Dodaj do ulubionych

Mieszkanie kwaterunkowe

02.02.12, 13:07
Chcę oddać to mieszkanie administacji. Jak je zdać? Kto ma je odebrac? Jak zdać (i kto ma je odczytać) liczniki gazu i prądu? Co mam zrobić poza wypowiedzeniem (już to zrobiłam) umowy? Czy coś poza odnowieniem mieszkania mam zrobic?
Proszę o poradę i pomoc, bo niczego w necie nie mogę odszukać.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Mieszkanie kwaterunkowe 02.02.12, 13:15
      a.warto zwrócić się do właściciela - czyli gminy
      b.zarządca ma na pewno właściwe dokumenty
      c.prąd i gaz - to woja relacja z dostawcami mediów - z nimi rozmawiaj.
      d.odnawiać mieszkanie? zależy jak masz sformułowaną umowę - przeczytaj ją dokładnie...

Pzdr
      j.
      • lulka05 Re: Mieszkanie kwaterunkowe 02.02.12, 14:25
        Dzięki za odpowiedź.
        A - zwróciłam się i odesłali mnie do administracji mojego budynku.
        B - administracja przyjęła do wiadomości moją decyzję o oddaniu i nie poczówa się do niczego poza przysłaniem komisji na zdanie miaszkania. Wszelkie sprawy mam do tego czasu pozałatwiać. sic!
        C - zadzwoniłam i pobrałam ze strony odpowiednie dokumenty. Na nich jest napisane, że na odbiorze powinny być dwie strony, a administacja nie chce w tym uczestniczyć, mówiąc, że mam to sama z nimi załatwiać. To komu mam zdać stan licznika Sama sobie i odisać się za obie strony? Inkasent z elektorwni, gazowni nie przyjdzie, to kto ma byc? Jak to formalnie w realu wygląda?
        D - tak, tak się dowiedziałam w administracji, że przed opuszczeniem lokalu mam go odnowić! Mieszkanie to było ze mną przez prawie 40 lat. Dbałam o nie i remontowałam, udoskonalałam, ale mimo wszystko mam go oddać w stanie jakim go dostałam. Umowy nie znalazłam, bo to mieszkanie było kiedyś moich rodziców. A administracja jakoś nie ułatwia mi życia.
        Chciałabym już zakończyć tą sprawę, ale żeby było zgodnie z prawem. Ale nie wiem jak! Może ktoś miał podobne przejścia i wie jak to doprowadzić do finału?
        Dzięki.
        • decort Re: Mieszkanie kwaterunkowe 08.02.12, 19:54
          B i C - "poza przysłaniem komisji na zdanie miaszkania" - i o to chodzi. Komisja reprezentuje administrację; więc sa 2 strony: Ty i komisja;
          D - dyskusyjne, ale zrozumiałe jako stanowisko administracji (jeżeli mieszkanie jest zadbane - nie musisz w nim robić nic!): Twoim obowiązkiem jest oddanie mieszkania w stanie w jakim je uzyskano jako kwaterunek 40 lat temu (więc raczej musiałabys je zdemolować żeby dotrzymać tego warunku).
          Umowy z dostawcami prądu i gazu rozwiązujesz sama, administracja nie ma nic do tego, ponieważ nie jest stroną tych umów. To samo dotyczy rozliczeń z tymi dostawcami. Czy inkasent przyjdzie czy nie - decyzja dostawców: przyjść powinien, ponieważ sprawa dotyczy rozwiązania umów z nimi; więc oprócz odczytu stanu liczników, powinni te liczniki odłączyć i przestać dostarczać prąd i gaz. I to jest normalna procedura.
          I jeszcze jedno: dobrze by było gdybyś jednak odnalazła umowę jaką Twoja mama podpisała z gminą o wynajem tego mieszkania (lub niech Ci w archiwum administracji ją odnajdą), ponieważ przy zdaniu mieszkania należy Ci się zwrot zrewaloryzowanej kaucji, którą Twoja mam wpłaciła przyjmując mieszkanie.
          • Gość: vvv kaucja IP: *.ists.pl 09.02.12, 19:16
            decort napisał:

> ponieważ przy zdaniu mieszkania należy Ci się zwrot zrewaloryzo
            > wanej kaucji, którą Twoja mam wpłaciła przyjmując mieszkanie.

Ale chyba tylko wtedy gdy jest jedynym spadkobiercą po mamie?
            • decort Re: kaucja 10.02.12, 20:37
              oczywiście, że tak; a nawet więcej - gdy się wstąpiło w stosunek najmu po mamie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka