14.07.04, 14:56
Notariusz wpisał w komparycji aktu dane stron . Umowa była w 1998 roku . Ja
mieszkałem pod innym adresem niż zameldowanie w dowodzie osobistym . Ta sama
miejscowość tylko inne adresy . Wpisał adres mojego faktycznego zamieszkania
a nie z dowodu - czy mógł tak zrobić i czy nie będę miał z tego powodu
zadnych kosekwencji .Działkę nabyłem wspólnie zżoną. Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: PYTANIE 14.07.04, 23:30
      Witaj, nie sądzę, żeby to było jakimś wielkim problemem tak naprawdę. Jeśli
      chodzi o akty to jak wiesz notariusz wpisuje: "zamieszkały" i tak naprawdę do
      końca nie wiadomo do czego się odwołać. Jeśli do przepisów o ewidencji ludności
      to mieszkasz tam gdzie jesteś zameldowany (wtedy wpis byłby błędny), jeśli do
      cywilistyki - to mieszkasz tam gdzie przebywasz z zamiarem stałego pobytu
      (wtedy wpis byłby prawidłowy). Dziś zresztą już spora grupa notariuszy w ogóle
      nie opiera się na wpisach w dowodach (stare w tym zakresie zupełnie nie oddają
      nawet zameldowania) a tylko z oświadczenia stron wpisuje miejsce zamieszkania
      (znowu: w jakim rozumieniu?). Adres poza tym, podobnie jak numer dowodu
      osobistego - nie identyfikuje Cię. Identyfikują Cię imiona, nazwisko, imiona
      rodziców, ewentualnie data urodzenia i - dziś - pesel. Zakładam, że te dane
      były wpisane prawidłowo. W rozumieniu wpisu w księdze wieczystej - nic się nie
      dzieje (tam się adresu strony nie wpisuje), natomiast z tego co obserwuję w
      ewidencji gruntów adres się wpisuje, ale moim zdaniem żaden to problem dziś
      dokonać tamże zmiany.
      Wierząc, że jasno się wypowiedziałam - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • 23658c Re: PYTANIE 16.07.04, 14:22
        Przepraszam ale odpowiedż na pani wyjaśnienia zawarłem w pytaniu,, Do pani
        Bebiak" o godz 13.28 15.07.2004

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka