Dodaj do ulubionych

Renta planistyczna

14.04.12, 10:26
Witam,moje pytanie dotyczy wyliczenia renty planistycznej.Jestem w trakcie sprzedaży działki,umowa sprzedaży ma być podpisana we wrześniu ale od marca obowiązuje nowy MPZP . Wystąpiłem więc do urzędu o obliczenie renty planistycznej,pani poinformowała mnie,że oni mogą to wyliczyć jednak operat będzie obowiązywał tylko 3 miesiące a jeżeli nie sprzedam w ciągu 3 miesięcy gmina będzie wyliczać rentę od nowa. Ztego co czytałem renta to jest podatek od wzrostu wartości nieruchomości po uchwaleniu nowego MPZP, czy więc raz wyliczona nie powinna obowiązywać przez cały 5 letni okres obowiązku jej zapłaty? Podobno przy obliczaniu renty nie jest brana pod uwagę cena sprzedaży, tylko różnica między wartością nieruchomości przed wprowadzeniem MPZP i po wprowadzeniu MPZP

Dzięki za wszelkie sugestie w tej sprawie
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Renta planistyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.13, 09:28
      Operat szacunkowy zgodnie z art. 156 ust. 1 pkt 3 ustawy o gospodarce nieruchomościami (tj. Dz. U. z 2010r Nr 102 poz. 651z póź. zm) może być wykorzystany do celu, dla którego został sporządzony przez okres 12 miesięcy.
      Rena planistyczna wynika z różnicy wartości nieruchomości przed uchwaleniem planu oraz wartości nieruchomości po uchwaleniu planu miejscowego. należy wziąć pod uwagę zmianę ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym tz. dodany art.87 ust. 3a. Zgodnie z tym przepisem obecnie wylicza się trzy stany wartości nieruchomości: wartość nieruchomości w starym nieobowiązującym planie, który wygasł z upływem 2003r, wartość nieruchomości wg przeznaczenia w nowym planie oraz wartość nieruchomości wg. faktycznego wykorzystania działki w okresie bez obowiązywania planu. Dopiero ustalenie tych wartości będzie pozwalało na prawidłowe obliczenie wzrostu wartości nieruchomości. (Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 5 czerwca 2013r syg. II SA/Gd 33/13)
    • kate_mm Re: Renta planistyczna 05.08.15, 01:22
      Renta planistyczna w każdym przypadku wyliczana jest indywidualnie. Generalnie polecam lekturę tego artykułu: www.ditum.com.pl/ustalenie-wysokosci-oplaty-z-tytulu-renty-planistycznej-oraz-oplaty-adiacenckeij/, rozjaśnia wiele kwestii związanych z ustalaniem wysokości renty planistycznej. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka