostatnio nagralem na DVD z Arte:
                                      > Aide z Nina Stemme i Luciano D´intino, wystawiona w Zurichu

Guciu ja Cię bardzo proszę, jak już coś piszesz to sprawdź wcześniej i nie rób
                                      błędów osobowych nie Luciano, a LucianA d'Intino - mezzosporan( skądinąd niezła
                                      Amneris), sama mam nagranie sprzed kilku lat właśnie Aidy m.in. z Sharon
                                      Sweet.smile
                                      • gucio60 Re: Wspólny mianownik 30.10.06, 17:17
                                        oczywiscie masz racje
                                        powinno byc Salvatore Licitra
                                        • kalia_t Re: Wspólny mianownik 31.10.06, 18:08
                                          gucio60 napisał:

> oczywiscie masz racje
                                          > powinno byc Salvatore Licitra

jako Radamessmile
                                          • gucio60 Re: Wspólny mianownik 01.11.06, 08:15
                                            tez masz racje
                                            widzialas ta wersje ?
                                            • kalia_t Re: Wspólny mianownik 01.11.06, 11:08
                                              nie, ale wielkokrotnie przewijała się w necie, gdy szukałam innych nagrańsmile
                                  • elsa1759 Re: Wspólny mianownik 22.08.07, 21:15
                                    > Póki co odliczam dni do Tristana i Izoldy pod Barenboimem, z Waltraud Meier. Na
                                    > żywo ofcourse.

Polecam b. ładne nagranie z "Walkirii", Domingo & Meier:
                                    youtube.com/watch?v=nWMwndlr70k
                      • albertyn Re: Wspólny mianownik 06.11.06, 11:50
                        Tak -to wielki "mikrofonowy" sopran bez wnętrza i tego czegoś co w operze jest
                        istotą...Posłuchaj jak śpiewa na przedstawieniach w operze....Niczy nie różni
                        się jej śpiew od nagrania na CD (zmiksowane ,bliskie doskonalości
                        i ...martwe,bezduszne-choć piękny głos ma i technikę bez zarzutu-TYPOWY WYTWÓR
                        MAS..MEDIÓW-DLA MAS!
                    • albertyn Re: Wspólny mianownik 06.11.06, 11:46
                      Wszystko to prawda o Netrebko-lecz jeden zasadniczy szkopół...BRAK JEJ WNĘTRZA!
                      Podobnie jak Giu-giu...
                      A jeszcze inni mówią,że to gwiazda rosyjskiej mafii...Lansowana i sponsorowana
                      przez wielkie wytwórnie płytowe,które własnie chcą lansować i kreować (swoje i
                      przez siebie wybrane gwiazdy-nie zawsze zgodnie z ich WARTOŚCIĄ I ARTYZMEM-
                      które prezentują.
                      Dziś Callas nie zaistniałaby-Wielkie wytwórnie zniszczyłyby JĄ!!!!!!!!!!!
                      Im o SZTUKĘ nie chodzi-tylko pieniądze się liczą!
                      • kalia_t Re: Wspólny mianownik 07.11.06, 19:21
                        albertyn napisał:

> A jeszcze inni mówią,że to gwiazda rosyjskiej mafii...

Nie chciałam tego pisać, jednak dobrze, że o tym wspomniałeś - kolosalne
                        nakłady finansowe pozyskane z nielegalnych źródeł prane są w przemyśle
                        fonograficznym "classic"- a w zasadzie show-biznesie jakim jest Netrebko i nie
                        tylko.sad((
                        • gucio60 Re: Unsinn 09.11.06, 16:57
                          • gucio60 Re: dla zainteresowanych 19.11.06, 11:30
                            odbior przez satelite

dzisiaj o godzinie 19.30 radio austria 1 transmituje z opery wiedenskiej
                            La Sonnambula

dzis o godzinie 19 TV Arte daje 45 minut z Juan Diego Florez´em
                            • gucio60 Re: Ona jest poprostu ..... 20.11.06, 17:37
                              poprostu WSPANIALA, jej glos to miod w uszach (byly swiezutko wymyte, prosto po
                              kapieli, taki rarytas nalezy wysluchac w czystosci ducha i ciala )

ps: dzis zadnego komentarza w austriackim IT, ona ich chyba poprostu zatkala,
                              pewnie jeszcze trawia to co slyszeli wczoraj
                              a ja wlasnie znow ja slucham (nagralem), wszyscy bez wyjatku orkiestra, chor,
                              sopran, mezzosopran, tenor i baryton dali wspanialy wieczor,
                              19 krajow kupilo prawo retransmisji, Polska oczywiscie NIE

• kalia_t Re: Ona jest poprostu ..... 20.11.06, 21:16
                                Bardzo ładna- oksmile ale na tym rola śpiewaczki się nie kończysmile Guciu drogi
                                nawet gdybyś wyprodukował w swojej wielkodusznośći jeszcze tysiąc postów w
                                obronie "kunsztu" Netrebko, to nic nie zmienismile Wielki głos i talent obroni
                                się sam, a Netrebko zwyczajnie go nie ma i na nic jej adwokat diabłasmile
                                • gucio60 Re: Ona jest poprostu ..... 22.11.06, 09:23
                                  SUPER

ps: czy sluchanie tej lub innej spiewaczki/spiewaka jest w Polsce przymusem ?
                                  jesli mnie ktos nie interesuje to sie nim nie zajmuje, takie to proste

nie ja rozpoczelem tem watek

• gucio60 Re: Ona jest poprostu ..... 22.11.06, 10:01
                                    WSPANIAłA

zapomniałem zapytać: czy ty idziesz do opery lub sluchasz w radio czy na dysku
                                    aby studjować każdą zaśpiewaną /zagraną nutę ?
                                    jeśli tak, to kiedy masz czas na słuchanie tego co jest śpiewane / grane ?
                                    jeśli tak, to szczerze ci współczuje

rozumiem, iż są i tacy ale to absolutny margines

• dobiasz Re: Ona jest poprostu ..... 22.11.06, 10:22
                                    gucio60 napisał:

> nie ja rozpoczelem tem watek

A zadałeś sobie trud przeczytania jego tytułu?
                                    • gucio60 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 22.11.06, 18:11
                                      dla wszystkich a nie tylko dla profesorów muzycznego konserwatorium i kilku
                                      ortodoksyjnych krytyków !!!

tak i właśnie dlatego o niej na tym wątku, jeśli z kolei ty zadasz sobie trud i
                                      załapiesz o co ci wówczas chodziło, drogi dobiasz

• dobiasz Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 22.11.06, 22:32
                                        gucio60 napisał:

> dla wszystkich a nie tylko dla profesorów muzycznego konserwatorium i kilku
                                        > ortodoksyjnych krytyków !!!

ROTFL
                                        • gucio60 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 23.11.06, 09:25
                                          TAKIE SA FAKTY

dzis placi sie za bilecik do opery 100-200 euro (z Netrebko), watpie czy stac
                                          na to tzw. masowego widza, czeladz chodzi na Madonne placac 90 euro za ticket

pamietam jak jeszcze nie tak dawno, kiedy to prywatna szkola do ktorej chodzil
                                          syn, organizowala wycieczke do Hamburga, dojazd, nocleg, wyzywienie plus bilet
                                          do opery za 100 DM
                                          na opere bilety byly tanie, smiesznie tanie w porownaniu z np. cenami biletow
                                          do kina czy na Volkspark aby byc na meczu HSV (tu najtanszy kosztowal chyba 20
                                          DM, bywalem czesto) a mimo to, najczesciej sale swiecily pustkami, bilet mozna
                                          bylo kupic w kasie tuz przed rozpoczeciem
                                          disiaj, na Netrebko trzeba zamawiac na kilka miesiecy naprzod, placac
                                          dziesieciokrotnie wiecej za bilet
                                          nie bronie Netrebko ale staje po stronie rzeczywistosci i faktow

ps: mam dobra propozycje, ktora powinienes przekazac twojemu prezydentowi i
                                          premierowi (pisze twojemu bo ja nie mam prawa glosu w naszej ojczyznie), otoz w
                                          miejsce watpliwego VETA dla rozmow z Rosja, niech zaprosza Netrebko do Polski
                                          na jakis komercyjny koncercik a moze Putin zniesie embargo na polska zywnosc i
                                          pusci jakas ropna rure przez Polske
                                          skad taka zwariowana mysl ?
                                          Netrebko jest niesamowicie popularna w Niemczech, Austrii, USA (pomijajac kilku
                                          pseudo pismakow-muzykologow, ktorzy to jesli nie odkryli sami talentu, zawsze
                                          beda niezadowoleni) i tam nie ma takich problemow

• dobiasz Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 23.11.06, 10:19
                                            Ty misiek lepiej nam powiedz, ile Ci Universal płaci za te reklamy, bo nadajesz
                                            jak przekupka na Kleparzu.
                                          • kalia_t Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 23.11.06, 12:24
                                            gucio60 napisał:

> ps: mam dobra propozycje, ktora powinienes przekazac twojemu prezydentowi i
                                            > premierowi (pisze twojemu bo ja nie mam prawa glosu w naszej ojczyznie),

Piszesz z ZK czy w swoim "patriotyzmie" zrzekłeś się obywatelstwa na rzecz
                                            Germanii?smile
                                            • gucio60 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 24.11.06, 12:36
                                              > Piszesz z ZK czy w swoim "patriotyzmie" zrzekłeś się obywatelstwa na rzecz
                                              > Germanii?smile

nie moja droga, zostałem zmuszony do wymiany przez naszych wspolnych ziomkow
                                              ale było to dość dawno i żalu nie czuję
                                          • dobiasz Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 23.11.06, 19:48
                                            gucio60 napisał:

> miejsce watpliwego VETA dla rozmow z Rosja, niech zaprosza Netrebko do Polski
                                            > na jakis komercyjny koncercik a moze Putin zniesie embargo na polska zywnosc i
                                            > pusci jakas ropna rure przez Polske
                                            > skad taka zwariowana mysl ?
                                            > Netrebko jest niesamowicie popularna w Niemczech, Austrii, USA (pomijajac kilku
                                            >
                                            > pseudo pismakow-muzykologow, ktorzy to jesli nie odkryli sami talentu, zawsze
                                            > beda niezadowoleni) i tam nie ma takich problemow

W Polsce zamiast Netrebko jest Rubik. Też przybliża masom. Też ładnie wygląda. A
                                            przy tym na szczęście nie śpiewa smile
                                            • gucio60 Re: boka przypalasz ? 24.11.06, 12:37
                                              • dobiasz Re: boka przypalasz ? 24.11.06, 13:58
                                                Ta. Z ziomami na kwadracie.
                                                • gucio60 Re: boka przypalasz ? 28.11.06, 17:40
                                                  drogi dobiaszu, powiedz lepiej czy słuchałeś melodramatu La Sonnambula z
                                                  Wiednia 19.11.2006 o godzinie 19.30, była w eterze bezpośrednia transmisja,
                                                  ostatecznie w tym medialnym spektaklu, uczestniczyła nie tylko AN
                                                  jeśliś słuchał, ciekaw jestem twoich wrażen - aber bitte, nur sachlich -,

zdrówko

• gucio60 Re: wcale nie o AN 28.11.06, 18:01
                                                    drogi dobiaszu, poniższy komentarz jest wprawdzie stary ale ciągle aktualny i
                                                    popiera moją tezę, iż AN jest "objawieniem i chyba zbawieniem dla opery"

przeczytaj go spokojnie
                                                    www.nachrichten.ch/detail/229031.htm
                                                    tak myśli wielu, ba większość, którym leży na sercu zachowanie tego działu
                                                    kultury narodowej, o której wspominałeś

"dzisiejsi politycy nie wywodzą się z rodów magnackich"

jeszcze raz dużo zdrówka
                                                  • dobiasz Re: boka przypalasz ? 28.11.06, 18:09
                                                    gucio60 napisał:

> drogi dobiaszu, powiedz lepiej czy słuchałeś melodramatu La Sonnambula z
                                                    > Wiednia 19.11.2006 o godzinie 19.30

Nie słuchałem.
                                                  • gucio60 Re: calkiem nie o Netrebko 29.11.06, 10:33
                                                    zaluj, mimo drobnych mankamentow ze strony wszystkich wykonawcow ale gdzie i
                                                    kto ich nie popelnia, w nuty trafiali,
                                                    byla to przyjemnosc dla ucha, nagralem na cd i moge sluchac kiedy zechce, ot
                                                    tak dla relaksu
                                                    jakie to wspaniale uczucie, sluchac opery dla relaksu i nie zastanawiac sie nad
                                                    frazowaniem, koloratura i trafianiem w nuty a sluchac poprostu pieknej,
                                                    melodycznej wloskiej muzyki operowej zwanej belcanto

pozdrawiam

• dobiasz Re: calkiem nie o Netrebko 29.11.06, 12:45
                                                    gucio60 napisał:

> zaluj,

Nie żałuję. Bellini nie mieści się w zakresie moich zainteresowań.
                                          • jacek226311 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 31.12.06, 08:21
                                            drogi guciu ,zanim zabierzesz glos to najpierw zasiegnij jezyka.Nie jaka
                                            Netrebko moze jest znana i popularna w Niemczech ,ale nie w USA.Mieszkam tu
                                            odpowiednio dlugo chodze do Metropolitan i niestety musze Cie
                                            rozczarowac,Netrebko z popularnoscia w stanach ma tyle wspolnego co pogoda z
                                            porostem byczych jaj
                                            • gucio60 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 31.12.06, 12:50
                                              drogi jacku, rozczarowujsz mnie ale nie miara popularnosci Netrebko tylko twoja
                                              wypowiedzia
                                              gdybysmy przyjeli, iz jestes przecietna tamtejszej kulturowej polskieje
                                              emigracji, to pozal sie Boze nad jej poziomem

happy new year

• jacek226311 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 01.01.07, 05:36
                                                drogi guciu.Najgorsze jakie moglo mnie spotkac to to,iz posadzono mnie ,ze
                                                jestem jednym z Twoich klonow
                                                • gucio60 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 02.01.07, 14:07
                                                  drogi jacku, no to nic nie poradze, sa ludzie cierpiacy na rozne manie, tu na
                                                  forum, cierpia najczesciej na "manie lustracyjna", och jakie to w Polsce modne,-
                                                  abstrachujac od powyzszego, popularnosc Netrebko w USA lub jej brak jest mi
                                                  wlasciwie obojetna, ja poprostu lubie ta spiewaczke niezaleznie od tego co Ty o
                                                  niej sadzisz bo to tak jak z winem, niezaleznie od techniczno-enologicznej
                                                  poprawnosci, wino musi w mojej gebie smakowac a rozpoznanie tzw. balansu miedzy
                                                  sokiem a alkoholem nie jest znow az tak trudne nawet dla laika, wystarczy, ze
                                                  tenze potrafi rozroznic frykadele od befsztyka
                                                  apropos popularnosci: biorac pod uwage recenzje z Don Pasquale i I Puritani, o
                                                  takowa w USA, Netrebko nie musi sie martwic, ma ja zagwarantowana

pozdrawiam

• jacek226311 Re: Ona zrobiła z opery coś strawnego ...... 03.01.07, 00:49
                                                    drogi guciu, a gdzie jest w mojej wypowiedzi jakakolwiek opinia o Netrebko?
                                                    Prosze pokaz mi w ktorym miejscu wyrazam sad o niej .Wroc sie do pierwszej
                                                    klasy podstawowej szkoly i naucz sie czytac.Ja tylko stwierdzilem fakt ,ze
                                                    niejaka Netrebko nie jest wcala taka popularna w stanach jak sadzisz,a o jej
                                                    walorach zewnetrznych czy glosowych nie wspomnialem,wiec prosze zanim
                                                    zabierzesz jeszcze raz glos naucz sie czytac.Nie mniej dyskisje miedzy mna a
                                                    Toba uwazam za zakonczona. Po prostu nie mam nic Ci do powiedzenia.Ale znajac
                                                    Ciebie wiem,ze sie odezwiesz no bo jak inaczej ,przeciez g...zawsze wyplywa na
                                                    wierzch
    • laleczka_krakow Re: wątek NIE o Netrebko 31.12.06, 08:05
      A ja lubie Netrebko
      Rzeczywiscie sluchajac ja z plyt jest to wrecz doskonaly wyrob ale ktos z Was
      sluchal ja na zywo?
      • edavenpo Re: wątek NIE o Netrebko 23.08.07, 21:06

Ja ja widzialam w don Giovanni w Royal OPera House i przyznam ze... nic specjalnego.

Podobno nie byla w formie ze wzgledu na wczesniejsze zapalenie gardla (zreszta
        na premierze jej nie bylo z tego wlasnie powodu) ale brakuje jej jak dla mnie
        charakteru bo na zywo nie da sie oddzielic osobowosci scenicznej i samego glosu.
        Jesli chodzi o status gwiazdorski i porownanie z taka Cecilia Bartoli (ktora tez
        widzialam na zywo w ROH w Turku we Włoszech) to Netrebko na zywo wypada slabo.

Zreszta cala obsada byla kompletnie przycmiona przez Erwina Schrotta w roli Don
        Giovanniego ktory byl po prostu stworzony do tej roli i fizycznie i glosowo wink

i.thisislondon.co.uk/i/pix/2007/06/39a_12_Giovanni_243x267.jpg
        • j1850ej.reszke Re: wątek NIE o Netrebko 03.08.08, 01:45
          Bartoli - to jest dopiero prawdziwa dzisiejsza DIVA. Zgadzam się absolutnie. O
          A.N. milczę, bo mogą spadać granaty,a ostatnio supercisza. Wilka z lasu,lepiej
          wszak nie wywoływać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka