Dodaj do ulubionych

Problem z potencjalnym kupującym

IP: *.dynamic.mm.pl 24.07.13, 23:06
Bardzo proszę o pomoc w następującej kwestii.
Za pomocą biura nieruchomości usiłuję sprzedać dom. Cena i nieruchomość okazały się na tyle atrakcyjne, że dwie osoby pani i pan zaproponowały cenę ofertową, mnie pośrednik poprosił o wybranie jednej z nich. Po wybraniu przeze mnie jednej oferty pośrednik wykonał przy mnie telefon do pana, którego ofertę odrzuciłam. Podczas tej rozmowy padła propozycja wyższej ceny na co wstępnie przystałam. Wtedy pośrednik zadzwonił do pani i pani przebiła ofertę pana, więc wydawało mi się, że rozsądnie zrobię przyjmując jej ofertę, tym bardziej, że równocześnie zaproponowała większy zadatek i krótszy termin realizacji transakcji. i niby wszystko ok, ale teraz pan straszy mnie sądem ponieważ twierdzi, że poniósł już pewne koszty i usiłuje na mnie wymóc sprzedaż domu. Co mam robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: dmb41 Re: Problem z potencjalnym kupującym IP: *.dynamic.mm.pl 24.07.13, 23:22
      Dodam jeszcze, bo może to ważne, że na podpisanie umowy przedwstępnej chciał się umówić za kilka dni, a więc cała rozmowa rozumiem, że ustną przedwstępną chyba nie była.
      • jeepwdyzlu Re: Problem z potencjalnym kupującym 25.07.13, 09:02
        Każ ludziom spadać na drzewo i całować Cię w pompkę
        Obowiązują Cię umowy PISEMNE.
        Wcześniej jest etap negocjacji, w którym w każdej chwili możesz zmienić zdanie, warunki, cenę...
        Obowiązują Cię ustalenia PRZELANE na papier.
        Śmiej się nad ludzką durnotą i nic nie martw :-)
        Pozdrawiam
        jeep
        • Gość: dmb41 Re: Problem z potencjalnym kupującym IP: *.dynamic.mm.pl 25.07.13, 09:29
          Dziękuję!
        • ansansyr nie tak szybko z oceną 31.07.13, 12:42
          jesli sprzedajacy przyjął ofertę złożoną mu przez zainteresowanego zakupem to nie moze się tak bezkarnie wycofać,
          kodeks cywilny wyraźnie to reguluje,
          aby ocenic sytuację tak kategorycznie jak zrobił to jeep i odsyłac innych na dzrewo potrzebna jest znajomość szczegółów składanych ofert
          • jeepwdyzlu jednak szybko 31.07.13, 23:19
            Podaj JEDNO orzeczenie sądu, które akceptuje USTNE przyjęcie oferty dotyczącej zakupu nieruchomości
            JEDNO!

jeep
      • Gość: esalander1 Re: Problem z potencjalnym kupującym IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.07.13, 14:46
        Jeśli nie było podpisanej umowy przedwstępnej, to pan może sobie darować takie groźby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka