Dodaj do ulubionych

spłata spadkobierców

16.07.04, 18:29
Mieszkam w domu ,który był własnością babci i dziadka na podstawie współwłasności małżeńskiej.Dziadek zmarł więc jego połowa podlega dziedziczeniu ustawowemu przez jego dzieci i mnie ponieważ mój ojciec też nie żyje, mieszkam w tym domu a pozostali zstępni chcą go sprzedać czy w tej sytuacji przysługuje mi prawo pierwokupu czy mogą sprzedać komu chcą?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: spłata spadkobierców 19.07.04, 18:10
      Cześć Elluncia,

elluncia napisała:

> Mieszkam w domu ,który był własnością babci i dziadka na podstawie
      >współwłasności małżeńskiej.Dziadek zmarł więc jego połowa podlega
      >dziedziczeniu ustawowemu przez jego dzieci i mnie ponieważ mój ojciec też nie
      >żyje, mieszkam w tym domu a pozostali zstępni chcą go sprzedać czy w tej
      >sytuacji przysługuje mi prawo pierwokupu czy mogą sprzedać komu chcą?

Prawa pierwokupu jako takiego dla Ciebie nie ma, natomiast całej nieruchomości
      bez Ciebie (jeśli taki jest stan prawny jak napisałaś) również nie można
      sprzedać. Jesteś współwłaścicielem i Twoja zgoda jest niezbędna dla sprzedaży
      całości. Natomiast oczywiście każdy ze współwłaścicieli może rozporządzać
      swoim udziałem czyli udział sprzedać bez Twojej zgody: na ile w sensie
      faktycznym jest to możliwe tego nie wiem ale prawnie możliwe jest (oczywiście
      nabywca będzie miał świadomość, że jest to tylko współwłasność). Nie muszę
      chyba dodawać, że Ty również możesz dogadać się z pozostałymi co do nabycia od
      nich tego co mają. Jeśli nie będziecie się mogli dogadać w żaden sposób to
      ostatecznym wyjściem jest postępowanie sądowe: wtedy oczywiście gdybyś to Ty
      miała zostać właścicielką całej nieruchomości również musisz się liczyć ze
      spłatami na rzecz pozostałych.
      Wierząc, że jasne to dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka