Dodaj do ulubionych

Podatek leśny a od nieruchomości

24.01.13, 09:55
Kupiłam działkę, jest to las w ewidencji gruntów (właściciel podzielił swój las na kilka działek i tak sprzedaje). Na działce jest i będzie nadal drzewostan, nic nie planuję budować. Urząd Miasta jednak zaczyna kwestionować, że tak mała działka to nie las i powinna być przekształcona w budowlaną (bo w okolicy budowlane są).
Zatem pytanie: kto wprowadza takie zmiany w ewidencji gruntów? Mnie nie zależy na przekształceniu póki co na budowlaną.
Obserwuj wątek
    • g.dziwota Re: Podatek leśny a od nieruchomości 27.01.13, 23:09
      Nie znam się za bardzo na kwestiach podatkowych ani na leśnych ale wydaje mi się, że gmina chce Cię "przymusić" do tej zmiany, abyś płaciła im podatek od gruntu budowlanego, a nie lesnego z którego jesteś pewnie zwolniona. Jesli Twoja działka ma powierzchnę nie większą niż 0,1 ha (1000 m2) to pewnie uważają, że grunt zaewidencjonowany jako las nie jest lasem. W mim rozumieniu nie musisz nic robić i działka dalej będzie leśna. Jesli przedstawisz mi informację czy jest MPZP albo decyzja o warunkach zabudowy mogę Cię poinformować co robić dalej by się zabespieczyć na przyszłość co do możliwości zmiany tejże działki na tereny budowlane. Zapraszam na e-maila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka