Dodaj do ulubionych

jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći?

28.11.11, 19:32
Witam
i jak w temacie.Pierwszy raz sprzedawana nieruchomość,odrazu rzuciły sie agencje,obiecując niewiadomo co.Podpisalam kilka umów,mineło pól roku i nic.Przyszły 3 osoby z jednej agencji,reszta ma nas w d...../Co gorsza trafiają mi sie "oglądajacy: opowiadajacy ze ok 3-4 miesiecy wcześniej pisali o kontakt do agencji i zero reakcji.Nie wiem czy mi sie zdaje,czy poprostu wiszę jako ciekawa oferta.....
Chcę rozwiazać wszystkie umowy,jak to zrobic?nie chcę potem,po roku np dowiedzieć sie ze sprzedalam nieruchomość "ich" klientowi...
Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • gracuszek Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 28.11.11, 19:45
      Może być z tym ciężko. Jeżeli w umowie znajdują się jakiekolwiek klauzule niedozwolone to umowa jest automatycznie nieważna.

To może także pomóc -> www.opodal.pl/blog/2011/01/06/Za-plecami-posrednika.html
      • al_gon Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 29.11.11, 11:14
        gracuszek napisał:

> Może być z tym ciężko. Jeżeli w umowie znajdują się jakiekolwiek klauzule niedo
        > zwolone to umowa jest automatycznie nieważna.

hahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahaha
    • decort Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 28.11.11, 21:55
      nic prostszego - należy agencjom, z którymi podpisało się umowę ją (umowę) wypowiedzieć. Czy też przez wizytę w biurze z wypowiedzeniem umowy czy tez przez wysłanie takiego wypowiedzenia pocztą. I po sprawie.
    • al_gon Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 29.11.11, 11:17
      Nie słuchaj nijakiego Pana Opodal - bezkarnie wypisuje bzdury, wprowadzając w błąd ludzi, którzy czytają to forum.

Wyślij do biur nieruchomości, listem poleconym, rozwiązanie umowy. Poproś, aby w odpowiedzi przesłali Ci listę oglądających mieszkanie. Jak ktoś z nich od Ciebie kupi to będziesz wiedziała z kim się rozliczyć.
      • gracuszek Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 30.11.11, 22:20
        Bzdury kolego to sam wypisujesz bo jeżeli klienci pojawili się już w czasie kiedy była podpisana umowa i agencja też podpisała umowę z danym delikwentem to nawet po jej wypowiedzeniu trzeba będzie zapłacić prowizję.

Natomiast jeżeli umowa jest nieważna prowizji zapłacić nie będzie trzeba nawet jeżeli klient będzie od agencji.

Tak oczywiście umowę można wypowiedzieć kiedy się chce ale wypowiedzenie nie działa wstecz.
        • al_gon Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 01.12.11, 11:33
          Jesteś ignorantem. Zaprzeczasz sam sobie!

gracuszek napisał:
          Może być z tym ciężko. Jeżeli w umowie znajdują się jakiekolwiek klauzule niedozwolone to umowa jest automatycznie nieważna.

gracuszek napisał:

> Bzdury kolego to sam wypisujesz bo jeżeli klienci pojawili się już w czasie kie
          > dy była podpisana umowa i agencja też podpisała umowę z danym delikwentem to na
          > wet po jej wypowiedzeniu trzeba będzie zapłacić prowizję.
          >
          > Natomiast jeżeli umowa jest nieważna prowizji zapłacić nie będzie trzeba nawet
          > jeżeli klient będzie od agencji.
          >
          > Tak oczywiście umowę można wypowiedzieć kiedy się chce ale wypowiedzenie nie dz
          > iała wstecz.

Co to znaczy umowa nieważna? Zapisz sobie to co teraz przeczytasz. Poszerzy to Twoją mizerną wiedzę.

Jeśli strona umowy tzn agencja lub zamawiający wypowie ją, rozwiąże itd to zapisy w niej obowiązują nadal w stosunku do potencjalnych Kupujących przez okres, który jest wskazany w umowie. Nie można rozwiązać umowy i nabyć nieruchomość tzn można ale trzeba zapłacić wynagrodzenie

Agencja powinna przedstawić listę osób, którzy oglądali nieruchomość - i do nich zapisy w rozwiązanej umowie obowiązują.

Jeśli w umowie jest klauzula niedozwolona to umowa jest ważna! A zapis, który jest niedozwolony zwyczajnie nie obowiązuje. Ale musi być on dokładnie taki sam jak na stronie uokiku lub sad musi uznać, że klauzula jest niedozwolona. Reszta umowy jest ważna! A ty piszesz, że umowa jest z automatu nieważna. Większej bzdury dawno nie słyszałem. NAwet jak sad uzna, że klauzula jest niedozwolona to przyjmuje sie wynagrodzenie na podstawie KC czyli zwyczajowo przyjęte. WIec jak widzisz, jestes ignorantem.
          • bazylia32 Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 01.12.11, 14:03
            dziekuje
          • Gość: majka al nie stresuj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 17:00
            przecież garnuszek czy jak mu tam to idiota, wynika to jasno z jego(jej) postów
            • al_gon Re: al nie stresuj się 02.12.11, 14:50
              Wiem, że idiota bez podstawowej wiedzy. U mnie w podstawówce też byli idioci ale jakoś ludzie z wiedzą próbowali ich na lepszą drogę naprowadzić. To, że idiota to nie znaczy, że nie rozumie co się do niego pisze. Chyba, że się mylę.
          • gracuszek Re: jak rozwiązać umowę z agencja nieruchomośći? 01.12.11, 17:36
            Bardzo ładna wypowiedź. Bardzo elokwentna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka