Dodaj do ulubionych

Żle wykonany dach i przecieki

IP: *.play-internet.pl 27.10.12, 18:24
Witam
Kupiłam mieszkanie na poddasze, nieruchomość zarządzana jest przez spółdzielnie aczkolwiek mieszkanie jest wyodrębnione. W trakcie wymiany okien dachowych okazało się, że folia dachowa jest niewłaściwie zamontowana. Jest to zwykła folia budowlana zamontowana wewnątrz krokwi za pomocą listewek. Napisałam pismo do spółdz. wspólnie z innymi mieszkańcami poddasza do zamocowania membrany dachowej w sposób właściwy. Sąsiedzi mają przecieki w domu. Spółdz. wystosowała pismo, że dach budowany był zgodnie z techn. lat 90 tych. Na spotkaniu z Zarządem, padła propozycja aby powołać rzeczoznawcę, ekspertyza techniczna dachu potwierdziła tylko nasze "żądania", ekspert w trybie natychmiastowym zaleca wymianę wstępnego pokrycia dachowego (blacho-dachówka i membrana). Ponadto udało mi się dotrzeć do projektu budowlanego i okazuje się, że dach został wykonany niezgodnie z projektem (powinno być pełne deskowanie oraz papa). Od momentu wystosowania naszego pisma minęło ponad 5 miesięcy, spółdzielnia milczy, prezes podczas rozmowy tel. powiedział mi, że to jest tylko jego dobra wola aby wykonać remont dachu!! Co powinnam zrobić w tej kwestii aby remont został wykonanay. Nieruchomość ma zgromadzone ponad 100 000 Pln z tytułu funduszu remontowego ale pieniądze w tym roku są wydane na inne nieruchomości:( Nie udzielono mi informacji na temat planów remontowych na rok 2013, powiedziano mi, że jeszcze ich nie ma.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Żle wykonany dach i przecieki 27.10.12, 21:15
      Zagrozić sądem i przygotować się do skierowania pozwu do sądu.Chyba niestety nie ma innej drogi.
    • Gość: marcel Re: Żle wykonany dach i przecieki IP: *.pawluk.org 30.10.12, 18:25
      Jeśli poddasze jest zamieszkałe to powinno być jeszcze docieplone wełną mineralną, a nie tylko folia i blachodachówka... Spółdzielnia powinna udostępnić spółdzielcy wszelkie informacje n/t remontu dachu.W końcu płacisz na fundusz remontowy.Najlepiej jest powołać eksperta,biegłego do ekspertyzy,że dach został nie został zrobiony zgodnie ze sztuką budowlaną.Zgłoś się do CECH-ów tam mają mistrzów dekarskich i pewnie adresy do rzeczoznawców.W razie sprawy sadowej możesz wystąpić o zwrot kosztów od spółdzielni za powołanie ekspertów.
      • Gość: masmiks Re: Żle wykonany dach i przecieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 02:16
        Ja bym wziął porządnego rzeczoznawcę , najlepiej biegłego sądowego bo tylko porządna ekspertyza da Ci jakąś szansę na dochodzenie swoich praw. Jak nie masz jeszcze nikogo to szczerze polecam świetnego eksperta dr inż. Przemysław Stawiarski - jest wieloletnim biegłym i rzeczoznawcą budowlanym. Mnie robił ocenę domu spapranego przez developera, jego opinia dała mi wygrać w sądzie - gość zna się na rzeczy wiec powinien pomóc
        • Gość: masmiks Re: Żle wykonany dach i przecieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 02:18
          Znalazłem Ci jeszcze stronkę www.bieglyrzeczoznawca.pl/
        • andrzej.sawa Re: Żle wykonany dach i przecieki 05.11.12, 11:08
          Ale rzeczoznawca potwierdził,że spartolono.Problemem jest wyegzekwowanie.
          • Gość: Gosc Re: Żle wykonany dach i przecieki IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.12, 20:52
            Ekspertyza techniczna wykazała, że dach wykonany jest niezgodnie ze sztuką, rzeczoznawca zalecił również wymianę ocieplenia ze względu na to, że przez lata była zamaczana z powodu nieszczelności dachu. Aktualnie czekam na inwentaryzacje bloku, mają robić na dniach...
            • andrzej.sawa Re: Żle wykonany dach i przecieki 09.11.12, 23:20
              Czyli zaniedbanie zarządzających powoduje szkody mieszkających bezpośrednio pod dachem,a więc jest problem prawny - działanie na szkodę.
    • sklep_sportowy Pytanie 22.11.12, 23:06
      Pytanie trochę nie w temacie. Kto doradzi jaki pokrycie dachu wybrać. Czy gont bitumiczny czy blachę? Porównując ceny tutaj Tekst linka widać, że gont jest droższy. Jeśli jednak nie chodzi o cenę, co jest bardziej wytrzymałe?
      • Gość: b Re: Pytanie IP: *.pawluk.org 22.11.12, 23:08
        Zdecydowanie gont, nie decyduj się na blachę.
        • andrzej.sawa Re: Pytanie 23.11.12, 10:47
          Radzę jednak popatrzeć czy w pobliżu są wysokie drzewa,które zrzucają liście na dach.Trwałość pokrycia jest od tego zależna,no i oczywiście konstrukcja dachu - liście lubią zatykać i cieknie - dużo drzew,to prosty dach.
    • Gość: Bolo Re: Żle wykonany dach i przecieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.13, 23:25
      U mnie też dach zaczął przeciekać, nie wiem co i jak się stało, remont latem> Nie wiem próbowac dogadywac się czy szukać jakiegoś rzeczoznawcy?
      • Gość: Wyjec Re: Żle wykonany dach i przecieki IP: *.play-internet.pl 29.11.13, 18:33
        Zawsze lepiej jest się dogadać, jak pójdziesz na „konflikt” to przypuszczalnie czeka Cię droga sądowa, nie mniej nie raz inaczej się nie da. W każdym razie „jak po dobroci” się nie da i nie uznają nie wiem jak to dokładnie nazwać reklamacji czy gwarancji to pozostaje ci faktycznie tylko sprawa sądowa. Co do rzeczoznawcy, to proponuje skorzystać z usług dr inż. Przemysława Stawiarskiego.Ja dzięki niemu uniknąłem sprawy w sądzie i zakończyło się na korzystnej dla mnie ugodzie, gdzie wszystko naprawy zostały wykonane w 3 miesiące, a przy sądzie pewnie nie miałbym jeszcze wyroku, o załatwieniu sprawy nie wspominając
        • jeepwdyzlu Re: Żle wykonany dach i przecieki 29.11.13, 18:40
          spie...ć inżynierze
          j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka