Dodaj do ulubionych

dane osobowe

17.06.04, 13:20
Witam,
mam pytanie: jakie dokumenty dostanę przy notarialnym akcie zakupu
mieszkania? Oryginały czy kopie?
Na razie jestem po podpisaniu umowy przedwstępnej, ale wszystkie dokumenty
dostałem tylko do wglądu, nic mi pośrednik nie pozwolił skopiować, ze względu
na ochronę danych osobowych. To samo w spółdzielni, nic nie można sprawdzić,
bo OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH OBOWIĄZUJE!!!... JAk sobie z tym radzić?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: dane osobowe 17.06.04, 20:27
      Witaj Grzegorzu,
      notariusz otrzyma oryginały dokumentów, na podstawie których sporządzi umowę
      (powołując treść tych dokumentów w akcie). Przy mieszkanku spółdzielczym -
      oryginały dokumentów zostają u notariusza, przy nieruchomości - niektóre
      dokumenty (oryginały oczywiście) wysyłane są przez notariusza do sądu
      wieczystoksięgowego.
      Ty, jako strona umowy, otrzymasz po jej zawarciu wypis aktu notarialnego
      dokumentującego tęż umowę. Wypis taki ma moc oryginału (oryginał aktu to to co
      strony podpisują i to zostaje u notariusza), w którym wszystkie złożone do
      niego dokumenty będą opisane.
      Jeśli chodzi Ci zatem o dokumenty typu zaświadczenie ze spółdzielni o służącym
      prawie - to Ty go w ogóle nie dostajesz, natomiast zaświadczenie o np.
      wymeldowaniu wszystkich osób z lokalu czy o niezaleganiu z opłatami - Ty w
      oryginale powinieneś otrzymać od sprzedającego.
      Jeśli chodzi o sprawdzenie czegokolwiek w spółdzielni to - o ile sprzedający
      wyraża chęć współpracy z Tobą - zawsze może wspólnie z Tobą do spółdzielni się
      wybrać a wtedy nie widzę przeszkód dla uzyskania przez Ciebie konkretnych
      informacji (sam raczej niczego nie osiągniesz - tak moim zdaniem).
      Wierząc, że jasne - pozdrowionka Ci wysyłam. B.
      • kgkc Re: dane osobowe 18.06.04, 13:28
        Witam i dziękuję za odpowiedź (jasną oczywiście!).
        Drugie pytanie mi się wylęgło...
        Czy w sprawie ksiąg wieczystych można polegać na notariuszu i pośredniku, czy
        lepiej samemu wszystko sprawdzać (nie bardzo mam czas na to...)? Czy ponoszą
        jakąś odpowiedzialność za niedopatrzenie..? W umowie z agencja ani słowa o
        odpowiedzialniści, ale wspomniana jest polisa OC.
        Pozdrawiam, Grzegorz
        • bebiak Re: Obejrzenie księgi wieczystej 20.06.04, 15:06
          Witaj Grzegorzu,
          w sprawie pośrednika nie umiem się wypowiedzieć bo nie znam tego typu
          działalności. Jeśli chodzi o notariusza natomiast to jest możliwe sporządzenie
          umowy na podstawie oględzin księgi wieczystej. Jeśli notariusz by się na to
          zgodził, to wpisuje wówczas do umowy, iż w takim dniu o takiej godzinie dokonał
          oględzin księgi i stwierdził to i to. Oczywiście nie muszę Ci chyba dodawać, że
          w naszym (kulawym) systemie i to nie daje Ci 100% gwarancji, bo przecież po
          wyjściu notariusza z sądu już coś tam może wpłynąć (podobnie gdybyś sam sobie
          oglądał księgę), ale bynajmniej masz pewność, że na taką chwilę było tak jak to
          opisał notariusz. Czy notariusz będzie chciał pojechać do sądu - tego nie wiem
          ale możliwość taka istnieje.
          Gdybyś sam miał pojechać (może znajdziesz moment - przecież mieszkania nie
          kupujesz codziennie) to uczulam Cię nie tylko na wpisy do księgi ale również na
          nierozpoznane ale już znajdujące się w sądzie wnioski. O takich wnioskach sąd
          zamieszcza wzmianki - jeśli taką wzmiankę dojrzałbyś w księdze to musisz
          ustalić czego taki wniosek dotyczy (gdyby Tobie jako nabywcy sąd nie chciał
          udzielić takiej informacji to działaj w porozumieniu z właścicielem). I jeszcze
          dobrze by było aby udało Ci się zasięgnąć informacji, czy w komputerze nie ma
          żadnych wniosków - nie wiem na ile to możliwe ale to również sugeruję.
          Wierząc, że zrozumiałe dziękuję Ci za dziękuję i pozdrowionka wysyłam. B.
          • kgkc Re: Obejrzenie księgi wieczystej 21.06.04, 19:23
            Dziękuję ponownie. Grzegorz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka