Dodaj do ulubionych

Dzial spadku

18.01.26, 12:47
Czy do przeprowadzenia działu spadku potrzebuje wypis z rejestru gruntów i z kw czy tylko z kw. Chodzi o dom i działkę rolną.
Bedziemy wnioskować o nieodpłatne przekazanie swoich udziałów 1 ze spadkobierców a dzialka rolna pozostanie we wspolwlasnosci.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Dzial spadku 18.01.26, 13:03

Dowiedz się u źródła, w sądzie, czy u notariusza.
      W tej chwili też jesteśmy w trakcie przeprowadzania nabycia spadku (ale nie ziemi rolnej) i dwóch różnych notariuszy wymaga różnych dokumentów.
      • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 18.01.26, 13:20
        Robimy to w sąadzie .
        • iwles Re: Dzial spadku 18.01.26, 13:30

To w sądzie powinni powiedzieć, o jakie dokumenty chodzi. Naprawdę lepiej się doinformować u źródła.
          Powiem tylko, że terminy spraw spadkowych są horrendalnie długie (przynajmniej u mnie ), bo 14-15 miesięcy to wydaje mi się kosmosem.
          Stąd decyzja o notariuszu.
          • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 18.01.26, 13:52
            Omg myślałam ze miesiąc, dwa
            • jkl13 Re: Dzial spadku 18.01.26, 20:56
              Miesiąc? W sądzie? Jeśli w rok się wyrobicie, to będzie to szybki termin. Od wpływu wniosku (bez braków, oplaconego) sędzia ma miesiąc na wydanie zarządzenia o doręczeniu odpisu wniosku uczestnikom. Jeśli którykolwiek z nich mieszka za granicą, samo doręczenie trwa kolejny miesiąc, o ile uczestnik mieszka na terenie UE i odbierze bez problemu korespondencję z sądu. Jeśli mieszka poza Unią, to takie doręczenie zajmuje kilka miesięcy i często wymaga wcześniejszego przetłumaczenia dokumentów (nawet jeśli korespondencja idzie do Polaka). Rok to optymistyczny termin, jeśli nie będzie problemów z odbieraniem pism i wszyscy zgodzą się z wartością majątku spadkowego i sposobem działu spadku. Bo jeśli sąd powoła biegłego, to miną kolejne miesiące w oczekiwaniu na opinię.
          • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 18.01.26, 14:05
            U nas nie można bo jeden z współwłaścicieli mieszka za granicą w grę wchodzi tylko połączenie sie online.
            • profes79 Re: Dzial spadku 18.01.26, 22:28
              To uzgodnijcie wcześniej jakie dokumenty sa potrzebne, co trzeba zrobić i niech przyleci do notariusza. Wiem, że koszty ale bez tego będziecie się wozić latami.
              • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 19.01.26, 10:29
                Tak by było najprościej niestety jest to niemożliwe. Pozostaje sąd.
                • alpepe Re: Dzial spadku 19.01.26, 10:36
                  A jakby on za granicą zrobił upoważnienie notarialne na któregoś ze spadkobiorców? Poświadczone w ambasadzie i to wysłał?
                  • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 19.01.26, 10:39
                    Proponowałam, ale to są.. koszty. Szkoda gadac. Można by było to zrobić w 1,5h u notariusza gdyby kupil bilet i przyleciał i sprzedac z zyskiem.
                    Spadkiem jest dom w ruinie graniczący z inną nieruchomoscia. Trzeba to szybko załatwić, sprzedaż działkę a on jest głównym spadkobiercą.
                    Muszę sie tym zająć ja . Cieszę sie ze niczego nie blokuje. Więc wyobraz sobie klimat wink
                    • kk345 Re: Dzial spadku 19.01.26, 10:42
                      >Proponowałam, ale to są.. koszty.
                      No to zrzutka pozostałych spadkobierców załatwi sprawe.
                      • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 19.01.26, 11:59
                        Plus twierdzi ze nie moze opuszczać Kabady bo jest na zadilku dla berribitnych i nue moze opyszczac kraju bo musi byc na ewentualne.wezwanie pracodawcy.
                        Ja mam jakiś maly ułamek ale jestem na miebscu i oatrze na ruderę.
                        Chcemy sie zrzec na dziada ale trzeba wszystozribuc w sasmdzie pkus on musi przyjac swij spadek.zagmatwana sytuacja.
                        • profes79 Re: Dzial spadku 19.01.26, 12:15
                          Zrzec się możesz bez jego udziału i niech się inni martwią.
                          Natomiast notarialne pełnomocnictwa z konsulatem to takie korowody że bilet szybciej wyjdzie (bo koszty nie są tam jakieś zbójeckie)
                          • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 19.01.26, 12:18
                            Nie mogę bo ojciec sie nie,zrzekł a ja jego spadek przyjęłam bo wyl dużo więcej wart niż ten udział.
                        • wrota.do.lasu Re: Dzial spadku 19.01.26, 12:20
                          Sorry za literówki. Jest na zasilku dla bezrobotnych
                          • boggi_dan Re: Dzial spadku 19.01.26, 13:20
                            wrota.do.lasu napisała:

> Sorry za literówki. Jest na zasilku dla bezrobotnych
                            KW i
                            Rejestr gruntów i mapa (EGiB)
                    • alpepe Re: Dzial spadku 19.01.26, 10:51
                      Ludzie są czasem dziwni. Współczuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka